Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

En dat wil ik wel even kwijt

Eigen schuld, dikke bult

09:12, 22/7/2010 .. 0 comments .. Link

Bent u ook wel eens verbaasd over de grote belangstelling die er is als iemand is verongelukt? Uiteraard is het overlijden van iemand altijd een droeve zaak. Met name voor familie en vrienden is het verdriet een overheersende factor. Vragen over oorzaak en schuld spelen bij deze mensen begrijpelijkerwijs geen rol.

Dit is echter anders bij de grote groep belangstellenden die bij een dergelijke gebeurtenis uit het niets tevoorschijn komt. Had het slachtoffer echt zo’n grote kennissenkring? Of gaat het om sensatiezoekers?

Een recent voorbeeld. Een bewoner van een Utrechtse wijk gedraagt zich zeer agressief tegenover een politieagent. Nu zijn agenten meestal wel het een en ander gewend. Als de agent zich genoodzaakt ziet naar het vuurwapen te grijpen, dan durf ik met grote stelligheid te beweren dat de agent geen andere uitweg had. Ongelukkigerwijs moet de bewoner het met de dood bekopen, iets wat de agent zeker niet heeft gewild. Ook niemand anders zal de bewoner dit einde gunnen. Maar we moeten wel realistisch blijven. De bewoner heeft het gevaar gezocht en heeft daarvan de gevolgen ondervonden. Over de doden niets dan goeds, maar het gaat te ver deze persoon te bewieroken.

 

Staat dit voorbeeld op zich? Nee, regelmatig worden stille tochten georganiseerd voor mensen die zijn omgekomen door een verkeersongeval, enz. En -zoals uit de publicaties blijkt- veelal door eigen schuld. En steeds vraag ik me dan af waar die grote groep belangstellenden plotseling vandaan komt.

Weeklagen en andere uiterlijke blijken van rouw is een dagelijks gebruik in landen in het Midden-Oosten. Dit wat theatraal aandoende gedrag past de nuchtere Hollander niet zo. Of worden door de invloeden van de niet westerse culturen de gekunsteld heftige reacties een onderdeel van de Nederlandse gewoonten?

 

Hoe dan ook: persoonlijke geef ik toch de voorkeur aan de wellicht wat koeltjes aandoende houding. Een houding waarbij men ook durft te zeggen: “eigen schuld, dikke bult”. Verder geldt dat echte rouw iets persoonlijks is en in stilte wordt gedragen.


Leave a Comment

{ Last Page } { Page 3 of 9 } { Next Page }

About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Logisch hè
De zin van het leven
Eigen schuld, dikke bult
Ons zwakke rechtssysteem
Misbruik hoger beroep

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer