Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Geloven met passie en verstand Home | Profile | Archives | Friends
Een blog over geloven met passie čn met verstand. Kritisch op het christendom, met ruimte voor vragen en anders-denkenden.

Geloven met passie en verstand12/8/2012

Heel veel mensen geloven in iets.

Heel veel mensen geloven in God.

Veel mensen geloven in Jezus.

Weinigen geloven in de kerk.

De kerk is 'uit'. Mensen die op zoek zijn naar "MEER", doen dat zelden in een kerk. Dat geldt zeker voor mensen die ooit wel met iets 'kerkelijks' zijn opgevoed, maar daar nu 'niets meer mee hebben' of zelfs allergisch zijn geworden voor alles wat met kerk te maken heeft. En toch geloven zij in 'MEER' of zelfs in God.

Het is essentieel om te beseffen dat als iemand wat tegen 'de kerk' heeft, dat gebaseerd is op één, twee of in enkele gevallen een paar kerken en die kerken zijn allemaal gebaseerd op de calvinistische leer. (Dat geldt niet voor de RK-kerk, maar die laat ik hier even buiten beschouwing; zij heeft op dit moment andere zaken aan haar hoofd.) Met andere woorden: als u (of iemand anders) een negatief gevoel heeft over dé kerk, of over hèt geloof, dan is de het in Nederland bijna onvermijdelijk dat dat gevoel gebaseerd is op de geloofsinterpretatie van één man en zijn volgelingen. En in dit geval bedoel ik met die ene man helaas niet Jezus van Nazareth, maar Jean Calvin, oftewel Johannes Calvijn.

En dat is jammer !

Het kan namelijk wel anders. Er zijn wel degelijk geloofsinterpretaties waarin u met uw hele hart van God en van Jezus kunt houden, zonder in het keurslijf van het calvisme te hoeven passen. Integendeel, u kunt geloven met heel uw hart èn uw hele verstand, precies zoals de Bijbel zelf al jaren zegt.  Het is niet makkelijk om in Nederland mensen, christenen, te vinden die een hart voor de Heer hebben, maar niet klaar staan met vermanende vingers, oordelende blikken en/of opgelegde waarheden en dogma's. Er zijn helaas niet zoveel plaatsen waar je mag groeien naar een volwassen manier van geloven; dat wil zeggen dat je zelf na mag denken, zelf mag ervaren, zelf mag kiezen en daar zelf verantwoording voor dient te dragen. Hard zoeken wellicht, maar het is er. Die mensen zijn er wel. En geloof mij: als je vindt is het de zoektocht waard.

Deze blog gaat over die manier van geloven, met passie en verstand. Met hoofd en hart. Hier mogen alle vragen gesteld worden, alle opmerkingen besproken (met respect natuurlijk !) En ik hoop dat hier duidelijk mag worden, dat het ook anders kan !!

(PS, de theologie die dit mogelijk maakt is die van John Wesley !)

 

0 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer