Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
excursieweek 1

Home - Profile - Archives - Friends

Woensdag 20 oktober 2010 Amsterdam

Posted on 20/10/2010 at 20:16 - 0 Comments - Post Comment - Link

Op woensdag 20 oktober 2010 zijn we na Amsterdam geweest. Erg vroeg vertrokken om rekening te houden met de mogelijke vertragingen. Maar goed ook want toen we om 09.45 uur aankwamen bij de Zuiderkerk was er nog maar een handje vol mensen. We hebben daar eerst een film gekeken over Amsterdam, hierin werd onder meer verteld hoe de opbouw van Amsterdam tot staan is gekomen en wat de toekomstige plannen en projecten zijn voor de stad. Na de film was er de mogelijkheid om even rond te lopen door de Zuiderkerk en daar heb ik vooral bij de maquette van Amsterdam gekeken. Hier is ook nog uitleg over gegeven. Deze meneer heeft ons vooral verteld wat er allemaal op de maquette te zien was en wat alles betekende. Wat opvallend is, was dat Almere niet op de maquette was gebouwd terwijl de grond van Almere er al bijna op stond. Het gaat hier dus duidelijk alleen over Amsterdam. Er is veel informatie gegeven over het Ij en over de Noord-Zuid lijn. Na afloop van al deze informatie hebben we nog een hele grote poster over Amsterdam gekregen en een dvd over Amsterdam.
Toen we klaar waren in de Zuiderkerk stond er op de planning het GWL-terrein. De meeste groepen zijn hier met de metro naartoe gegaan maar wij hebben dit stuk gelopen. We zijn langs een divers stukje Amsterdam gelopen. Als je goed na de gevels en de woningen en de straten keek zag je al snel verandering in patroon. Zoals een straat waar in 1 keer veel bomen stonden. Of een straat met aan de ene kant nog oude woningen en aan de andere kant al nieuwbouw. Door deze wandelroute hebben we veel van Amsterdam kunnen zien. Eenmaal aangekomen bij het GWL-terrein, hebben we eerst een indicatie gemaakt bij de plattegrond over de bebouwingsdichtheid. Duidelijk was dat iedereen meer schatte dan dat het daadwerkelijk is. Op de plattegrond vond ik het terrein er persoonlijk veel groter en vooral opener uitzien dan in werkelijkheid. Ik vind het een bijzonder project en ik denk dat als je hierin kan vinden, je hier perfect woont. Er was sprake van veel rust en veel groen. Ook waren er diverse regels aan het groen verbonden, zoals heggen die niet hoger mogen zijn dan 1,40 meter en in de volkstuintjes mag niet met bestrijdingsmiddelen worden gewerkt. Dit allemaal past natuurlijk perfect bij het beeld van wat zo'n terrein uitstraald. Doordat het terrein autovrij is geeft het een rustig gevoel en vond ik het ergens iets weg hebben van een park. Mede door de vele fietsers en wandelaars die er doorheen komen. Bij sommige woningen was het verschil tussen prive en openbaar duidelijker te zien dan op andere plekken. Bijvoorbeeld de heggen sluiten het huis toch weer een beetje af, maar doordat ze niet hoog begroeid zijn lijkt het toch nog heel open.
Na het GWL-terrein zijn we door gelopen naar de Westergasfabriek. Toen we door dit cultuurpark liepen viel het me erg op dat ik vaak een trein achter het park zag rijden. Dit stoorde mijn uitzicht best vaak. De Westergasfabriek is een heel uniek park om te zien. Voor een park is het een erg modern park. De opervlaktes zijn recht en vele paden lopen ook gewoon recht en niet zo veel gebogen. De wegen van zo'n park zijn heel open en wel heel erg groen. Toen we doorliepen door het park richting het Westerpark kwamen we aan de rechter kant nog wat oude bebouwing tegen. Toen we door dit stukje liepen was het duidelijk dat alle aandacht na de oude bebouwing moest gaan. Er lagen grote betonnen platen op de grond als pad, en er stonden geen bomen in het straatbeeld. Ook de lantaarns waren aan de gevels opgehangen. Niks mag afleiden van waar het nu echt om draait.
Toen we door het Westerpark liepen kreeg je meteen meer het gevoel van een knus romantisch park. Het pad was onverhard en liep in kronkels. Er stonden veel bomen en park bankjes. Persoonlijk spreekt mij dit soort park meer aan dan zo'n kaal en modern Westergasfabriek park. Ik mis daar toch een beetje de natuurlijke gezelligheid die een oud park wel uitstraald.
Vanuit deze twee locaties zijn we met de bus na het centraal station gegaan. Hier aan de rechtervleugel zit een informatie centrum over de Noord-Zuid lijn. Eerst hebben we binnen een film gekeken die veel informatie gaf over deze lijn. Bijvoorbeeld wat de eerdere plannen waren voor deze lijn en hoe ze nu zijn. En hoe de bouw van de lijn in zijn werk gaat, wat uiteraard een gigantisch project is. Ook is er veel algemene informatie gegeven zoals de snelheid (35 km/uur) en de tijd (16 minuten van noord naar zuid of andersom). Ook hebben we op perron 15 op het station gekeken op de bouwput die daar buiten te zien was. Hier vestigd zich later de haven en de grote overkapping. Ook werd er tijdens de rondleiding verteld dat heel het station een opgeknapt wordt met onder andere 2 nieuwe looptunnels die alleen de 2 kanten van de stad verbinden en die geen toegang geven tot de perrons. Dit worden weer bestaande tunnels waar al van te voren bij poortjes met de OV-chipkaart moet in- en uigecheckt worden. Het hele project rondom het station verwacht men pas in 2010 mee klaar te zijn en de Noord-Zuid lijn verwacht men pas in 2017 af te hebben. Wat eerst 2010 toen 2015 was en nu dus 2017 is. De geschatte kosten van de Noord-Zuid lijn worden geschat op zo'n 3,2 miljard. Dit wel inclusief alles meegerekent, tot aan glazenwassers toe. Wat het station gaat kosten was onbekend. Persoonlijk denk ik dat de Noord-Zuid lijn een erg goede investering is voor Amsterdam. Het geeft erg veel mogelijkheden en is weer een hele nieuwe uitdaging in het openbaar vervoer. Als het station en het plein voor het station tegen die tijd ook helemaal aangepast en opgeknapt is denk ik dat het een stuk overzichtelijker is en het station zijn mooie gebouw weer helemaal tot zijn recht komt.


Dinsdag 19 oktober 2010 Rotterdam

Posted on 20/10/2010 at 19:33 - 0 Comments - Post Comment - Link

Op dinsdag 19 oktober ging de eerste excursiedag naar Rotterdam toe. Vroeg met de trein op pad om op tijd om 11 uur bij CIC te zijn. CIC staat voor City Information Centre. In het CIC hebben we een voorlichting gekregen van een oud-leerling van de NHTV, genaamd Tim de Bruijn. Hij vertelde over zijn carriere en veel over de stedenbouw in Rotterdam. Ook is er veel uitleg gegeven over de maquette over de binnenstad. Alle nieuwe stedelijke ontwikkelingen staan op de maquette weergegeven, en zo krijg je een beter beeld bij het eerder vertelde verhaal.
Na deze voorlichting zijn we met de metro na de bijzondere wijk Le Medi gegaan. Hier hebben we een ronde omheen gelopen om te bekijken hoe het aan de buitenkant invloed had op het straatbeeld. Aan de buitenzijde van het hof was de overgang tussen prive en openbaar nog wat duidelijker te zijn. Veel mensen hadden verder weinig aandacht besteedt aan de voorzijde. Hier en daar stond af en toe een bankje of een plantje. Binnen in het hofje werd het verschil minder duidelijk. Er is geen duidelijk grens welke grond nu wel of niet bij de woningen hoort. Toch was duidelijk te zien dat de architect wel een soort vage grens heeft ingebracht. Door pilaren te plaatsten, is er geen sprake van een duidelijke afscheiding maar toch kwamen de tuinspullen niet verder dat de pilaren. Hierdoor blijft het wel heel open maar wel beperkt. De doorgang voor auto's moet ook vrij blijven, dit speelt natuurlijk ook een rol. De marokkaanse sfeer is goed te proeven in het hof. Het is er erg rustig open en kleurrijk. Persoonlijk ervaarde ik het als een oase van rust, een hele prettige rust. Verder zag het hof en netjes en schoon uit, ook waren er tuinmannen bezig met de beplanting dus het is een teken van goed onderhoud.
Na Le Medi hebben we de metro gepakt en hebben we een kleine pauze ingelast. Nadat iedereen weer opgedroogd en opgewarmt was zijn we na de Kop van Zuid gelopen. Toen we aankwamen op de Kop van Zuid vond ik de buurt erg weinig sfeer hebben en het zag er vrij grauw uit. Er was weinig te beleven op straat, maar dat had misschien ook te maken met het weer. We hebben over de Kop van Zuid gewandeld en na de verschillende soorten architectuur gekeken. Eefje vertelde ons dat sociale woningen en penthouses in sommige complexen samen waren gebouwd. Hier zag je niks van aan de buitenkant. Ik vind het wel een goed idee om deze twee bevolkingsgroepen dichter bij elkaar te brengen. Of de bevolkingsgroepen dat zelf ook zo'n goed idee vinden, weet ik niet. Doordat het me opviel dat erg veel woningen te koop of te huur stonden, vraag ik me af of de Kop van Zuid al een geslaagd project te noemen is. Omdat Eefje op de Kop van Zuid woont had ons groepje de gelegenheid om ook een kijken in een complex te nemen. We hebben daar gezien hoe ze de verkeersproblemen op hebben gelost door een parkeergarage aan te leggen op de begane grond en daarboven "tuinen" te maken. Zelf vind ik het wel een geschikte oplossing omdat je op deze manier ook niet ondergronds hoeft uit te graven. Op het dak van de parkeergarage was een soort binnenplein waar tuinen op lagen en veel aandacht aan groen werd gegeven. Vanuit elk appartement had je zo een fijn groen beeld om te zien.
Na de Kop van Zuid zijn we na de Wilhelminapier gelopen. Wat natuurlijk opviel was de hoogbouw en veel kantoren. Hotel New York gaf wel een bijzonder beeld zo tussen de moderne hoogbouw. Het contrast is erg groot en laat zien dat Hotel New York eigelijk heel klein is maar zeker wel heel oud. Persoonlijk vond ik het uitzicht vanuit daar prachtig. Wat ik heel positief vind is dat ze de pier heel erg open gelaten hebben, wat een heel vrij gevoel geeft. Er staan geen hekjes of bosjes langs het water, het is toch een beetje eigen verantwoording dat je oplet. Het uitzicht vond ik persoonlijk nog een beetje industrieel overkomen. Ik kreeg geen warm gezellig havenstadje gevoel.
Vanuit de Wilhelminapier hebben we de metro gepakt na de wijk Pendrecht. Het is een wijk die is opgezet volgens de tuingedachte, dit wil zeggen dat er veel sprake is van tuin en groen. Doordat ze nog flink aan het werk waren in de wijk was op sommige plekken het resultaat nog moeilijk voor te stellen. Op sommige plekken was al duidelijk te zien dat er ook veel groen bijkwam, bijvoorbeeld op plekken van oude parkeerplaatsen. Ook hebben we in de wijk veel gekeken na de stempels en hoe die nu weggezet zijn in de wijk. Verder vond ik dat het plein ook nog flink wat aandacht moet krijgen. Het oogde heel open en ongezellig. Waarschijnlijk ook omdat het heel slecht weer was maar ook in het algemeen denk ik dat het een heel grauw plein is. Ook de speelvoorziening op het plein zag er triest uit. Ik denk dat na het opknappen van zo'n plein, de hele buurt vanzelf een stuk aantrekkelijker wordt.
Na de rondleiding in Pendrecht zijn we met de metro terug gegaan na het centraal station van Rotterdam en weer met de trein na huis gegaan. Ik heb veel leerzame dingen gezien en gehoord zoals het toevoegen van groen in de wijken en de grote contrasten tussen moderne hoogbouw en oude gebouwen. Erg jammer was het weer. Na uren door de regen te hebben gelopen helpt niks meer om het warm te krijgen dus dat leidde wel een beetje af voor mij.


Maandag 18 oktober 2010 Toelichting en minicursus fotografie

Posted on 20/10/2010 at 19:13 - 0 Comments - Post Comment - Link

Toelichting excursieweek:

Om 10 uur s ochtends is er een voorlichting gegeven over de excursieweek. In deze toelichting is verteld wat we allemaal gaan zien deze week. Ook is er aangegeven waar we op moeten letten en wat de opdrachten inhouden. Ook is voor de duidelijkheid nog benadrukt waar we hoe laat worden verwacht. De groepsindeling was ook nog aangepast en die is ook nog uitgereikt. De toelichting was erg duidelijk en het hele programma is een keer goed doorgenomen. Er was een mogelijkheid om vragen te stellen dus voor niemand waren er na deze toelichting nog onduidelijkheden.

Minicursus fotografie:

Na de pauze kwam Joyce Vanderfeesten een minicursus fotografie geven. In deze cursus heeft ze verteld wat verschillende instellingen met je camera, je foto kan veranderen. Ook heeft ze ons uitgelegd door op kleine details te letten, een interessant beeld te creeeren. Zoals teksten op een achtergrond of voorwerpen die totaal niet in de omgeving passen. Ook heeft ze ons verteld om goed op de belichting te letten. Zo kan een schaduwlijn bijvoorbeeld veel benadrukken of juist helemaal niet. Ze heeft ons ook verteld om je visie vaak te veranderen om een hele andere foto te krijgen. Als je gehurkt door de knieen gaat krijg je een heel ander beeld dan dat je op een bankje staat. 


Hosting door HQ ICT Systeembeheer