Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Ervaringen van NHL-studenten Social Work bij LCGW-conferentie 2011


Op uitnodiging van het LCGW hebben 5 studenten van de NHL Hogeschool Social Work deelgenomen aan de LCGW-conferentie 2011: 'Sturen met vertrouwen'-van verzorgingsstaat naar participatie. Hun opdracht: Doe mee, luister, wees kritisch en deel jullie belevenissen, ervaringen en inzichten.

Home | My Profile | Archives | Friends

Mening over lezingen..

Posted at 12:02 on Friday 3 June 2011

De 1e lezing die gegevens werd door Bas van Stokkom vond ik wel boeiend. Dat de spreker aangaf dat de maatschappij anders in elkaar zit dan we denken sprak mij erg aan. Dit vind ik namelijk ook.

 

 

Prof. dr. Frans Leeuw, vertelt over bemoeienis met het gedrag. Het is een kleine mini college. Dit klinkt erg herkenbaar; bemoeienis met het gedrag van burgers. Er komen steeds meer wetten en regels bij, waarom? Overal wordt op ingehaakt, nog even er is bijna geen vrijheid meer.

 

 

Herman Pleij vertelt over cultuur en participatie. Hij heeft het over participerend burgerschap en zelfsturend burgerschap. Daarnaast zegt hij wat moeten we doen ons richten op alle burgers of op de zwakke burgers. Daar heeft hij een punt volgens mij. Natuurlijk moeten de zwakke burgers extra veel aandacht krijgen. Maar als ik er bij stilsta, gaat dit dan niet ten koste van de ''sterke'' burgers? Ik vind dit een beetje dubbel. Hij vindt dat de burgers geactiveerd moeten worden, maar het is moeilijk om alle burgers te activeren.

 

 

Wat mij opvalt tijdens de mini-colleges is, dat er veel deelnemers zijn die aantekeningen maken. Maar tegelijkertijd zijn er ook genoeg die lekker bezig zijn met hun telefoon. Maar wat ze ermee doen weet ik niet, wat ik gemerkt heb is dat niet iedereen even actief luisterde.

 

Professionals die het verschil maken. Het klinkt in ieder geval heel erg boeiend. Ik hoop dat ik later ook tot deze groep kan behoren. De informatie die gegeven word valt echter een beetje tegen. Maar er wordt gezegd dat landelijke protocollen niet voor iedere gemeente toe te passen zijn. En daar sluit ik me volledig bij aan. Ik vind dat er per gemeente naar een juiste aanpak gekeken moet worden en dat een landelijke protocol niet werkbaar is voor alle gemeenten. Vooral niet voor kleine gemeenten.

 

Zeynep Sakabasi, student Maatschappelijkwerk en dienstverlening

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Wie gaat er kantelen?

Posted at 12:34 on Sunday 15 May 2011

Een van de workshops op de conferentie Sturen met vertrouwen was: Gemeenten kantelen, welzijn ook?

Uit de reacties van een aantal deelnemers kreeg ik meer de indruk dat de titel had moeten zijn:
Welzijnsinstellingen kantelen, gemeenten ook?

Reacties welkom!
Renny Ausma, student NHL

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Algemene indruk van het congres (The day after)

Posted at 12:21 on Saturday 14 May 2011

Interessant om ook eens een congres bij te wonen met voornamelijk ambtenaren. Veel presentaties in de lijn van "we moeten de burger meer verantwoordelijkheid geven". De woorden "participeren" en "integraal werken"  vlogen me verschillende malen om de oren. Ik vroeg me af of de aanwezigen iets nieuws hebben gehoord. De boodschap was wel duidelijk. Maar hoe zullen deze ambtenaren dit gaan uitvoeren? En hebben ze er allemaal wel zin in? Volgens mij hangt het sterk af van het enthousiasme en de motivatie van zowel de ambtenaar als de welzijnswerkers. Alle neuzen zullen toch dezelfde kant op moeten, wil je iets bereiken en wil je het ideale plaatje "welzijn nieuwe stijl" zoals Jet Bussemaker het schetst, willen waarmaken.

Hoop doet leven!
Renny Ausma

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

een nieuwe dag vol inspiratie

Posted at 12:57 on Friday 13 May 2011

Het is weer ochtend, goed geslapen in een mooi appartement. Vandaag weer een interessante dag: Eerst een lezing van Frits Spangenberg, oprichter van motivaction. Vervolgens spreekt Jet Bussemaker over ' de participatiesamenleving. Daarna zal ik naar de workshop de betekenis van nabijheid; Lilian Linders (associate lector Fontys Hogeschool), verzorgt dit. Wordt vervolgd.

Françoise de Haan - Lyon MWD student NHL Hogeschool Leeuwarden

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Masterclass Netwerken 2.0

Posted at 12:51 on Friday 13 May 2011

De Masterclass van Ineke Verdoner  begon met een dvd over Omtinkerij. Omtinkerij is de naam van het concept wat (ex) wethouder Verdoner (Menaldumadeel) samen met haar teamgenoten heeft ontwikkeld om de WMO goed uit te voeren.

In essentie is de Omtinker het contact en de vertaler van de client die aanspraak doet op de WMO.


''De functie van Omtinker is vanuit een mens- en maatschappijvisie ontwikkeld. ''....'' De Omtinker inventariseert de vraag en de wens van de burger, toetst deze aan de verschillende werkelijkheden: wettelijk, maar ook gerelateerd aan de toekomstverwachting aan de hand van ziektebeeld en sociale mogelijkheden. Op grond daarvan formuleert hij samen met de cliënt de meest wenselijke oplossing. Daarna wordt afgesproken wie welk deel van die oplossing zou realiseren.'' (zie ook http://www.beleidsplanwmo.nl/doc/voorbeeldmateriaal/de_omtinker.pdf)

Ineke zegt over de WMO het volgende: ''Na de invoering van de WMO blijkt dat over bepaalde aspecten van de wet niet of slecht is nagedacht.'' Bij het systeem ''Omtinkerij'' wordt de burger als uitgangspunt genomen. Samen met de omtinker wordt de zorg op maat gemaakt. Mensen kun je immers niet zomaar in hokjes plaatsen.

De weg naar het invoeren van dit systeem was niet makkelijk. Hier moet immers de gemeente over beslissen. En zij willen zekerheid. Daarbij heeft een systeem als omtinkerij geen baat bij een vooraf vastgesteld beleidsplan. Maar realisatie door middel van een ontwikkelingsplan. Uiteindelijk heeft het systeem zijn plaats gevonden in Menaldumadeel.

Het systeem Omtinkerij is een ideaal voorbeeld van creatief nieuwe verbindingen leggen. Het leggen van nieuwe netwerken. Out-of-the-box denken is hierbij de sleutel. Niet verder gaan op de bekende weg. Om dit te realiseren zijn ambtenaren nodig die verder denken dan hokjes. Ambtenaren die nadenken met het hart en sterk zijn in communicatie. Daarbij is het ook zaak om als professionals onderling in gesprek te blijven, om zo tot gebalanceerde en unieke verbindingen te komen.

''Wat je aandacht geeft, groeit.''

Tim Homan (Student Culturele Maatschappelijke Vorming NHL Hogeschool)
Comments (1) | Post A Comment! | Permanent Link

Panorama view 22nd floor bar Conclusion building

Posted at 12:42 on Friday 13 May 2011
Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Panorama view 22nd floor Conclusion building

Posted at 12:40 on Friday 13 May 2011
Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

impressie tot nu

Posted at 17:32 on Thursday 12 May 2011
Om 14:00 was de eerste lezing, Veel info om mee naar huis te nemen. Mijn 1e workshop: de onderzoeken professional. Erg interessant om te weten dat je als professional het soms niet hoeft te weten maar door je zelf de mogelijkheid te bieden om te onderzoeken of je waarneming klopt maakt dat je open staat voor andere ideeŽn. Deze workshop sloot goed aan bij mijn minor opdracht; laat elke professional vooral onderzoekend blijven. FranÁoise de Haan - Lyon Student MWD NHL
Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Eerste indruk LCGW congres

Posted at 12:34 on Thursday 12 May 2011

En dan sta je daar voor een groot gebouw, jeetje wat mooi. Ik krijg er de kriebels van. Zenuwachtig loop ik mee naar binnen. Hier krijgen we onze naamplaatjes uitgereikt. Leuk! Nu hebben we er twee, een van school en een van LCWG zelf. We worden leuk ontvangen en begeleid naar de lift. Daar staat een andere medewerker die ons begeleidt naar de 21e verdieping. In de lift geniet ik voor zover het me lukt van het uitzicht. Ik begin het allemaal erg spannend te vinden.
Eenmaal boven op de 21e verdieping lopen we door naar boven om te lunchen. Lekkere broodjes gegeten even gekletst en ons voorbereidt op de dag. Best raar om zoveel mensen om je heen te zien, vooral als je ze niet kent.

De zaal zit vol, jeetje wat een boel mensen. Daarna volgde de opening. De opening van het congres is duidelijk. Er worden huishoudelijke mededelingen gedaan.
Stiekem vond ik het niet zo fijn om naar de huishoudelijke mededelingen te luisteren.

Zeynep Sakabasi MWD student

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Begin van het begin

Posted at 12:27 on Thursday 12 May 2011

Vanmorgen vertrokken we met ons allen rond een uur of 11 vanaf de NHL in Leeuwarden. Vol goede moed begonnen we aan ons avontuur: 2 dagen lang nieuwe en vooral veel informatie, kennis en contacten inwinnen en opdoen bij het LCGW congres in Utrecht!

Bij aankomst op de 21e verdieping van de Conclusion Tower stond ons een uitgebreide lunch te wachten. Samen hebben we een aantal heerlijke broodjes gegeten.

Na de lunch was de opening van het congres door Leidy van der Aalst, dagvoorzitter en lid van de conferentiewerkgroepvan het LCGW.  Na enkele huishoudelijke mededelingen gaf zij het woord aan prof. Roelof Hortulanus, hoogleraar sociale interventies aan de Universiteit Utrecht. Inhoudelijk was dit een erg informatieve lezing, maar de spreker sprak ons weinig aan. Dit  kwam door de manier van spreken en stemgebruik. We vonden het moeilijk om scherp te blijven. Enkele deelnemers in de zaal konden beter luisteren met hun ogen dicht...

Na deze lezing was het de beurt aan Herman Pleij, emiritus hoogleraar Universiteit van Amsterdam, om zijn verhaal te vertellen. Hij vertelde over cultuur en participatie. Herman Pleij is een spontane spreker die het publiek door middel van grappen goed erbij weet te houden. Door de grappen hebben wij echter niet helemaal meegekregen wat de inhoud van zijn verhaal was.

Toen was het tijd voor de workshops. De groep ging uit elkaar en ieder volgde zijn of haar gids naar de ruimte waar de workshop gegeven werd.

Tot zo ver!
Zeynep & Renate, studenten NHL Hogeschool

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Eerste sfeerimpressie LCGW Congres 2011

Posted at 12:24 on Thursday 12 May 2011
Donderdag 12 Mei 2011 kwam de NHL delegatie rond 13.00 uur aan bij de Conclusion toren. Mooi parkeren in de parkeergarage onder de toren versoepelde  de weg naar binnen. Gelijk bij de eerste deur werden we al opgevangen door medewerkers van Conclusion. Ook viel op dat het een vrij gesloten gebouw is. Dit in de zin van ''zonder begeleider met pasje kom je nergens''. 

In de tussentijd had ik de mogelijkheid te spreken met Annemiek Swart. Zij is operationeel manager van de Plan Groep. Zij vertelde het leuke weetje dat Conclusion Iso NEN gecertificeerd is. Dit komt in lekentermen neer op maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de praktijk komt dit bij Conclusion neer op het schenken van biologische dranken en het serveren van biologisch eten. Duurzaam ondernemen en consumeren noemen ze dit zelf. Hierbij is er een project geinitieerd dat duurzame ingredienten en producten uit het Amazone gebied promoot.

Maar enfin....

De begeleider nam ons in de lift mee naar de 21e verdieping, alwaar een groot deel van de gasten al aan de lunch begonnen was. Hier begon ik met mijn orientatie op de situatie waarin ik een groot deel van de aankomende ''48'' uur zou verblijven. Het leek mij hierbij slim om wat mensen aan te spreken met de vraag wat ze hier kwamen doen.Na een haastige blik door de zaal besloot ik aan te schuiven bij de enige persoon die aan het lezen was. Deze persoon was Wil van Grieken, directrice van Welzijnsinstelling Elk in Culemborg. De naam van de instelling is een anagram van de rivier de Lek. Wil is bij de LCGW conferentie om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. En vooral ook (Wil pakt de deelnemerslijst erbij) omdat hier voornamelijk ambtenaren aanwezig zijn. En zij zijn op hun beurt ook weer de uitvoerders van de WMO. En omdat ELK welzijnswerk, producten en diensten aanbiedt binnen zes prestatievelden van de WMO, is dit een simpele 1+1 redenering.

Veel tijd om verder te discuseren was er niet. Het enorm strakke programma ging hierna van start met een opening van Leidy van Aalst. (Welke mij angstvallig veel op actrice Linda Hunt vond lijken. Al kan dit ook een associatie van het moment zijn ;))

Later meer...

Tim Homan (Student Culturele Maatschappelijke Vorming NHL Hogeschool
Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer