Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Histamine beperkend dieet

Home - Profile - Archives - Friends

Mayonaise

Posted on 15/9/2009 at 18:46 - 1 Comments - Post Comment - Link

Dit is een recept voor 'franse' mayonaise, m.a.w. zure mayonaise. De nederlandse mayonaise heeft suiker er aan toegevoegd. Nu vind ik dat persoonlijk minder lekkerdere mayonaise dan de zure variant, maar men kan proberen in de eerste fase een eetlepel suiker toe te voegen aan het mengsel.

Ingredienten:

- 1 eetlepel natuurazijn

- 1 eigeel

- zout

- ongeveer 2 dl zonnebloemolie

 

Bereidingswijze:

- Doe de eigeel, natuurazijn en zout in een kom en mix deze even door zodat zij goed gemengd zijn.

- Voeg in het begin de olie zeer langzaam toe tijdens het mixen van het mengsel, later kan dat in grotere hoeveelheden. Olie blijven toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt.

- Lekker met zelf gebakken frieten!


Sperziebonen, vis en gepofte aardappel

Posted on 30/8/2009 at 21:53 in Recepten - 0 Comments - Post Comment - Link

Bereindingstijd: 60 minuten

De bereindingstijd is voornamelijk zo lang vanwege de gepofte aardappel. Als het sneller klaar moet zijn kan je bijvoorbeeld ook rijst erbij serveren. De gepofte aardappel is lekker met zure room (losgeroert met wat zout), maar ik zat al aan mijn zuivel quota, dus ik heb de aardappel met enkel zout gegeten.

 

Ingredienten:

- 200 gr. sperziebonen p.p.

- 100 gr. pangasiusfilet p.p. (diepvries)

- 1 teentje knoflook p.p.

- 1 grote aardappel p.p.

- roomboter, zout, bloem

 

Bereidingswijze:

- Oven op 200 graden. Aardappels schoonboenen en in zilverfolie (met glanzende kant naar binnen) inpakken. In de oven leggen voor het komende uur (of drie kwartier, hangt van de grootte van de aardappel af).

- Sperzieboontjes wassen en doppen, in weinig water in ongeveer 15 minuten gaar koken (weer: hoe kleiner de stukjes hoe korter de kooktijd, tot ongeveer 10 minuten).

- Vis door bloem halen en in een koekepan met boter bakken.

- Sperziebonen afgieten, terug in de pan met boter, zout naar smaak en uitgeperste knoflook. Goed door elkaar husselen.

- Aardappel, vis en sperziebonen serveren, met zout naar smaak (en evt. met zure room). Eet smakelijk!


Pasta met kip-broccoli saus

Posted on 29/8/2009 at 16:54 in Recepten - 0 Comments - Post Comment - Link

Bereidingstijd: 20 minuten

Pas op! Dit gerecht bevat zuivel. Zorg er voor dat je het quota van een halve liter zuivel per dag nog niet hebt overschreden als je dit gerecht wilt gaan maken.

 

Ingredienten:

- 75 gr. meergranen pasta p.p.

- 100 gr. kipfilet p.p.

- 200 gr. broccoli p.p.

- 1 teentje knoflook p.p.

- 100 ml. slagroom p.p.

- zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

- Snijd de broccoli in kleine stukjes en kook deze in 5 minuten gaar.

- Kook de pasta volgens de verpakking.

- Snijd de kipfilet in blokjes en bak deze in (olijf)olie gaar. Als de kip grotendeels wit is maar nog niet totaal gaar, knijp dan de knoflook erbij in de pan. De knoflook moet niet aanbakken, goud kleurig is meer dan gaar genoeg.

- Doe de room in een blender (of in een kom die staafmixer geschikt is). Voeg de gare broccoli er aan toe en maal fijn tot er een dikke saus ontstaat. Voeg naar smaak zout toe.

- Roer de broccoli saus door de kipfilet-knoflook en serveer deze saus over de pasta. Eet smakelijk!


Stampot rauw andijvie

Posted on 29/8/2009 at 16:42 in Recepten - 0 Comments - Post Comment - Link

Vegetarisch.

Bereidingstijd ongeveer 40 minuten.

Pas op! Nitraatrijke groente zoals andijvie (en bijvoorbeeld sla) mag je binnen dit dieet maximaal twee keer per week eten! En zuivel mag je maximaal een halve liter van per dag! Zorg dat je deze quota niet hebt overschreden als je dit gerecht wilt bereiden.

 

Ingredienten:

- 300 gr kruimige aardappelen p.p.

- 150 gr andijvie p.p., als een stronk (niet voorgesneden!)

- 60 gr zure room p.p.

- half teentje knoflook p.p.

- halve appel p.p.

- zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken, kook ze daarna in een klein half uurtje gaar. (Kooktijd afhankelijk van hoe groot de stukken zijn, hoe kleiner hoe korter tot ongeveer 20 minuten)

- De andijvie zelf snijden, voorgesneden groenten bevatten veel meer histamine. Het handigste gaat dit als de andijvie nog een stronk is. Zo dun mogelijke reepjes snijden, dit eet lekkerder aangezien de andijvie rauw blijft. Was na het snijden de andijvie, aangezien er vaak nog restjes zand in zit.

- Pel de knoflook. Schil de appel en snijd deze in kleine blokjes.

- Stamp de aardappel fijn en voeg de zure room er aantoe om er een puree van te maken. Knijp vervolgens de knoflook er boven en roer deze er doorheen. Voeg naar smaak zout toe.

- Voeg tot slot de andijvie en de appel toe. Goed roeren en eet smakelijk!


Mijn dieet

Posted on 26/8/2009 at 16:45 in Algemene dieet informatie - 1 Comments - Post Comment - Link

Wat mag ik niet:

 

Producten die rijk zijn aan biogene aminen en/of histamine vrijmakers

 

Vlees                    Varkensvlees, gerookte producten zoals rauwe ham, worstsoorten, rookvlees, gekruide vleeswaren, kant en klaar gepaneerde of bewerkte vleessoorten, kippenlever

 

Vis                         alle soorten verse vis, schaal en schelpdieren

 

Kaas                     Vrijwel alle soorten, behalve Huttekase, Cottage Cheese, verse roomkaas (St. Moret) Nederlandse smeerkaas naturel

 

Ei                           wit van het ei

 

Groenten           aubergines, spinazie, tomaat, zuurkool

 

Fruit                    aardbeien, ananas, banaan, citrusfruit en papaja

 

Diversen            alcohol, aroma’s, cacao, chocolade, cafeine, drop, gist extract (Marmite), biergist, sojasaus (bijv. ketjap), tamari, kruiden en specerijen (waaronder ook kaneel en vanille), tempé, trassi, bouillonkorrels, bouillonblokjes en bouillonpoeder, champignons en andere paddestoelen,, noten en pinda’s

 

Histamine vrijmakende additieven

 

Azo kleurstoffen en koolteerkleurstoffen

E102 tartrazine, E110 oranje geel s, E122 Azo rubine, E123, amarant, E120 Cocheline, E124 cochenillerood a, E127 erytrosine, E128 rood 2g, E129 Allurarood ac, E150b/d Sulfiet caramel, E151 briljantzwart, E154 bruin fk, E155 bruin ht, E180 lithorubine bk.

 

Conserveermiddelen en voedingszuren

E200 t/m E203 sorbinezuur en sorbaten

E210 t/m E219 benzoezuur en benzoaten

E220 t/m E228 sulfiet, zwaveloxide, zwaveligzuur

E249 t/m E262 nitriet en nitraten

 

Smaakversterkers

E620 t/m E625 glutaminezuur, glutamaten, monosodiumglutamaat (=MSG), natriumglutamaat (ve-tsin), Chinees zout

 

Histamine vrijmakende ingrediënten

 

Geur- en smaakstoffen

Vanille, kaneel

Vanilline, kaneelaldehyde

 

 

Naast deze informatie heb ik nog een schema waarin precies alle producten worden vermeld, maar deze is te groot om op deze blogsite te plaatsen. Als je er geinteresseerd in bent, kan je dat in een reactie op deze blog vermelden en zal ik het toemailen.


PDS en histamine beperkend dieet

Posted on 26/8/2009 at 16:03 in Mijn persoonlijke verhaal - 0 Comments - Post Comment - Link

Prikkelbare darm syndroom (PDS), noemde de dokter het. Voortdurende buikpijn, diaree en misselijkheid, was mijn ervaring. Aangezien een kennis van mij ook aan PDS leed, wist ik er al enkele dingen van. Reguliere huisartsen plaatsen alle onbekende darmproblemen onder deze noemer en beschouwen deze dan als ongeneeslijk. Je moet er maar mee leren leven, is het algemene credo. Gelukkig had ik een huisarts die het met mij eens was dat er een oorzaak voor moest zijn, alleen dat zij die niet kende. Zij was bereid mij naar verschillende specialisten door te verwijzen die er misschien achter zouden kunnen komen.

   De huisarts verwees mij echter niet alleen door vanwege mijn PDS. Ik heb daarnaast last van migraine, zeer erge vermoeidheid, altijd hoofdpijn, zeer lage weerstand en daardoor eigenlijk altijd verkouden en keelpijn. De eerste specialist waar ik naar toe was doorverwezen was een internist. Dit was een oude gerenomeerde klassieke grijze mannelijke arts. Toen deze niets kon vinden via buikfoto's ect. raadde hij mij aan om gezond te eten en mij warm aan te kleden. Iets wat ik met mijn zwakke gestel allang deed. Gelukkig kon mijn huisarts hierom samen met mij lachen en vroeg zij daarna waar ik zelf aan dacht dat het lag.

   Nu ben ik jaren geleden al voor enkele klassieke zaken allergisch getest: huisstofmijt, dierenharen en pollen. Ikzelf had het vermoedde dat mijn buikpijn en andere klachten wel eens in deze richting een oorzaak konden hebben. Ik wist bijvoorbeeld al dat ik extra last krijg van buikpijn als ik varkensvlees at, of suikers, of vet. Kortom, alles in de richting van chinees voedsel was rampzalig. De huisarts verwees mij door naar een allergologiepraktijk. Dit is redelijk zeldzaam om terecht te komen, er zijn maar twee allergologiepraktijken in Nederland en de dichtsbijzijnde praktijk had een wachtlijst van drie maanden.

   Maar eindelijk kreeg ik daar mijn eerste gesprek. Dat was bij een zeer aardig meisje, die gelijk allerlei bloedtesten uitschreef voor zowel lucht allergenen als voedsel allergenen. Jammer genoeg reageerde ik op niet een voedsel allergeen. Ik was doodsbang dat mijn buikpijn een geheel andere oorzaak had. Toch verwees de allergoloog mij door naar een dietist. Deze legde mij uit dat er soorten voedsel zijn die qua uiterlijk voor je lichaam heel erg lijken op een graspol allergeen. Hierdoor kan je toch dan niet tegen bepaalde soorten voedsel, ookal komt er uit de bloedtesten niet uit dat je allergisch voor een bepaald voedingsmiddel bent.

   De dietist kwam tot de conclusie dat ik waarschijnlijk niet tegen histamine in voedsel kan. Varkensvlees is een grote histamine vrijmaker, net zoals alcohol, de twee grootste darmkramp veroorzakers bij mij. Binnen enkele dagen zal ik volledig zijn begonnen met een histamine beperkend dieet. Ik zit nu in de aanloop tijd er naar toe en moet dus gaan afbouwen met de soorten voedsel die histamine vrijmaken of veel biogene aminen bevatten. Hiervan heb ik een dieet lijst gekregen van mijn dietist, die ik ook op deze weblog zal zetten.

   Uiteraard heb ik daarnaast ook op internet gezocht naar dit dieet. Er is wel informatie over dit dieet te vinden, maar voornamelijk in fora of op hele zweverige alternatieve sites. Daarnaast kon ik nauwelijks recepten vinden, soms een enkel kookidee op het honderste bericht in een forumthread. Dat schiet niet op. Dus naast informatie over het histamine beperkend dieet ben ik van plan ook een praktische kant online te zetten: hoe er mee te koken en leven?

   De komende zes/zeven weken zal ik mij zeer streng aan dit dieet moeten houden. Daarna zullen groepen voedsel weer opnieuw worden geintroduceerd om te kijken wat precies de ergste boosdoener is. Mijn ervaringen met dit dieet en de kookexperimenten die ik zal ondernemen zal ik dus de komende tijd gaan vermelden. De grootste problemen gaan waarschijnlijk komen van het feit dat ik geen voedsel mag bereiden, af laten koelen en dan opnieuw opwarmen. Ik kan dus niet als ik bij mensen ga eten zelf wat in een bakje mee nemen. Dit wordt dus geheel niet buitenshuis eten waarschijnlijk. Daar baal ik echt van.


Hosting door HQ ICT Systeembeheer