Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

kruisboogkopen

4/12/2009 - Kruisboog

Een kruisboog kan een dodelijk wapen zijn wat in het nu en verre verleden veel indruk heeft gemaakt. Als mensen het hebben over een kruisboog dan denkt men meestal aan enkele middeleeuwse veldslagen. Kruisboog is al meer dan 2 eeuwen voor de geboorten van christus ontwikkeld en bestaat dus langer als de meeste mensen verwachten. De Chinezen hadden al kruisbogen met spanmechanismes. Want in het bekende terracotta leger waren vroeger al kruisboogschutters aanwezig.

Zoals zoveel uitvindingen is het daarna een beetje stil rondom de kruisboog en kreeg het een heropleving in de Middeleeuwen. Uiteraard waren deze kruisbogen lang niet geperfectioneerd als de modellen van nu.

Een aantal helden, waaronder Robin Hood, stonden bekend vanwege hun opmerkelijke vaardigheden met de kruisboog. Om wat voor reden dan ook wordt Robin Hood praktisch altijd met een handboog afgebeeld, terwijl er in middeleeuwse teksten toch echt bekend is dat hij met een kruisboog schoot.

De kracht waar we een pijl mee in sloeg van een handboog was in die tijden minder hard en minder geconcentreerd dan een kruisboog.

Een verklaring waarom er veel meer handboogschutters waren dan kruisboogschutters is dat het veel moeilijker was om kruisboogschutter te trainen tot volwaardig professional. Een andere belangrijke verklaring was dat een kruisboog minder snel is in gebruik met name spreken we dan over het laden van de pijlen. Een handboogschutter kon meer pijlen in een minuut afschieten dan een kruisboogschutter. De afstand wat de pijlen kon bereiken heeft in mijn inziens vroeger invloed gehad. Het aantal meters dat je met een handboog pijlen en is veel meer maar wel een stuk minder precies zoals je bij een korten afstand met een kruisboog kunt schieten.

Een kruisboogschicht kon met een gigantische power worden geschoten. Hierdoor kan een schicht dwars door een harnas heen worden geschoten. gebruikte men kruisboog bouten, zware projectielen die gemaakt waren voor grote snelheid op Een poosje erna werd er een nieuw kaliber kruisboog uitgevonden. Benamingen voor deze kruisboog waren ballista en arbalest.

De paus heeft zelfs in 1139 besloten dat de gelovige niet meer met een kruisboog mochten vechten omdat het wapen zo vernietigend werkte. Natuurlijk mocht er wel nog op ongelovigen worden geschoten.

Tegenwoordig is de kruisboog wat minder populair door de strenge regelgeving die eromheen hangt. Ze mogen namelijk in Europese landen niet gebruikt worden voor de jacht.

Waardoor populariteit van de kruisboog in de USA veel meer massaal is. Daar mag namelijk wel nog met een kruisboog worden gejaagd. Samenvattend kunnen we concluderen dat een verwoestend wapen kon zijn maar door dat de kruisboog zeer weinig geluid produceerde was het een geweldig handig wapen voor jachtpartijen.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

kruisboogkopen

«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Recent Posts

Kruisboog

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer