Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Chez Porte Gazette

Chez Porte Gazette

{ 09:12, 13/4/2010 } { 0 comments } { Link }
Nouveaux Voisins!!
 
Het hardnekkige gerucht dat een nieuwe familie is gearriveerd in Chez Porte is gisteren door alle inwoners van het gehucht (6 families) bevestigd. Een echtpaar met twee kinderen heeft haar intrek genomen in het onlangs aangekochte verbouwde boerderijtje in Chez Porte. De rijdende 'Boulanger' die driemaal per week het gehucht aandoet, heeft er een nieuwe klant bij: een baguette, twee croissants en twee pains au chocolat mag hij om de dag in de broodzak van de familie stoppen. Volgens de bakkersvrouw oogt de familie vriendelijk en ontspannen. Zowel man en vrouw zijn altijd bij huis wat de vraag doet rijzen wie voor de inkomsten zorgt. Volgens mevrouw Michelle, de nabij Parijs wonende eigenaresse van een naastgelegen fermette, is Madame Marije een diplomate. Mevrouw Michelle had nooit eerder een diplomate ontmoet en vroeg zich hardop af of ze de vrouw wellicht eens op tv kon hebben gezien. Meneer Daniel, haar echtgenoot, voelde een directe verbondenheid, aangezien ook hij rijksambtenaar is (Binnenlandse Zaken).
Meneer en mevrouw Peronie, het bejaarde doch immer energieke echtpaar dat meerdere pandjes, schuren en percelen land bezit in en om Chez Porte, hebben de familie officieel welkom geheten in hun nieuwe woonplaats. Zij overhandigden een zelfgeperste appelcider (een locaal product) en gaven de kinderen Olivier en Valentin twee zoenen op de wangen. Mevrouw kreeg maar liefst vier zoenen, meneer helemaal geen. De verbaasde blikken in de ogen van de nieuwkomers bevestigden dat zij niet bekend zijn met de ingewikkelde kennismakingsgebruiken van de streek.
Ook de 96-jarige Pepe heeft de hand geschut van de heer des huizes. Hoewel Pepe stokdoof is en slechts een oud Auvergnaat dialect spreekt heeft hij tijdens het korte babbeltje bij de dorpsbron van Monsieur Rene begrepen dat het echtpaar uit Nederland komt. Zoiets vermoedde de Poolse Zonderling die op een perceeltje tegen de bosrand aan een verzameling caravans en zelfgebouwde schuurtjes bewoond, ook al. Een aantal weken geleden had een onbekende man op zijn deur gebonsd en zich met een onmiskenbaar buitenlandse tongval voorgesteld als 'son nouveau cousin'...De Poolse Zonderling hoopte kortstondig op een erfenis van een onbekende oom of iets dergelijks, maar zag tijdig in dat de nieuwe 'cousin' (neef) in feite de nieuwe 'voisin' (nieuwe buurman) was! Het ijs was direct gebroken en de Zonderling wordt de laatste tijd opmerkelijk vaak op straat gesignaleerd, altijd bereid tot een praatje. Hij is begonnen met de bouw van alweer een nieuw bouwwerk. Ditmaal wordt het een garage voor zijn Squad, twee auto's, mini- tracteur en mini-graafmachine. De tweede 'Hermite' van het dorpje (die een paar jaar geleden zijn verloofde verloor en zich sinds die dag heeft verschanst in zijn kleine,volgestouwde kamertje) kon zijn nieuwschierigheid niet bedwingen en is een keertje langs het huis van de nieuwelingen gereden. Hij constateerde dat er druk wordt verbouwd en getuinierd. Zijn schuwheid staat een praatje of kennismaking vooralsnog in de weg: hij leegt 's nachts zijn brievenbus en sluipt altijd via een steegje aan de achterzijde van de hoofdweg het dorp uit, zonder dat iemand hem ziet. Tot slot is er het Nederlands/Franse stel met hun peuter dat reeds twee jaar eerder een vakantiewoning in het dorp kocht. Zij vonden uiteraard als eerste aansluiting bij de nieuwe familie. De kinderen spelen samen in hun eigen taal en men ziet de jonge stellen s' avonds laat soms bij elkaar op bezoek gaan; steevast een fles wijn of appelcider onder de arm geklemd. Een babyfoon is niet nodig gezien de beperkte afstand.
Chez Porte is in zijn nopjes. De lente komt eraan, de luiken en ramen gaan weer open, de bewoners maken een babbeltje bij de dorpsbron en de kinderen spelen ongestoord op straat. De meeste huizen van het gehucht zijn weer bewoond -in tegenstelling tot vele andere dorpjes in Frankrijk waar leegstand en de trek naar de stad de grootste vijand van het dorpsleven zijn. 
Van vrolijkheid wordt de ter ziele gegane Chez Porte Gazette weer nieuw leven ingebazen. Er zullen wekelijkse edities verschijnen met verhalen over het dorpsleven en de inwoners van Chez Porte. Voor u ligt de eerste editie.


About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  July 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Links


Categories


Recent Entries

Chez Porte Gazette

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer