Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Welkom op de blog van Impuls, Counselling en Coaching

Doen

Posted in Unspecified
 

Doen, we zijn altijd aan het doen. We vinden dat we doelen moeten stellen, moeten presteren. En dat het liefst 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Veel mensen gunnen zichzelf geen moment van rust meer.

In vroegere tijden was het niet mogelijk om 24 uur per dag te doen.  Aan het einde van de dag werd het donker en koud. Het enige wat dan mogelijk was, was rondom het kampvuur zitten en je warmen en tot rust komen bij het vuur.

In de huidige tijd hebben we elektriciteit en kunnen we 24 uur per dag bezig zijn. Bovendien voorziet  onze technologie ons van een voortdurende stroom van informatie. Er wordt van ons verwacht dat we ‘bij blijven’ en mee gaan in deze maalstroom van doen en doelen stellen.

Ook al voelen we de druk die hiermee gepaard gaat, we gaan door.

 Een doel is altijd ergens naar toe. En zolang we aan het doel werken, aan het doen zijn, meten wij alles af aan dat doel: hoe ver nog, hoeveel nog, hoelang nog. En als we dan het doel bereikt hebben, vertrekken we direct weer naar het volgende doel. En al tijd zijn aan het doen en is er het gevoel van ‘er nog niet zijn’ .

Hoe zou het zijn als je er al was? Wat als je gewoon er kunt zijn. Niet meer bezig zijn met wat je zou willen hebben, met het najagen van doelen.

Als je afstand neemt, de stilte (in jezelf) zoekt, dan vindt je rust. De mannen om het kampvuur vonden starend in het vuur de rust die ze nodig hadden na de jacht.

Tegenwoordig scharen wij ons niet meer rond een kampvuur na een jachtige dag, hoe vinden wij de broodnodige rust?

Door alleen maar te zijn, nu op dit moment en even te stoppen met doen creëer je rust in een druk bestaan.  Neem eens een paar minuten om te gaan zitten en vraag jezelf eens af:

Hoe gaat het met me?

Welke gedachten komen er in me op?

Wat doen die gedachten met me?

Wat voel ik in mijn lichaam?

Je hoeft geen antwoorden te vinden op die vragen, observeer alleen wat er in je opkomt en wat je erbij voelt.  Het maakt niet uit wat het is, alles is goed. Je hoeft er geen oordeel over te hebben, je hoeft er niets mee te doen.

Dit is de kern van mindfulness: met open, milde aandacht, kijken naar wat er is, wat zich aandient. Wanneer je regelmatig met aandacht kijkt naar de dingen waar je mee bezig bent, is de kans groot dat je rust kunt creëren , in je hoofd en in je bezigheden.

15:12 - 12/7/2010 - comments {0} - post comment


De kracht in jezelf

Posted in Algemeen
 

Ze zou die dag voor het laatste gesprek komen, een afrondend gesprek na 6 sessies.

Deze cliënte was  3 maanden daarvoor bij me gekomen, omdat ze merkte dat ze regelmatig tegen ‘blokkades’ op liep. Dit uitte zich b.v. in het uitstellen van beslissingen, niet voor zichzelf op durven komen en een soort angst om zichzelf te presenteren zoals bij sollicitaties.

In de gesprekken zijn we op zoek gegaan naar de achtergrond van de blokkades, zonder al te diep in het verleden te spitten. In het eerste gesprek vertelde zij over haar verleden, waar zich het een en ander had afgespeeld. Cliënte vermoedde dat daar wel een oorzaak te vinden zou zijn: zij was opgevoed in een negatieve sfeer; opmerkingen als : ‘dat is niks voor jou’ of ‘dat kan jij toch niet’ en ‘dat hou je toch niet vol’ waren niet echt motiverend.

 Met oefeningen in de sessies zijn we deze gevoelens gaan verkennen. Door het oproepen van zo’n gevoel en begeleiding hierin, leerde zij om haar gedachten hierover te observeren, van een afstand ernaar te kijken. Daarnaast kreeg zij Mindfulness  oefeningen ( op CD) mee, om thuis mee verder te oefenen. 

Het was duidelijk dat er bij haar een proces op gang kwam, zoals elke keer weer bleek in de sessies. Cliënte begon te zien dat haar gedachten haar onzeker maakte, maar dat het ‘maar’ gedachten waren… Gedachten die in het verleden gevormd waren en die niets meer met de vrouw te maken hadden die ze nu was. Geleidelijk aan begon haar zelfvertrouwen toe te nemen en kon zij beslissingen nemen, voor zichzelf kiezen.

 ‘Wat is het belangrijkste wat er in jou veranderd is door onze gesprekken?’ vroeg ik haar in dit laatste gesprek.

Tja,’ antwoordde zij, ‘er is eigenlijk best veel gebeurd. Door het oefenen met de bodyscan (één van de oefeningen op de CD) heb ik contact gemaakt met mijn lichaam, ben ik tevreden met mezelf zoals ik ben. Door de meditatie oefeningen heb ik rust in mijn hoofd en lijf gekregen’.  Al pratende over wat zij ervaren had zei ze op een bepaald moment: ‘ ik ben altijd op zoek geweest naar vrijheid, ruimte voor mezelf. Dit was er oorzaak van dat ik bijna bij mijn gezin ben weggegaan.

Maar nu, nu weet ik dat die vrijheid en ruimte in mijzelf zit’.  Op het moment dat ze dit zei, zag ik emoties bij haar. ‘Ja’ , zei ze, ‘dat klopt. Nu ik dit zo uitspreek, zo helder zie en voel raakt me dit enorm. Het geeft een geweldig gevoel! Dat waar ik zo naar gezocht heb, zit gewoon in mijzelf…. ‘

Dit ervaren van deze vrijheid en ruimte binnen in haar, zo  vertelde ze, gaf haar zoveel kracht en zelfvertrouwen dat ze het gevoel had alles aan te kunnen.

 En zo namen wij afscheid van elkaar, na een bijzonder gesprek. Een kroon op alle gesprekken die wij samen hebben gehad.

 

 

14:21 - 5/7/2010 - comments {0} - post comment


Zien als een kind...

Posted in Unspecified
Afgelopen weekend was onze kleindochter Isa ( nu 20 maanden oud) bij ons. Eén weekend per maand logeert zij bij ons, omdat haar papa en mama dan moeten werken. Elke keer weer is het een feest om haar 2 dagen ‘voor ons zelf’ te hebben.

Zaterdag was er in Gorinchem een Open Haven dag, met allerlei activiteiten en feestelijkheden.

Het weer was redelijk, dus leek het ons een leuk idee om met Isa daarheen te gaan, met de trein. Voor Isa begon hier het avontuur al, want de trein was nieuw voor haar. Eenmaal in Gorinchem keek zij haar ogen uit, alles zag ze: boten in het water, een helikopter die rondvluchten maakte, de mensen, de kinderen.  Door haar enthousiasme gingen ook wij weer anders, als een kind, naar alles kijken en genoten zoveel meer van alles om ons heen.

Maandagmorgen, weer uitgerust van mij ‘oma’ weekend. Zoals altijd start ik de dag met een wandeling met Cobber, mijn hond. In gedachten over wat er allemaal komen gaat, loop ik de wijk uit en de polder in.  Tot ik opeens besef dat ik totaal niet gemerkt heb waar ik loop, waar ik ben. Ik sta stil.  Ik richt mijn aandacht op mijn ademhaling, adem rustig in en uit en kijk om me heen. De zon schijnt,  ik zie witte wolken tegen een blauwe hemel. Ik hoor de vogels, ik ruik het gras, zie de mooie kleuren van de bloemen in het gras…. Weg zijn mijn gedachten, zorgen, spanningen. Hier ben ik nu. En opnieuw probeer ik te zien als een kind, alsof ik alles voor het eerst zie. Met deze opmerkzaamheid loop ik weer richting huis. Weg is mijn stress, weg zijn mijn gedachten over wat er allemaal nog moet… Wat jammer dat wij verleerd zijn om als kind te zien wat er is om ons heen. Een kind is zo aanwezig in het moment zelf…

Dat is wat Mindfulness is: bewust leven in het nu, opmerkzaam zijn van alles wat er in dit moment is.

Het geeft zoveel innerlijke rust, maar wat is het moeilijk om dit dagelijks in je leven toe te passen. Het is een leerproces  en door steeds maar weer te oefenen kan het een levenshouding worden.  Een levenshouding zonder stress, met innerlijke rust…

                                                                                                                                    

 

12:01 - 10/5/2010 - comments {0} - post comment


Mijn eerste blog!

Posted in Unspecified
Al lang liep ik erover te denken om een weblog bij te gaan houden, maar tot nu toe was ik er nog niet toe gekomen. Maar nu is het dan zover en heb ik mijn eigen blog.... Wat zal ik hier allemaal met de lezers gaan delen? Dingen die mij persoonlijk bezighouden zoals gebeurtenissen in mijn gezin, maar zeker ook alles over mijn werk als counsellor. Wat houdt mijn cliŽnten bezig, waar lopen zij tegenaan en hoe vinden ze een oplossing voor hun probleem? Ook nieuws over mijn activiteiten op het gebied van trainingen en workshops zal ik hier aankondigen. Wow, ik heb een blog.... voelt leuk en ik ben van plan om regelmatig van me te laten horen.

17:27 - 7/5/2010 - comments {0} - post comment


Description
Op deze blog lees je over mijn ervaringen als counsellor, maar ook over de gebeurtenissen van mij persoonlijk.
Home
User Profile
Archives
Friends
Recent Entries
- Doen
- De kracht in jezelf
- Zien als een kind...
- Mijn eerste blog!
Hosting door HQ ICT Systeembeheer