Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Tuinieren met Marco

Zomer in je bol

{ 19:04, 9/2/2014 } { 0 comments } { Link }

Als je vertelt dat je tussen februari en mei bollen poot, staan mensen vaak raar te kijken. Het gaat hier natuurlijk niet om voorjaarsbollen, zoals tulpen, crocussen etc., maar om zomerbollen. Deze zijn bij veel mensen minder bekend, en dat zijn ze niet waard. Er zijn bijzonder veel soorten om uit te kiezen, voor elke plek en elke hoeveelheid ervaring.

Een van de makkelijke en daarom ook bekendere zomerbollen is de Dahlia. Deze plant komt oorspronkelijk uit zuid amerika, uit de zelfde regionen als de aardappel. De Spaanse conquistadores namen hem mee naar Spaje, als voedselgewas.  In Spanje werd verder gekweekt, maar hier maakte de Dahlia geen indruk. Ze werden bestempeld als ongevaarlijk, maar smakeloos. De bloemen waren toen nog een bijzaak. Buiten Spanje was de plant nog niet bekend, want er gold een vebod op het buiten de landsgrenzen brengen van nieuwe dingen uit de Spaanse kolonien. Een Zweed, Anders Dahl, wist echter op een vakantie een paar planten van een bevriende tuinman mee te krijgen en kweekte ermee in Zweden. Hier werden ze snel populair vanwege de bloemen, en de plant werd naar Dahl vernoemd. Hij ontwikkelde ook de eerste rassen, de voorouders van het huidige, gigantische, assortiment aan Dahlias. Er zijn rond de 20.000 verschillende cultivars (rassen) in omloop, al wordt lang niet alles commercieel gekweekt. Om het makkelijk te houden worden ze onderverdeeld in ongeveer 11 groepen: mignon, anemoonbloemig, halskraag, waterlelie, decoratief, pompon, cactus, semicactus,  orchideebloemig, pioenbloemig en sterbloemig. Allemaal zijn ze makkelijk te kweken, en met zo veel keus is er een Dahlia voor iedereen. Plant ze rond eind maart in een pot binnen of half mei buiten, met de top van de knollen ongeveer 5 cm onder het grondniveau. Steek bij de hogere rassen (alles behalve de Topmix serie en andere dwergrassen) 1 of 2 stokken naast de knollen voordat je het plantgat dichtgooit. Dit om te voorkomen dat je een stok door de knollen heen steekt. Ze zouden snel boven moeten komen en rond begin juli beginnen te bloeien. als je de dode bloemen eruit blijft halen (het zogenaamde deadheading) dan blijft de plant tot de eerste vorst bloemen maken. Voor het overhouden, zie een eerdere blog.

Ook bekende snijbloemen als gladiolen en Alstroemerias zijn gemakkelijke zomerbollen. Zoek voor gladiolen eens naar de rassen uit de Nymph serie, deze zijn klein, maar geven veel bloemen. Bij Alstroemerias zijn voor in de tuin de dwergrassen het aantrekkelijkst, bijvoorbeeld Alstroemeria Little Miss Gina.

Voor de wat meer gevorderde tuiniers zijn er vele opties. Canna, Eucomis, lelies, Nerine, Abbesijnse Gladiool en ga zo maar door. Een van de lastigste, maar ook de mooiste, zomerbollen is Pleione. Dit zijn orchideeen, die voornamelijk uit Azie komen. Ze zijn erg kieskeurig wat betreft grondmengsel en standplaats, maar als ze het goed doen, geven ze vele, felroze bloemen van ongeveer 5 cm doorsnee. Voor de gelukkigen onder ons die een tuin hebben die groot genoeg is om er een klein bos in aan te leggen, is Cardiocrinum giganteum een mooie keus. In het nederlands staat deze plant wel bekend als de reuzenlelie, vanwege de stengels die tot drie meter hoog kunnen worden.
Ze zijn echter erg duur in aanschaf en bovendien erg lastig in leven te houden. Na de boei sterft de plant, maar hij laat 5 kleine bolletjes na, die na 3 tot 5 jaar bloeien.  

Welke bol je ook kiest, veel succes en vooral veel plezier.

Marco

Voor een mooie collectie zomerbollen, zie www.vreeken.nl

 Galanthomania

{ 18:31, 21/1/2014 } { 0 comments } { Link }

Als je iemand vertelt dat je een galanthofiel bent, kijken ze waarschijnlijk raar op, en mischien vraagt er wel iemand of daar een medicijn voor is. Dat is er niet. Als je eenmaal besmet bent, blijf je je hele leven gek...van sneeuwklokjes. Eenmaal betoverd door deze kleine witte bloempjes, wil je er steeds meer. Ze zijn makkelijk, ruike lekker, zijn mooi om te zien en bloeien in een tijd waarin weinig anders bloeit. Ze zijn, alle vormen, volop de moeite waard om te kweken.

Het geslacht Galanthus bestaat uit 20 soorten, die allemaal uit Europa en Klein-Azie afkomstig zijn. Er zijn maar een paar soorten die vaak gekweekt wordden, dit zijn Galanthus elweisii, Galanthus nivalis, Galanthus plicatus, Galanthus woronowii en Galanthus reginae-olgae. Alle soorten, behalve de laatste, bloeien tussen kerst en eind maart. Reginae-olgae (vernoemd naar de laatste koningin van Griekenland, Olga) bloeit tussen eind september en december, en is helaas maar weinig verkrijgbaar, en daar waar ze verkrijgbaar zijn, zijn ze belachelijk duur: tien euro per bol! Er is overigins wel eens meer voor een sneeuwklokje betaald, voor 1 bol van Elizabeth Harrison werd 725 (zevenhonderdvijfentwintig!) engelse pond neergeteld, wat overeenkomt met 881,46 euro! Dit komt omdat het steeltje van dit sneeuwklokje niet groen is, zoals gewoon, maar geel, een unieke verschijning. (voor een plaatje, zie http://www.realtor.com/home-garden/garden-trends/decorative-plants/worlds-most-expensive-snowdrop-and-an-alternate.aspx ).

Het kweken van sneeuwklokjes is erg makkelijk en bovendien verslavend. Ze gedijen overal waar de grond het hele jaar door een beetje vochtig is, en van de zomer willen ze een beetje schaduw. Koop ze nooit als droge bollen in een zakje, maar altijd, zoals men dat noemt, in het groen. Dit betekent dat ze al hun blad hebben, het is zelfs niet erg als ze volop bloeien tijdens het verplanten. Plant ze in kleine groepjes, de bollen ongeveer 3 tot 4 centimeter van elkaar af.  Als je ze eens in de drie jaar net na de bloei opgraaft, de bollen loshaalt en opnieuw uitplant, zullen ze zich snel vermeerderen. Doordat ze nog in het blad staan, zullen ze snel nieuwe wortels maken en het volgende jaar weer bloeien. Zelf in potjes zullen sneeuklokjes goed groeien. Zet ze in een pot met voldoende drainagegaatjes, gebruik, zoals altijd, kokoscompost en geef ze water als het erg droog is. In de zomer zet je ze onder een struik of in een hoekje, en in de herfst geef je ze goed water en zet ze in het zicht. Deel ook deze klokjes eens in de twee-drie jaar.

belangrijk! kijk, wanneer je sneeuwklokjes koopt altijd of ze gekweekt zijn! Ondanks de makkelijke kweek worden er helaas nog steeds veel sneeuwklokjes in o.a. Turkije uitgegraven en naar Nederland getransporteerd. Op het label dat bj de plant zit, zou moeten staan grown from cultivated stock of gekweekt in Holland .


Kijk voor een filmje over een galanthofiel op http://www.youtube.com/watch?v=CQ1wgqw8EA4  en http://www.youtube.com/watch?v=NjDDZA431dg  en voor een mooi time-lapse filmpje van openende sneeuwklokjes op http://www.youtube.com/watch?v=pHLm2CLd978

Je zult zien, als je er eenmaal aan begint, stop je nooit meer.

Veel tuinplezier,

Marco

 

 Bollen voor binnen

{ 17:05, 2/1/2014 } { 0 comments } { Link }

Het is nog even wachten, maar over een maand bloeien buiten alweer de eerste voorjaarsbollen. Je kunt dit voorjaarsgevoel nu al naar binnen halen met bloeiende bollen.

De bekendste bollen om binnen voor te trekken zij de hyacinthen, narcissen en blauwe druifjes. Zij zijn het makkelijkst voor te trekken en bovendien het goedkoopst. Ze zijn bij veel bloemenzaken en supermarkten verkrijgbaar, voor 1 of 2 euro. Zet ze bij thuiskomst niet in een warme kamer, dan worden ze namelijk langgerekt en zijn ze binnen een paar dagen weg. Als ze in een koele kamer of zelfs buiten staan, zullen ze het veel beter doen. Geef ze niet te veel water, net genoeg om de potgrond vochtig te houden. Een woord van waarschuwing voor hyacinthen: zorg dat ze niet in een slaap- of eetkamer staan, vanwege hun sterke geur. Dit bezorgt in een slaapkamer hoofdpijn en maakt in een ruimte waar gegeten wordt dat het eten naar hyacinth smaakt, en dat is niet lekker (zeg ik uit ervaring).

De bovengenoemde bollen kunnen zowel binnen als buiten staan. Er zijn echter ook  bollen die het alleen binnen uithouden. De bekendste hiervan is de amaryllis of Hippeastrum. Deze reus onder de bollen is een echte warmteminnaar. Hij groeit het beste bij een temperatuur van rod de 20C. Ze zijn er in allerlei kleuren, hoewel rood en wit het vaakst verkocht worden. Allemaal hebben ze grote bollen met een bos wortels eraan. Zitten deze wortels er niet aan, koop de bol dan niet.Hij zal grote moeite hebben te overleven en zal waarschijnlijk niet of slecht bloeien. Goede bollen zijn vrij prijzig (tussen 5 en 13 euro), maar een goede bol gaat al snel vijf tot tien jaar mee. Soms worden zogenaamde XXLbollen aangeboden, deze leveren echter zelden meer bloemen dan een bol van gewoon formaat. Een mooi voorbeeld van het feit dat de grootste bol niet altijd de meeste bloemen oplevert zijn de rassen uit de Kolibrie serie.  Zij hebben bollen ter grootte van die van een narcis, maar geven toch 3 of 4 bloemen. Ook deze dwergjes zijn meestal in rood of wit verkrijgbaar. Zelf heb ik ook zo een kleine in de collectie van twaalf stuks amaryllis, die toch elk jaar weer verbaast door een mooie steel omhoog te sturen.

Er zijn veel meer mooie bolgewassen voor in huis, veel te veel voor in 1 blog. Kijk eens rond bij een tuincentrum of bloemist en haal nu al de lente in huis.

Veel tuinplezier,

Marco

Tips:

tips voor het overhouden van hippeastrum en hyacinth vind je hier: http://www.youtube.com/watch?v=wWf_ApLYyZw

een mooie selectie binnenbollen vind je hier: https://www.vreeken.nl/ (ga naar booembollen en knollen, dan voorjaarsbloeiend, dan bloembollen voor kamercultuur)

 

 

 

 Tijd voor de kerstroos

{ 19:42, 15/12/2013 } { 0 comments } { Link }

In tuincentra, op de markt en in de supermarkt staan rond deze tijd weer de kerstrozen te koop. Meestal betreft het dan de echte kerstroos, Helleborus niger. Deze heeft puur witte bloemen met een bos felgele meeldraden in het midden. Het is de meest geliefde soort, en een van de makkelijkste om te kweken. Wat minder vaak zie je de oosterse kerstroos, Helleborus orientalis (x hybridus). Deze plant komt in kleuren varierend van echt zwart tot rood en geel, maar de meest geziene is de roze vorm. Ook deze kweken makkelijk en gaan bovendien veel langer mee dan de niger. Orientalis kan makkelijk dertig a veertig jaar worden, terwijl niger vaak maar 5 a tien jaar meegaat. Tussen eind december en half februari is de tijd om een beetje aandacht aan deze twee soorten te besteden. Zo rond de kerst komen de knoppen boven de grond. Zodra ze zichtbaar zijn moet het oude blad weggeknipt worden. Dit zorgt ervoor dat de bloemen beter zichtbaar zijn en ziektes zich niet kunnen verspreiden. Deze laatste rede is vooral op Helleborus niger van toepassing, omdat deze zeer vatbaar is voor de zogenaamde hellebore black spot. Dit is een ziekte die zichtbaar wordt door zwarte vlekken op het blad, en uiteindelijk de hele plant doodt. Hiervoor heeft het echter meer dan een jaar nodig, dus door jaarlijks afknippen krijgt de ziekte geen kans.

Er zijn nog veel meer soorten kerstroos, die wat minder bekend zijn. Een mooie en gemakkelijke is Helleborus foetidus, ook wel bekend als stinkend nieskruid. Laat je niet ontmoedigen door de naam, stinken doet de plant niet. Men vermaalde vroeger de wortels om er niespoeder van te maken, en dit stonk nogal, vandaar de naam. Deze plant wordt ongeveer vijfenzeventig centimeter hoog, en bloeit van november tot maart/april. Het wordt na loop van tijd een grote plant, die een oppervlakte van een vierkante meter in kan gaan nemen. Ook deze Helleborus wordt teruggeknipt, maar dan na de bloei. Een mooie, iets lastigere soort is Helleborus viridis. Dit is een kleine plant met smaragdgroene bloemen. Het is een echte kalkliefhebber, dus een paar eierschalen elk jaar worden gewaardeerd. Er zijn in totaal tussen de 17 en 22 soorten Helleborus, die bijna allemaal in ons klimaat buiten gekweekt kunnen worden. Bijna allemaal willen ze een plek in schaduw of halfschaduw, Helleborus corsicus, argutifolius en  lividus verdragen ook volle zon. Door hun bloeitijd zijn ze allemaal het kweken waard.

kijk voor tips over het terugknippen van kerstrozen ook eens hier: http://www.youtube.com/watch?v=4m_Uazo53Ec

Op de foto: Carol Klein in het tv programma Life in a Cottage Garden, hier de kerstrozen aan het terugknippen.

veel tuinplezier,

MarcoDahlias overwinteren

{ 19:24, 27/11/2013 } { 0 comments } { Link }

Nu de eerste harde vorst is langs geweest is het tijd de Dahlias op te graven. Ook al zijn ze niet duur, het is de moeite waard ze over te houden. Elk jaar worden ze namelijk groter en gaan meer bloemen produceren. Het overwinteren is niet erg moeilijk en gaat volgens een paar stappen:

  1. Als de vorst het blad heeft beschadigd, knip je het af. Laat de knollen nog even zitten (tot twee weken, kan heus geen kwaad).

  2. Graaf de knollen voorzichtig op. Maak ze schoon en spoel ze eventueel af.

  3. Knip de stengels allemaal even lang af. Maak in een van de stengels een dwarssnede en steek hierin een stukje papier met daarop de naam, anders weet je volgend jaar niet meer wie wie is.

  4. Zet de knollen op de kop in een kiste o.i.d., op een krant. Dit om te zorgen dat de stengels drogen en zo de knol niet gaat rotten. Laat ze ongeveer drie weken staan.

  5. Controleer de knollen na die drie weken op beschadigde, rotte en holle knollen. Snijd deze weg.

  6. Zet de knollen in een kistje met iets wat ze droog houdt (kranten, zand, kattenbakgrit o.i.d.).

  7. Controleer ze gedurende de winter een paar keer en verwijder eventuele rotte knollen. Als de knollen verschrompelen, giet er dan een klein beetje water bij.

Een handig filmpje over dahlias overwinteren vindt je hier: http://www.gardenersworld.com/how-to/projects/creative-projects/how-to-lift-and-store-dahlias/99.html en hier: http://www.youtube.com/watch?v=44K8W-BdzW8

Volgend jaar maart worden de knollen weer uit hun winteropslag gehaald en opgepot. Maar dat zien we dan wel weer.

 

Veel tuinplezier,

MarcoVolop aan de slag voor volgend jaar!

{ 17:36, 18/11/2013 } { 0 comments } { Link }

Nu, de tijd tussen de laatste asters en de eerste kerstrozen, is de traditionele tijd om voor volgend jaar te gaan plannen. Plattegronden, zaaikalenders en zaadlijsten zijn aan de orde van de dag. Het lijkt misschien wat vroeg, maar tuinieren is tenslotte vooruitzien. Bovendien gaan de eerste zaden al begin januari de grond in (zij het binnen) en dan wil je er niet achterkomen dat je de zaden of potten niet hebt. Ikzelf heb een siertuin, een moestuin en een ´hulptuin´ om voor te plannen, dus ik verveel me voorlopig niet. Een handig trucje is het maken van een zaaikalender. Hierop zet je de planten die je komend jaar wil zaaien, gerangschikt naar zaaimaand. Het is handig om er ook bij te zetten waarin, hoe en waar je ze gaat zaaien. Dit om te voorkomen dat je potten of trays tekort komt.

Niet alleen het zaaien moet gepland worden, ook het planten van zomer-, herfst- en voorjaarsbollen, vaste planten, eenjarigen, bomen, struiken enzovoorts. Ook voor bijvoorbeeld Dahlia´s is het goed een soort vruchtwisseling toe te passen, wat neerkomt op dat ze niet elk jaar op dezelfde plek mogen staan. (de Dahlia´s worden binnenkort nog verder behandeld, na de eerste vorst moeten ze de grond uit). Voor de meeste eenjarigen (perkplanten), hoeft niet zo veel moeite genomen te worden. Als voor het planten of zaaien wat compost en korrelmest wordt ingewerkt, zullen zij prima elk jaar op hetzelfde plekje staan.

Veel succes met plannen,

Marco.

 Cyclamen coum

{ 19:36, 7/11/2013 } { 0 comments } { Link }

   Cyclamen coum, de winterbloeiende cyclaam, is een mooie toevoeging aan elke tuin. Hij bloeit van december tot maart, in wit, roze en paars, ook door de sneeuw heen. Ze zijn niet moelijk, zolang ze maar wat schaduw en een constant vochtige maar niet natte grond hebben. Bij mij in de tuin staan ze al twee jaar, elke winter weer bloeiend en zich vrolijk uitzaaiend. Wees niet bang als je ze in de zomer ineens mist, want de meeste cyclamen hebben een zomerrust. Dat betekend dat ze 's zomers zich onder de grond terugtrekken. Tussen begin september en half oktober komt er weer fris jong blad boven de grond. Deze cyclamen zijn erg makkelijk te vermeerderen door ze te zaaien of zelf uitgezaaide plantjes op te graven als ze net in de zomerrust gaan. Zaaien doe je gelijk als het zaad rijp is, dit is waarschijnlijk in april of mei. De plantjes komen in september of oktober op, maar komt er niets op, laat de pot dan nog een jaar staan. Soms kiemen de zaden beter als ze  een periode van kou hebben gehad.

 

Deze plant is het zekr waard om gekweekt te worden, als je ze kunt kopen, doe het!

Veel plezier buiten, zoek de droge momenten op om van de herfst te genieten.

Marco  

P.S.: kijk ook eens op deze pagina's voor handige informatie over cyclamen: http://www.srgc.org.uk/bulblog/log2008/300708/log.html  en http://www.cyclamen.org

 Herfsttijloos of Herfstcrocus?

{ 14:26, 23/10/2013 } { 0 comments } { Link }

De twee algemeenste bolgewassen die nu de show stelen zijn de herfstcrocus (Crocus spp.) en de herfsttijloos(Colchicum spp.). Deze twee worden vaak door elkaar gehaald, maar toch zijn er veel duidelijke verschillen. Het klopt, van een afstand lijken ze op elkaar, maar van dichterbij is goed te zien dat alle crocussen 3 meeldraden hebben, en maar 1 (zij het vertakte) stamper. Colchicums hebben zes meeldraden en drie stampers, wat iets typisch is voor de hele leliefamilie. Een crocus is dan ook geen lelie-achtige.

 

Beide soorten zijn makkelijk te kweken. Allebei hebben ze graag volle zon, maar een beetje schaduw kunnen ze ook verdragen. Herfstcrocussen zijn in meer soorten, maar minder vaak verkrijgbaar. Ze geven bijna altijd meer dan één bloem per bol, in alle tinten blauw, paars en wit. Ook in potten zijn ze goed te kweken, als ze maar goede drainage hebben. Als de bollen in het water komen te staan,  zullen ze rotten. De meeste soorten bloeien zonder blad, zodat de bloemen veel groter lijken dan die van voorjaarscrocussen. Bijna alle najaarscrocussen hebben een fel oranje stamper, wat mooi afsteekt tegen de kleur van de bloembladeren. Ook saffraan is een meeldraad van een najaarscrocus, die ook in Nederland in een pot gekweekt kan worden.

 

Herfsttijloos is (volgens sommigen) in Nederland inheems. Anderen zeggen dat hij uit het buitenland (de streek Colchis, vandaar de naam) hierheen is gehaald. Ook de meeste soorten Colchicum bloeien zonder blad, al zijn Colchicum luteum en Colchicum hungaricum hierop de uitzondering. De eigenschap zonder bald te bloeien heeft ze in Engeland de bijnaam 'naked ladies' bezorgd. Herfsttijloos geeft altijd meerdere bloemen per knol, soms tot 15 per stuk. Colchicum heeft twee nadelen: 1. ze zijn, net als crocus, giftig en 2. ze geven in het voorjaar en de zomer een flinke tros blad. Maar als ze tussen andere planten staan, is dit geen bezwaar.

 

Het is nu te laat om de meeste Crocussen en Colhicums te planten, alhoewel Colchicum hungaricum en Colchicum vernum (Bulbocodium vernum) nog wel aan zullen slaan, als ze nu gepoot worden. Als je ze nu nog niet hebt, sla dan volgend jaar augustus en september je slag, en plant ze drie keer de bolhoogte diep. Ze zullen je belonen met prachtige bloemen, in een tijd dat er in de tuin niet veel bloeit.

 

Geniet ervan, nu ze nog bloeien.

Marco

 

 Herfst

{ 17:08, 14/10/2013 } { 0 comments } { Link }

Het is alweer oktober. De bladeren vallen en de dahlia's moeten binnenkort de grond weer uit. Maar ook in oktober is er nog genoeg bloeiends in de tuin.  Herfsttijloos, Cyclaam, Herfstcrocus en asters stelen de show. Maar ook Dahlia's zijn nog mooi om te zien en de kamperfoelie bloeit voor een tweede keer. Er is ook nog genoeg te doen. Alle bollen, behalve de tulpen, zitten al in de grond, maar voor vaste planten, groenblijvende en bladverliezende struiken en bomen breekt nu de planttijd aan. Dat, terwijl veel planten bij het tuincentrum nu goedkoop zijn, vanwege de aankomende kerstshow (jaja, het is oktober, du bijna kerst...). Als er dus nog plannen zijn: ga nu kijken en sla je slag! Bollen poten kan ook nog, alhoewel het niet ideaal is. Alles zit al in de grond, maar wie dat vergeten is kan nu nog gauw aan de slag. alleen tulpen en sieruien kunnen nog wachten, zij kunnen nog in november gepoot worden. Rotsplanten in potten vragen nu ook wat aandacht, zij houden niet van nattigheid en brengen de winter het liefst onder koud glas door. Vorstgevoelige planten, zoals Canna's en Cosmos autrosanguineus, moeten nu naar binnen. Wacht met Dahlia´s nog tot het blad zwart is geworden. knip ze dan af, laat ze nog een week zitten en rooi ze dan.

 

Ook in de moestuin is nog genoeg te doen. Kleigrond moet gespit worden, voor het te nat wordt. Knoflook, oerprei en winteruien moeten de grond in. Late bieten, winterpeen, snijbiet en de eerste boerenkool zijn klaar voor de oogst. Voor een vroege oogst volgend jaar is het handig om nu voorjaarskool en wintersla te poten. Ze zullen voor de winter nog aanslaan en vroeg volgend jaar een oogst geven.

 

Maar het best wat je kunt doen is gebruik maken van die paar droge dagen die nog komen, ze worden schaars.

Veel plezier,

MarcoAbout Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  May 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Links


Categories


Recent Entries

Zomer in je bol
Galanthomania
Bollen voor binnen
Tijd voor de kerstroos
Dahlias overwinteren

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer