Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Marga Roffel 

Twitter, simpel uitgelegd

14:21, 28 July 2010  ..  0 comments  ..  Link

Je hoort steeds meer mensen zeggen dat ze twitteren. De meeste mensen die twitteren zijn daar ook erg enthousiast over. Maar als je ze dan vraagt wat er nou zo leuk aan is, dan wordt het ineens stil. Ik snap dat wel, je moet het eigenlijk gewoon echt doen om het te gaan snappen. Het is zeg maar een verhaal dat alleen grappig is voor mensen die er bij waren ;-)

Ik zal daarom uitleggen wat de basics van twitteren zijn, en ik geef een link naar een handleiding over een van de meestgebruikte Twitter-programma’s, en dan moet je zelf lekker aan de slag gaan en kijken of het iets voor je is!


Account aanmaken

Om een account aan te maken ga je naar www.twitter.com, en je klikt op Join today. De rest wijst zich vanzelf.

Tip: Gebruik als het even kan je eigen naam. Mensen kunnen je dan makkelijk vinden, en je wilt immers niet dat iemand anders met jouw naam aan de haal gaat.


Als je een account hebt aangemaakt moet je ook de instellingen (Settings) even aanpassen, om je account een persoonlijk tintje te geven. Upload een foto van jezelf en geef in een paar woorden aan wie je bent en wat je bezighoudt. Dergelijke informatie wordt op prijs gesteld door andere twitteraars.


Berichten plaatsen

Je hebt een account, je bent aangemeld, en hoe plaats je nou je eerste tweet (bericht)? Dat is heel simpel: Je tikt in het tekstvak van www.twitter.com een bericht van maximaal 140 tekens, en je klikt op Tweet. Klaar, iedereen kan je bericht lezen!

Wat zet je in een tweet?

Nou, heel simpel, dat wat je op dit moment bezighoudt! Je hoeft geen aanhef of afsluiting te gebruiken, dat is niet gebruikelijk op twitter.

Volgers en vrienden

Om lekker te kunnen twitteren volg je vrienden (following) en heb je volgers (followers) die jou volgen. Je netwerk hoeft niet supergroot te zijn, maar zonder vrienden en volgers begin je niets. Je begint met wat mensen waarvan je weet dat zij twitteren (en zij volgen jou dan waarschijnlijk ook weer terug), wat nieuwsaccounts, en misschien ook wat beroemdheden als je dat leuk vindt.

Om je netwerk verder uit te breiden kun je eens kijken naar de lijsten van je vrienden en volgers, daar zitten waarschijnlijk ook mensen in die voor jou interessant zijn. En, misschien wel de leukste manier om interessante tweeps (mensen die twitteren), volg hashtags over onderwerpen die jou interesseren! Je ziet dan vanzelf tweets van mensen over dat onderwerp die je interessant vindt, en dan open je even het profiel van die persoon, bekijkt de laatste tweets, en als daar meer leuke dingen tussen zitten dan volg je die persoon.


Hashtags

Een hashtag is een woord met een # ervoor. Je zet een # voor een woord in Twitter om aan te geven dat een tweet over een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis gaat. Zo geef je bijvoorbeeld met #4d10 aan dat je tweet over de Nijmeegse Vierdaagse 2010 gaat.

Vaak wordt bij evenementen door de organisatie van te voren afgesproken wat de hashtag wordt, zodat iedereen die op Twitter kan gebruiken.


Een belangrijke en leuke hashtag is #durftevragen. Deze hashtag wordt gebruikt door mensen die een vraag hebben en heel veel mensen volgen hem en geven antwoord op vragen die met die hashtag gesteld worden.
Probeer het maar eens uit door durftevragen in te tikken in het Search-veld op de website van Twitter!

Replies, retweets en direct messages
Je voert geen hele lange gesprekken op Twitter, maar het is wel leuk om op elkaar te reageren.

Daar zijn verschillende manieren voor:

Replies

Je geeft een reply op een tweet door jouw tweet te beginnen met @twitternaam. Een reply kan door iedereen gelezen worden die jou en degene waarnaar je de reply stuurt volgt. Iedereen die jouw profiel opent kan ook al je replies zien, ook als ze jou of degene naar wie je de reply stuurde niet volgen. Een reply is dus ietsje minder openbaar dan een gewone tweet, maar iedereen kan hem nog steeds zien.

Retweets

Als je een leuke of interessante tweet van iemand ziet kun je die “verder vertellen” door te retweeten. Een retweet begint met RT @twitternaam. Retweets kunnen door al jouw volgers gezien worden, en je noemt de ander om aan te geven dat hij of zij de oorspronkelijke tweet geschreven heeft.

Direct messages (DM)
Je kunt ook privébericht aan iemand anders sturen door je tweet te beginnen met D twitternaam. (Let op de spatie na de D, en er komt geen @ voor de twitternaam)


Foto invoegen

Via Twitter kun je eenvoudig foto’s delen met je volgers. Een van de populairste diensten is www.twitpic.com. Je kunt op deze site inloggen met je twitter-gegevens, dus een apart account aanmaken hoeft niet.

Je klikt op Upload Photo, zoekt de foto op die je wilt toevoegen, tikt een berichtje in en uploaden maar!


Link invoegen
Wil je een link naar een website of een pagina delen via Twitter, dan kan dat ook, je kopieert simpelweg het adres uit je adresbalk naar het tekstvak van Twitter.


Is het een hele lange link, dan kun je in de problemen komen omdat je maar 140 tekens mag gebruiken, maar ook daar is een oplossing voor: Ga naar www.bit.ly en maak daar van de lange link een korte versie.


Twitterprogramma’s
In principe weet je nu voldoende om aan het twitteren te slaan, maar ik wil je toch nog even wijzen op het feit dat er tegenwoordig heel veel programma’s zijn die het twitteren eenvoudiger / leuker maken.


Er zijn er talloze, maar ik ben zelf nogal een fan van Tweetdeck, vooral omdat je in Tweetdeck verschillende kolommen vast naast elkaar kunt zetten, dus je kunt bijvoorbeeld verschillende hashtags volgen, en die naast je gewone timeline (alle tweets van de mensen die jij volgt) en je lijst met mentions (tweets die een reply op een tweet van jou zijn) zetten.


Het gaat wat te ver om nu helemaal uit te leggen hoe Tweetdeck werkt. Ik zou je willen adviseren om het gewoon te installeren via www.tweetdeck.com, ermee te stoeien, en eventueel via http://bit.ly/TweetdeckGebruiken een heel uitgebreide uitleg over het gebruik van Tweetdeck te lezen.


About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Twitter, simpel uitgelegd

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer