Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

lekkerland

Saturday -

De geschiedenis van de Nederlandse leeuw

De leeuw is het symbool voor Nederland. Dat is al sinds de middeleeuwen, toen van de diverse provincieλn. Sinds 1663 hebben de Staten-Generaal hun eigen leeuw, die is goudgeel en staat afgebeeld tegen een rode achtergrond. In zijn klauwen draagt hij een zilverkleurig zwaard en zilverkleurige pijlen. Op zijn kop draagt hij de gravenkroon met de drie bladen en parels. Je vindt hem op de oude overheidsgebouwen in Den Haag als het Binnenhof, de oorspronkelijke residentie van de graven van holland.


In 1806 komt de Franse koning Napoleon ons landje binnen. Hij geeft de leeuw een vorstenkroon. Willen van Oranje Nassau borduurt hierop voort als hij in 1813 soeverein vorst wordt. Hij zet beide wapens in hetzelfde schild, dat tekent mooi de machtsovergang die er aan zit te komen. In het midden de leeuw van Nassau zonder wapentuig of kroon en tegen een blauwe achtergrond met blokjes. Om hem heen twee bewakende leeuwen, gekroond en tegen een rood vlak.

 

 

Als Napoleon in 1815 bij Waterloo verslagen is wordt Europa in koninkrijken opgedeeld. Nederland blijft niet achter en Willen van Oranje Nassau wordt koning. Hij zet het wapentuig van de republikeinse leeuw over op 'zijn' Nassau leeuw. De rode achtergrond is nu voorgoed weg en is nu blauw met blokjes. In 1816 zijn nog minimale aanpassingen gedaan en is de leeuw voor jaren compleet.

 


In 1907 verandert het wapen pas weer, en dat is ook de leeuw anno nu. De schildhoudende leeuwen keken je tot dan toe recht aan, maar worden nu en profiel afgebeeld. Voorts werd aan de wildgroei van kronen een eind gemaakt. De leeuw van het schild kreeg een fleurom- of gravenkroon, terwijl het schild en de toegevoegde hermelijnen mantel met de koningskroon werden gedekt. De twee schildhoudende leeuwen missen sindsdien eveneens de (konings)kroon.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

<- Last Page :: Next Page ->

About Me

lekkerland

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer