Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Schrijvende beroepschauffeur Home | Profile | Archives | Friends
Zomaar wat meningen en/ of gedachten van een beroepschauffeur die voor de hobby af en toe zijn mening en opinie opschrijft, wel met de dringende mededeling dat veel van mijn gedachten met een 'knipoog' moeten worden gelezen,

Minuten en uren kunnen worden geteld, maar mooi, dat grote spul op ons veld!21/3/2014

Geboren en getogen in Eelde.

Was dit Volendam dan zou ik hier hele uitleg kunnen geven over visserij, kotters, garnalen en muziek van the Cats......

Een echte Eeldenaar kan verhalen over zijn of haar trots, de luchthaven.

Een vliegtuig, er zitten vleugels aan, flaps, en er zitten stewardessen in, vaak met een figuur nog slanker dan de kleinste maat draadnagel uit de doe-het-zelf winkel.

Toch, de echte autochtone Eeldenaar heeft 'iets' met de luchthaven en haar Luchtvaartschool, wat ik dan persoonlijk weer jammer vind is dat ik niet in de buurt van de Wallen in Amsterdam of Reeperbahn in Hamburg ben geboren.....

Het heeft even geduurd, maar in April 2013 was het dan zover, de nieuwe startbaan werd geopend, in het dorp werden vlaggen uitgestoken, op de Burg. Legroweg stonden veel mensen te kijken hoe de eerste vlucht, een Corendon werd bedolven onder waterstralen van de bedrijfsbrandweer, Eelde genoot!

Even relativeren, niet heel Eelde, al sinds jaar en dag is er een splinterclubje actief onder de naam VOLE, welke amechtig probeert elke activiteit op onze luchthaven, ook al zou het over de ontlasting van de plaatselijke mussen gaan, te dwarsbomen.

Is dat VOLE dan ook een dwarsdoorsnede van de Eelder bevolking?

Nee, al plukt men de aanhangers van deze groepering er zo uit: In de Albert Heijn staan ze bij de schappen met biologische producten, vaak een baardje met een bril, en gekleedt in een corduroy-bruine broek, gekleurde wollen trui, geflankeerd met gestreepte shawl. Bekend type is ook die mevrouw uit Vries, ooit afgestudeerd als onderwijzeres, die zelf allerlei ecologisch verantwoorde producten tot zich neemt, haar huiskat krijgt echter koffiemelk.

Deze mevrouw ageert tegen alles wat zich gemotoriseerd in de lucht bevindt, beetje vreemd vind ik het.....

Er zijn zoveel plaatsen in Nederland waar geen luchtvaartverkeer is, waarom verkassen deze type's daar niet naartoe?

Toegegeven, 'sZomers zit ik ook wel in mijn tuin, pilsje bij de hand, barbeque'tje aan, kortom: Ik geniet!

Een gebrom is hoorbaar en zo'n klein, irritant Cessna-tje draait rondjes........

Worden geen hobby-parachutisten uitgeworpen, dan hangt er wel zo'n spandoek achter: Niet gerouwd, Piet en Jantje zijn getrouwd..... Zeer irritant.....

Kom nu toch, 't is Eelde, het hoort erbij!

De volgende categorie: de cijferaars!

Met Casio-calculator, momenteel een tientje bij de Bruna, Euro goedkoper bij de Action, rekenen ze uit: Hoeveel belastinggeld gaat naar die luchthaven?

Het is verspild, ons geld kan beter ergens anders naartoe roepen ze met verbitterd gezicht!

Toegegeven: Elk gesubsidieerd project is een teveel, daarin kan ik deze azijnpissers alleen maar gelijk geven, maar deze cijferaars zie ik op Zondag weer, met kennissen en vrienden genietend van kunst en cultuur in het Eelder Museum, dat hoort bij deze intellectuelen, hoog-opgeleid is ook anti-luchtvaart lijkt het wel.......

Maar dat Eelder museum? Houdt dat zijn eigen broek op?

Hou toch op!!!! Bretels van 50 kilogram stuk houden dat gebouw niet eens overeind!! Zulke hupselen bestoan nait! zo zeg ik....

De subsidiekraan moet wagenwijd open om dat gebouw overeind te houden, ik hoor er niemand over!

Maar als er ook maar een eurocent wordt gegeven aan het bedrijf wat Groningen Airport Eelde heet, de geitenwollen sokken slijten aan de achterkant, want daar staan ze op!

En natuurlijk, nogmaals, elke subsidie-euro is eentje teveel, en onze Eelder luchthaven rendabel?

Eerlijk is eerlijk, dat is een kwestie van lange adem, maar sluit de grootste werkgever van Eelde, al deze mensen, of in moderne taal: fte, komen op straat en believen een WW-uitkering? Wat gaat dat kosten?

Het kan ook heel snel anders hoor, beetje cargo hiernaartoe om Schiphol te ontlasten, praat natuurlijk nu niet geheel objectief, ik verdien mn geld in die sector, maar zo kunnen we mooi die 700 meter asfalt er snel uithalen!

Voordat het zover is, of de politiek zich hierover buigt, ze maken zich nu drukker over het begrip 'meer of minder', lijdt het GAE inderdaad een wat kwakkelend bestaan, dood- en doodzonde!

Zo heel af en toe is er wel enigzins reuring en zijn er vliegbewegingen, anders dan de kraaien en roeken in de buurt, dan komt na groot onderhoud een grote machine zijn instrumenten testen.

Voor het ILS, het Instrument Landing System wordt dan vaak Eelde aangedaan. (Saai trouwens, had ik in mijn vakgebied een 'automatisch aandock- en achteruitrijsysteem' werd het vak meteen minder leuk), maar om dit te testen doen grote toestellen dan vaak Eelde aan.

Langs de startbaan zien we dan niet mevrouw Jonkers, ook niet meneer van Beukering, of hoe heet die voorzitter van dat VOLE ook, meneer Wittenberg, of Zwartedal is meer op hem van toepassing, trouwens: dat VOLE staat voor Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde, meneer Wittenberg woont echter in Eexterzandvoort........ Zal er een vereniging tegen het Museum in Eelde zijn, kan er dan ook een voorzitter uit Numansdorp in Zeeland worden aangesteld?

Maar wie staan langs die startbaan? Uren te wachten op zo'n toestel? Liefhebbers, die als ze twee auto-uren rijden verder zijn, op Schiphol elke twee minuten getuige kunnen zijn van start of landing van groot toestel, nee, deze liefhebbers zijn trots op 'onze' luchthaven Eelde, en als er dan zo'n groot toestel komt!!!!

Lezer, weest eerlijk, wat is mooier: Je druk maken over subsidiegelden of zo'n KLM-toestel die Eelde even aandoet voor een instrumententest?

Prachtig toch, dit! Trots op 'ons vlaigveld'!!!!      http://www.youtube.com/watch?v=94kwpc3C_Co

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Ben benieuwd wat er gebeuren gaat, verandert er iets in de gemeenteraad?14/3/2014

Van jongs af aan ben ik geinteresseerd in politiek, mijn voorkeur ligt ergens rechts van het midden, ik doe daar nooit zo moeilijk over.

Maar welke partij gaan we dan voor?

Op het moment dat je van kind af puber wordt en het volwassen zijn zich begint te openbaren, gek genoeg begint zoiets ook lichamelijk 'ergens in het midden', je de middelbare school bezoekt, en tijdens het vak maatschappijleer iets van politieke lessen krijgt, in mijn ogen niet geheel objectief, de meeste docenten zijn nog linkser dan het richtingaanwijzertje aan het autostuur, was het bij mij vrij simpel.

Men had Joop den Uijl, die zich lijnrecht tegenover alle vorm van vooruitgang keerde, en men had Wiegel, vooral met zijn economische visie goed bezig, was toen mijn mening.

We zijn jaren verder en wat heeft dit gebracht?

Simpel vertaald niet veel.........

De latere Den Uijls en Wiegels gingen compromissen sluiten, een vreedzaam land was het devies.

Zo vreedzaam dat grenzen wagenwijd werden opengezet voor gelukzoekers, in Nederland kon alles! De paarse regeringsleiders spraken over een 'verzorgingsstaat', letterlijk en figuurlijk, alles werd verzorgd, vooral het appeltje voor de dorst voor later van de heren regelaars zelf........

Hiertegen ageerde toenmalig vakbondsleider Wim Kok: Als het al zo goed ging in ons land, waarom niet iets meer loon voor de arbeidersklasse! Schreeuwend in een megafoon op het Malieveld bracht Wimpie dit ter berde, socialist als hij zich voordeed.....

Tot ongenoegen van Neerlands rechterkant, waar het 'loon naar werken' gemeengoed was, een iets waar ik mij goed in kan vinden, met uitzondering als je echt niets meer kunt..... Als je tijdens een bedrijfsongeval op je werk een ongeluk krijgt en niets meer kunt? Ja, sorry, volledig doorbetalen toch?

Wim Kok schreeuwde iets anders vanuit zn megafoon: Gelijke monniken, gelijke kappen!!! Dat de ene monnik iets krommer moest liggen dan de ander, dat interesseerde Wimpie niet zo bar veel.......

Dat er ook monniken lui achterover leunend dachten: Laat een ander het maar doen, tja dat hoorde er volgens FNV-Wimpie bij, evenals de vrije Zaterdag en een werkweek langer dan veertig uur was ook uit den boze......

Totdat!

Wimpie vanuit de vakbond lijsttrekker voor de PvdA werd......

Wim's meningen veranderden als sneeuw voor de zon, het 'draai maar als een haan om een toren' was op Wim zeker van toepassing!

De arbeidersklasse kreeg een draai om de oren van Ome Wim, zij mochten 25 cent extra betalen bij de benzinepomp om de verzorgingsstaat draaiende te houden.

Op dat moment toog ik met mijn Oma, zo rood als een tomaat, naar de stembus. Oma pakte het potlood, vulde haar kaartje in en kwam terug: Wie mott'n ook nog eem tank'n!

Bij de benzinepomp aangekomen rekende Oma af, hoofdschuddend over de ook toen al hoge brandstofprijs, inclusief dat extra kwartje! Dat gait oalmoal noar dai hooge heer'n kreet Oma verbolgen uit.

Ik vroeg wat ze even daarvoor had ingevuld. Partij van de Arbeid natuurlijk! zo sprak Oma fier, ik stem nait veur 't kapitoal!!!

Fijntjes wees ik Oma erop dat die hoge prijs aan de pomp toch echt het werk was van degene wiens hokje zij rood had gekruisd.

Nee heur!! zo sprak Oma, Wim Kok komp op veur de arbeiders.......

Door al deze naievelingen werd de PvdA groot en vulde Wim Kok, links lullend, maar rechts zn zakken vullend, zijn spaarrekening aan, ondertussen allerlei commissariaten bekledend, en zijn eerdere stokpaardje, het FNV naar beneden halend........

Mijn sympathie voor meneer Kok daalde naar het nulpunt, of je hebt een mening en spreekt hiernaar, maar dat gedraaikont? Bah!

En dat is toch eigenlijk de hele hedendaagse politiek?

Een partij staat voor een standpunt, vol verve worden voor de verkiezingen deze standpunten naar voren gehaald, en eenmaal gekozen draaien de heren / vrouwen partijleiders als een blad als een boom om onder het motto: We moeten compromissen sluiten, ook dat is democratie!!

Aan mn r**t, de heren/ vrouwen zitten lekker in het pluche, drinken gezellig een drankje met elkaar, gezellig op werkbezoek, en standpunten? Ach ja, financieen zijn nu eenmaal eindig nietwaar?

Zo'n voorbeeld: Alle partijen waren het er unaniem over eens: de huizenmarkt stortte in, woningen werden minder waard, dus de OZB ging naar beneden, althans het bedrag wat de gemeenten konden bijschrijven....... Dan die waardevermindering maar toepassen, marktconform daalden de prijzen natuurlijk, maar wel per vierkante meter die OZB omhoog schroeven......

Bah, van links naar rechts: Oplichterij!! Niks meer en niks minder......

Aankomende week zijn hier gemeenteraadsverkiezingen, in mijn gemeente Tynaarlo.

Ik weet waar ik op ga stemmen, het zal een lokale partij worden.

Wat niet wegneemt, ik lees en hoor nu van de debatten en de partijen duikelen over elkaar heen met hun plannen en visie's..........

Ook over de drie zwembaden die onze gemeente rijk zijn, een iets wat in mijn optiek zeker behouden moet blijven, zie ook de meeste partijen dit in hun programma's hebben staan........

 

Maar ik durf nu, hier te stellen dat over twee jaar zeker twee van deze zwembaden zijn gesloten! Wedden?

Terwijl die partijen het nu, voor de verkiezingen eens zijn dat die baden open moeten blijven.

Na de verkiezingen wordt alles anders, want tja: Ze zullen allemaal schouderophalend zitten: Er moest geld bij...........

Het zal mij benieuwen welke partij zn poot stijf houdt........

 

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Zie ze gaan, leraren en leraressen op de stormbaan!8/3/2014

Een leuk stukje deze week in het Dagblad van het Noorden, en tegelijkertijd mijn gedachte: Hoe krijgen ze het voor elkaar? Wie bedenkt zoiets?

Progressief, vaak uit linkse hoek komen af en toe vreemde ideeen, nu had weer zo'n houtje-touwtje-geitenwollensok figuur gelanceerd dat het voor schoolkinderen niet altijd gemakkelijk is....

Kinderen weten niet altijd waar ze aan toe zijn..... zo opperde deze onderwijzeres, en hoe leuk!! De leraren/ leraressen eens laten weten hoe het is om niet te weten waar je aan toe bent....

Daartoe werden een aantal van deze lieden richting leger-stormbaan gedirigeerd, ff afbeulen! Niks A2 keer B2 is C2, de stelling van Pythagoras, het uitrekenen van een de rechte zijde van een hoek.... (Euhm sorry, het enige wat bij mij is blijven hangen van mn Mavo-6 tijd, en dan ben ik geloof ik nog niet eens volledig....)

Zo konden de docenten even 'in de huid van de leerling' kruipen, aldus zo'n Groen-Links stemmend, met shawl behangend type.....

Meewarig schudde ik mijn hoofd en mijn gedachten waren bij Piet.........

Piet Koetsier, de enige leraar in mijn middelbare schooltijd waar ik enige sympathie voor kon opbrengen, en waar ik gek genoeg ook nog naar luisterde en wat van opstak!

De rest van het lerarengilde, wat deze mij probeerden bij te brengen: Ik nam het voor kennisgeving aan....

Echter, op het moment dat deze kennis getoetst werd door middel van proefwerken etc. tja, dan gaven mijn grijze cellen Holleeder's verblijfplaats aan: Niet Thuis........

Behalve bij Piet, Peter Koetsier, vanaf de eerste kennismaking koesterde ik een geweldige sympathie voor deze man: Pretoogjes vanuit borstelige wenkbrauwen, en die militaire stem bij het begin van elke les: Makkers, staakt Uw wild geraas!!!!

Dan kwamen de lessen, Nederlands en Geschiedenis....

Te beginnen bij Nederlands: Riep Philip Freriks eens uit bij het journaal: Thatcher is best wel een kreng, dan klonk het de volgende dag: Best wel, Best wel, geen Nederlands!!!!! En dat op het journaal!!!!

Dan geschiedenis: Peter vertelde hele, met humor doorspekte verhalen, ooit eens uit Napoleons' tijd: En toen belden ze elkaar.........

Bij het uitblijven van commentaar vanuit de leerlingenhoek vernauwden zich die pretoogjes en met stemverheffing ging het:

Verdomme!!!!!! Let nu niemand op!!!!!! Bellen in Napoleon's tijd???? Dat kan toch niet? Eikels!!!!!!!!!!

Een gezichtsuitdrukking zoals alleen cabaretier Bert Visscher dat na kan doen, maar wie genoot.......... Ondergetekende.......

Ook moest ik eens een spreekbeurt Nederlands houden....

Maar in 's hemelsnaam: waarover?

In die tijd was ik fervent 27MC-zendamateur, ik besloot mijn gehele zendapparatuur mee te nemen, nog een hele operatie!

Mijn mobiele 'kleefvoet'-antenne zette ik 'aardend' vast op een verwarmingsradiatior.

Wat gebeurt hier? klonk het streng vanonder die zwarte wenkbrauwen.... (terwijl ik wist dat Peter bij Radio Noord onder contract stond)

Ik vind zenden leuk, zo sprak ik, op de CB, de Citizen Band......

Een spreekbeurt duurde normaliter twintig minuten, nu was mijn spreektijd de volledige vijftig minuten, en dit 'tokkelend' op kanaaltje veertien, belangstellend gadegeslagen door Piet die mij het niet verdiende cijfer acht gaf...

Een geweldige man, echter werd later bekend dat de beste man ziek was en even later veel te jong overleed.....

Wel ben ik benieuwd wat hij had gezegd van deze actie: Leraren tijgerend over de stormbaan..........

Zijn ze nu best wel gek geworden????

1 Comments | Post Comment | Permanent Link

Laatste vakantiedag valt niet om te keren, nog maar even heerlijk dineren!27/2/2014

Zo was dit alweer mn laatste vakantiedag, een weekje wat ik sinds ik gelukkige vader van een zoontje ben altijd tegelijk in zijn voorjaarsvakantie laat vallen.

Samen met mn vriendin en haar drie jongens gaan we het eerste weekend dan eventjes weg, even uit de 'sleur' van thuis, ook al ben ik aan de andere kant tevreden dat die 'sleur' er is, eventjes leek het erop dat ik vanwege een faillissement van mn werkgever mn salaris wel kon vergeten.....

Nu viel dat gelukkig mee, dus vorige week boekten we nog even geheel last-minute een weekendje.

Persoonlijk ben ik wild van het eiland Texel, krijg daar altijd tijdens het korte boottochtje altijd al zo'n vakantiegevoel. Duurt nooit lang hoor, moet mn koffie en saucijzenbroodje altijd snel nuttigen, zo gauw is die arts autoreparateur altijd weer bij die aanlegsteiger. Zoonlief moest echter tot kwart over drie naar school en ik had nog een tien-minutengesprek met zn onderwijzeres over zn resultaten.

Vandaar dat we het dit keer wat dichter bij huis zochten, wij kwamen uit bij het Parc Emslandermeer in Vlagtwedde. Dit om de doodeenvoudige reden dat het de voordeligste van dat moment was op onze Internet-zoektocht. Tuurlijk, een trekkershutje op de hei is nog iets voordeliger, maar wil toch nog enige luxe en een redelijk zwembad, mag mijn lichaam graag even genietend in een bubbelbad deponeren!

Rond 16.00 vertrokken we dan toch, jengelende heren achterin met een Raider, of Twix heet dat nu geloof ik, welke bij de Luchthaven Eelde al verorberd was...

Opschakelen naar zn 'vijf' en we waren er ook al!

Nu dacht ik bij Vlagtwedde aan een paar bouwwerken met schuren, blauwe Eicher-tractoren en agrariers in klederdracht, maar dit viel mee.

Evenals het park waar ze bij de cafetaria zelfs het gerecht: Eierbal op de menukaart hadden staan. Mijn einigzins feministisch aangelegde vriendin zocht vergeefs het gerecht 'eendeborst' op de menukaart, het eerste minpuntje voor Zoover was genoteerd! Om verdere discussie te voorkomen heb ik maar gezegd dat we onze volgende vakantie maar in het Belgische 'Kloten' gaan doorbrengen.......

Op datzelfde Zoover had ik allerlei onheilspellende berichten gelezen over het park, zo zou hier een grote concentratie Polen zijn gevestigd, stond wel wat van dat wit-gekentekende spul, maar mn I-phone en laptop heb ik nog. Contante pecunia niet, dat heb ik achtergelaten in de Oost-Groningse horecagelegenheden en snackbars. Die mensen moeten ook wat verdienen zeg maar...... (Dat was daar enige jaren geleden zo'n uitdrukking toch daar in die contreien, die laatste woorden zeg maar?) Joa heur joa!

Op Maandag de auto's weer richting onze Eelder thuisbasis waar ik rond 11.00 al allerlei (bejaarde) gasten met rollators, spandoeken en van die kampeerhal Vrijbuiter-tuinstoelen zag schuiven....

Tuurlijk, die schaatsenrijders kwamen terug!

Rijdt ik eens zo'n ding (scheef)  dan komt niemand bij mij kijken, maar nu leek het of Maxima samen met Yolanthe en Sylvie een striptease-act kwam opvoeren: Wat een volk op de been, turend in de lucht waar het KLM-toestel bleef...... We schreven inmiddels 17.00 uur.

Ik meende handig te zijn, als luchtvaartliefhebber ben ik in het bezit van de app 'Flightradar24' die normaliter alle vluchten keurig in kaart brengt, zelfs zo dat ik mijn fotolens maar naar die witte condensstrepen achter zo'n vliegtuig in de lucht hoef te richten en ik zie alle gegevens van het betreffende vliegtuig en vlucht. Alleen wanneer de aanwezige stewardessen voor het laatst gemeenschap hebben gehad, dat vermeldt de app nu nog net niet.......

Alleen op dit moment weigerde het appje alle dienst.........

Waar iedereen in de lucht tuurde, daar hamerde ik steeds harder op de toetsen van mn smartphone en hamerde steeds harder op het scherm....... Zoeffffffff hoorde ik naast mij, daarna applaus............. Dat was het KLM-toestel........... Dat later volgens mn app nog ergens boven albanie scheen te vliegen.........

Later zag ik dat coach Kemkers was geridderd met een lintje, waarschijnlijk is zn volgende klus een betaalde job aanvangen bij de NS, daar is het immers ook niet vreemd als er een wisseltje verkeerd gaat of is dat een flauw, vier jaar oud grapje?

Eerlijk is eerlijk, een geweldig ontvangst voor deze sporters, en dat mocht ook gezien hun prestatie's!

En zo vlogen de dagen van mn vakantie voorbij!

Vanavond opperde mn vriendin: Zullen we uit eten? Ons kroost resideerde bij de wederzijdse ouders, wij zijn modern en een zg. samengesteld gezin. Dat hier niet meer TV-programma's van zijn, zet hier ter huize een stel webcams neer en dat hele Utopia verbleekt....... Heel (laag opgeleid) Nederland zal zich verkneuteren om het feit dat hier altijd tandenborstels weg zijn, schooltassen, broodtrommels, zakgeld.......... (Wel vindt je bonnetjes van de plaatselijke snackbar terug, uitgedraaid half uurtje nadat de school uitging), kortom, achter onze voordeur is het een grote poel van jolijt!

Vandaag was het echter rustig.......

En inderdaad, zo'n afsluitend etentje, ja heerlijk! Waar gaan we heen, de Mc donalds of de KFC vroeg ik?

Ik heb goede verhalen over het Stadspark gehoord opperde mn vriendin.

Tja, daar zijn paarderaces, een kinderboerderij, volgens mij staat daar 's Zomers ook een ijsman, maar een restaurant??

Zoals ze het met haar feministische inslag en stampende voeten graag wil hebben had ze het nu............. Niet Yolanthe's uitstraling, maar 'gelijk'!

Daar zit een wokrestaurant, allerlei Oosterse type's wensten me een allerhartelijk welkom. Wat trouwens in de toekomst vaker zal gebeuren, ik heb daar heerlijk gegeten!!

En gevarieerd, sommige bezoekers keken verbaasd dat op mijn bord rijst, babi pangang, sate en gebakken aardappeltjes met een gehaktbal gebroederlijk naast elkaar lagen, lekker!

Nelson Mandela sprak toch dat er geen verschillen mochten zijn? Welnu, met mijn culinaire gewoonten geef ik het goede voorbeeld, met natuurlijk net als in het echte leven een voorkeur voor blond....... Fritessaus heeft die kleur, een schuimend pilsje ook!

En zo zit ik hier nagenietend en -buikend dit stukje te tikken, morgen en Zaterdag nog weekend, Zondag stappen we weer met frisse moed en het uitzicht op een paar maanden voorjaarsdrukte in de bloementruck!

Wat me er niet van zal weerhouden om deze blog tenminste wekelijks bij te houden!

 

 

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

20/2/2014

We schrijven ergens midden jaren '90.

Toendestijds was ik werkzaam als chauffeur bij een industriele broodbakkerij.

Ook werkte hier Jaap, Jaap was een geboren en getogen Oost-Groninger en bezigde en beheerste in woord en geschrift feilloos het dialect welke in deze contreien werd gesproken.

Op enig moment zat ik met een kop koffie na mijn dienst in de kantine en uitte mijn ongenoegen over wat men tegenwoordig een 'mondige' klant zou noemen.

De beste man vond bijv. dat ik de containers brood niet ver genoeg in de winkel plaatste, ik kwam te snel aanrijden, parkeerde verkeerd etc.etc.

De man had het ook voor elkaar gekregen dat mijn humeur tot ver onder het vriespunt was gedaald en in deze omstandigheid deed ik mijn verhaal.

Jaap luisterde aandachtig naar mijn betoog en sprak na mijn verhaal: Trekst tou die doar wat van aan dan? Van dai plaasse?

Een plas? Welnee, het was een zomerse dag, een plas was nergens te bekennen, of het moest al bij de campings zijn waar kinderen zich vermaakten met rubberboten en in zwembroek....

Nee, dai keerl'n, zo sprak Jaap weer: Dat is ja ain plaasse!!

Ik snapte er maar niets van, totdat wij een paar dagen later bezoek kregen van een vertegenwoordiger van een adviesbureau.

Deze bureautjes schoten indertijd zwaar gesubsidieerd als paddestoelen uit de grond en verschillende van die gladjanussen met stropdas en vuile lease-auto's, maar zonder werk richtten hun eigen 'adviesbureau'op.

Bij mijn toenmalige werkgever had zich zo'n type gemeld die exact wist te vertellen hoe er op het vervoer van brood en banket bezuinigd kon worden.

Ik wist dat ook en vertelde tegen de 'adviseur': Weer een paard en wagen aanschaffen? Of ouderwetse bakkersfiets?

Meneer de adviseur schraapte zijn keel en met zo'n toendestijds moderne beamer legde hij uit dat hij de postcode-gebieden had omcirkeld waar wij onze broden en vlaaien bezorgden op supermarktniveau.

Nu kwam onze taak: Het bijhouden van een formulier hoelang je bezig was bij een klant en hoe lang het rijden was etc.etc.

Met dit formulier kwam de stropdas ook bij Oost-Groningse Jaap terecht.

Wat mot ik hiermet? zo sprak Jaap, 'Involl'n'??

Graag invullen sprak stropdas........ (Waar Jaap Driek van Wissem nog kon verbeteren in het Gronings was de Nederlandse taal voor onze Jaap hetzelfde als Latijn voor de gemiddelde met ADHD behepte LTS-er) en Jaap

antwoordde weer: Wat ain geplaas ja!!!

Uit de context begreep ik dat 'zeurpiet' en 'overbodige werkzaamheden' respectievelijk 'plaasse' en 'geplas' betekenden........

Hedenochtend moest ik ineens aan Jaap denken tijdens het lezen van de krant.

Ik las een artikel over volkstuintjes welke de gemeente Assen wil aanleggen op een industrieterrein, een prachtig idee dunkt me!

Vroeger was het heel normaal, je eigen groenten verbouwen. Voor mij niet weggelegd hoor, ik zou prei- of witlofplantjes als onkruid verwijderen en weken nieuwsgierig naar onkruid turen of daar sla uit voortkwam, maar

het idee is toch geweldig? Van die lapjes grond met van die afgeschreven KIP-caravans erop, diendende als opslag voor hark, schoffel en thermoskannetje koffie.

Niet iedereen denkt er zo over las ik, er zijn personen die hierop tegen zijn in Assen, zij vrezen overlast van vliegen en bijen in hun tuin........

Die zijn toch allang uit Assen verdwenen, vliegen en bijen, van al dat lawaai op het race-circuit? (waar de meeste decibellen van de Verkeerspark-trapautootjes komen, maar dit terzijde).

Althans, ik neem aan dat de tegenstanders van die volkstuintjes ook zitting hebben in zulke actiegroepjes.......

Ik moest bij dit bericht aan Jaap denken, leest hij dit bericht ook zou hij vast uitgrommen: Wat een geplaas ja!!!!

 

0 Comments | Post Comment | Permanent Link

Mijn jeugd14/2/2014

Meteen na het voorstellen eerst maar even een aftrap naar mijn kinder- en jeugdjaren....

Mijn kinderjaren valt niet zoveel over te vermelden, we schrijven 1981 dat voor mijn 'gevoel' mijn leven pas echt begon...

Op de dag dat ik voor het eerst naar de middelbare school ging, zo'n mijlpaal in het leven, treffend verwoord in Peter Koelewijn's 'de sprong in het duister', verhuisden wij ook,

Vader, Moeder, ondergetekende en mijn jonger zusje met wie ik in die tijd, en wie herkent dat niet, op voet van oorlog leefde.

Van een huis wat toch enigzins afgelegen stond verhuisden wij naar een woonwijk, met veel chagrijnige, dicht opeen gepakte mensen, maar ook veel jeugd!

Dat die bewoners chagrijnig waren was logisch, althans, ik denk dat, ook al heb ik nooit een psychologische opleiding gevolgd, dit komt vanwege het feit: Hoe dichter men mensen op elkaar plaatst, hoe meer ze 'tegen elkaar willen opboksen'.

Althans, zo bekijk ik dat en toen, in 1981 maakte ik kennis met een buurjongen waarmee ik een schifting maakte van onze buurtbewoners, men had heel simpel A en B.

Type A, opgeruimd, vrolijk , altijd in voor een praatje, deze typen hadden van ons geen last......

Maar dan Type B: Ook tegenwoordig bestaan ze nog, die mensen die overal last van hebben, altijd klagen, zich een weg banend door hun bestaan door zitting te nemen in allerlei clubs of actiegroepen, laat de buurman een wind dan sjouwen ze al met een overmaats spandoek met daarop met watervast verf in hanepoten gekalkt: Het is dat U het weet, mijn buurman liet een scheet etc. etc. U ziet ze tegenwoordig bijvoorbeeld heel toevallig ook in actie tegen windmolens....

Type B kende men dus ook in 1981, gemakkelijk was het voor deze mensen niet met een jeugdige Geert in hun midden, vaak ging hun deurbel en stond niemand voor de deur, legde ik een (met kranten gevulde,oude) portemonnee op straat dan pakte type B dit nieuwsgierig op, althans dat was de bedoeling...... De portemonnee zat bevestigd met een stukje bijna onzichtbaar vissers- of vliegertouw aan een soort katrol welke ik vanachter struiken gezeten bediende....... Nam type B de moeite van zn fiets te stappen en wilde het kleinood oppakken, dan trok ik het weg........ De staatsloterij geeft meer kans dacht ik grinnikend.

Was ik de enige met deze streken? Welnee, in ons volksbuurtje dromden wij samen, de Eelder jeugd.......

Tegenwoordig schijnt dit in zg 'zuipketen' te gebeuren, zo'n samenkomst, begin jaren '80 dromde ons Eelder clubje samen bij een................ transformatorhuisje.

Anno 2014 amper voor te stellen als je het nieuws bekijkt of de krant leest en dan ziet dat de jeugd vernielingen en vandalisme belangrijker vindt dan de stelling van Pythagoras, wat waren wij braaf.......

Met een voetbal, 50 cent bij Maakie Spek, de plaatselijke uitbaatster van het warenhuis, van een Blokker of Action had nog niemand gehoord, speelden wij 'stoeprandje'.

Een moeilijk spel, welk Grieks wijsgeer dat ook had bedacht? De spelregels waren kinderlijk simpel: Er stonden twee personen tegenover elkaar bij een afzonderlijke trottoirband, bedoeling was om de bal met de hand tegen de stoeprand van de tegenstander te tikken, hoe simpel. Dat de bal vaker door het glazen hobbykasje van de bewoner Type B ging welke net bij dat stoepje woonde, ach een kniesoor die daarop lette, hoorde automatisch bij Type B en bij commentaar kon het maarzo zijn dat we de volgende dag het 'stoeprandje' bij deze commentator praktizeerden...... Glasbedrijven genereerden omzet begin jaren '80........

De eerder aangehaalde Maakie Spek verkocht ook model-treintjes, dit tentoongesteld in een vitrine achter de toonbank.

Ik vroeg Maaike eens: Hebt U ook treintjes? Maaike draaide haar vrij bevallig lichaam om en trots wees ze weids naar de Fleischmann en Marklin collectie in de vitrinekast.

Wat wil je? Fleischmann? vroeg Maaike. Een retourtje Amsterdam was mijn antwoord, waarna ik schielijk op de vlucht sloeg...... Met zo'n houten deegroller kwam Maaike me na.....

Mooie tijden, begin jaren '80!

Heeft U ook nog zulke prachtige jeugdherinneringen?

1 Comments | Post Comment | Permanent Link

Even voorstellen14/2/2014

Mijn naam is Geert Stoffers, momenteel 44 jaar en sinds 1989 beroepschauffeur.

Voor de hobby schrijf ik af en toe kleine artikeltjes of stukjes waarvan ik weet dat ze vooral in kennissen- en vriendenkring erg worden gewaardeerd, dit los van het feit of deze mensen het met me eens zijn ja of nee.

Ik heb besloten deze stukjes te 'verpakken' in een soort van weblog, een centrale plaats waar de geinteresseerde lezer/ lezeres dit met een druk op de (favorieten) knop kan vinden, zal proberen om deze weblog tenminste eens per week te 'updaten'.

De artikeltjes kunnen divers zijn, over mijn beroep, prive-leven, politiek, noem maar op.

Een ding zullen mijn artikelen gemeen hebben: Ze dienen met een 'knipoog' te worden gelezen, alhoewel artikelen gemeend en scherp kunnen zijn schrijf ik deze toch met een humoristische ondertoon cq. ruimdenkende blik!

Ik hoop dat U als lezer/lezeres veel plezier van mijn gedachten en meningen zult hebben, schroom ook niet te reageren!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Geert Stoffers

 

1 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer