Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Gezond leven Italie

Girelli zonder pasta

13:15, 2/4/2014 .. 0 comments .. Link

Mijn man is een echte Italiaan met als levensmotto: een dag geen pasta is een dag niet geleefd. Als Health coach / voedingsdeskundige heb ik het mezelf hier niet makkelijk mee gemaakt. Zelf eet ik nauwelijks pasta en al helemaal geen ‘witte’ pasta. Zelfgemaakte speltpasta of Slimpasta (pasta op basis van vezels) wil ik zo af en toe wel eens eten. Gedurende afgelopen jaren ben ik steeds creatiever geweest om lekkere pastarecepten aan te passen aan mijn eigen persoonlijke levensstijl, waarin ik zo gezond mogelijk probeer te leven en zo weinig mogelijk suikers wil eten.
Girelli is opgerolde pasta gevuld met ricotta en spinazie. Op zich een licht en mager gerecht, maar zoals ik al zei, ik wil zo weinig mogelijk suikers eten. Girelli voldeed dus niet aan mijn wensen. Na veel variaties te hebben geprobeerd ben ik uiteindelijk bij de courgette gekomen. De courgette snijd ik met een kaasschaaf in dunne plakken, deze bak ik kort in de olie en gebruik ik vervolgens als ‘pasta’. In mijn recept gebruik ik een ricotta-muntmengsel. Munt is lekker fris en met het zonnetje buiten wil ik graag de zomer op mijn bord proeven.

Girelli van courgette

Ingrediënten:
courgette
olijfolie
peper, zout, knoflook, oregano
ricotta
munt

Snijd de courgette in lange dunne plakken en bak deze kort in de olijfolie. Maak een mengsel van ricotta, peper, zout, oregano en munt. Smeer een dun laagje hiervan op een plak courgette en rol het geheel op. Doe hetzelfde voor de andere plakken courgette.

Variatietip: gebruik spinazie in plaats van munt.

Variatietip: voeg pijnboompitjes toe.

Variatietip: voeg een plakje parmaham toe.

 



Koolhydraatarme ontbijtkoek op basis van amandelmeel

14:01, 25/3/2014 .. 0 comments .. Link

Tijdens de GezondLeven-challenge die ik organiseer merk ik dat de deelnemers graag iets in huis hebben liggen wat ze snel kunnen pakken en wat makkelijk is. Vaak noemt men dan dat het zoiets moet zijn als ontbijtkoek. Of het nu komt door de goede marketing van ‘Snelle Jelle’ en ‘heel Holland hapt naar Peijnenburg’, de ontbijtkoek is zo ingeburgerd in de maatschappij daar kan ik als voedingsdeskundige niet omheen. In mijn jeugd stond de ontbijtkoek ook op tafel. Bij ons was het een gebruik om de lunch af te sluiten met een plakje ontbijtkoek al dan niet besmeerd met boter. De afgelopen tien jaar heb ik sporadisch ontbijtkoek gegeten. Aan de ene kant omdat er veel te veel suiker in zit aan de andere kant vond ik de ontbijtkoek lekkerder met de hele familie aan tafel. In mijn eentje op de studentenkamer ontbrak het gezellige familie aspect wat ik associeerde met ontbijtkoek. Inmiddels eet ik steeds regelmatiger een plak ontbijtkoek, gemaakt van amandelmeel. Toegegeven, het pakt makkelijk, eet makkelijk en is handig om mee te nemen. De inspiratie voor het onderstaande recept komt van de Italiaanse ‘panpepato’. Dit is een kruidige peperkoek, die men traditioneel rond de kerst eet. Hoe zuidelijker je in Italië gaat, hoe meer kruiden er aan de ‘panpepato’ worden toegevoegd. Verder gebruik ik amandelmeel, omdat amandelen gezond zijn en weinig koolhydraten bevatten. Kokos en lijnzaad heb ik toegevoegd voor de vezels.

Koolhydraatarme & suikervrije ontbijtkoek


Ingrediënten

200 gram amandelmeel
50 gram gebroken lijnzaad
5 eieren
snuf zout en peper
3 eetlepels kruiden,bijv: gember, kaneel , kruidnagel, speculaas
1 eetlepel fijngestampte peperkorrels
1 theelepel baking soda
1 theelepel citroensap of sinaasappelsap
50 gram zachte roomboter (of 50 gram kokosolie)
3 vijgen
3 eetlepels kokosrasp
3 eetlelepels pure cacaobonen
Vanille-essence

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik (ik gebruik 21 x 13 cm) met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom door elkaar.
Mix in een aparte kom de eieren, sap en roomboter door elkaar. Voeg dan de droge ingrediënten in een keer toe. Even kort door elkaar mixen. Vul de bakvorm met het mengsel en strijk de bovenkant glad. Bak de koek in 40 min gaar en goudbruin. Haal de koek na 5 minuten uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster. Wil je een zachte korst wikkel de koek dan in aluminium folie. Zo niet, dan gewoon laten afkoelen.

Variatietip: voeg eens goij-bessen toe of abrikozen, varieer met de kruiden zoals cacao, kardommom of cayenne.



Chocolademousse met palmsuiker en rode peper

15:37, 17/3/2014 .. 0 comments .. Link

Gezond leven is op z’n tijd genieten. Genieten met elkaar aan een mooi gedekte tafel met porseleinen servies en kristallen glazen. De hele familie bij elkaar. Het moment om bij te kletsen, de dag te bespreken onder het genot van lekker eten. De tijd nemen om te eten en hiervan te genieten.
In Nederland is het een gewoonten om 18u te eten en om 18.15u de tafel af te ruimen en af te wassen. In Mediterrane landen is dit echt onmogelijk. Als men daar tafelt kan dat wel een hele avond in beslag nemen. Er wordt rustig gegeten, genietend van het eten en elkaar. In Nederland denken we bij genieten meestal aan een dessert of iets lekkers.


Van ‘iets lekkers’ moet je met een gerust hart kunnen genieten, zonder je druk te hoeven maken of het wel ‘gezond’ is. Vandaar dat ik deze blog wil besluiten met een recept voor hemelse chocolademousse.
Ik ben dol op chocolade, liefst zo puur mogelijk. Witte chocolade noem ik geen chocolade, dat is boter met suiker. Chocolade met een cacaopercentage van 85% of hoger heeft positieve effecten op onze gezondheid. In het onderstaande recept maak ik gebruik van palmsuiker. Er is op het internet al veel geschreven over palmsuiker, daarom houd ik het kort.
Palmsuiker is een gezond alternatief voor ‘gewone tafelsuiker’, past in een koolhydraatarm dieet, ondersteunt het lichaam, bevat antioxidanten en is geschikt voor diabetici. In palmsuiker heb ik een vriend gevonden. Zo kan ik af en toe wat lekkers maken zonder mij er schuldig over te voelen of het idee te hebben dat ik aan het zondigen ben, waardoor ik er extra van kan genieten.
Soms gaan er weken voorbij zonder dat ik behoefte heb aan chocolade, momenteel is de chocolade niet aan te slepen. De chocolademousse is meestal al op voordat het goed en wel klaar is.
Na enig speurwerk ben ik erachter gekomen dat wanneer we verlangen naar chocolade ons lichaam behoefte heeft aan magnesium. Ik weet dat ik dat lichamelijk verlangen beter kan bevredigen door groente, fruit, noten en zaden te eten, maar soms wil ik gewoon chocolade.
Italianen zijn verzot op ‘dolci’. Hoe zoeter, hoe beter. Voor het onderstaande recept heb ik een klassiek Italiaans recept gebruikt en deze bewerkt. Ik maak gebruik van palmsuiker. Stevia kan ook gebruikt worden, dit geeft echter een beetje bittere nasmaak. Ter garnering gebruik ik rode peper. De combinatie rode peper en chocolade was reeds bij de oude Asteken bekend als heilzaam en supergezond. De antioxidanten van de cacao voegen zich bij die van de rode peper in de aanval op vrije radicalen. Verschillende stoffen in de chocolade verbeteren het humeur en versterken het positieve effect van de aanmaak van endorfines, opgewekt door de rode peper. Kortom: hemels genieten van gezond!

Hemelse chocolademousse met rode peper
Ingrediënten voor 3-4 personen:
5 eigeel
2 el palmsuiker
100 gram chocolade 85% cacao
1 kopje sterke espresso
1 rode peper, ontdaan van de zaden
200-250 ml slagroom zonder suiker

Klop met een mixer het eigeel en de palmsuiker au-bain-marie tot het in volume verdrievoudigd is. Voeg vervolgens de espresso toe en mix nog 2 minuten. Breek nu de chocolade erin met roer met een spatel door, totdat alle chocolade volledig is opgenomen. Haal de kom nu van de pan, roer de rode peper erdoor en zet apart. Klop de slagroom stijf en meng dit met de chocolade.
Laat het geheel nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Minder pikant? Meng de peper dan niet door de chocolade, maar gebruik de peper om mee te garneren. Geeft een leuk kleureffect.

Wat te doen met het eiwit? Gooi het niet weg, dat is een zonde in de Italiaanse keuken. Alles wordt bewaard en verwerkt. Maak er een eiwitomelet van als lunch de volgende dag of maak er suikervrije amandelcruesli mee.



debuut

16:37, 10/3/2014 .. 0 comments .. Link

Dit is het eerste stukje op deze weblog. Mijn debuut als blogster. Best spannend vind ik het. Hoe zal het ontvangen worden? Hoe wordt mijn schrijfstijl beoordeeld? Is er wel een markt voor gezond leven op een Mediterrane wijze? Al dat soort vragen spoken momenteel door mijn hoofd.

In deze blog wil ik jullie meenemen naar het zonovergoten Sicilië. In Nederland is Sicilië bekend als vakantiebestemming en als decor van verhalen over de maffia. Als Nederlanders het over het eten op Sicilië hebben, krijg ik vaak te horen dat ze daar toch alleen maar pasta en pizza eten. Hoezo gezond?

Om te beginnen wil ik graag een uitstapje maken naar Sardinië.  Sardinië wordt ook wel een ‘Blue Zone’ genoemd. Dit wil zeggen dat de mensen daar relatief oud worden. De populatie honderd-jarigen is op Sardinië de grootste van Europa.
De leefstijl van de Sicilianen en de Sardijnen, zoals de inwoners van Sardinië worden genoemd, verschilt niet zo heel veel van elkaar. Ik moet daarbij altijd denken aan foto’s van de oudere generatie zittend aan een tafeltje of op een bankje op het centrale dorpsplein of aan nonna’s die de geweldigste lunches ‘pranzi’  bereiden op de zondagmiddag.
Op het menu staat steevast groenten, fruit, noten, peulvruchten, vis en olijfolie. Iedere maaltijd gaat gepaard met een glaasje droge rode wijn.
Er is reeds veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar dat voedingspatroon. Keer op keer blijkt het de gezondheid op positieve wijze te beïnvloeden. Zo is het goed tegen het slechte cholesterol, het LDL en VLDL cholesterol, goed tegen hart- en vaatziekten en goed tegen verschillende vormen van kanker.

Ik heb het hierboven al even genoemd, de pranzo bereid door nonna. Dat is in mijn ogen een groot en belangrijk verschil met Nederland. In Italië wordt de ‘grootste’ maaltijd tussen de middag gegeten, terwijl wij hier in Nederland een broodje uit het vuistje achter de computer opeten. ’s Avonds daar en tegen gebruiken wij hier in Nederland een maaltijd, rijk aan koolhydraten, vetten en calorieën.

Iedere keer dat ik post op deze blog wil ik iets over gezond leven en onze gezondheid met jullie delen en dat voorzien van een mooi recept. Ik ben Hester Sotera,gelukkig  getrouwd met een Italiaan, afkomstig uit Sicilië. Samen proberen wij zo Mediterraan als in Nederland maar mogelijk is te leven.

Het recept voor de eerste blog is een heerlijke Siciliaanse sperciebonensalade.

Salade met sperziebonen, tomaat en ui

Voor 4 personen
Bereidingstijd 15-30 minuten

Ingrediënten:
400 gr sperziebonen
1 grote ui of 2 kleine
2 tomaten
olijfolie
gedroogde oregano
peper en zout
balsamico

Maak de sperziebonen schoon, kook ze gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
Pel de ui en kook hem in zijn geheel gaar (totdat hij zacht geworden is). Was de tomaten en dep ze droog. Snijd ze in stukjes. Snijd ook de ui in stukjes. Doe alle ingrediënten in een slakom en breng de salade op smaak met olijfolie, peper, zout en oregano. Voeg als laatste een scheutje balsamico toe.

Buon appetito!