Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Waarom zo in Rotterdam?

koosnaampjes in Rotterdam

15:19, 30/5/2011 .. 0 comments .. Link

Rotterdam heeft ongelovelijk veel speciale gebouwen, bruggen en pleinen. Het mooie van deze stad is niet alleen dat de gebouwen mooi qua architectuur zijn, maar ook dat bijna elk gebouw, brug of plein wel een bijnaam heeft in Rotterdam. Maarliefst 110 gebouwen, pleinen of beelden hebben wel een bijnaam in 010.

Het is een te grote waslijst om hier op te noemen. Maar ik pik er de mooiste en bekendste tussenuit. De school zit in omgeving blaak, dus uiteraard bespreek ik hier ook alle bijzonderheden rond dit gebied.

Hier de link van de complete namen lijst: http://www.cultuur.rotterdam.nl/thema/teksten/a-bynam.htm

Vroeger was het heel normaal om mensen een bijnaam te geven. Vooral in dorpen werd dit vaak gedaan om dat iedereen iet bijzonders had. Dirk at altijd patat met 100 gram zout erop er werd daarom ook Dirk "de zoute" genoemd. Peter stak om de 2 minuten een nieuwe sigaret op en werd daarom Peter "de ketter" genoemd.

Voor gebouwen begon dit ook te gelden. Als een gebouw een uitstraling had waar iets normaals in het leven op lijkt, dan kreeg dat gebouw al snel een bijnaam. Hieronder noem ik er een aantal op. Hieruit blijkt ook wel dat de gebouwen een naam hebben die vrij simpel te begrijpen is.

Rotown, 010, Mokum reisj, Manhattan aan de Maas

Het zijn nog maar een paar bijnamen, maar Rotterdam kent zichzelf op allerlei manieren. Niet alleen de gebouwen etc. in de stad hebben een bijnaam, de stad zelf heeft er ook een stuk of 6! Havenstad, wereldhavenstad, Maasstad, Istanboel aan de Maas, Roffa, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel wat voor te zeggen!

Het potlood

Dit is het gebouw wat naast de centrale bibliotheek zit vlakbij het station Blaak. Het is in 1984 gebouwd en is ruim 60 meter hoog. Architect Piet Blom heeft dit gebouw ontworpen en dankt zijn naam ook vooral aan de architectuur. Het is hoog en heeft een mooi geslepen potloodpunt op de top! Een tweede naam voor dit gebouw is ook wel kabouter puntmuts. Het potlood blijft wel de meest gebruikte naam onder de Rotterdammers.

De gasfabriek

Een bijnaam voor de centrale bibliotheek. Het gebouw wordt ook wel de buisbaby, ijstaart of sneeuwberg genoemd. Dit gebouw is in 1983 ontworpen en er hebben 2 architecten aan gewerkt, Hans Boot en Jaap Bakema.

De zwaan

De Erasmusbrug natuurlijk! Deze brug is 808 meter lang en wordt omhoog gehouden door een 135 meter hoge 'zwaan'. Deze zwaan heeft bovenin namelijk een knik zitten, waardoor de brug een uitstraling van een zwaan krijgt. Deze bijnaam is wereldbekend geworden.

De brug wordt ook wel de wipkip, de harp of de knikbrug genoemd.

Het blaakse bos

De kubuswoningen op Blaak, wie kent ze niet. Zelfs ik als Amsterdammer weet dat ze in Rotterdam zitten, en heb er veel over gehoord. Dat deze het blaakse bos of de paalwoningen werden genoemd dat wist ik niet. Ook deze woningen zijn ontworpen door architect Piet Blom, die dus ook het potlood heeft ontworpen op Blaak.

De scheur van Riek Bakker/De Koopgoot

Rotterdammers kunnen het vaak zo lekker uitspreken, [de Koouwpgeut], een bekende winkelstraat in het centrum van Rotterdam. Het is een lange "goot" met winkels onder en boven. Opzich is de naam koopgoot dan ook wel mooi bedacht.

De scheur van Riek Bakker vind ik persoonlijk mooier, hoewel de koopgoot bekender klinkt in de Rotterdamse oren. Ik vind het mooi dat een in Amsterdam geboren architecte een winkelstraat heeft ontworpen in Rotterdam. Helemaal prachtig dat deze winkelstraat dan zo een bijnaam krijgt toch?!

Na onze rondleiding door de stad moest ons iets opvallen. Wat mij erg opviel is de oude haven. Heel erg slim vind ik het om gebruik te maken van iets waar je stad beroemd om is geworden, namelijk de grote haven van Rotterdam. In deze oude haven kun je namelijk een oud, mooi schip bewonderen. De Buffel. Een prachtig mooi schip wat omgetoverd is tot een maritiem museum. Je kunt hier zelf ondergaan hoe het er vroeger aantoe ging. Je kunt zelf met aandrijfriemen werken en de stoommachine aan het werk zetten. Ook kun je er een dag meemaken als een echte matroos. Dit gebeurt allemaal in de oude haven. Het viel mij op dat zelfs zo een oud schip meegaat met de trend van belevenissen en experiences. Er zijn genoeg musea die je alleen nog maar naar iets laten kijken en verder geen belevenis aan kunnen bieden, toch mooi dat je op zo een oud schip zelf ook nog aan de slag moet.

Tot een volgende blog!

JeromeAbout Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

koosnaampjes in Rotterdam

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer