le Gros Buisson

9/1/2013 - Jaarwisseling 2012-2013

Nijmegen 7 januari 2013 Hallo lieve mensen, We hebben het oude jaar afgesloten in le Gros Buisson en daar dus ook de Rutsch in het nieuwe jaar gemaakt, zoals onze oosterburen hier achter Nijmegen zeggen. Wel wat rustiger dan in Nederland, want particulier vuurwerk kennen ze in Frankrijk nauwelijks en Oudjaar is een typisch familiegebeuren, hoewel de wat grotere feesten in het dorpshuis ook in opmars zijn. Maar vuurwerk is voor 14 juli en dan door het dorp georganiseerd. Zelfs ons dorp van 400 inwoners heeft ieder jaar een spectaculaire show. Wij hoorden slechts de bosuilen het jaar aankondigen en toen wisten we weer waarom we daar waren. Net als jullie hebben we prachtig, onnatuurlijk zacht weer gehad, terrasweer zelfs in la Chatre, heel gezellig: Bovenaan zie je een foto van een wilde Euonymus, kardinaalsmuts(-hoed), die ik plotseling vond in onze heg, leuke verrassing! En bij het werken in de tuin werden we (op enige afstand hoor) vaak vergezeld van onze “witte Blauwe Kiekendief-man”. Hij heeft ons land echt toegeëigend als winterterritorium, want de lichte buizerd zien we niet meer. Ander nieuwtje: David had 2 sterk verouderde tractors die nu verruild zijn voor veel modernere, met airco, een goede, verende cabine en stoel en veel meer mogelijkheden. Een plezier om in te rijden en mee te werken. Hij gaat in de zomer ons ook leren ze te bedienen. Hij heeft gelijk de door de EDF afgezaagde takken van de oude appelbomen op de nieuwe takkenhaag gelegd (in het verlengde van de bomen) en ook de hagen rondom het terrein gesnoeid. Ik ben natuurlijk druk bezig geweest om de moestuin klaar te maken voor een nieuw seizoen. Volgens instructies van de Permacultuur heb ik een nieuwe heuvelrug gemaakt. Vorig jaar had ik dat ook gedaan, maar die waren eigenlijk veel te laag en zijn nu al bijna uitgeput. Deze is flink hoog, zo’n 45 cm en even breed en zou dus een aantal jaren mee moeten kunnen zonder iets te vernieuwen. Eigenlijk moeten ze 80 cm breed en 50 hoog zijn, dan kunnen ze meer jaren mee, maar dat was me te gortig, kreeg ik niet klaar. Verder heb ik op oude heuvels, aangevuld met halfverteerde compost, gedeelde aardbeienplanten uitgeplant in een plastic zeil. Ook dat kreeg ik niet helemaal af want we waren er maar 8 dagen en hadden ook een hele sociale agenda. Verder hebben Wim en ik samen nog wat bedekt met bladeren en varens of met plastic en dan maar afwachten wat de winter gaat doen. Trouwens tot mijn verrassing had ik nog wat oogst: de snijbiet stond er prachtig bij en er waren nog een paar rode en groene kooltjes en stengelselderij. Op oudejaarsdag weer net als vorig jaar oliebollen gebakken en rondgedeeld bij de buren, dat vinden wij en zij gezellig en lekker. Zo was het weer een mooie tijd. We hopen jullie dit jaar (weer) te mogen ontvangen en zien ernaar uit! Veel liefs en een inspirerend en liefdevol 2013 gewenst! Wim en Catherina
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

10/5/2009 - Kijk eens hoe het giet in de goten...

We zijn alweer een aantal dagen terug uit Frankrijk en het wordt tijd om onze voortgang aan jullie te melden.

Twee weken geleden kwam Jan (helaas kon zijn vrouw Heleen niet meekomen) in Frankrijk aan en dat luidde drie dagen van enorme bedrijvigheid in. Alles werd opgemeten voor de aankoop van materiaal voor de dakgoten en maandagochtend vroeg reden Wim en Jan samen naar op pad om een en ander te kopen. Natuurlijk was nog niet alles compleet en veranderden de inzichten, zodat de volgende ochtend Wim nog een keer in alle vroegte die kant opging. De Brico-Depot is immers vanaf 7 uur open!

Maar intussen was wel de hele noordelijke kant van het huis van dakgoten voorzien! En hoe: zie de foto’s voor illustratie van het werken de oplossing die Jan bedacht heeft voor plaatsing van de afvoerpijpen:
Ook de volgende dag werd stug doorgewerkt ...
En ze zagen dat het goed ging...

en 's middags om 4 uur was alles klaar.
En begon het 10 minuten later te hozen van de regen. En Wim en ik hollen naar buiten om te kijken hoe het water liep en keurig opgevangen werd en uitgespuugd op het land. Voorlopig dan, want het plan is om onder alle 4 pijpen een mooie oude wijnton te zetten, als we die kunnen vinden ergens!

Gelukkig had Jan nog tijd om wat langer te blijven, want er waren nog wat klussen blijven liggen die door de bouwer van het huis, ondanks herhaalde verzoeken, niet afgemaakt zijn.
Mijn grote wens kwam uit doordat nu eindelijk de verbinding tussen badkamer en berghok werd uitgezaagd (in balken van 9.4 cm dikte!) en de deur geplaatst. We kunnen nu vanuit de slaapkamer direkt naar de badkamer, terwijl we eerst door de woonkamer moesten.


Zoals je ziet hebben we nu eindelijk ook treden voor de entree en het balkon en hoeven we niet meer te wankelen via pallets als opstap. Toen heeft Jan ook nog geholpen met het graven van een paar van de 7 gaten voor de te planten fruitbomen.
Daarna was het welletjes en besloot Jan na het eten te vertrekken en 's nachts door te rijden naar huis.
Wij kijken terug op een paar gezellige en leerzame maar vooral productieve dagen en we zijn heel erg blij met deze grote werken die zo'n beetje het besluit vormen van onze bouwperiode.
Er moeten nu alleen nog wat afwerkklussen gedaan worden en Wim wil een afdak maken aan de schuur om stookhout te bergen en de aanhanger onder te plaatsen.

De tijd die ons restte hebben we gebruikt om af te maken wat we ons hadden voorgenomen. Voor mij was dat het planten van de bomen
en beschermen tegen de reeën.Dit heb ik gedaan door ofwel dode braamstengels om de laken manchetten te winden, ofwel gesnoeide sleedoorntakken rond de stam aan elkaar te binden.
Intusen heeft Wim nog het stookhout geordend en het terrein rond het huis opgeruimd.

En zo ziet het er dan uit

Comments (2) :: Post A Comment! :: Permanent Link

24/4/2009 - Hoera we zijn er weer


Met stralend weer aangekomen en gelijk alles ordenen en grasmaaien.
De vruchtbomen die we meegenomen hebben, uitpakken en er het beste van hopen: ze waren al aan het uitlopen en met 120 km per uur meegesleept worden vinden jonge blaadjes niet leuk. Vandaag zien ze er goed uit. Ook alle voorgezaaide groenten (4 pompoenen, 2 aardappels, 5 doperwten) en andere planten (3 stokrozen,  4 oost-indische kers hebben de reis goed doorstaan.

Deze foto geeft een blik op wat ooit een ommuurde groentetuin was en weer moet worden. Midden achter zie je de rand van de put (5.20 m diep, helder bronwater) waar nog een deksel op moet. Achteraan de witte sering.


Het weiland en de bermen staan vol inheemse planten tussen het gras, mijn oude kennis van de Nederlandse flora schiet me weer te binnen. Hieronder een zich uitvouwende wilde hyacinth.


De oude appelbomen bloeien uitbundig zoals je ziet. Het plaatje lijkt op dat van 2006, toen we voor het eerst hier rondliepen en niet wisten dat wij er drie jaar later een houten huis zouden hebben op de plek van de oude ingezakte boerderij. Nu zie je op de voorgrond de weg die we hebben laten aanleggen.


Vanmorgen om 9 uur waren we al op de markt en kochten biologische groenten, vlees en boerenbrood.

Wim heeft de schuur  ingericht en een werkbank gemaakt en planken tegen de muren.
En zo gaan we verder: hard werken en dat nog leuk vinden ook!
Catherina heeft o.a. een kleipakking gemaakt rond de stammen van 3 van de jonge vruchtbomen. Ze waren behoorlijk toegetakeld door de reeën.
Toch doen ze het allemaal goed, ze bloeien en groeien prima.

Zondag komt Jan (voor een aantal van jullie welbekend als degene die in Zeist en Nijmegen alle grote klussen heeft gedaan) om de dakgoten aan te leggen.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

8/3/2009 - Even een tandje lager

In de (2008) zomer- de herfst- en de (2009) voorjaarsvakantie  heb ik door ziekte moeten laten afweten wat betreft de weblog. Ik probeer dat op een later tijdstip in te halen.
Er waren wel enorme sprongen voorwaarts: begin juli kregen we eindelijk electra.
Zwangere Sanne met Edwin en de kinderen kwamen kamperen en het was heel gezellig en heerlijk dat iedereen nu comfortabel kon douchen. De andere belevenissen volgen nog.

Eind oktober werd tenslotte de schoorsteen geplaatst en konden we de houtkachel uitproberen. Dat viel nog niet mee, want het hout was te nat en er was nog geen aslaag in de kachel, waardoor hij niet zo goed brandde. Maar we waren blij verlost te zijn van de butagaskachel.

Februari 2009 was schuurtje-bouw-vakantie. Haye (vriend van Wim) ging met ons mee om te helpen het bouwpakket om te zetten in een heuse schuur.
Later volgen de foto's
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

24/5/2008 - Acties in mei 2008

Weer een fijne week gehad met vrienden. De leveranciers laten het even afweten. Electra en schoorsteen niet klaar en een nieuwe electricien gevonden. Helaas zijn de regels weer veranderd en moet er veel overnieuw gedaan. Het geld van de oude electricien zijn we kwijt, pech, hij geeft geen sjoege meer!De nieuwe vruchtbomenbomen zijn aan het uitlopen! Hoera! Ook begint het land al wat begroeid te raken, maar het is nog niet ingezaaid.

Op de voorgrond de mispel en rechts de kers.
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

24/3/2008 - Pasen 2008

Hoe koud het was en hoe nat!
Na een hectische periode voor Catherina met examenperikelen voor haar leerlingen, zijn wij nu weer even in Frankrijk (donderdag tot en met woensdag) en hebben fruitbomen meegenomen om te planten. Iedereen die het kan weten vertelde ons dat we die in Nederland moesten kopen, maar het is behoorlijk laat in het seizoen en een gedoe om ze hier te krijgen en nu hebben ze een week in een zak gezeten. We zullen zien! We hebben een walnoot, mispel, kers, 2 appels en 2 peren en verder wat kleinfruit, zoals framboos, zwarte bes, kruisbes, enz.

Toen we zoals altijd even naar onze Mme liepen om te zeggen dat we er waren, was het huis gesloten en de schrik sloeg ons om het hart. Van de tuinman hoorden we dat ze gevallen was en al 3 weken in het ziekenhuis lag.
In onze brievenbus lag een uitgebreide brief: ze had ons niet kunnen bellen omdat ze nadat ze gevallen was direct naar het ziekenhuis moest en dus niets mee kon nemen, geen adressen ook.
Ze is nu in een Maison de Cure met voornamelijk demente bejaarden en moet daar nog ruim een maand zijn. Moeilijk voor haar levendige geest. We missen haar.

We hebben nog steeds geen schoorsteen en ook het elektra is nog niet aangesloten en huren steeds maar weer een generator voor het avondlicht. We kunnen de aannemer-die-maar-niet-komt zelfs helemaal niet bereiken! We geven hem nog 1 week. Hij had nl. een maand geleden gemaild dat dan de opnieuw bestelde schoorsteen misschien zou komen.
Het is hier nu 17 graden binnen en buiten vriest het licht, dus het kacheltje doet het goed als we niet teveel weg zijn tenminste want dan moet hij uit. De eerste dagen kwam het niet boven de 14 uit en dat betekent 3 truien en voor de kachel zitten, of hard werken, dan gaat het wel.  's Avonds bed voorverwarmen met kruik doet het ook goed. 's Nachts niet koud in bed. 's Morgens is het 11 graden!

Zaterdagmorgen hebben we geprobeerd een gat te graven in de oude tuin voor een paar van de fruitbomen. Je moet je voorstellen dat alles weer totaal dichtgegroeid is en dus decimeter voor decimeter uitgegraven moet worden. Toen we eindelijk een tweetal vierkante meters vrij hadden geprepareerd en de diepte ingingen, bleek het grondwater op zo'n 30cm te zitten waar de laag leisteen blijkbaar begint. Nee dus, geen goeie plek. Ook een wat hoger gelegen plek leverde niets op omdat daar teveel stenen in de grond zaten en we dus ook niet diep konden komen. Maar ieder nadeel heb ze voordeel zoals Cruijff al zei, want nu hebben we de plekken waar de bomen komen heel mooi verdeeld rondom het huis. We hebben de palen er ingezet om te kijken hoe het staat en waren enthousiast! We zijn maar opgehouden met gaten graven want ook op het land zitten veel stenen en David gevraagd om ons te helpen.

En ja, we hadden een witte Pasen en vanaf 10 uur stralende en toch ook een beetje warme zon, heerlijk buitenweer! David kwam met de trekker, hoera! Pasen maakt niets uit: na de kerkdienst gaat het werk gewoon door.

Het was een mooi spektakel: met de tractor stonden de bomen er in no time in. De vader van David kwam ook weer en nam het initiatief over, het ging er behoorlijk wild aan toe, dat had ik nooit gedurfd met bomen die al een week op een droogje liggen. Maar hij was erg zeker van zijn zaak dus we hopen er maar het beste van. Het jongetje is weer hetzelfde neefje Quentin. die er ook bij was bij het ploegen van het land.

Alle andere fruitstruiken hebben we een voorlopige standplaats gegeven omdat we het niet zagen zitten om de tuin verder te ontginnen. Dat moet maar stukje bij beetje, elke keer wat.

Misschien kun je op de foto's aan de lange palen (kleine paaltjes zijn de grenzen van de fosse) zien hoe de bomen staan .


Ik ben benieuwd of het werkelijk ook zo mooi wordt als het nu lijkt. En of de bomen het gehouden hebben. Voordeel is dat het koud is en er weinig activiteit in de boom is.

We hebben voor ons bijzondere vogels op het land gedetermineerd: zwarte roodstaarten, heel erg mooi en in heel Frankrijk voorkomend. Ze zijn druk bezig een territorium te bevechten, dus .. weer spektakel. Ook logeert er een uil onder ons afdak, getuige de uilenballen op het balkon.

We komen hier ogen tekort en er is altijd wat te doen.
We genieten dus, ook al is het soms wat afzien met klei waarin je tot je enkels zakt vanwege de nattigheid en het gebrek aan warmte en licht in combinatie met ijzige  kou en wind.
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1/3/2008 - Allllemaal verrrrassssingen!

We kwamen in het huis in een geweldige zooi terecht: de electricien had alles in grote wanorde achtergelaten midden in het werk, onaf.
Er was nog een grote verrassing: de nieuwe eigenaar van het bos naast ons had besloten dat het nu echt tijd werd om iets aan het onderhoud te doen: alle prachtige grote tamme kastanjes aan de rand van ons terrein waren voortvarend gekapt.
En de rest van het bos ook behoorlijk uitgedund.

Door een grote storm was ook een oude notenboom op het terrein van onze buurvrouw omgewaaid en we kregen toestemming om hem te gebruiken als brandhout. Wim kon zo zijn nieuwe (2e handse) motorzaag uitproberen.
Van de vader van onze boer heeft hij geleerd hoe je de ketting kan slijpen, dat is praktisch, want hij raakt om de haverklap bot. Hij hielp ook met afzagen van afgebroken takken van de oude appelbomen en toen zagen we een echte vakman aan het werk!

Er was nog meer activiteit bij ons, want het land werd omgeploegd om er later gras op te zaaien: een prachtig gezicht, de zware klei die omgewerkt werd!

Onze aannemer was aan z'n laatste klus bezig: de weg bijwerken. Er was zoveel zwaar verkeer overheen gegaan dat het nodig was om slechte plekken te repareren en alles netjes af te werken.


Al met al een actief weekje! En weer veel geleerd!
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

21/1/2008 - Lijnen trekken

De aanleg van het electra is in volle gang, met een vertraging van enkele maanden weliswaar! Elke keer horen we weer dat het nu bijna klaar is, of dan toch wel volgende week. En dat de aardepen nog getest moet worden en dat daar een aparaat voor nodig is dat stuk is bij de ene electricien, maar via, via, via een andere electricien misschien wel morgen komt.


Ook de schoorsteen is nog niet geinstalleerd, want daar is goed weer voor nodig en dat is het soms wel, maar dan moet de electra weer eerst aangelegd. En als de electra klaar is wordt de keuring aangevraagd en dat kan wel vier weken duren. Als dan alles goed is conform de regels krijgen we een 
"attestation de conformite". Deze moet worden opgestuurd naar de electriciteitsmaatschappij, waarna we een meter in huis krijgen en alles wordt aangesloten.
Op dit moment is het geen optie om er te verblijven, zonder kachel en electra. Misschien half februari, als er tenminste een schoorsteen is.

Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

16/11/2007 - 2 weken knoerthard werken

We zagen elke keer met lede ogen aan dat het huis aan de binnenkant steeds meer begon te vergelen! Gelukkig kon Wim zich in oktober vrij  maken en is naar het huis getrokken en samen met Johan begonnen met  2 lagen anti-UV was aan te brengen op de binnenkant van het huis. Deze was zorgt ervoor dat het hout minder snel vergeelt en zo hopen we de binnenkant licht te houden.
Het was een gigantisch karwei, vooral de zoldering, die boven de zitkamer 5 meter hoog is en met kunst- en vliegwerk bedwongen moest worden!!!
Na twee weken van hard werken was de klus geklaard. De vloeren kregen 2 lagen Hartwachsoel (alles nog steeds van het Duitse merk Osmo) en bleken niet te hebben geleden onder bouw- en kleistof.


Ook het loodgieterswerk  werd afgemaakt.
De laatste week van oktober kwam Catherina met de trein voor een week (herfst)vakantie en ze trof het huis in prachtige staat en helemaal ingericht aan.

Bravo voor de heren superklussers!

Zo konden we samen genieten van het resultaat en een beetje bijkomen van kluswerk en schoolwerk.


Dit is een kijkje vanuit de keuken

We merkten dat het 's nachts behoorlijk vroor en dan toch overdag met zonnig weer de 18 graden kon halen: lekker lunchen op het balkon!


En verder natuurlijk doorklussen: de balustraden van de balkons moesten nog geverfd bijvoorbeeld.

En de buitendeuren moesten nog blank gebeitst


 Bij het bijwerken van wat overgebleven plekjes beits buiten ontdekte Wim een prachtig nest bovenaan de voorgevel.

Maar ja, dit leek toch wel erg veel op een "frolon"-nest, dit is een agressieve wespensoort waarvan de steek
gevaarlijk kan zijn. We hebben dit met Johan besproken en die heeft hem gelijk verwijderd en in brand gestoken. De buitentemperatuur was zo laag dat de dieren in het nest heel sloom waren, dus ze werden overrompeld door het vuur.

Een dag voordat we teruggingen ging de generator kapot. We hadden hem gekocht bij de Makro in Nederland en hem dus daar weer ingeleverd. Hij bleek echt goed kapot en niet te repareren en we kregen ons geld terug. Daarvoor hebben we nu een goede 2e hands motorzaag gekocht: niet gek he?

Zo lieten we het huis achter. In afwachting van het installeren van het electra en de schoorsteen voor de houtkachel. Volgend jaar komen dan de dakgoten aan de beurt.Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

16/10/2007 - Spullen verzamelen

In augustus zijn we begonnen met verzamelen van huisraad, vooral via Marktplaats. Eind september grote bus gehuurd en voor een lang weekend vertrokken.
Toen we aankwamen groeiden er weer  planten over het balkon: na 2 maanden dus!!
Johan had intussen een aanrecht gemaakt en het grootste deel van de waterleidingen aangelegd. Het was nog niet aangesloten, maar we konden wel de wc gebruiken, maar dan met een emmer water ernaast. Dit was al een grote verworvenheid ten opzicht van de schep en het nachtemmertje!
Aangezien de vloeren  bedekt waren met stucfolie en dus nog niet in de was stonden konden we nog niets op de goede plek zetten en was het passen en meten om alles in de serre te krijgen.
 
Door de natte zomer en het gewroet in de grond voor fosse septique en kabels was er overal natte klei om het huis heen en ook van binnen was het hele huis bedekt  met een laagje kleistof en we hebben dat een beetje weggewerkt in die 2 dagen dat we er waren. We hadden nog de generator en konden dus stofzuigen, want de electra was nog steeds niet aangelegd.
Catherina zag bij het stofzuigen een hoopje uitgedroogde mieren in een hoek van de kamer en in een andere hoek ook. Dit wijst erop dat de spinnen het huis keurig vrijhouden van mieren en ander slecht volk!! Zo zagen we weer hoe de natuur alles in evenwicht houdt. Als je tenminste niet teveel ingrijpt met gif , want daar kunnen spinnen ook niet tegen. Overigens is het gemakkelijk praten met zo'n nieuw huis, in een oud huis is het lastiger te overleven als mens tegenover de oprukkende natuur.

De natuur had al een herfstkarakter: dit is het uitzicht op het verdroogde zonnebloemenveld.

De kweepeer hing vol, maar door het natte weer waren er ook veel verotte vruchten aan de boom, dit is een van de goeden. Daar heb ik een heerlijke moes van gemaakt.


Tamme kastanjes waren er ook al veel en werden gretig verzameld

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

8/8/2007 - Het is mooi geweest en tot de volgende keer

Eind juli gingen we weer naar Nederland, waar Wim een drukke periode wachtte wat zijn werk betreft. Nog even afscheid van bloemenwei

en huis


Tot de volgende keer!
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

5/8/2007 - De fosse..

In de laatste dagen is er nog heel veel gebeurd.
Een hoogstandje was het in elkaar zetten van de douchecabine. We waren blij bij de Brico een goedkope, mooi ogende douche te hebben gevonden met glazen schuifdeuren, maar die moest wel in elkaar gezet worden!! Dat heeft bijna twee dagen gekost, maarr....dan heb je ook wat! Het ziet er erg mooi uit, nu nog afwachten of hij goed werkt. Hij heeft namelijk allemaal van die massagestraal-koppen en het geheel ziet er niet erg robuust uit. Misschien straalt hij wel 360 graden in het rond!

Verder is in de laatste week de fosse septique gegraven: een groots werk waarvoor het land weer opengelegd moest worden. Hieronder zie je de afvoer die onder de weg door in de greppel naast de weg uitkomt


Hier komt het vloeiveld, 5x5 meter met plastic, zand en grind en aanvoer en opvangbuizen voor het laten bezinken en verder laten afbreken van afval resten. Er bleek een hele laag leisteen te liggen. Dat is het geval in onze hele directe omgeving. Een paar kilometer verderop zijn ook oude groeven te vinden. De oude boerderij was er ook uit opgebouwd en het muurtje rond de tuin, dat gelukkig bewaard is gebleven.


De eigenlijke septic tank
wordt in z'n gat gemanouvreerd:


Het grind en de buizen aangebracht


Zand erover! En weer buizen en de zaak aansluiten op de afvoer van het huis. En dan wachten tot alles gecontroleerd en in orde bevonden wordt. Daarna mag het dicht en zie je er niets meer van! Wel oppassen dat er geen tractor over rijdt, natuurlijk..


Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4/8/2007 - Wat een fijn huis!

We zijn er weer!
Het is begin juli en de eerste dagen besteden we aan het inrichten van het huis met de meegebrachte spullen. De aanhanger van Jan en Frederique bewees goede diensten en werd volgestouwd met bedden, kastjes, tafels, stoelen en nog veel meer van vrienden, Marktplaats en Ikea.
Het is prachtig weer en we genieten van de eerste dagen in ons huis. De kraan buiten blijft de plek voor het wassen en de berm naast de weg heeft redelijk losse grond en is de aangewezen plek voor de sanitaire schop. Het ijskastje in de camper zorgt goed voor onze verfrissingen. Behalve op electra en de accu kan het ook op butagas werken en dat gaat prima!
Binnen is een soort keuken ontstaan, een slaapkamer en een zitkamer en we proberen het ook een beetje schoon te krijgen. Behalve veel zaagsel ligt overal klei op de stucloper die neergelegd is om de vloer te beschermen.
Het huis heeft een goede indeling en ruikt heerlijk, we voelen ons er meteen in thuis. En komen totaal tot rust die eerste dagen..

De rest van het terrein is toch weer opnieuw behoorlijk begroeid en we hebben nu wel in de gaten dat de natuur hier erg vitaal is en we niet zo bang hoeven te zijn iets te verstoren: de leeg geruimde tuin is weer volledig begroeid en een waar vlinder- en vogelparadijs, waar we op uit kijken vanaf het terras.


Bovendien hebben we het geluk dat we uitkijken op een veld met zonnebloemen van David.


En zo in de avondzon:

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4/8/2007 - Toen kwam Henk

Dat was super: Henk  kwam ons een week helpen met schilderen! Het ging nu veel sneller. Bovendien was het weer beter en hoefden we niet steeds te wachten tot het hout weer opgedroogd was en konden er grotere vlakken achter elkaar gedaan worden. Het was erg gezellig en er is hard gewerkt.


Dankzij hem is het grootste deel van het huis nu geschilderd en beschermd tegen weer en wind.
Hier het bijna laatste stuk bloot hout


En dan de 2 laatste stukjes van de voorgevel


In de tijd dat Henk er was en Catherina een paar dagen naar Engeland voor een workshop van The Headless Way, kwam de aannemer een begin maken met aanleggen van de fosse septique. Dimitri kwam eerst een geul graven van de electriciteitspaal en watermeter naar het huis, keurig om de vijg heen. In die geul moesten de leidingen van electra en water naar het
huis komen te liggen. Maar toen hij net bezig was spoot er plotseling een fontein uit de grond: ja hoor, een waterleiding geraakt.


Hij kon het echter absoluut niet weten dat daar een leiding liep: het bleek te gaan om een leiding vanaf onze aansluiting naar het (vroeger door een tante bewoonde) huis naast de garage van Mme Gouet (huis links, garage achter de fontein). Grote consternatie en in no time drie auto's van verschillende watermaatschappijen op het land en maar graven om het lek te vinden en de loop van de leidingen. Intussen was er ook een drukker uit Nederland gekomen met drukproeven die Wim moest nakijken, dus druk, druk, druk!
Het resultaat was wel dat er wat verroeste leidingen en kranen vervangen zijn en dat kan nooit kwaad.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4/8/2007 - Feest!

Op Quatorze Juillet vierden we met  onze Mme haar 97e verjaardag en was het prachtig weer. Ze is nog steeds heel vitaal, maar haar krachten nemen wel af en ze heeft meer pijn in haar rug en knieën en het lopen valt haar zwaar. We hebben enorme bewondering voor de manier waarop ze haar leven georganiseerd heeft en toch nog steeds in staat is om zelfstandig te wonen. We vinden het ook erg leuk om met haar te praten, ze is overal in geïnteresseerd en weet veel te vertellen over het leven in deze streek. Ze is er zelf niet opgegroeid maar kwam vaak in vakanties bij haar grootouders in het huis dat zij en haar man later hebben gekocht
De volgende dag was het feest in ons dorp met overdag de brocante en 's avonds een grote barbecue, bal en feu artifice na. Er is een speciaal feestterrein vlakbij het dorp, bij het meer, de sfeer was erg leuk en het vuurwerk heel groots voor een dorp met 400 zielen.

De draaispitten werden aangedreven met erg ingenieuze constructies van fietskettingen en -raderen en de schapen en hammen waren lekker en goed gaar

De animo was groot!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4/8/2007 - En nu het sanitair

Een van de eerste dagen was Johan langs gekomen en stelde aan Wim voor om samen naar de Brico Depot te gaan om het sanitair te kopen en alle koper voor de aanleg van de leidingen. De Brico Depot is een gigantisch bedrijf waar professionele en amateur bouwers hun spullen halen: ze hebben (bijna) alles, zijn goedkoop, maar verlenen geen service. Toen we de meegebrachte wastafel later goed bekeken, bleek hij behoorlijk beschadigd en toen Wim hem terugbracht zeiden ze: zet maar terug in het schap en neem een nieuwe!!
Op de regenachtige dagen konden er dus andere activiteiten ontplooid worden, bijvoorbeeld de badkamer van twee insecten- en schimmelwerende lagen voorzien en de vloer daarna bedekken met Hartwachsol, waarmee we de hele vloer in het huis gaan bedekken. Een muur is daarna voorzien van een transparante, witte verf, waar je dus de houtnerf goed doorheen ziet.
Johan en Wim hebben daarna de leidingen aangelegd en tussendoor heeft Wim ook nog geschilderd, de wastafel en de wc geplaatst.


Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

4/8/2007 - Beitsen in de regen..

Nadat we een beetje gesettled waren zijn we begonnen met schilderen. Maar we hadden pech, het begon te regenen. De eerste muren zijn in stukjes en beetjes tussen de buien door geschilderd, waarbij we hoopten dat het verantwoord zou zijn. Wim de achterkant, balancerend op een hoge ladder en Catherina de wand bij de veranda. Het was koud en nat en binnen niet warmer dan 16 graden, dus gingen we 's avonds vroeg naar bed en waren dolblij met de extra gekregen deken over ons dekbed.
De kleur van de verf viel in het begin wat tegen: het was veel donkerder dan we ons hadden voorgesteld en een grote tegenstelling met de lichte, glanzende kleur van het hout. De kleur van de onweerslucht kwam ook nog erg overeen met de kleur van het huis, dus dat stemde wat treurig.


Toen later het weer beter werd, was het beeld anders en gingen we eraan wennen.
Het schilderen zelf ging vrij snel: de beits liet zich gemakkelijk aanbrengen en hoefde maar 1x opgebracht te worden. Wel hebben we in het begin veel te veel verf gebruikt, later ontdekten we dat je het heel dun  moest opbrengen en goed verspreiden. En goed afplakken is ook nooit weg


We zagen al gauw aankomen dat we verf tekort zouden hebben. Jantien heeft toen een nieuwe hoeveelheid gehaald en meegegeven aan iemand die in Frankrijk vakantie ging vieren. We moesten daar nog een week op wachten en hebben toen van alle muren de onderkant gedaan omdat die het meest kwetsbaar zijn door het opspatten van klei.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

15/6/2007 - Kleurendol

Wat nu? We hadden op de bouwvergunning aangegeven dat de kleur van het huis "ocre" zou zijn. Daar kun je heel veel kanten mee op en we hadden verschillende monsters van de beits uitgeprobeerd op een balk die we mee naar Nijmegen hadden genomen. We hebben ook een paar pannen thuis, maar het blijft moeilijk om je een groot vlak voor te stellen. We hadden het aan verschillende mensen laten zien en iedereen die maar wilde en toch bleef er iets knagen.
Toen hebben we onze vriendin Yvon uitgenodigd, die als beeldend kunstenaar en tekenleraar dagelijks met kleur omgaat. We hebben haar niet de kleurenmonsters laten zien die we hadden, maar gewoon alle foto's van het huis en de kleurenwaaier van de Osmo Einmallasur die we willen gebruiken. Er kwam een kleur uit die Jantien ook al eens had geopperd, maar omdat het geen oker was door ons opzij was gezet. Nu kwam hij dus weer naar voren, wat nu....? En naarmate die dag verstreek begonnen wij ons steeds prettiger te voelen met die kleur, dus er moest actie ondernomen worden. Want als er "ocre" staat in de bouwvergunning kan het niet zomaar "gris argenté" oftewel zilverpopulier worden. Dat betekende de meneer van DDE bellen, die ons de bouwvergunning had verleend. Hij luisterde aandachtig naar ons verhaal en zei tot onze opluchting dat het geen enkel probleem was!
Zo hebben we vandaag 5 liter "Silberpeppel" zoals het in het Duits heet in Kleve besteld. Weer een probleem opgelost.
De raamkozijnen krijgen een wit en een ebbenhout-accent en de ballustrades misschien ook.
Comments (1) :: Post A Comment! :: Permanent Link

10/6/2007 - Het dak zit er ook al op


Het is een hele klus geweest hebben we begrepen en het was ook nogal puzzelen:Het was af en toe mooi weer:
En er was een dag dat ze zo ongeveer van het dak afwoeoeoeiiien.....en dus niet verder konden.
Maar het resultaat mag er zijn


En vooral deze foto geeft een mooi beeld vanaf het veld :


Mooi hè?

Zo, nu nog even wachten en we gaan er weer naartoe! En het moeilijkste op dit moment is het kiezen van de kleur beits voor de buitenkant.Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

24/5/2007 - De koning te rijk!

Daar zitten we dan: het huis opgeleverd en de rommel verbrand met een prachtig hoog vuur. Nou ja, hoe is het mogelijk! Vorig jaar om deze tijd hadden we net de beslissing genomen om het stuk grond met de ruine aan te kopen..

Wil je weten wat we aantroffen toen we op Hemelvaartdag, na een vermoeiende reis (er waren meer mensen die die dag naar het zuiden toe wilden!), aankwamen bij "le Pavillon"? Kijk maar:
Een prachtig afgetimmerde zolder en als je op dit standpunt omdraait dan zie je het hekwerk van de "vide", de zolder loopt niet door boven de zitkamer. Daar kijk je tegen hetzelfde betimmerde dak aan, wat een prachtig gezicht is.

Toen we aankwamen hadden ze dus zolder en verdiepingsvloer geisoleerd en afgetimmerd, ramen en deuren en vloeren aangebracht. De vloeren zijn van massief hout 2.8 cm dik. De ramen zijn voorzien van superdik dubbel glas en stevig hang- en sluitwerk. Hier een doorkijkje vanuit de slaapkamer naar de zitkamer
Vrijdag was de laatste werkdag en werden alle afdeklatten aanbracht: plinten, raamlijsten,  enz. Ook de veranda en de ingang moesten nog van vloer- en hekwerk worden voorzien.


Dat ging heel snel!


Van een afstand ziet het er dan zo uit, met de kersenboom links en de camper rechts.


Bij de oplevering zijn er nog wat onvolkomenheden geconstateerd: in de fabriek hebben ze een deur vergeten. Er zijn twee ramen heel anders van vorm dan op de tekening. Het hekje van de veranda is nog te wiebelig en de opstapjes moeten nog aangebracht.. Dat komt allemaal goed in juli, als Henri volgens afspraak de laatste dingen in orde maakt.

De volgende dag, zaterdag 19 mei, was onze laatste dag. Er kwamen veel buren langs om te kijken hoe het geworden was, dat was erg gezellig. Natuurlijk hebben we onze Mme opgehaald en ze was verwonderd en opgetogen over het huis. Ze heeft het van alle kanten gefotografeerd. Op deze foto verlaat ze het huis, wat niet meevalt omdat de juiste hoogte van een eventueel trappetje nog niet bekend is en er een provisorische afstap is, die voor haar moeilijk te nemen is.

Die dag kwam ook David, die ons land maait, om het gesnoeide hout te verbranden. Het is toch teveel werk om het in mootjes te zagen voor de houtkachel: er zijn nog zoveel andere dingen te doen. Hij stelde voor om gelijk alle bouwrommel, inclusief plastic, weg te werken. Catherina had daar zo haar twijfels over, maar het was milieuvriendelijk plastic dat op de vuilverbranding ook restloos verbrandt, dus vooruit dan maar.
En zo laten we het land bijna schoon achter, met nog een smeulend vuurtje
Comments (2) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

Foto's van onze plek in Frankrijk

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends