Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Het nieuwe koken 2.0




Even testen

Posted at 20:27, 17/4/2011

Vandaag en gisteren druk bezig geweest om de recepten van afgelopen donderdag in Librije's Atelier uit te testen. Start met tonijn kort gebakken en vervolgens gerold in Oosterse zaadjes. De restanten zijn verwerkt in een tonijntartaat gerold in koriander (mbv agaragar is dit een soort wrap geworden). Side dishes avacado en tomaat in zoetzuur. Tweede gang ravioli's met champignon vergezeld door een asperge en morille bouillon. Als hoofdgerecht lamsracks met wortel puree, yoghurt, aubergine kaviaar en couscous. Kam voorbewerkt in de sousvide op 57.5 graden en afgebakken in de olie. Tot slot het granddessert.. Mouse van steranlijs met dragonolie, daarnaast rabarber bouillon en zachtgegaarde rabarber ( 80 graden in sousvide) met Grammy Smith en een wafel met wittechocolade parfait. Ter garnering ook nog rabarber krullen en crews. Heel veel werk, maar wel een succes... Op de website zal ik de recepten en de foto's zetten!

Wortelmuffin

Posted at 17:07, 27/3/2011

Echt een heerlijke wortelmuffin gemaakt op vrijdag. De grote hoeveelheid wortel zorgde voor een sappige smaak. Glazuur van roomkaas en gekarameliseerde wortel maakte het geheel af. Recept uit het kitchenaid kookboek.

Een bewerkelijk maar heerlijk diner!

Posted at 17:01, 27/3/2011

Gisteren de kooklessen in praktijk gebracht. Gestart met een vegetarische salade met paprika-ijs. De smaak van het ijs was heerlijk, alleen de structuur nog niet helemaal geweldig. IngrediŽnten geroosterde paprika, witte balsamico azijn en agaragar. Vooral dat laatste is wel kritisch, de ijsmassa was net iets te dik. Tweede gang was een " spiegelei" van piccalily groente. Kleine stukjes brocoli, sperziebonen, zure uitjes en augurk en couscous van brocolli. Daarover bloemkoolschuim en een eidooier van piccalily bouillon. De derde gang was gezouten wijting, kort gegaard in de sousvide op 45 graden. Daarbij avocado mousse met een beetje balsamico en rettich in zoet- zuur. De cote de boeuf was voor bij de rode wijn. Het toetje was een baba au rhum met ananas in siroop van rozemarijn. Veel werk, maar echt lekker gelukt!

Kookles in vegetarisch thema

Posted at 10:44, 18/3/2011

Gisteren een spiegelei gemaakt van groente op basis van het menu in Librije's zusje. Leuk was het experimenteren met xantana en metil van texturas. Www.albertyferranadria.com Ik zou graag meer recepten vinden met deze plantaardige bindmiddelen, erg leuk effect en vooral erg lekker. Het gebruik van de kidde ging nog niet optimaal, denk toch kwestie van oefenen.

Knoeien met de kidde

Posted at 20:05, 13/3/2011

Gisteren een leuk gevuld tomaatje met een lekkere mozarellamouse uit de kidde (gemaakt van mozarella, witte balsamico, olijfolie en natuurlijk geroosterde pijnboompitten), helaas kwam op moment supreme de mouse niet uit de kidde, wel toen de borrelgasten al vertrokken waren! Vandaag lekker koekjes bakken van boter, suiker, bloem, eierdooiers en polenta. Super bij de koffie. Van de eiwitten dus maar merengue gemaakt, 2 uur op 120 graden gedroogd. IngrediŽnten 4 eiwitten en 175 gram suiker en basterd suiker. Voor het afbakken bedekt met amandelen en gehakte hazelnoot. P. Druk met een Baamburgs big als racks uit de oven. Niet mijn smaak, maar het zag er super uit! Salade van aubergine, tahin, knoflook, citroen, tomaat en komkommer was heerlijk. Toetje met merengue, frambozen en slagroom uit de kidde ( ging weer niet helemaal goed)

Oma's echte kapoenensoep of die van P.

Posted at 21:02, 7/3/2011

Vandaag was P. Echt aan het kokkerellen...van het restantje kapoen heeft hij een heerlijke soep gemaakt. IngrediŽnten in elk geval wortel, ui, prei en bleekselderij. Van de botten bouillon getrokken, gezeefd en vervolgens de stukjes kip en vermicelli toegevoegd. En natuurlijk bosui. Oh ja afgemaakt met citroensap en worchestersauce... Kinderen vonden het echt heel erg lekker! Ik trouwens ook.... Als toetje Griekse yoghurt, acacia honing en eigengemaakte praline...ook niet vervelend

Sinterklaas Kapoentje

Posted at 20:53, 6/3/2011

Vandaag Kapoen gemaakt op 63 graden in de sousvide en daarna in de grill. Echt heerlijk sappig. Restanten zijn basis voor een kippensoepje!

Clafoutis met appel

Posted at 21:06, 4/3/2011

Dit keer een klassieker, maar dan met appel bij gebrek aan kersen en bessen. Appels schillen, bakken in boter, afblussen met calvados, vervolgens 50 gram suiker toevoegen en de appels carameliseren. In kitchenaid 85 gram bloem, zout, 50 gram suiker en 3 dl melk mengen. Appels in quichevorm en bloemmengsel eroverheen gieten. In oven 180 graden en 35 minuten om af te bakken Echt super!

Rode kool

Posted at 18:48, 2/3/2011

Gisteren is Peter aan de slag gegaan met rode kool. Helaas niet zo snel klaar als hij had verwacht, dus dat staat vanavond op het menu. Deze avond niet aan de doelstelling voldaan door iets geheel nieuws op tafel te zetten, heb lasagne ŗ la Mario in Neck uit de vriezer gehaald. Ik heb dit enkele weken geleden overigens wel zelf gemaakt! Tot morgen!

Ravioli met kalfswang

Posted at 20:36, 28/2/2011

Toch iets teveel ambitie voor zo'n doordeweekse maandag. Gelukkig was het pastdeeg al gereed, maar helaas al een beetje verdroogd zodat het maken van de pastavellen meer tijd vroeg dan gedacht.

Gelukkig werd ik zeer goed geholpen door de jongste 2 kindjes. Zij zorgden voor de sperziebonen (eindelijk de dagelijkse portie groente) en F. met het uitsteken van de pastarondjes voor de ravioli.

Het resultaat (pas om 19.45 uur gereed) was gelukkig erg goed. Dus voor herhaling vastbaar, alleen niet op een maandag uit het werk.

De kalfswang was na 48 uur in de sousvide boterzacht!


Afronden van een leuke culinaire vakantieweek

Posted at 20:05, 27/2/2011

Deze avond weer geŽxperimenteerd met de sousvide: - van de lamsbout hebben we shoarma gemaakt, voor het lammetjes is een temperatuur onder de 60 graden beter, nu was het helemaal gaar. We hebben het sausje van de aubergines van gisteeren gebruikt als knoflooksaus, was echt heerlijk. De za' atar heb ik zelf gemaakt van geroosterde sesampitjes, tijm, zout en tamarindepasta ( potje ). - de fois gras was echt super! 64 graden 20 minuten is voldoende. Ik heb van de likeur met agaragar een leuke gelei gemaakt die gelijk met de gebruinde foisgras opgediend. Morgen maken we ravioli met kalfswang en wat we met het biggetje gaan doen weten we eigenlijk nog niet. Het deeg heb ik vast gemaakt, zodat ik morgen na thuiskomst direct met de ravioli kan beginnen. Ik heb zagblione gemaakt met 6 eierdooiers ( uit pak ), 50 gram poedersuiker, wat kahlua of amandellimonade voor de alcoholvrije versie, goed mixen met de kitchenaid op 8-10 totdat de massa dik en lichtvan kleur is. We hebben het geserveerd met geroosterde hazelnoten en praline ( nog over van de kerst).

Zondag chill-dag

Posted at 10:22, 27/2/2011

Op de laatste vakantiedag bakken we natuurlijk even een vers brood, dit keer lekker bruin boerenbrood.

P. staat in voor de wekelijkse eitjes bij het ontbijt. Voor mama en de jongste kinderen een lekkere omelet met champignonnen en wat rauwe ham. Voor J. een spiegelei en voor P. zelf een lekker vette uitsmijter royale.

Straks weer verder met de sousvide. Uitermate geschikt voor het nieuwe koken. Gisterenmiddag de cote de boeuf erin gedaan. De hele middag andere dingen gedaan (nl opruimen van allerlei oude afschriften etc), vervolgens binnen een uur een 3-gangen diner op tafel!

Ik ben benieuwd hoe het straks combineert met ons werkende leven. 's ochtends gerecht in de sousvide en bij thuiskomst binnen 30 minuten aan tafel. Lijkt me prima!


Het sousvide experiment

Posted at 21:45, 26/2/2011

We hebben ons lekker uitgeleefd bij de Lindenhof in Baambrugge. We gaan een aantal gerechten bereiden in de sousvide.

Start met de cote de boeuff van het Simmenthaler rund, 4 uur op 56 graden. Even snel afgebakken en toen opgediend. Was echt helemaal top!

Daarna volgt de fois gras met Sauternes of Amaretto, 65 graden, 20 minuten (afhankelijkheid van hetgeen we nog in huis hebben). Doen we zondag, toch iets teveel gangen voor vandaag...

Vannacht volgen het Baambrugs big (plan: 70 graden, 12 uur) en de kalfswangetjes (65 graden 18 uur). We hebben maar 1 sousvide, dus zal het biggetje ook op 65 graden gegaard gaan worden.

Het biggetje hebben we ingesmeerd met basterd suiker, zout (50-50), salie en rozemarijn. Daarnaast een laag van het vet afgesneden.

Ondertussen ga ik verder met het voorbereiden van de aubergines en het maken van verse pasta als basis voor de pasta Carbonnara.

 Voor de paste heb ik 00 meel gebruikt (300gram), olijfolie en 3 eieren. De spekjes hebben we aangebakken in  roomboter met 2 tenen geplette knoflook. De knoflook hebben we uit de pan gehaald toen het bruin werd. Nadat de pasta gaar was hebben we er 2 losgeklopte eieren door geroerd en vervolgens de spekjes en kaas toegevoegd. Simpel gerecht, maar echt heerlijk!

De aubergines zijn gegrild in de oven op 200 graden, ingekerfd en besmeerd met olijfolie. Na het afoelen het sausje van karnemelk, griekse yoghurt en olijfolie, zout, peper, tamarindepasta, sesamzaad en tijm over de aubergines gesmeerd. Vlak voor het opdienen kan de granaatappel worden toegevoegd.

De kindjes hebben deze middag eindelijk de chocolademelk gemaakt (melk, vanillestokje, pure chocolade) natuurlijk opgediend met slagroom en de personal toch van W. --> smarties. Was heerlijk!

Al met al een geslaagde culinaire dag, wel lekker zo'n vakantie, zonder sportverplichtingen!

 


Morgen toch echt iets gezonds!

Posted at 20:02, 25/2/2011

Zag net een verwijzing naar het boek "plenty" van Yotam Ottolenghi. Een boek met louter gezonde ingredienten.

Ik denk dat we morgen de aubergine met Karnemelksaus gaan proberen!

Wat hebben we daarvoor nodig:

2 grote aubergines

5 eetlepels olijfolie

1,5 theelepel citroentijmblaadjes (waar ga ik die halen?)

1 granaatappel

1 theelepel (za'atar = Midden Oosters kruidenmengsel = uitdaging

zout/peper

 

Saus:

1/4 dl karnemelk (hebben we nog over van de pancakes, niemand vindt dat echt lekker)

100 gr Griekse yoghurt

olijfolie

knoflook

zout

tot morgen!


Amerikaanse pancakes

Posted at 19:42, 25/2/2011

De kinderen starten de dag met Amerikaanse pancakes.

Ingredienten:

300 gram bloem

1/2 liter karnemelk

1/2 zakje bakpoeder

4 eieren

2 zakjes vanillesuiker

50 gram boter

zout

We hebben alle ingredienten gemixed in met de keuenmachine. Helaas moet deze wel in een langzame stand starten (nu zat het aanrecht onder de karnemelk mix), ook is het handiger om de boter vast te smelten. Het resultaat is wat telt en dat was prima!

De pancakes (foto van opzij bekijken...)

De resultaten van vandaag

Posted at 16:56, 24/2/2011

De chocolademelk is vervangen door de citroenlimonade op bladzijde 61. Met de grote hoeveelheid suiker en verse citroen kon dit natuurlijk niet mislukken. Het gemiddelde cijfer hiervoor is een 7, vooral veroorzaakt door het lage cijfer van papa en mama. Heel geschikt als mierzoet zomers kinderdrankje.

De chocoladekoekjes (met 165 gram bloem en bakpoeder, 100 gr suiker, 75 gr basterdsuiker, echte chocolade (125 gram), 125 gram boter, ei, zout  en vanillesuiker) waren een groot succes. In tegenstelling tot het recept hebben we de koekjes in 16 minuten gebakken op 175 graden.

Koekjes zoals P. deze het allerlekkerste vindt, lekker klef en zoet. Cijfer 10-!!

Vooral heel knap dat W. en F. ze helemaal zelf hebben gebakken.


Het nieuwe koken 2.0

Posted at 12:06, 24/2/2011

Nu het nieuwe werken verder wordt ontrafeld leek het ons leuk om in die context ook te starten met het nieuwe koken 2.0.

Principes die ook op het nieuwe koken 2.0 kunnen worden toegepast:

- any time, anywhere

- manage your own work

-unlimited access and connectivity

-my size fits me

Nu we werk en privé steeds makkelijker kunnen combineren, moet het mogelijk zijn om ons zelf elke dag een culinaire uitdaging te geven. Iedere dag moet er minimaal 1 gerecht worden gemaakt door 1 van de gezinsleden, dat nog nooit eerder in dit jaar is bereid. Liefst natuurlijk gezond en voedzaam, maar zo nu en dan kunnen we dat wel door de vingers zien.

Ben benieuwd welke nieuwe creatieve dingen we gaan bedenken en ervaren.

Daarnaast wil ik meer gebruik maken van alle kookboeken die ik in de loop der tijd heb verzameld. We hebben afgesproken elke dag een vermelding te maken van het gerecht dat we die dag hebben gemaakt en daarbij zullen we verwijzen naar het kookboek (of url) waar het gerecht uit komt of op gebaseerd is.

Deze krokusvakantie week werkt als proefweek, zodat we recepten en apparaten uit kunnen testen. Kinderen zijn nu natuurlijk nog erg enthousiast, zodat we bedolven worden onder koekjes, taarten en andere gerechten met veel chocolade.

Zelf heb ik me op het gebruik van de kitchenaid en de sousvide gestort. Vooral het laatste apparaat moet ons uiteindelijk veel gemak opleveren. Kwestie van eten vacumeren en hopla een paar uur in de sousvide, zodat het gerecht bij thuiskomst perfect gegaard is. Helaas is het vacumeren ook een kunst op zich. Het Takaje apparaat zou ook in staat moeten zijn om eten te vacumeren, waar vocht aan toe is gevoegd, dit blijkt nog best lastig. Dus ik ga nog even op zoek naar goede tips.

Misschien de eerste hoofdstukken van "Sous-vide, de vacuumrevolutie" nog even beter lezen -:)

Het eendje (filet) gisteren was zeer geslaagd. In de sousvide op 60 graden en daarna nog even afbakken, echt super! Mijn Marokaanse stoofpotje had er weliswaar al 24 uur ingezeten op 60 graden, maar was nog net niet gaar genoeg. Nu dus een proef met 24 uur extra op 65 graden, samen met de lamsbout. Ben benieuwd.

De plannen van de kinderen voor vandaag zijn weer groots;

De jongste twee storten zich op wareme chocolade melk met slagroom (blz 60) en chocoladekoekjes (blz 48 uit Spaghetti met een schaar, kookboek voor kinderen door Rianne Buis en Astrid Lindgren). De oudste zoon wil een keylime pie maken op basis van het recept van citroentaart (blz 73 uit Koken voor 10, uitgekiend koken voor gezelschappen door Fiona Cook).

 

Hosting door HQ ICT Systeembeheer