Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Pelgrimsroute - Santiago de Compostela

Pelgrimsroute - Santiago de Compostela

Posted on 14/2/2012 at 11:16
Franse route
De Franse route, in het Spaans Camino Francés genoemd, is de meest populaire route. De route loopt van Saint-Jean-Pied-de-Port aan de Franse kant van de Pyreneeën naar Roncesvalles aan de Spaanse kant, en vervolgens verder naar Santiago de Compostella door de steden Pamplona, Logroño, Burgos en León.
Aragonese route
De Aragonese route, in het Spaans Camino Aragonés genoemd, start bij de Col du Somport in de Pyreneeën en loopt vervolgens door het oude koninkrijk van Aragon. Het volgt de Aragón-rivier en loopt door steden als Jaca. Het loopt dan verder in de provincie Navarre naar Puente la Reina waar het verder opgaat in de Franse route, de Camino Francés.
Noordelijke route
Een wegwijzer aan de kust van Cantabrië
De noordelijke route, in het Spaans Camino del Norte genoemd loopt vanuit Irún aan de Franse grens en volgt de noordelijke kust van Spanje naar het westen, tot in het westen van Asturië, vanwaar het landinwaarts gaat richting Santiago en samen komt met de Camino Francés bij Arzúa. Deze route volgt gedeeltelijk de oude Romeinse weg de Via Agrippa en is onderdeel van de kustweg, de Ruta de la Costa.
De route loopt door San Sebastian, Guernica, Bilbao, en Oviedo. Het is minder druk, minder bekend en in het algemeen genomen een moeilijkere wandelroute. Overnachtingsplaatsen zijn er om de 20 a 35 kilometers, in plaats van de herbergen en kloosters om de 4 tot 10 kilometer op de Camino Frances, de Franse route.
Tunnelroute
De tunnelroute wordt ook wel de Baskische route genoemd of de San Adrian route. In de vroege middeleeuwen, toen de noordelijke kust leed onder de Noormannen en de Moslimaanwezigheid meer naar het zuiden en overvallen en berovingen de pelgrims en handelsroutes bedreigden in de grensgebieden, was de tunnelroute een veilige weg ten noorden van het grensgebied, dus ten noorden van Gipuzkoa en Álava. Dit is mogelijk het oudste en belangrijkste stukje weg van de pelgrimsroute naar Compostella. Het had z'n hoogtepunt in de 13e eeuw. Vanuit het startpunt in Irun, gaat de weg naar het zuidwesten, door het dal van de Oria (Villabona, Ordizia, Zegama) om het hoogste punt te bereiken bij de San Adrian tunnel, waar de route ook naar vernoemd is. De route loopt verder over de hoogvlakte van Álava (Zalduondo, Salvatierra /Agurain, Vitoria-Gasteiz en Miranda de Ebro). Tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger nemen de pelgrims een omweg via het zuidelijk langs Haro en verder naar Santo Domingo de la Calzada, dit vanwege de betere voorzieningen.
Engelse route
De Engelse route, in het Spaans Camino Inglés genoemd, wordt traditioneel gebruikt door pelgrims die via de zee naar Spanje gekomen zijn en geland zijn in Ferrol of A Coruña. Deze bedevaartgangers gaan vandaar verder over land richting Santiago. Het wordt de Engelse route genoemd omdat de meeste pelgrims Engelsen zijn, alhoewel er ook mensen uit andere delen van Noord-Europa langs lopen.
Portugese Route
De Portugese route, in het Spaans Camino Portugués genoemd, begint in Lissabon, maar ook andere startplaatsen zijn uiteraard mogelijk. Het is de tweede meest belangrijke route, na de Franse route. De volgende steden worden vanaf Lissabon aangedaan: Alhandra (Vila Franca de Xira), Azambuja, Santarém, Golegã, Tomar, Alvaiázere (freguesia), Rabaçal (Mêda), Cernache, Mealhada (freguesia), Águeda (freguesia), Albergaria-a-Velha, Oliveira de Azeméis, Grijó, Porto in noord-west Portugal.[1] Porto is ook een bekend opstappunt, zeker omdat hier met een vliegveld mensen aankomen. Vanaf Porto is het nog 227 km.
Een traditioneel startpunt is de kathedraal in Porto. Met gele pijlen op het asfalt of op huizen wordt vanaf hier de weg aangegeven. De route gaat verder via Vilarinho (Santo Tirso), Barcelos, Ponte de Lima waar de rivier de Lima overgestoken kan worden, Rubiães naar Valença Do Minho hier kan via de Europabrug de rivier de Minho overgestoken worden. Vanaf hier is het nog 108 km naar Santiago. De Minho is de grensrivier. Ten noorden ligt Tui, in Spanje, Ook een populaire startplaats. Na Tui komt men door eucalyptusbossen. Verder ten noorden gaat de route via Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis en Padron naar Santiago.
Camino Mozárabe en Via de La Plata
Ook bekend als de zilverroute , of de weg. De Via de La Plata (ooit een Romeinse weg die Itálica en Asturica Augusta verbond) begint in Sevilla van waaruit het naar het noorden gaat naar Zamora via Cáceres en Salamanca. Het wordt veel minder gebruikt dan de Franse route en zelfs minder dan de noordelijke route. Na Zamora is er een keuze. De eerste route loopt westwaarts en loopt via Ourense naar Santiago. De andere route loopt naar het noorden naar Astorga van waaruit de pelgrims naar het westen kunnen via de Franse route, de Camino Francés naar Santiago.
De Camino Mozárabe-route loopt van Granada door Córdoba en komt later samen met de Via de La Plata in Mérida.

Een gedetailleerd route overzicht van de welbekende Franse route, kun je vinden op: lacompostela-community

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer