Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Het Beleven

About Me

Het Beleven is een gezelschap van vijf wijnliefhebbers, dat al sinds 1981 geregeld bij elkaar komt om wijn te proeven en te drinken.
Home | Profile | Archives | Friends | Concept Clairement

Wijnavond 23 november 2007 - 20:40, 9/12/2007

De zevende wijnavond  van het jaar was in Uithoorn bij EG. Het thema was het zuiden van de Toscane.

Heba Morellino di Scansano 2005

DOCG Morellino di Scansano  - Toscane (Grosseto)

(Fattoria di Magliano, Magliano - http://www.fattoriadimagliano.it - € 12,50)

85% morellino - een kloon van de sangiovese - plus 15% andere in het gebied toegestane druivensoorten.

Proefnotities: robijnrood; aardse tonen, alcohol, fruitig, pruimen, kersen; jong, fruitig, weinig raffinement; mist wat volheid, wat dunnetjes in de afdronk)

Beoordeling: 17,4 (16,5 - 18)

Pacina Chianti Colli Senesi 2003

DOC Chianti Colli Senesi - Toscane (Siena)

Azienda Agricola Pacina di Giovanna Tiezzi Borsa, Castelnuovo Berardenga - http://www.pacina.it - € 14)

Gemaakt van 97% sangiovese en 3% canaiolo en ciliegiolo (twee "kleine" druivensoorten die hoofdzakelijk in Toscane en Umbrië worden verbouwd).

Proefnotities: dieprood; eerst mest en stront daarna veel donker fruit; smaak fruitig, soepel, veel rood fruit; in de afdronk beetje peperig, wat hout en wat stroefjes. EG juist met een scherpe kaas worst deze wijn zachter en ronder. EC vandaar dat ik Parmezaan in huis heb gehaald. 

Beoordeling: 18 (variatie: 17,5 - 18,5)

Saffredi Maremma Toscana 2000

IGT Maremma Toscana - Toscana (Grosseto)

Fattoria Le Pupille di Elisabetta Geppetti, Piaggia del Maiano - http://www.elisabettageppetti.com - € 55)

Gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en alicante.

Meer dan twintig jaar geleden kreeg de wijnpassie van Elisabetta Geppetti vorm in Fattoria Le Pupille. De naam van het domein is afkomstig van twee heuvels die eruitzien als twee ten hemel gerichte ogen (pupillen). De eigenaars Elisabetta Geppetti en echtgenoot Stefano Rizzi samen met oenoloog Riccardo Cotarella bouwden Le Pupille uit tot één van de meest kwalitatief hoogstaande en innovatieve wijnhuizen in de regio.

De Franse oenoloog Christian Le Somet (wijnmaker op Château Lafite en Château Latour !) is tegenwoordig de consulent van het wijngoed. Men koos voor een Franse oenoloog "omdat de Italiaanse oenologen te veel hun stempel drukken op de wijnmakers," volgens commercieel directeur Sergio Buci. “Le Somet bewaart meer de eigenheid van de wijngaarden en het regionale karakter van de druiven.” Le Pupille hecht met andere woorden veel belang aan wat de Fransen "terroir" noemen. Daarom koopt het ook geen druiven aan van andere producenten.

Le Pupille bezit 38 hectaren wijngaarden in Scansano en pacht nog eens acht hectaren. Omdat in het traditionele productiegebied geen uitbreiding mogelijk is, experimenteert het domein met nieuwe productiegebieden. Zo bezit men zestien hectaren in Magliano, waar men experimenteert met een traditioneel aanplantingssysteem dat bekend staat onder de naam La Razola. De druiven voor de Saffredi komen uit deze wijngaard.

Proefnotities: robijnrood; krachtig boeket, donker fruit, bramen, veel kruiderie; ronde, soepele kruidig-fruitige smaak; elegant en harmonieus, tegelijkertijd stevig en robuust. EG geweldige wijn, had alleen nog wat meer mogen rijpen, maar dat valt ook nog mee.

Beoordeling: 20,25 (18,75 - 21)

Il Poggione Brunello di Montalcino 2001

DOCG Brunello di Montalcino - Toscane (Siena)

Tenuto Il Poggione, Montalcino - http://www.tenutailpoggione.it - € 33)

100% brunello alias sangiovese grosso.

Proefnotities: dieprood; vooral zwaar boeket; redelijk fruitige smaak; afdronk peperig, harde kanten, wijn loopt weg naar verloop van tijd; sowieso teveel zuren en te weinig structuur.

Beoordeling: 16,5 (16 - 17,5)

Poggio di Sotto Rosso di Montalcino 2000

DOC Rosso di Montalcino - Toscana (Siena)

(Fattoria Poggio di Sotto di Elisabeth e Piero Palmucci, Castelnuovo dell'Abate di Montalcino - http://www.poggiodisotto.com - € 22,50)

100% brunello alias sangiovese grosso.

Proefnotities: intens robijnrood; fruitige neus, kersen; soepele fruitige smaak, harmonieus, structuur, evenwichtig; idem in de afdronk plus wat kruiderij.

Beoordeling: 18,5 (17,5 - 19,5)

G.F. von Nell Riesling Eiswein Trierer Benediktinerberg 1995

QmP Eiswein - Mosel-Saar-Ruwer (Obermosel - Einzellage Trierer Benediktinerberg)

(Weingut Georg Fritz von Nell, Trier - http://www.vonnell.de - eigen voorraad)

Proefnotities: Amber; zuurzoet, rinse stroop, citrus, grapefruit alias pompelmoen; frisse zuurzoete smaak, appelig; zuurzoete blijft in de afdronk. EC beetje Granny Smith-achtig. HK valt me een beetje tegen, te eendimensionaal.0 Comments | Post Comment

Aankondiging: wijnavond 14 december 2007 - 16:06, 6/12/2007

 

Het thema van de aanstaande wijnavond is: de noordelijke wijngaarden van de Côtes du Rhône.

 

Als het goed is, heeft JB nog één van onderstaande wijnen in zijn kelder:

3 flessen Cote Rotie Guigal 1988 La Landonne
1 fles Cote Rotie Guigal 1989 La Mouline
1 fles Cote Rotie Guigal 1989 La Turque

 

dat wordt dan de 'hoofdwijn' van die avond

 

Let op: laten we streven naar een gemêleerd wijnaanbod.

 

Côte Rôtie: de binnenband van Frankrijk

 

Wanneer Franse politici hun gelijk willen halen, hebben ze het vaak over "La France profonde", waarmee ze het diepe binnenland bedoelen, zo verafgelegen van de glittergrootsteden, dat eventuele tegenspraak hen toch niet bereikt en ze dan maar gemakkelijkheidshalve concluderen dat iedereen daar achter hun idee staat. De mensen leven er simpel, werken er keihard met vaak eenvoudige middelen en zijn meer doeners dan denkers.
De Côte Rôtie ( letterlijk de "geroosterde helling" ), ver in het Franse binnenland, is zo'n regio. De Rhône slingert er zich, majestueus en wellustig kreunend door een nogal woest landschap, er heersen typische (landklimaat)temperaturen, niet verzacht door een nabije zee, van snoeiheet in de zomer (rôtie) en Siberisch koud in de winter. En in dergelijke omstandigheden moet er geploegd, gesnoeid en geoogst worden, op hellingen van tot 35° en op terrasjes van soms maar 2 rijen wijnstokken: daar kan dus geen machine tegen op en het meeste werk dient dan ook met de hand te worden uitgevoerd. Bovendien liggen de opbrengsten er laag. De wijnbouw dan maar in het dak steken? Nee hoor! Koppig als ze zijn blijven de Rôtissiens jaar na jaar de wonderlijke cyclus van het wijnjaar volbrengen en het is dan ook geen wonder dat de smaak van hun wijnen de kenmerken van hun arbeid en terroir met zich meedragen: vurig, krachtig met soms de ruwheid van een ongeslepen diamant die wel de belofte van een prachtig juweel in zich draagt.

 

Met vriendelijke groet, BB


1 Comments | Post Comment

Wijnavond 24 augustus 2007 - 20:59, 4/12/2007

 

De zesde wijnavond van dit jaar was bij Eric G. in het Amstelveense. Het thema was Spanje en wel in het bijzonder Noord-Spanje.

*****

Torres Milmanda Conca de Barberà 2003

DO Conca de Barberà - Catalonië (Tarragona)

(Miguel Torres, Villafranca del Penedes - http://www.torres.es - € 29)

100% chardonnay.

Deze wijn is afkomstig uit Milmanda, ook bekend vanwege het Middeleeuwse jachtslot van Karel V en Philips II aldaar, in het hart van het Conca de Barberà wijngebied. De wijngaard omvat 15 hectare en is uitsluitend beplant met chardonnaystokken m.a.w. er is hier sprake van een single vineyard wijn.

Proefnotities: strogeel; eerst beetje hout, daarna wit fruit, fris; frisse smaak, lekkere bite, stevig genoeg; in de afdronk lekkere kruidigheid. EG heel apart, leuk. JB beslist niet verkeerd. HK mooi in balans.

Beoordeling: 19,4 (variatie: 18,5 - 20,5)

*****

Castell del Remei Oda Blanc Costers del Segre 2004

DO Costers del Segre - Catalonië (Lleida)

(Finca Castell del Remei, Penelles - http://www.castelldelremei.com - € 15,50)

Assemblage van chardonnay en macabeo.

Proefnotities: strogeel; wit fruit, kruisbessen, hint hout; fris maar wat vlakker van smaak dan de de vorige; hout blijft in de afdronk wat nazeuren. JB gaat vervelen op het eind.

Beoordeling: 17,6 (variatie: 17 - 18)

*****

Agnusdei Albariño 2004

DO Rias Baixas (sub-zone Val do Salnés) - Galicië (Pontevedra)

(Bodega Agnusdei Terra Firme, Simes - http://www.vinumterrae.com - € 13)

Gemaakt van 100% albariño (30% van de druiven uit de eigen wijngaard van 33 ha. nabij Meaño, de rest van andere wijnboeren uit de Salnésvallei).

Proefnotities: helder strogeel; fris, citrus, lychee, rambutan, hint Engelse drop; frisse volle smaak, lekkere zuren; idem met licht zoetje op het einde, diepgang. JB iets ronder van smaak dan een 'normale' albariño.

Beoordeling: 19,95 (18 - 21,75)

*****

Martín Sarmiento Bierzo Mencía 2004

DO Bierzo - Castilië-León (León)

(Bodegas Martín Códax in Bierzo, Cacabelos - http://www.martincodax.com - € 12)

Gemaakt van 100% mencía (die de voornaamste blauwe druif in de Bierzostreek is en sterke overeenkomsten heeft met de cabernet-franc).

Proefnotities: donkere kersenkleur; eerst lichte mest, daarna veel rood fruit; ook in de smaak veel rood fruit, weinig hout; in de afdronk nogal kruidenbitterig. JB op het einde enorm log.

Beoordeling: 18 (variatie: 17 - 19)

*****

Tinto Pesquera Reserva Ribera del Duero 1996

DO Ribera del Duero - Castilië-León (Valladolid)

(Bodegas A. Fernandez, Pesquera de Duero - http://www.pesqueraafernandez.com - € 32,50)

Gemaakt van 100% tempranillo.

Proefnotities: diep robijnrood; beetje mest, die blijft hangen, nogal loom, rood fruit; volle fruitig-kruidige smaak; veel bittertjes in de afdronk. BB onevenwichtig, viel af en toe weg.

Beoordeling: 17,5 (16,5 - 19)

*****

Clos Martinet Priorat 1996

DOQ Priorat - Catalonië (Tarragona)

(Mas Martinet Viticultors, Priorat - http://www.masmartinet.com - € 33)

Assemblage van garnacha, cabernet sauvignon, cariñena, merlot en syrah.

Proefnotities: dieprood; neus wat scherp en kruidig, bramen, beetje hout; volle kruidige smaak, tamelijk complex; goede tannines, blijft kruidig.

Beoordeling: 20,15 (18,5 - 21,25)

*****


0 Comments | Post Comment

Wijnavond 29 juni 2007 - 20:35, 30/11/2007

De vijfde wijnavond vond plaats bij Jeroen met als thema Califonië.

*****

Beringer Napa Valley Fumé Blanc 2003

Napa Valley AVA - California

(Beringer Vineyards, St.Helena - http://www.beringer.com - 15,50 euro)

In Californië wordt de sauvignon blanc als fumé blanc aangeduid, in deze wijn zit ook nog een klein beetje sémillon.

In Napa Valley is Beringer Vineyards de oudste continue werkende winery. Deze werd ruim 125 jaar geleden gesticht door Jacob L. Beringer. Tegenwoordig is Ed Sbragia de wijnmaker. Ed is in zijn familie de derde generatie wijnmakers.

De meeste wijngaarden waar de Fumé Blanc vandaan komt liggen in de warmere streken ten noorden van Oakville. De bodem en het microklimaat zijn bijzonder geschikt voor deze druivensoort. De stokken zijn zo aangeplant dat de druiven optimale zon krijgen en de wind kan circuleren tussen de rijen. Na de gisting rijpt 80% van de jonge wijn gedurende 6 maanden op kleine vaten van Frans eiken uit Nevers. Hierop vindt de malolactische gisting plaats. De overige 20% wordt opgevoed op edelstaal. Ter verfijning van de viscositeit en de nuances van rijpe meloen, gedroogde abrikozen en rijpe vijgen voegt Ed Sbragia een klein percentage sémillon toe.

Proefnotities: Helder bleekgeel met licht groene schittering; eerst zwavelig, daarna druiven, grapefruit, bloemig zoet; eerste smaakimpressie zoet op punt tong, daarna vrij vlakke smaak; haast geen afdronk, iets van kruidigheid. EC niet spannend, zit geen ziel in. HK heeft geen pit, zie er weinig van de sauvignon in terug. BB begint goed, zakt daarna weg.

Beoordeling: 15,4 (15 - 16)

*****

De Loach Russian River Valley Chardonnay 2003

Russian River Valley AVA - Californië

(De Loach Vineyards, Santa Rosa - http://www.deloachvineyards.com - 14 euro)

Proefnotities: bleekgeel; niet al te insense geur, beetje rozijnig; sterke smaak maar onduidelijk, wordt steeds zoeter in de afdronk. BB te zoet. EC te veel alcohol.

Beoordeling: 16 (variatie: 15 - 16)

*****

Bernardus Monterey County Sauvignon Blanc 2005

Monterey County AVA - Californië

(Bernardus Winery, Carmel Valley - http://www.bernardus.com - 22 euro)

Naast de sauvignon blanc zit er ook 6% sémillon in.

Welhaast bij toeval verwierf Ben Pon in 1989 een stuk land op de hellingen achter Carmel Valley Village. Hij startte hier zijn Bernardus Winery. Ben Pon ziet wijn als een vorm van kunst. Zijn droom is om met zijn Bernardus winery, een rode wijn te maken die “de Grote Cru’s“ uit de Bordeaux kan evenaren. De Carmel Vallei in Californië is de locatie waar deze droom uit moet komen. Meer dan 300 eiken geven bescherming aan de zorgvuldig geplante wijnstokken. Van de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, en sauvignon blanc.

Proefnotities: bleekgeel; prachtig sauvignonboeket, kruisbessen, peer, subtiel; frisse smaak, mooi in evenwicht, zuiver, crispy, juiste zuren, uitgebalanceerd tot de laatste slok. JB super zuiver. EC apart bittertje.

Beoordeling: 20 (variatie: 19 - 21)

*****

Ironstone Shiraz California 2003

California - Californië

(Ironstone Vineyards, Murphys - http://www.ironstonevineyards.com - 9 euro)

Proefnotities: dieprood; zwaar, kruidig, pruimen, chocolade; volle ronde smaak; eendimensionele wijn, kracht zonder verfijning.

Beoordeling: 16 (variatie: 14 - 17)

*****

Ravenswood Lodi Zinfandel 2004

Lodi AVA - Californië

(Ravenswood Winery, Sonoma - http://www.ravenswood-wine.com - 18 euro)

Gemaakt van 84% zinfandel, 14% petite sirah en 2% "mixed backs"

Proefnotities: dieprood, zwoele neus, veel rood fruit; smaak is fors, zwaar, te zwaar volgens sommigen (die elkaar geen mietje noemen), geen finesse; scherp, peperig; gemengde gevoelens, omstreden wijn. EC redelijk vol, krachtige afdronk.

Beoordeling: 15,5 (13 - 18)

*****

Bernardus Marinus Carmel Valley 2000

Carmel Valley AVA - Californië

(Bernardus Winery, Carmel Valley - http://www.bernardus.com - 52,50 euro)

Gemaakt van 75% cabernet sauvignon, 22% merlot, 2% Cabernet franc en 1% petit verdot.

Proefnotities: dieprood; fruitig, pruimen, bramen, kruidig, laurier; smaak wat stroef, fruit en kruit, combi van zoet en peperigheid, die zich voortzet in de afdronk; gemengde beoordelingen. EC vrij emotieloos, weinig sensatie. BB te glad, te mooi. JB mooie krachtige wijn.

Beoordeling: 19,5 (17 - 20,5)

*****


0 Comments | Post Comment

Wijnavond 1 juni 2007 - 20:22, 27/11/2007

De vierde wijnavond was in Uithoorn. Het thema was Piëmontese wijn zonder daar nog een nadere regiobepaling aan vast te hangen. Quindi tutti Piemonte.

Fontanafredda Gavi 2005

DOCG Gavi - Piemonte

(Fontanafredda, Serralunga - Vigne, Uomini, Vini  - 13 euro)

Gavi (en ook Gavi di Gavi) is 100% cortese.

Proefnotities: groenig geel; fris, zurig aroma, kruisbessen; frisse smaak met lekkere zuren en bittertjes, zuiver, mooi. JB heel redelijke Gavi. BB geen hoogvlieger, wel lekker.

Beoordeling: 17,7 (variatie: 17/19)

Cornarea Roero Arneis 2006

DOCG Roero Arneis - Piemonte

(Cornarea, Canale d'Alba - http://www.langhe.net/cornarea - 13,50 euro)

De druivensoort is uiteraard roero.

Proefnotities: groenig geel; bloemig aroma, licht zuurtje; tamelijk vlakke haast neutrale smaak; idem afdronk. BB zeiige wijn. JB middle-of-the-road.

Beoordeling: 16,9 (variatie: 16 - 17,5)

Bricco Mondalino Grignolino del Monferrato Casalese 2005

DOC Grignolino del Monferrato Casalese - Piemonte

(Bricco Mondalino, Vignale Monferrato - http://www.briccomondalino.it - 12,75 euro)

De druivensoort is de grignolino.

Proefnotities: Steenrood; rood fruit, aardbeien,maar ook aarde en mest; fruitige smaak met apart bittertje, beetje peperig met name in de afdronk. HK vrolijke frisse wijn. BB heeft iets likeurachtigs.

Beoordeling: 18,2 (variatie: 17,5 - 18,5)

Marchesi di Barolo Barbera d'Alba 2004

DOC Barbera d'Alba - Piemonte

(Antiche Cantine Marchesi di Barolo, Barolo - http://www.marchesibarolo.com - 13 euro)

100% barbéra.

Proefnotities: donker robijnrood; volle kruidige neus, krachtig en alcoholisch; soepele maar wat vlakke smaak, rood fruit; verg bittere afdronk. EG niet spannend. HK te hoekig. EC prettig. JB te jong.

Beoordeling: 16,8 (variatie: 15,5 - 18)

Ca'Di Pian Barbera d'Asti 2000

DOC Barbera d'Asti - Piemonte

(La Spineta, Caseagnole Lanze - http://www.la-spinetta.com - 15,50)

100% barbéra.

Proefnotities: donker robijnrood; volrijpe neus, pruimen, kersen, maar ook aarde en mestige tonen; volle mondvullende smaak, veel body, pruimen en bramen; wat peperig en gronderig in de afdronk.

Beoordeling: 19


0 Comments | Post Comment

Wijnavond 20 april 2007 - 20:46, 25/11/2007

De derde wijnavond was bij Eric G. in Amstelveen. Het thema was ditmaal Bourgogne.

 

Jouard Clos de la Truffière Vieilles Vignes Premier Cru Les Chaumées 2005

AOC Chassagne-Montrachet  Premier Cru - Bourgogne

(Domaine Vincent & François Jouard, Chassagne-Montrachet - 42 euro)

 

De broers Vincent en Francois Jouard bezitten 11 ha. wijngaard in Chassagne Montrachet, 4 ha. rood en 7 ha. wit. Tot voor kort leverden zij hun productie aan bekende negociants maar sinds enige jaren voeden ze hun eigen wijnen zelf op. De druivenstokken zijn minimaal 45 jaar oud en zijn hierdoor met recht “vieilles vignes”. Hun beste percelen zijn de 1ers crus Morgeot, Les Chaumeés “Clos de la Truffière” en La Maltroie en de grand cru Batard Montrachet.

 

Proefnotities: strogele kleur; smaak is fris, prikkelend, kruisbessen; frisse smaak, strak, veel pittige zuren; nogal aromatisch in de afdronk; ondanks zijn jeugd al een mooie evenwichtige wijn.

Beoordeling: 19,8 (variatie 19 - 21)

 

Montruc Bourgogne Grand Ordinaire Rosé 2005

AOC Bourgogne Grand Ordinaire - Bourgogne

(Domaine Michel Juillot, Mercurey - http://www.domaine-michel-juillot.fr - 8,50 euro)

Gemaakt van pinot noir.

Proefnotities: mooi oranje; nogal lolly-achtige neus, ontwikkeld zich naar wat vieuzer aroma; frisse fruitige smaak met wat harde kanten, kruiderij; wijn zwalkt wat heen en weer, niet in balans. BB bejaardenwijn.

Beoordeling: 16,4 (variatie 15 - 18)

 

Domaine de Villaine Bouzeron 2003

AOC Bouzeron - Bourgogne

(Domaine Audert & Pamela de Villaine, Bouzeron - http://www.de-villaine.com - 20 euro)

Druivensoort is 100% Aligoté.

Proefnotities: lichtgeel; frisse doch tamelijk neutrale neus, wordt wat meer geparfumeerd; frisse fruitige smaak, beslist niet beendroog; prikkelende afdronk; tamelijk eendimensionale wijn.

Beoordeling: 17,4 (variatie: 17 - 17,5)

 

Domaine Clerget Bourgogne 2003

AOC Bourgogne - Bourgogne

(Domaine Christian Clerget, Vougeot - 18 euro)

Proefnotities: dieprood; frisse fruitige neus; volle fruitige, soepele smaak; erg lekker maar eigenlijk weinig Bourgogne. EC zgn. "full-bodied" wijn.

Beoordeling: 18,1 (17,5 - 18,5)

 

Girardin Chassagne-Montrachet Premier Cru Clos de la Boudriotte 1999

Chassagne-Montrachet Premier Cru - Bourgogne

(Vincent Girardin, Santenay - http://www.vincentgirardin.com - 18 euro)

Proefnotities: ondoorzichtig dieprood, naar bruin neigend; mest & stront, daarna allerlei fruittonen; ietsje petillerend op de tong, heeft erg veel fruit, bosbessen, bramen; blijft fruitig in de afdronk, hint peper; volle krachtige wijn, op en top Bourgogne.

Beoordeling: 19,8 (18,5 - 21,5)

 

Philippe Charlopin Chambertin "Pour Madame Jocelyne Baron" Grand Cru 2000

AOC Chambertin - Bourgogne

(Domaine Philippe Charlopin, Gevrey-Chambertin - 125 euro)

Proefnotities: robijnrood; eerst licht mestig, daarna volop fruit en vlezigheid, bedwelmend boeket; volle, ronde fruitige smaak, bosvruchten, pruimen, kersen, alles; idem in de afdronk in combinatie met lekkere zuren; erg fraai, goddelijk, geconcentreerd.

Beoordeling: 22 (20,5 - 23)

 

Château Filhot Sauternes Deuxième Grand Cru Classé 2001

Sauternes Deuxième Grand Cru Classé - Bordeaux

(Château Filhot, Sauternes - http://www.filhot.com - 45 euro)

Assemblage van 60% sémillon, 36% sauvignon blanc en 4% muscadelle.

Proefnotities: goudgeel; superamandelneus; volzoete smaak, sappig, noten, kaneel; afdronk is nog wat aan de korte kant.

Niet beoordeelde toegift.


0 Comments | Post Comment

Wijnavond 16 februari 2007 - 20:30, 23/11/2007

.

De tweede wijnavond van 2007 vond plaats bij Bert. Iedereen was aanwezig. Het thema was Bordeaux algemeen. Voor het eerst sinds tijden is er op deze avond niet beoordeeld d.w.z. er zijn geen punten gegeven. Als alternatief heb ik tijdens de avond zelf aangetekend wat het puntengemiddelde m.i. zou zijn geworden...

***** 

Michel Lynch Bordeaux Sec 2002

AOC Bordeaux Sec - Bordeaux

(Michel Lynch, Pauillac - http://www.michellynch.com - 10 euro )

Gemaakt van sauvignon blanc en sémillon.

Proefnotities: lichtgeel; fruitig-frisse neus, kruisbessen; mild droog met lekkere zuren; lange afdronk met een hint hout; niet al te zware, prettige wijn.

(Beoordeling: ca. 18)

***** 

Chateau Tour de Mirambeau Reserve 2005

AOC Bordeaux - Bordeaux

(Despagne, Noujan & Postiac - http://www.despagne.fr)

 

Proefnotities: lichtgeel; lichte, vrij neutrale neus, beetje bloemig; tamelijk vlakke, neutrale smaak,niet al te veel diepgang; nogal wat hout in de afdronk, maakt de wijn wrang.

(Beoordeling: ca. 16)

***** 

Chateau Tour de Mirambeau Cuvée Passion 2003

AOC Bordeaux - Bordeaux

(Despagne, Noujan & Postiac - http://www.despagne.fr - 18 euro)

Proefnotities: lichtgeel, kruidig, aromatisch, veel hout; tamelijk kruidige smaak met veel hout; wat zwaarder dan de vorige. EG niet geweldig, wel smaakvol.

(Beoordeling: 17 à 18)

***** 

Chateau Latour 1993

AOC Pauillac Grand Cru Classé - Bordeaux

(Chateau Latour, Pauillac - http://www.chateau-latour.com - ƒ 60 -> uit eigen voorraad)

Het Château Latour is één van de beroemdste wijngoederen ter wereld. Het ligt in de Bordeaux in Pauillac, aan de grens met het wijngebied St-Julien. Château Latour is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé. Het wijngoed omvat 60 hectare en er wordt ongeveer 78% cabernet sauvignon, 17% merlot en een beetje cabernet franc en petit verdot aangebouwd. Het goed is sinds 1994 in bezit van de Pinault-groep.

 

Proefnotities: prachtig helder robijnrood; volle fruitige geur met moeie kruidtonen, leurier, leer, drop, bosvruchten, hint vanille; elementen die allemaal in de smaak terug komen, eerder soepel dan krachtig, veel diepgang. EC vrij vriendelijk en soepel, valt beetje tegen. BB meer verwacht. HK stille kracht...

(Beoordeling: ca. 20 à 21)

***** 

Chateau Phélan Ségur 1999

AOC Saint Estèphe Cru Bourgeois Exceptionnel - Bordeaux

(X. Gardiner, St. Estèphe - http://www.phelansegur.com - 20 euro)

Proefnotities: robijnrood; tamelijk kruidige neus, laurier, drop; soepele kruidig-fruitige smaak, rond en met veel diepgang.

(Beoordeling: ca. 21 à 22)

***** 

Thomas Barton Réserve 2004

AOC Saint Emilion - Bordeaux

(Barton & Gestier, Blanquefort - http://www.thomasbartonreserve.com - 13 euro)

Thomas Barton is een bekend handelshuis in Bordeaux dat al bestaat sinds 1725. Bordeaux heeft het de laatste jaren wat moeilijk en daarom slaan wijnhandelaren nieuwe wegen in. De introductie van het merk Thomas Barton Reserve is daar een voorbeeld van. De verschillende appellaties Bordeaux, Médoc, Graves, Saint-Emilion, Margaux en Sauternes maken allemaal deel uit van de reeks Reserves. Opvallend is dat de wijnen worden gebotteld op flessen naar een model uit de 18de eeuw.

 

Proefnotities: dieprood; vanille, hout; smaak tamelijk fruitig, bosvruchten, stevig; tannines; effectwijn. EG mist wat fruit. HK designwijn. JB lijkt Chileens, niks Bordeaux, overbodige tannines.

(Beoordeling: ca. 16)

***** 

Chateau Juguet 2001

AOC Saint Emilion Grand Cru Classé - Bordeaux

(Landrodie, St. Pey d'Armens - 13 euro)

Gemaakt van merlot (70%), cabernet franc (25%) en cabernet sauvignon (5%).

 

Proefnotities: robijnrood; tamelijk kruidig, vanille, hout; kruidig-fruitig van smaak; afdronk redelijk soepel en fruitig, nog veel tannines. EC nogal kunstmatig.

(Beoordeling: ca. 17 à 18)

 *****

Chateau Haut Lavallade 2000

AOC Saint Emilion Grand Cru - Bordeaux

(Chagneau, St. Emelion, nu van Moueix - http://www.chateau-haut-lavallade.com - 17 euro)

Proefnotities: robijnrood; pittige neus, rood fruit; volle fruitige smaak, rood fruit; nog veel tannines maar toch al redelijk soepel en evenwichtig.

(Beoordeling: ca. 18)

***** 

G.F. von Nell Riesling Trockenbeerenauslese Trierer Thiergarten unterm Kreuz 1994

QmP Mosel-Saar-Ruwer (Obermosel - einzellage Thiergarten unterm Kreuz )

(Weingut Georg Fritz von Nell, Trier - http://www.vonnell.de - uit eigen voorraad - slechts 6%)

Proefnotities: koperkelurig; zoetzure, exotische neus, rinse stroop; volle zoete dan wel zachtzure smaak; bijzonder apart en lekker.

(Beoordeling: ca. 21)

*****


0 Comments | Post Comment

Wijnavond 13 januari 2007 - 20:00, 19/11/2007

De eerste wijnavond van 2007 vond plaats bij Jeroen. Helaas kon Eric C. niet van de partij zijn. Er was geen thema afgesproken kortom een vrije avond.

Gilles Lafouge Auxey Duresses 1993

AOC Auxey-Duresses - Bourgogne (Côte de Beaune)

(G. Lafouge, Auxey-Duresses - € 20)

monsieur Lafouge geeft aanwijzingen in zijn wijngaard

Proefnotities: strogeel; fris rins boeket, appels, iets van petroleum; volle droge smaak met lekkere frisse zuren; zet zich voort in de afdronk met iets van noten en citrus erbij. Een rijpe wijn met veel finesse en diepgang.

Beoordeling: 20,5 (variatie: 19-22)

 

Michelot Meursault "Les Narvaux" 2001

AOC Meursault - Bourgogne (Côte de Nuits)

(Domaine Michelot, Meursault - € euro)

Proefnotities: goudgeel; citrusneus, iets geparfumeerd; frisse fruitge smaak met frisse zuren in de afdronk; goede smaakevolutie, goed rijppotentieel.

Beoordeling: 19,1 (variatie: 18-20,5)

 

Chateau le Pey Médoc Cru Bourgeois 2003

AOC Médoc Cru Bourgeois - Bordeaux (Médoc)

(Campagnet, Bégadan - € 13)

Gemaakt van 50% merlot en 50% cabernet sauvignon.

Proefnotities: diepe tint robijnrood; overheersend vanilleboeket, alcohol; zware kruidige smaak zonder al te veel diepgang; volledig a-typische Bordeaux laat staan Medoc.

Beoordeling: 17,1 (variatie: 16-19)

 

Capçanes Mas Torto 2001

DO Montsant - Priorato - Catalonië

(Celler de Capçanes, Capçanes - http://www.cellercapcanes.com - € 21,50)

Gemaakt van 70% garnacha, 10% cabernet sauvignon, 10% syrah en 10% merlot.

Proefnotities: dieprood; kruidig boeket met hint vanille, veel donker fruit; redelijk soepele smaak, zowel kruidig als fruitig, bosbessen, kersen; tannines in de afdronk, bittertje; heeft bewaar-potentieel maar nu nog een tamelijk ruwe gast

Beoordeling: 18 (17,5-18,5)

 

Bianchi Colle Baraggiole Ghemme 1998

DO Ghemme - Piëmont

(Cantina Bianchi, Sizzano - http://www.cantinabianchi.it - € 12 euro)

Gemaakt van vespolina, nebbiolo en bonarda uva-rara.

Proefnotities: robijnrood; zacht fruitig boeket, rood fruit, aardbeien; soepele fruitige smaak maar loopt weg, in de afdronk dun en zurig).

Beoordeling: 15


0 Comments | Post Comment
Hosting door HQ ICT Systeembeheer