Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Afstudeerproject Straf- en beloningssysteem

12:39, 14/8/2012 .. 0 comments .. Link

Stichting Exodus maakt gebruik van een gele-kaarten-protocol en een groene-kaarten-systeem. Dit zijn twee vormen van extrinsieke gedragsregulering. Met extrinsieke gedragsregulering wordt bedoeld dat bewoners van buitenaf geprikkeld of aangezet worden tot handelen. Er wordt gebruik gemaakt van hulpmiddelen.

Het gele-kaarten-protocol wordt gebruikt bij de sanctionering van bewoners. Het is een protocol wat veel gebruikt wordt bij organisaties die zich richten op de resocialisatie van (ex-) gedetineerden. Uit mijn afstudeeronderzoek is gebleken dat elke organisatie een eigen vorm van het gele-kaarten-protocol heeft. Dit is mede een oorzaak van de verschillende werkwijze van de organisaties. Ook zijn de doelgroepen soms verschillend, waardoor een andere aanpak noodzakelijk is.

Het groene-kaarten-systeem wordt ook wel het beloningssysteem genoemd. Dit systeem houdt in dat elke bewoner de kans krijgt zijn positieve gedrag om te laten zetten in een beloning. Uit mijn onderzoek is gebleken dat beloningen mensen stimuleert tot goed, gewenst gedrag. Positief gedrag kan aangeleerd worden door middel van beloningen. Gedrag kan aangeleerd worden, maar het kan ook weer afgeleerd worden. Bij stichting Exodus proberen ze zowel gedrag aan te leren als gedrag af te leren. Stichting Exodus biedt opvang en ondersteuning aan (ex-) gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen. Dit betekent dat elke bewoner bij stichting Exodus moet beschikken over een bepaalde motivatie. De bewoner moet gemotiveerd zijn om zijn gedrag te verbeteren, zodat hij niet meer terugvalt in zijn oude criminele gedrag.

Uit mijn onderzoek is gebleken dat het straf- en beloningssysteem van stichting Exodus veel gebruikt wordt. Als afstudeeronderzoek heb ik een aanvulling gemaakt op zowel het gele-kaarten-protocol als het groene-kaarten-systeem. Deze aanvulling heb ik gemaakt om beide systemen te verfijnen en tastbaarder te maken voor de werkers van stichting Exodus. Uit interviews met zowel de werkers als bewoners is naar voren gekomen dat er vrij weinig gebruik gemaakt wordt van het groene-kaarten-systeem. Dit was voor mij de hoofd reden om ook een aanvulling op het groene-kaarten-systeem te maken. Belonen staat namelijk hoog in het vaandel bij stichting Exodus.

Ik heb als aanvulling op het gele-kaarten-protocol twee tabellen gemaakt. Eén tabel betreft de overtredingen en de hoeveelheid gele kaarten die daaraan verbonden zijn en de andere tabel betreft de sancties die horen bij de hoeveelheid gele kaarten. Door middel van deze twee tabellen zorg ik voor duidelijkheid voor zowel de werker als de bewoner. De bewoner die een overtreding begaat weet op deze manier precies wat hem te wachten staat. Het kan een hulpmiddel zijn om de bewoner af te laten schrikken, maar het kan ook een negatief middel zijn voor bewoners. De reden hiervan kan zijn dat de bewoners het een uitdaging vinden om de grenzen op te zoeken. Ik heb geprobeerd de aanvulling op het gele-kaarten-protocol zo weg te zetten dat de bewoner sneller afgeschrikt wordt dan dat hij de uitdaging aan zal willen gaan.
De werkers hebben allen aangegeven dat zij het gele-kaarten-protocol zien als een hulpmiddel.

Ik heb als aanvulling op het groene-kaarten-systeem een spaarsysteem ontwikkelt. Door middel van dit spaarsysteem kunnen bewoners hun groene kaarten 'opsparen'. Bij minimaal tien groene kaarten krijgt de bewoner een geldbedrag ter waarde van minimaal tien euro. Het spaarsysteem loopt op tot een maximum van dertig groene kaarten, omgerekend dertig euro. Er is bewust een maximum gesteld op dertig euro, omdat het rendabel moet blijven voor stichting Exodus. De bewoners kunnen van dit geldbedrag een product kopen. Voorafgaand aan de uitgave van dit geldbedrag, vindt er een gesprek plaats tussen de bewoner en zijn persoonlijk begleider. De persoonlijk begeleider maakt in dit gesprek duidelijk dat het noodzakelijk is dat het bedrag opgaat aan een product wat nuttig is voor de bewoner. In mijn aanvulling heb ik een lijst gemaakt met verschillende handige producten, hierbij denkend aan bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. De bewoner kan ook kiezen voor een andere soort beloning, zoals: entertainmentbon, gamma-bon of een IKEA-bon. Het geldbedrag is toegekend aan een bepaalde hoeveelheid groene kaarten, omdat op deze manier de bewoner bijvoorbeeld een huiselijkere sfeer kan creëren op zijn kamer.

Middels deze aanvullingen hebben de werkers en bewoners van stichting Exodus een handvat om het straf- en beloningssysteem frequent toe te passen. Het groene-kaarten-systeem moet door middel van mijn aanvulling weer een systeem zijn wat vaak gebruikt gaat worden, want belonen is zo belangrijk!

 

 

 

 

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Untitled

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer