Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Onderzoek naar Maagzuur Problemen

De behandeling

Posted in De behandeling

U kunt het advies krijgen om enkele wijzigingen aan te brengen in uw levensstijl, zoals uw eetgewoonten aanpassen en specifieke voeding en dranken te vermijden.  De meeste mensen met refluxziekte  ontkomen er echter niet aan om hiervoor geneesmiddelen te gebruiken.

Geneesmiddelen

 • Antacida: binden het maagzuur en werken snel en relatief kort. Deze worden gebruikt wanneer er slechts geringe en af en toe optredende klachten zijn. Er wordt geadviseerd om deze niet te gebruiken voor de behandeling van het regelmatig zuurbranden.
 • Alginaten: sommige antacida bevatten natriumalginaat dat een laagje vormt dat bovenin in de maag drijft, en een barrière vormt tussen het maagzuur en de slokdarm. Hierdoor wordt voorkomen wordt dat er zuur kan terugstromen in de slokdarm.
 • Maagzuurremmers: deze worden gebruikt wanneer men ernstiger, chronische klachten heeft en bij reflux oesofagitis. Zij werken enkele uren tot een gehele dag.
 • H2-receptorantagonisten (H2-blokkers): deze blokkeren histamine (een stof in het lichaam) in de maag blokkeren, waardoor de maagzuurproductie wordt geremd. Het effect houdt enkele uren aan. Hiertoe behoren middelen als cimetidine en ranitidine.
 •  Proton pompremmers: deze remmen de zuurpompjes in de maagwand, die zuur maken, zodat er minder maagzuur geproduceerd wordt. Het effect kan meer dan 24 uur aanhouden. Hiertoe behoren middelen als omeprzaol, pantoprazol, lanzoprazolo en esomeprazol.
 • Pro-kinetische middelen: bevorderen de maagontlediging en verminderen daarmee de druk die op de onderste oesofageale sfincter staat.

Wat voor u het meest geschikte geneesmiddel is kunt u het beste met uw arts overleggen. U wordt geadviseerd om niet te lang met uw klachten rond te lopen, maar tijdig uw arts te raadplegen.

19:37 - 8 November 2006 - comments {0} - post comment


Leven met maagzuur

Posted in Leven met...

Als u symptomen van zure reflux hebt kunt u het beste contact opnemen met  uw arts die de diagnose kan bevestigen en u een behandelplan kan geven. Factoren  vermijden die refluxbevorderend zijn kan helpen om de klachten te verminderen, maar dit is meestal is toch nodig om medicijnen te nemen.

 • Misschien is het handig om  uw symptomen bij te houden, wat u eet  en op welke momenten u last hebt, zodat u kunt zien van welk voedsel u last krijgt.
 • Eet niet vlak voor u naar bed gaat. Probeer minstens twee tot drie uur nadat u gegeten heeft te wachten met het naar bed gaan.  
 • Ga na het eten niet liggen.
 • Eet regelmatig kleine porties.
 • Draag geen strakke kleding die de druk op uw maag kan vergroten.
 • Door het hoofdgedeelte van uw bed zo'n 15 cm te verhogen kan helpen om zure reflux 's nachts te verminderen.

Wat is het verschil tussen GORZ, zure reflux, reflux oesofagitis en brandend maagzuur (zuurbranden)?

GORZ is de afkorting voor GastroOesophageale Reflux Ziekte , waarbij zuur uit de maag naar boven komt in de slokdarm. Dit heet  zure reflux. Zure reflux  kan een branderig gevoel veroorzaken achter het borstbeen en vaak in de keel.. Dit noemt men zuurbranden. De slokdarmwand kan worden beschadigd en ontstoken raken door langdurige blootstelling aan maagzuur. Dit noemt men oesofagitis.

Bestaat er een gevaar voor kanker?

Ernstige, langdurige zure reflux  kan de slokdarm beschadigen en een aandoening veroorzaken die bekend staat als een Barretts slokdarm. Hierbij is de normale binnenwand van de slokdarm vervangen door een binnenkant die meer lijkt op die van de maag of de darm. Aangenomen wordt dat deze vervanging een poging van het lichaam is om zichzelf te beschermen tegen verdere schade door zuur. De kans op slokdarmkanker lijkt  significant vergroot te zijn bij patiënten met Barrett's slokdarm. De enige manier om de diagnose Barrett's slokdarm te stellen is door endoscopie. Sommige onderzoeken duiden erop dat intensieve behandeling van Barrett's slokdarm de afwijkende binnenkant in de slokdarm terug kan dringen. Het is niet duidelijk of een dergelijke behandeling slokdarmkanker voorkomt. Hier wordt actief onderzoek naar gedaan.

19:37 - 8 November 2006 - comments {0} - post comment


Feiten over maagzuur

Posted in Unspecified
 • Zure reflux komt vaker voor  boven de 40 jaar.
 • In westerse landen heeft ongeveer 40% (2 van de 5) van de mensen last van zuurbranden, het belangrijkste symptoom van GORZ  en de helft hiervan heeft ook een oesofagitis, een ontsteking van de slokdarm.
 • Circa 44% van de volwassenen heeft minstens een keer per maand last van zuurbranden en circa 7% heeft hier dagelijks last van

Oorzaken

Als u eet of drinkt, gaat het eten of de vloeistof van uw mond via de slokdarm naar de maag. Aan de bovenkant van de maag zit een kringspier, de onderste slokdarm kringspier die normaal open gaat om voedsel in de maag toe te laten, en vervolgens weer dicht gaat. Het voorkomt ook dat het zuur vanuit de maag kan terugstromen de slokdarm in. Bij mensen die last hebben van brandend maagzuur, werkt de onderste slokdarmkringspier niet naar behoren en kan zuur omhoog komen in de slokdarm (ook bekend als reflux). De slokdarm heeft niet hetzelfde beschermende slijmvlies als de maag en daardoor veroorzaakt het terugstromend maagzuur een brandend gevoel. Als u last heeft van brandend maagzuur dan zult u merken dat bepaalde dingen het brandend maagzuur verergeren. Dit zijn onder andere:

Voedsel

 • Bepaalde voeding of dranken kunnen de klachten verergeren. Zoals sterk gekruid voedsel, chocolade, pepermunt, alcoholhoudende of koolzuurhoudende dranken, sinasappelen of koffie.
 • Grote maaltijden kunnen de druk in de maag verhogen, waardoor het klepje onderin de slokdarm opengaat en maagzuur de slokdarm in kan stromen.
 • Vet voedsel vetraagt de maagontlediging en kan zuurbranden veroorzaken.
 • Roken
 • Overgewicht  en zwangerschap verhogen de druk in de buik, waardoor de maaginhoud terug de slokdarm ingeduwd wordt ingeduwd

Medische aandoeningen

Als de maag te veel zuur produceert, zal er eerder zuur in de slokdarm terugvloeien. Patiënten met een middenrifbreukje lopen een verhoogd risico om last te krijgen van zure reflux. Een middenrifbreukje ontstaat waar een klein gedeelte van de maag omhooggestuwd wordt door het breukje in de borstholte. Hierdoor werkt  het klepje onderin de slokdarm (de onderste slokdarmsfincter) niet goed..

 • Sommige geneesmidden  kunnen van invloed zijn op de LES zodat deze niet goed  werkt. Voorbeelden hiervan zijn onder meer aspirine, oraleanticonceptie , tetracycline en ijersupplementen.
 • Het dragen van strakke kleding kan reflux verergeren.
 • Lichaamsbeweging of buigen kan reflux veroorzaken.

Diagnose

Uw arts kan de diagnose van zure reflux meestal stellen aan de hand van uw symptomen. Als uw arts echter denkt dat u ook last kunt hebben van  oesofagitis, kan hij/zij zorgen voor een onderzoek waaruit blijkt of de binnenkant  van uw slokdarm is ontstoken.

Endoscopie

Tijdens endoscopie wordt een smalle flexibele buis met een lampje en een camera aan het eind door de mond en keel gevoerd en vervolgens in de slokdarm. Hierdoor kan de arts zien of er sprake is van rood slijmvlies/weefsel,wat wijst op een ontsteking of zweren van de slokdarmwand. Het is ook mogelijk om een klein hapje (biopsie) weefsel weg te nemen van de slokdarmwand om dit te controleren op eventuele afwijkingen. De ingreep kan onprettig zijn maar is in het algemeen niet pijnlijk. U hoeft geen nacht in het ziekenhuis te blijven maar wellicht moet u wel iemand vragen om u naar huis te brengen.

24-uur pH test

De hoeveelheid zuur in de slokdarm kan worden gemeten door een speciaal buisje via  de mond in de slokdarm te brengen. De speciale punt van het buisje kan de hoeveelheid zuur (zuurgraad of  pH) over een periode van  24 uur meten.

Verloop

 • Zuurbranden kan per keer wel twee uur lang aanhouden en regelmatig terugkeren. Het kan vervelende klachten veroorzaken en een negatieve invloed hebben  op uw kwaliteit van leven.
 • Oesofagitis wil zeggen dat uw  slokdarm beschadigd is en ontstoken Herhaalde beschadiging kan leiden tot littekenvorming en een vernauwing van de slokdarm  (strictuur). Dit kan leiden tot slikproblemen en u kunt het gevoel krijgen dat voedsel in de keel blijft steken en moeilijk zakt.
 • Oesofagitis kan ook bloeding van de slokdarm veroorzaken.  Als u rode of zwarte ontlasting krijgt (als u naar de wc gaat), bloed opgeeft of lijdt aan anemie (bloedarmoede), dient  u uw arts te raadplegen.
 • Bij sommige mensen verandert de binnenkant van de slokdarm. De cellen van de slokdarmwand gaan lijken op de cellen van de binnenkant  van de maag door de chronische inwerking van zuur.  Dit staat bekend als een Barretts oesofagus.
 • Er bestaat een  klein risico om slokdarmkanker te ontwikkelen indien u voortdurend last heeft van reflux.

19:36 - 8 November 2006 - comments {0} - post comment


Maagzuur / Zuur Reflux, een intro

Posted in Unspecified

Bij (zure) reflux stroomt maagzuur in de slokdarm (oesofagus) terug vanuit de maag. Dit zuur wordt in de maag geproduceerd en speelt een rol bij de vertering van voedsel. De maag is beschermd tegen dit sterke zuur (zoutzuur) door het maagslijmvlies. De slokdarm heeft niet zon beschermlaag en het zuur wat hier terechtkomt kan klachten geven en de slokdarmwand beschadigen of een ontsteking veroorzaken.

 

Symptomen van Zure Reflux zijn onder meer:

 • Zuurbranden: een branderig gevoel achter het borstbeen en vaak in de keel, soms alleen hinderlijk en soms pijnljk.
 • Regurgitatie (terugkomen van voedsel in de mond).
 • Pijn op de borst.
 • Slikproblemen (dysfagie).
 • Heesheid, nachtelijk hoesten, tanderosie en astma (omdat het zuur in de keel, mond en luchtwegen van de longen kan komen).

Hoe krijg je Zure Reflux?

Onderin de slokdarm zit een soort klepje (lagere oesofagus sfincter) dat ervoor zorgt dat er normaal geen maagzuur in de slokdarm kan komen. Bij teveel maagzuur of een niet goed werkend/sluitend klepje kan er wel maagzuur terugstromen in de slokdarm. Dit noemt men zure reflux (zie verder bij Oorzaken).
Als er aanhoudende zure reflux klachten zijn spreekt men van reflux-ziekte (Gastro-Oesafageale Reflux Ziekte afgekort als GORZ). De slokdarm kan door langdurige blootstelling aan maagzuur beschadigen en ontsteken. Dit heet reflux oesofagitis.

Hoe ernstig is Zure Reflux?

Bij een chronische ontsteking van de slokdarm kunnen hier zweren en littekenvorming ontstaan, waardoor vernauwing van de slokdarm kan optreden. Dit kan slikklachten geven en problemen en pijn veroorzaken bij het passeren van voedsel en soms zelfs vloeistoffen. De ernst van de klachten is geen goede graadmeter voor de schade in de slokdarm: iemand met relatief weinig klachten kan een erntisge ontsteking hebben en iemand met veel klachten een niet ontstoken slokdarm. Op den duur zou zure reflux kunnen leiden tot slokdarmkanker.
Daarom is het van belang om bij aanhoudende klachten uw arts te raadplegen.

Hoe lang duurt Zure Reflux?

Sommige mensen hebben slechts af en toe last van zure reflux terwijl dit bij anderen een dagelijks, ernstiger en chronisch probleem kan zijn.  

Hoe wordt Zure Reflux behandeld?

De behandeling is in het algemeen gericht op het verminderen van de hoeveelheid maagzuur met medicijnen. Dit kan door het maagzuur te binden (antacida ) of de maagzuurproductie te remmen (maagzuurremmers). Soms worden ook middelen gebruikt om de maaglediging te bevorderen. (zie verder bij Geneesmiddelen).

 

Bron: http://www.maagzuur.nl/patienten/maag_darmen/zure_reflux.asp

 

19:29 - 8 November 2006 - comments {0} - post comment


Beschrijving
Ik zal hier alle door mij gevonden artikelen neerzetten en mijn onderzoek daarvan.
Home
User Profile
Archives
Friends
Recente artikelen
- De behandeling
- Leven met maagzuur
- Feiten over maagzuur
- Maagzuur / Zuur Reflux, een intro

Links
HAN
Ziektebeelden
gezondheid.startus.nl
Bergman Clinics - darmklachten behandeling
Hosting door HQ ICT Systeembeheer