Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Welkom bij mijn eerste weblog!

Studietaak 0: Games & E-learning

15:06, 16/2/2009 .. 0 comments .. Link

In het kader van de cursus e-learning wil ik in deze blog graag games behandelen. Ik heb het idee dat in de cursus vrij weinig aandacht besteedt gaat worden aan gaming in het onderwijs. En dat terwijl toch vrijwel 100% van de jongeren games speelt (zie blog: Games & Jongeren). Schoon kans dus om onderzoek te doen op dit gebied.

 

Mijn interesse in dit onderwerp komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, zelf ben ik ook een gamer. Vanaf jongs af aan heb ik al computerspelletjes gespeeld, variërend van Frogger (kikkertje over de weg), tot aan Super Mario. Tegenwoordig speel ik MMORPG: massive multiplayer online role-playing game. In deze spellen maak je zelf een karakter aan met specifieke (zelf uitgezochte) kenmerken, en met dit karakter speel je het spel. Het bekendste spel is World of Warcraft (zie: www.wow-europe.com) met 11 miljoen spelers wereldwijd.

 

In het delicious bookmark lijst van de cursus zie ik ook de blog van Margreet van de Berg staan. Op deze blog schrijft zij haar ervaring met spellen in een educatieve context. In een van haar blog beschrijft ze aan welke elementen (volgens haar) een spel moet voldoen om interessant te zien om te spelen. Wanneer ik kijk naar een spel als World of Warcraft dan voeg ik aan haar lijst nog graag één element toe: het sociale karakter. Want geen enkel spel dat mij bekend is, is er zodanig goed in geslaagd om een game (of een multimediale toepassing überhaupt) een sociale functie te laten vervullen voor zijn spelers.

 

Dit sociale aspect zie je direct als je begint: na het aanmaken van je karakter (haar, ogen, kleur, etc) krijg je een introductiefilm over het ras van je karakter. In deze korte  introductiefilm is jouw karakter de hoofdrolspeler. Niet alleen jij, maar ook alle mensen die op dat moment online spelen in de zone waar jij bent, zijn zichtbaar voor je tijdens deze introductiefilm! Je ziet direct wat zij zeggen, waar ze heen gaan, en welke acties zij ondernemen.

 

Daarnaast werk je het spel door met zogeheten Group-quests (groepsopdrachten) en Instances (een afgeschermd stuk van het spel waar alleen jouw groep aanwezig is, vaak in de vorm van een dungeon). Ook kun je lid worden van een guild (gilde). In deze onderdelen van het spel moet je niet alleen zorgen voor jezelf, je moet vaak ook zorgen voor de andere mensen in je groep. In een groep heeft jouw karakter namelijk een bepaalde rol! Dat vereist dus teamwork en communicatie. Het leuke (of juist minder leuke) aspect aan deze communicatie is, is dat deze direct volgt op het gedrag wat jij vertoont. Je krijgt als het ware dus direct feedback op je handelen. Ook het spel geeft je feedback op je handelen.

 

Wanneer je kijkt naar het leereffect wat je doormaakt, is dat immens. Het verschil in niveau tussen een karakter op level 1, en een karakter op level 80 is erg groot. Om deze competence gap te overkomen heb je niet alleen het spel wat jou helpt: door middel van bijvoorbeeld error messages, level-up en ervaring, maar met name ook andere spelers. Deze communicatie verloopt niet alleen via de chatfunctie in het spel, maar via programma’s die hieraan gekoppeld worden zoals Teamspeak. En met name op dit sociale vlak ligt mijn interesse vanuit de cursus E-learning.

 

Samenvattend ben ik erg benieuwd naar drie zaken:

-          Wat maakt games nu zo interessant, en welke aspecten betreft dit? En welke van deze aspecten nemen we mee in een educatieve setting?

-          Hoe kunnen we games inzetten in het onderwijs, en welke functie hebben deze?

-          Hoe kunnen we het gebruik van games in het onderwijs theoretisch en wetenschappelijk onderbouwen?Games & jongeren

14:15, 16/2/2009 .. 0 comments .. Link

* Nieuw onderzoek over tieners en games (US)

Nieuw onderzoek van het Pew Internet & American Life Project laat zien dat tieners massaal gamen. Het onderzoek was gericht op de vraag of dat kansen biedt voor sociale interactie. Het rapport heet Teens, Video Gaming and Civics en is gebaseerd op landelijk onderzoek onder 1102 ouder-kind paren. De kinderen waren tussen 12 en 17 jaar.

Van de tieners gamet 97% (94% meisjes, 99% jongens), waarvan de helft dagelijks, gemiddeld ongeveer een uur per dag. Er is geen verschil tussen achtergrond (afkomst, sociaal-economische status).

Voor de meeste tieners is gamen bovendien een heel sociale bezigheid: 76% geeft aan altijd met anderen te gamen, zowel offline (samen bij de spelcomputer) als online. Samen gamen is ook typisch iets wat groepjes meiden en jongens doen als een van de activiteiten die je gezamenlijk onderneemt. In tegenstelling tot wat vaak gevreesd wordt, houdt gamen hen dus niet van sociale interactie af, maar biedt het iets wat je bindt. Gamers die intensiever gamen dan gemiddeld, zien dan ook niet minder vaak hun vrienden in levenden lijve dan kinderen die minder frequent gamen.

Bijna een derde van de tieners zegt websites te bezoeken met informatie en fora over de games die ze spelen.

Het gebruik van games biedt kansen voor leren, met name als het gaat om burgerschapsvorming.

De volledige rapportage is hier te vinden (pdf, 76 pag.)

Justine Pardoen

Volledig overgenomen van: http://mijnkindonline.web-log.nl/mijnkindonline/2008/09/nieuw-onderzoek.htmlOU: E-learning

14:34, 10/10/2008 .. 2 comments .. Link
Welkom bij mijn eerste blogje! Als in een zomerse wei die ruikt naar vers gemaakt gras, is vandaag hier op bloggers.nl mijn eerst blogje geboren. Het is ook nog geen echt blog, maar een klein blogje. Deze staat ook een bepaalde manier symbool voor mijn kennisniveau in de cursus E-learning. Eerst dus maar eens zorgen dat mijn blogje genoeg water krijgt om takjes te groeien, zodat daar weer blaadjes en vruchtjes aan kunnen groeien (digitaal dan)!

About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Studietaak 0: Games & E-learning
Games & jongeren
OU: E-learning

Friends

rozendal
Hosting door HQ ICT Systeembeheer