Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Penalty?

Weblog over profvoetbal

[ Home ] [ Profile ] [ Archives ] [ Friends ]

Favorieten dit WK - Spanje

Spanje begon zeer stroef aan dit WK met een 1-0 nederlaag tegen laagvlieger Zwitserland. Na die nederlaag is het goed gaan lopen bij Spanje en inmiddels staan ze tegenover Portugal in de 1/8 finale. Het spel is bij vlagen goed maar nog niet van het niveau op het EK 2008. Het unieke aan het spaanse elftal is dat ze bijna allemaal in de Spaanse competitie spelen. Ze spelen of samen of tegen elkaar. Het team kent elkaar dus door en door. Van de basisspelers speelt alleen Fernando Torres in het buitenland, bij Liverpool. Torres is (nog) niet in vorm maar gelukkig voor Spanje is David Villa dit wel. Hij heeft er dit WK al 3 inliggen en ik verwacht dat hij dit toernooi nog veel meer gaat scoren. Ook het middenveld blinkt uit in klasse. Andrés Iniesta heeft een geweldig overzicht en heerst op het middenveld. Hij speelt samen met zijn ploeggenoot bij Barcelona, Xavi. David Silva en Xabi Alonso complementeren het middenveld. Alleen maar toppers dus die ook al tijdens het EK van 2008 samen speelden. De verdediging van Spanje bestaat uit Puyol, Ramos, Pique en Capdevilla. Puyol is achterin de rots in de branding. Deze ervaren topper weet wat het is om prijzen te winnen. Hij won al 2 keer een Champions League en werd tig keer kampioen met FC Barcelona. Misschien dat hij er na deze zomer nog een wereldbeker bij toe kan voegen.


[ 13:56 ] [ 1/7/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Favorieten dit WK Ė BraziliŽ

Bij Brazilië zit Dani Alves op de bank. Dani Alves is zo’n beetje de beste linksback van de wereld, maar bij Brazilië zit hij gewoon op de bank. Dat zegt wel wat over de gigantische luxe waarmee bondscoach Dunga te maken heeft. In elk ander land had Alves namelijk wel een basisplaats gekregen, maar bij Brazilië moet hij Maicon voor zich dulden. Maicon is een geweldig wapen voor Brazilië. Niet alleen verdedigend staat hij zijn mannetje, ook aanvallend is Maicon erg sterk. Dit liet hij zien door tegen Noord Korea uit een onmogelijke hoek binnen te schieten. De rest van de Braziliaanse verdediging bestaat uitsluitend uit toppers die bijna allemaal hun geld in Europa verdienen. Met zo’n topverdediging kan een topkeeper niet achterblijven. Brazilië heeft dan ook de beste keeper ter wereld; Júlio César. De bekendste man op het middenveld is ongetwijfeld Kaká. Hij maakte een vrij teleurstellend seizoen door bij Real Madrid maar wil zich op dit WK revancheren.  Een Kaká in topvorm is door bijna geen tegenstander te stoppen. De aanval van Brazilië is dit jaar minder als die van afgelopen WK’s. Er mist een type Ronaldo, Ronaldinho of Romario. Het niveau van Luis Fabiano en Robinho is niet zo hoog als dat van de 3 genoemde voorbeelden in hun toptijd. Toch kunnen ze net als hun voorgangers, een aardig potje pingelen en scoren. Ik ga er daarom niet vanuit dat Brazilië problemen gaat krijgen met het scoren van goals.


[ 13:29 ] [ 1/7/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Favorieten dit WK Ė ArgentiniŽ

In de aankomende 4 blogs ga ik op mijn favorieten van dit WK. De eerste favoriet is Argentinië. Deze Zuid-Amerikanen kunnen elk WK wel bij de favorieten. Met spelers als Tevez, Higuaín en natuurlijk Messi heeft Argentinië misschien wel de beste voorhoede van het toernooi. Het middenveld ziet er stabiel uit met topspelers als Di Maria, Mascherano en Maxi Rodríquez. De zwakte van Argenitinië zit hem echt in de verdediging. Vooral Demichelis maakt meer dan eens een blunder achterin. Het mooiste voorbeeld van zo’n blunder was zijn balverlies vlak voor eigen doel, met als gevolg een goal voor Zuid Korea. Toch mag de zwakke defensie geen groot probleem voor Argentinië zijn. Met zo’n goede voorhoede moet je gewoon meer scoren dan je tegenstander. Gelukkig zijn Messi en Higuan in vorm en als ze het op hun heupen krijgen kan dit toernooi zeker tot en met de finale duren voor Argentinië. Diego Maradonna, een echte clown, maar ook de coach van Argentinië moet geen gekke dingen gaan doen met de opstelling. Sinds zijn komst liet Maradonna maarliefst 92 spelers debuteren. Als hij constant blijft met zijn opstellingen tijdens het WK, zie ik Argentinië wel ver komen dit toernooi.


[ 13:07 ] [ 1/7/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Gekkenhuis op Mallorca

11 juli 2010, de dag van de WK-finale. Nederland speelt tegen aartsvijand Duitsland. Zo’n beetje de hele wereld zal kijken maar er zijn een aantal plaatsen waar het kijken van de WK-finale nog specialer zal zijn. Een van die plaatsen is Mallorca, een Spaans eiland dat is ‘ingenomen’  door Duitsers én Nederlanders. Tijdens de finale ben ik toevallig op vakantie in Mallorca en ik fataseer nu al over de overwinning en het gekkenhuis op Mallorca. Hoe moet dat eigenlijk goed gaan met zoveel fanatieke Duitsers en Nederlanders die dicht op elkaar geplakt zijn? Gelukkig is de Spaanse politie niet zo vriendelijk als hier in Nederland. Hopelijk zorgt dat voor orde en veiligheid, we zijn tenslotte wel met zijn allen op vakantie in Spanje!  


[ 12:23 ] [ 1/7/2010 ] [ 1 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Verwachtingen voor het nieuwe seizoen

Het is inmiddels eind juni. Het WK is in volle gang maar ondertussen zijn de Nederlandse clubs al begonnen met de voorbereidingen voor het volgende seizoen. Ik denk dat er dit seizoen weinig gaat veranderen in de Eredivisie. Clubs als ADO den Haag, Willem II en Excelsior gaan het moeilijk krijgen onderin. Ik hoop dat de degradatiekandidaten financieel het hoofd boven water kunnen houden. Willem II dat het moeilijk heeft, klopte al eerder aan bij de gemeente voor financiële hulp. Hopelijk gaan ze het redden dit seizoen.  Ondertussen zullen Ajax en FC Twente weer vechten om de titel. Ik denk dat deze 2 clubs de sterkste selectie hebben en het langst mee zullen doen. PSV doet natuurlijk ook nog mee maar ik verwacht niet dat ze tot het eind mee zullen strijden. Er zijn veel veranderingen op komst in de selecties van PSV en FC Twente. De selectie van Ajax blijft nagenoeg hetzelfde. Ajax is daardoor licht in het voordeel. Veranderingen kunnen ook verbeteringen zijn, bewees FC Twente vorig jaar. Toch heeft Ajax voor aanvang van het seizoen bij mij de meeste kans op de titel. Hiervoor moeten ze wel het hele seizoen constant blijven presteren en niet alleen de tweede seizoenshelft.


[ 09:56 ] [ 30/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Zuid-Amerika oppermachtig op het WK

Nog nooit waren er zoveel Zuid-Amerikaanse landen overgebleven in de kwartfinale van een WK. Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay kunnen de wereldbeker nog winnen. Het vorige record; 3 Zuid-Amerikaanse landen van 1970 en 1978 werd na ruim 30 jaar verbroken. De Zuid-Amerikaanse suprematie zat er al een tijdje aan te komen. De meeste Zuid-Amerikaanse internationals spelen bij Europese topclubs. Bij die topclubs is er minder ruimte voor talent uit eigen land. Misschien dat de economische crisis hier nog iets aan kan veranderen. Ik denk zelf van niet aangezien de FIFA clubs zoals Real Madrid en Manchester United niet aanpakt vanwege gigantische schulden. De Zuid-Amerikanen zullen dus naar Europa blijven komen en dit heeft gevolgen voor Europees talent dat moeilijker door kan breken. Dit kan op den duur grote gevolgen hebben voor het Europese voetbal.

[ 09:42 ] [ 30/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Ouwe rotten vergaan niet

Ruud van Nistelrooy is van plan na het WK terug te keren in het Nederlands elftal. De spits werd door van Marwijk niet meegenomen naar Zuid-Afrika. De voorkeur ging naar Huntelaar en van Persie. Dit deed de eerste dagen na de bekendmaking van de selectie, erg pijn bij van Nistelrooy. Maar van Nistelrooy heeft wel vaker tegenslagen gehad. Hij overwon zware blessures en kreeg ruzie met zijn toenmalige coach Alex Furguson. De ruzie leverde hem uiteindelijk wel een transfer op naar Real Madrid waar hij liet zien dat hij het scoren nog niet verleerd was. Van Nistelrooy is dus wel een comeback kid, zou je kunnen stellen! Op zijn 34e leeftijd zou hij dus zo maar terug kunnen keren in het Nederlands elftal. Daar moet hij dan wel wat voor laten zien bij zijn club Hamburger SV. Ondanks zijn leeftijd geef ik hem toch nog wel een kans. Als van Persie en/of Huntelaar geblesseerd raken heeft Nederland alleen Dirk Kuyt die als echte spits zou kunnen spelen. Wie weet zien we ‘van Gol’ dus wel weer terug in het Nederlands elftal. Ouwe rotten vergaan niet snel!


[ 19:08 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Penalty's

De knockout fase van het WK is weer aangebroken. Bijna alle achtste finales zitten er alweer op maar penalty’s na verlenging zijn er pas 1 keer genomen, in de wedstrijd tussen Japan en Paraguay. Nederland is niet vaak de sterkste in zo’n penaltyreeks, getuige de verloren wedstrijden na strafschoppen tegen Brazilië in 1998 en tegen Italië op het EK van 2000. Misschien kan Stekelenburg ons maar beter redden, als er penalty’s aan te pas komen. Stekelenbrug wilde hiervoor een iPhone gebruiken maar dit mag niet van de FIFA. Ik vraag me af waarom dit niet mag. Een briefje met de favoriete hoeken van penaltynemers is namelijk wel toegestaan. Het was al duidelijk dat de FIFA het niet zo had op electronische hulpmiddelen en dat wordt door deze maatregelen maar weer is verduidelijkt.


[ 18:47 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Weinig goals

Dit WK worden er ontzettend weinig goals gescoord. Er is zelfs een negatief record voor dit WK. Nog nooit werd er tijdens een WK zo weinig gescoord als nu. Misschien dat het negatieve record uit de boeken kan worden gehouden naarmate het toernooi vordert, maar dan moet er toch echt veel gaan gebeuren.  De groepsfase leverde slechts 2,1 goal per wedstrijd op. Ik denk dat dit in de knockout fase niet gaat veranderen. Teams zullen juist nog meer gaan verdedigen omdat elke fout fataal kan zijn. Het moderne voetbal is steeds soberder geworden. Het draait allang niet meer om het vermaak van het publiek en dat is jammer. Vroeger werd er ook met veel meer risico gespeeld. Een goed voorbeeld daarvan is dit filmpje van de WK finale van 1970: http://www.youtube.com/watch?v=3_3nRplehGk
Jammer dat ploegen tegenwoordig meer op zeker spelen.


[ 18:46 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

BraziliŽ

Brazilië is de volgende tegenstander van het Nederlands elftal. Eindelijk dan krijgen we een echte test, een ploeg die wel wil voetballen en zichzelf niet ingraaft. Dat we dan gelijk de grootste favoriet voor dit WK treffen is dan wel weer jammer. Ik geef Nederland weinig kans tegen Brazilië. Tot nu toe maakte Brazilië aan de ene kant, nog niet heel veel indruk. Er werd wel gewonnen tegen Noord Korea, Ivoorkust en Chili maar het spel was nog niet wat je van Brazilië zou verwachten. Toch viel de effectiviteit van Brazilië op. Als er even werd aangezet lag die er zo in bij Brazilië. Ik moet nog maar zien of Nederland zich tegen de Braziliaanse effectiviteit kan wapenen. Maar goed, als je kampioen wilt worden moet je ook van Brazilië winnen. Het is goed dat het Nederlands elftal daarom nu goed getest wordt en niet pas in de finale! 


[ 18:46 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Zakelijk

Er is geen beter woord dan ‘zakelijk’ voor het spel van het Nederlands elftal dit WK. Achterin wordt weinig tot niks weggegeven en voorin wordt er goed omgesprongen met de paar kansjes die gecreëerd worden. Dit was tijdens het EK2008 toch wel een stuk anders. Toen werden Italië en Frankrijk ingemaakt met grote cijfers. Nu wint Nederland steeds met 1 of 2 doelpunten verschil. Dit komt denk ik niet alleen door de defensieve tegenstanders. Ik denk dat we nog niet helemaal lekker in het WK zitten. In de kwartfinale tegen Brazilië moet er een stuk beter gespeeld worden, anders kunnen de mannen voor het weekend nog op vakantie. Een vakantie waar sommige spelers misschien wel naar hunkeren na zo’n lang seizoen.  


[ 18:45 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Jabulani

De Jabulani zou volgens veel coaches en voetballers, de slechtste bal ooit zijn. De afgelopen weken uitten bijvoorbeeld Fabiano Capello en de Italiaanse keeper Buffon stevige kritiek op de bal. Ook de Nederlander Wesley Sneijder vindt de bal maar niks. “Het is moeilijk om hem goed te raken”, zegt Wesley in een interview. Als ik Wesley Sneijder was had ik de bal juist als voordeel gezien. De bal is voor keepers een nog veel groter probleem. Spelers met een goed schot zoals Wesley Sneijder zouden dus een groot voordeel moeten hebben. Schiet wat vaker van afstand zou ik willen zeggen. Wie weet, zwabbert die er zo in. Als je niet schiet kan je ook niet scoren hè, das logisch!


[ 18:45 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Nederlandse tegenstander - Denemarken

De laatste tegenstander voor Nederland is een Europees land. Nederland kon sterke landen zoals Frankrijk, Portugal en Slovenië treffen maar gelukkig werd Denemarken uit pot 4 gehaald. Denemarken is natuurlijk niet niks maar beter Denemarken dan Frankrijk, Portugal en Slovenië! Vorig jaar speelde Denemarken nog tegen Nederland. Het werd toen 1-1 in Eindhoven. In 1992 waren de verwachtingen erg hoog maar onverwachts werd Nederland door Denemarken uitgeschakeld op het EK. Ik weet nog dat ik als kleine jongen in de auto zat en het radioverslag hoorde. Op het EK 2000 werd revanche genomen, 3-0 was de eindstand. De Deense bondscoach was tussen 1997 en 1998 coach van Ajax. Deense spelers die in Nederland voetballen zijn Dennis Rommendahl van Ajax en Michael Silberbauer van FC Utrecht en Kenneth Perez van FC Twente.

[ 18:42 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Nederlandse tegenstander - Kameroen

Kameroen is een van de betere Afrikaanse voetballanden. Voor de 6e keer werd het WK gehaald en dat is een Afrikaans record. Ik beschouw Kameroen ook als moeilijkste tegenstander in deze poule. Afrikaanse ploegen zijn altijd getalenteerd en fysiek erg goed. Nederland speelde 2 keer tegen deze Afrikaanse grootmacht. In 1998 werd met 0-0 gelijk gespeeld en in 2006 werd met 1-0 gewonnen. Beide wedstrijden waren vriendschappelijk. Kameroen heeft 3 spelers die in Nederland wel een belletje doen rinkelen. De eerste speler is de wereldster Eto’o. Hij won met Barcelona in 2009 de Champions League. Hij speelde jarenlang voor deze club maar speelt sinds dit seizoen voor Internazionale. In Nederland spelen 2 spelers uit Kameroen. Beide spelers komen uit voor Ajax. Verdediger Autoba en middenvelder Enoh maken kans op een selectieplaats bij Kameroen.

[ 18:41 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Electronische hulpmiddelen zijn echt nodig

Zoals de titel al zegt; electronische hulpmiddelen bij voetbalwedstrijden zijn echt nodig! zondagmiddag 27 juni, wat een afgang weer voor de hele voetbalwereld. Steven Gerrard schiet de bal kiezelhard achter de Duitse Keeper Neuer. De bal ligt zeker een halve meter achter de keeper maar kaatst door het effect via de lat weer terug het veld in. De scheids- en grensrechter kunnen vanaf de posities waar zij staan niet waarnemen of de bal achter de lijn is geweest. Op tv is duidelijk te zien dat de bal achter de lijn is geweest, maar de arbitrage ordeelt anders. Dit tot teleurstelling van heel Engeland en ik denk dat dit voor iedereen die voetbal een warm hart toedraagt een teleurstelling is. Duitsland wint uiteindelijk met 4-1 maar hoe anders was de wedstrijd gelopen als de scheidsrechter het doelpunt wel had goedgekeurd? Voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter houdt ook na de wedstrijd zijn mening over electronische hulpmiddelen bij voetbalwedstrijden. “Geen electronische hulpmiddelen want voetbal is emotie en dat moet blijven.” Een van de stomste zinnen ooit. Met electronische hulpmiddelen heb je misschien iets minder emotie, maar een stuk minder onrecht!

[ 18:37 ] [ 29/6/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Eriksen de nieuwe redder van Ajax?

 

Het gaat slecht met Ajax. Niet alleen op voetbalgebied, ook het financiële gedeelte loopt niet op rolletjes. In het tweede gedeelte van 2009  werd een verlies gemaakt van 9,9 miljoen. Het verlies is onder andere te wijten aan een stijging van de salarissen. Het ontbreken in de Champions League is een tweede verklaring voor het miljoenenverlies. De transfers van talentvolle Ajax-spelers zorgden de voorgaande jaren voor een bescheiden winst.

Het zou me niks verbazen als Ajax dit jaar weer geen Champions League speelt.  De zeven punten achterstand op PSV zijn moeilijk in te halen. De tweede plaats geeft geen garantie op Champions League voetbal. Ajax werd wel vaker tweede en verloor vervolgens de playoff-wedstrijden. Op de inkomsten van het miljoenbal hoeven de Amsterdammers dus niet te rekenen. Volgend jaar gaat Ajax daarom besparen door contracten niet te verlengen en voorzichtiger te zijn bij salarisbesprekingen met nieuwe spelers. Deze maatregelen kunnen zeker een paar miljoen per jaar schelen maar ik denk niet dat het de problemen bij Ajax ook echt oplost.


Het zijn de talenten die Ajax moeten redden. Waarschijnlijk vertrekt Luis Suarez volgend seizoen bij Ajax. Hij is de Eredivisie allang ontgroeit en moet op zoek naar een grotere uitdaging. Gelukkig voor Ajax heeft Luis Suarez laatst zijn contract verlengt waardoor hij miljoenen meer oplevert als hij verkocht wordt. Als Luis Suarez vertrekt is er alweer een volgende topper die Ajax verder moet helpen. Christian Eriksen. In 2008 kwam hij op 16-jarige leeftijd over van het Deense Odense BK. Inmiddels is het mannetje 18 jaar en nu al de dirigent op het middenveld van Ajax. Afgelopen zondag was hij de beste man van het veld. Continue gevaarlijk voor de goal van Vitesse. Jammer dat hij niet scoorde, dat had hij wel verdiend.
  


Ajax spreekt deze week met Eriksen over contractverlenging. Ik ga d’r vanuit dat ze er beiden uitkomen. Ajax moet wel verlengen met deze speler, welke speler moet Ajax anders redden van een financiële ondergang???


[ 14:47 ] [ 23/2/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Litmanen oooohoooo

Ik denk dat bijna elke man vroeger wel een voetballer als idool had. Voor mij was dit in de jaren negentig Jari Litmanen. Hij was zeer populair onder elke Ajacied, jong of oud. Op het schoolplein was het vechten om wie er Jari Litmanen mocht zijn als we aan het voetballen waren. Dat terwijl heel Ajax in die tijd uit wereldsterren bestond. Eigenlijk weet ik niet eens zo heel veel meer van deze speler, hij is ook al jaren geleden vertrokken uit Nederland. Ik wist wel dat hij heel belangrijk was voor Ajax en een geweldige traptechniek had. Laatst zat ik op youtube te kijken naar een paar filmpjes van hem en toen kwamen de goede herinneringen weer naar boven.

Als je kijkt naar dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=M6qHiJ7lI2E zie je goed hoe belangrijk Litmanen was voor Ajax. Een groot deel van de assists en goals komt van hem. Als ik naar dat filmpje kijk denk ik ook weer terug aan die tijd dat ik speciaal mocht opblijven om alle Champions League duels van Ajax te zien. Prachtig. Litmanen won bij Ajax zo’n beetje alles wat er te winnen viel. 4 landskampioenschappen, 3 KNVB Bekers, 3 Johan Cruijff Schalen, 1 Champions League, 1 Europese Supercup en 1 Wereldbeker. In 1999 werd hij herenigd met zijn oude succestrainer bij Ajax; Louis van Gaal.

In Spanje ging het een stuk minder met Litmanen. Hij was tijdens zijn Ajax-periode al veel geblesseerd maar in Spanje stond hij nog vaker langs de lijn. 2 jaar later werd Liverpool zijn nieuwe club. Ook daar kwam ‘de man van glas’ niet goed uit de verf door het vele blessureleed. In 2002 komt Litmanen terug naar Ajax. Ik en heel Ajax waren ontzettend blij met de terugkeer van Litmanen. Een paar prachtige momenten wisselde hij af met langdurige blessures. In die 2 seizoenen toch nog erg genoten van zijn soms briljante acties. Litmanen is voor mij de grootste Ajacied ooit, omdat ik andere grootheden zoals Johan Cruijff en Sjaak Swart nooit heb zien spelen in het echt.

In 2004 vertrekt hij bij Ajax na langdurige blessureleed. Zijn contract werd niet verlengd. De volgende seizoenen bij FC Lahti, Hansa Rostock, Malmö FF en Fulham werden weer geen succes voor Litmanen. Ze worden gekenmerkt door de meest rare blessures veroorzaakt door gigantische pech. In 2007 liep hij bijvoorbeeld een rugblessure op toen hij een glas melk naar zijn zoontje wilde brengen en daarbij uitgleed van de trap.

Ondanks alle pech en blessures gaat Litmanen gewoon door met voetbal en dat vind ik nou zo mooi aan hem. Hij voetbalt niet voor het geld maar gewoon om te voetballen. Hij had in 1992 al in Barcelona kunnen spelen maar koos voor Ajax. Daar bleef hij 7 seizoenen spelen terwijl hij na een paar jaar ook een lucratief contract had kunnen tekenen bij een Engelse of Spaanse club. Momenteel speelt Litmanen weer voor FC Lahti, de club waar hij  ook debuteerde in het betaalde voetbal. Ik hoop dat FC Lahti nog even kan genieten van Litmanen, want als hij speelt laat hij zien dat die het nog niet verleerd is!


[ 13:22 ] [ 16/2/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Commotie om niks

Sensatiekrant Telegraaf kwam vorige week met ‘schokkend’ nieuws naar buiten. De Enschedeese scheidsrechter Bas Nijhuis mocht Ajax-Roda fluiten. In de Telegraaf werd een anonieme scheidsrechter geïnterviewd die verkondigde dat hij het aanstellen van Nijhuis een grote fout vond. Ajax speelt namelijk een aantal dagen later de topper tegen FC Twente. Tegen Roda stonden er een groot aantal Ajax spelers op scherp. Een boeking van de Enschedeese scheidsrechter zou een schorsing betekenen voor de volgende wedstrijd tegen FC Twente.

De wedstrijd verliep heel anders dan de anonieme scheidsrechter had voorspeld. Geen enkele speler van Ajax kreeg een boeking. Ajax kreeg wel twee strafschoppen waarvan er een zeer discutabel was. Een halve schwalbe van Luis Suarez ging vooraf aan de eerste strafschop van Ajax. Later gaf Suarez toe dat die zich liet vallen maar dat er wel licht contact was met Roda verdediger de Fauw. Een strafschop kun je goed geven als er sprake is van contact. Roda JC coach van Veldhoven reageerde zeer vel op de strafschop. Hij vond de strafschop zeer onterecht en zou eerder Luis Suarez een gele kaart geven. Hij denkt dat de berichtgeving over de aanstelling van Nijhuis van invloed is geweest op de wedstrijd. Scheidsrechter Nijhuis zou zich hebben ingehouden tegen de Ajacieden om te laten zien dat hij een goede scheidsrechter is zonder FC Twente te helpen.

Ik vind alle sensatie om Nijhuis heen veel te overdreven. Een scheidsrechter wordt geacht elke wedstrijd neutraal te fluiten. Doet hij dit niet, is zijn baan in gevaar. Ik denk dat Ajax gewoon mazzel heeft gehad met de strafschop, maar had Roda deze mazzel ook niet kunnen hebben? Ajax werd vorige week in in de uitwedstrijd tegen Feyenoord een zuivere strafschop onthouden. Toen had Ajax pech, nu heeft het geluk. Van Veldhovens uitspraken kan ik begrijpen omdat hij gewoon zeer gefrustreerd was. Echt slim zijn de uit de lucht gegrepen uitspraken natuurlijk niet.

De discutabele beslissingen van de scheidsrechter tonen weer aan dat de voetbalwereld snakt naar technologische hulpmiddelen om de scheidsrechter te ondersteunen. De KNVB is voor deze hulpmiddelen maar de FIFA wil er nog niet aan. Hopelijk voor Roda komt de ondersteuning voor de scheidsrechter er alsnog, dat zou wellicht een hoop nieuwe commotie (om niks) kunnen voorkomen.


[ 17:08 ] [ 5/2/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Winterstop bestaat niet in Engeland

Het is weer winterstop in Nederland en dat betekent geen voetbal. In landen als Spanje en Engeland voetballen ze gelukkig gewoon door zodat de voetballiefhebber geen saaie weken hoeft te hebben.  Ik heb op tweede kerstdag gekeken naar Liverpool tegen Wolverhampton en maaktte een wedstrijdverslag.

Liverpool zet al vroeg druk en combineert vlot met 1 keer raken. In de eerste tien minuten resulteert dat in 3 goede kansen. Steven Gerard schiet vanuit de tweede linie op goal maar Wolverhampton keeper Hahnemann redt knap. Vanaf de twintigste minuut nemen de Wolves het initiatief over. De grootste kans is voor Ebanks-blake die knap wegdraait en op goal schiet. Reina kan de bal maar net pareren. In de dertigste minuut laat Torres zijn klasse weer eens zien met een subtiel lopje over de keeper. Zijn goal wordt echter afgekeurd wegens buitenspel. Torres die deze wedstrijd terugkeert van een blessure, speelde een onopvallende wedstrijd. Hij is nog niet 100 procent fit en dat was duidelijk te zien. Het einde van de eerste helft is weer voor Liverpool. De goed opkomende back Glen Johnsen schiet aan het eide van de eerste helft hard op doel maar keeper Hahnemann redt weer. Liverpool komt de tweede helft vel uit de kleedkamers. Een een-tweetje tussen Insua en Aqualani levert een schietkans voor Gerard op. Zijn schot  in de rechterhoek wordt goed door keeper Hahnemann gered. De Wolves keeper speelde een puike wedstrijd. Als Ward in de 52e minuut met zijn tweede gele kaart van het veld wordt gestuurd zet liverpool nog meer druk op het doel van de Wolves. In de 62e minuut komt de beloning voor het aanvallende spel. Gerrard kopt hard in op de scherpe voorzet van Insua. Wolverhampton probeert er daarna nog uit te komen om iets te forceren maar dat lukt met 10 man niet meer. Acht minuten later maakt Benayoun er 2-0 van. Een voorzet van Carragher wordt half weggekopt door een verdediger van Wolverhampton. De bal belandt bij de Israeliër die de 2-0 hard buiten bereik van Hahnemann schiet. Het moegestreden Wolverhampton kan na de tweede tegentreffer geen strobreed meer in de weg leggen. Liverpool combineert het restant van de wedstrijd simpel op de helft van de Wolves maar een derde treffer blijft uit.


[ 15:41 ] [ 11/1/2010 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

De eerste helft

Het is  zondagmiddag en ik krijg een smsje van een van mijn beste vrienden. Voetbal afgelast. Normaalgesproken kijken we elke zondag voetbal, vaak bij elkaar. Maar deze zondag heeft het barre weer het gewonnen van het voetbal. Erg jammer, het had een mooie competitieronde kunnen worden.

Koploper FC Twente op bezoek bij FC Utrecht. Utrecht uit is dit seizoen voor veel topclubs erg lastig geweest, Ajax en PSV verloren beide punten. Ajax moest spelen tegen NAC. NAC verloor eerder dit seizoen met 6-0 en had dus nog wat goed te maken tegen de Amsterdammers. Twee regioderby’s konden ook niet doorgaan dit weekend. De derby van het noorden, FC Groningen-SC Heerenveen  en de Gelderse derby NEC-Vitesse. PSV had Roda JC uit op het programma, een wedstrijd die door veel ploegen als zeer lastig wordt beschouwd. Hopelijk worden deze wedstrijden snel ingehaald.

De eerste competitiehelft zit er inmiddels op. De meest opvallende ploeg voor de winterstop vond ik Heracles Almelo. Met de nieuwe trainer Gert-Jan Verbeek presteert Heracles Almelo zeer goed. De 5e plaats is een beloning voor het goede spel. Opvallend is dat Gert-Jan Verbeek het vorig jaar een stuk minder goed deed met Feyenoord. Dit voorbeeld laat zien dat een trainer nog altijd een grote invloed heeft op een spelersgroep. De Rotterdammers doen het met Mario Been als trainer een stuk beter. Feyenoord draait weer mee in de subtop. In 2010 zou dat wel eens kunnen veranderen omdat Feyenoord weer moet bezuinigen vanwege de fikse schulden. Ajax kon de rol als titelfavoriet nog niet waarmaken. Na 17 gespeelde wedstrijden staat Ajax al 9 punten achter op FC Twente. De Tukkers deden het vorig seizoen al goed maar het lijkt er op dat ze er dit seizoen nog een schepje bij doen. Dit seizoen is FC Twente nog steeds ongeslagen en staat het fier aan kop. Opvallend is dat de vorig seizoen zo belangrijke spelers, Elia en Arnautovic, moeiteloos zijn vervangen door 2 nieuwe aanvallers Stoch en Ruiz. FC Groningen en SC Heerenveen doen het dit seizoen erg slecht. Normaal staan deze clubs  altijd wel in het linker rijtje maar dit seizoen presteren ze erg matig met plaatsen in het rechter rijtje. RKC staat helemaal onderaan de ranglijst maar heeft de laatste tijd een grote inhaalslag gemaakt. De verschillen onderaan de ranglijst zijn klein en er kan dus nog van alles gebeuren in 2010. Ik had verwacht dat VVV Venlo ook in de onderste regionen zou bivakkeren maar de promovendus doet het dit seizoen erg goed met een 9e plaats.


Er werd grof gevoetbald deze seizoenshelft. 45 rode kaarten werden er al getrokken. In het complete vorige seizoen werden er 68 kaarten getrokken. Dit seizoen wordt dit aantal waarschijnlijk makkelijk gehaald als het zo doorgaat.

Ik hoop dat Twente en PSV nog wat punten laten liggen in 2010 zodat Ajax wat meer bij de titelstrijd wordt betrokken. Verder wens ik iedereen een voorspoedig 2010 en natuurlijk een fijne kerst!


[ 17:02 ] [ 21/12/2009 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Hosting door HQ ICT Systeembeheer