Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

ROP jaar 1 excursieweek

Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Donderdag 10-10-2013 Amsterdam.

13:46, 15/10/2013 .. 0 comments .. Link

De donderdag in de projectweek, onze fantastische hoofdstad Amsterdam stond centraal voor deze excursie. Helaas viel deze dag letterlijk in het water. Het middagprogramma werd afgelast vanwege de verwachte regenbuien. Desondanks hebben we een interessante ochtend gehad.

We kregen een rondleiding bij het informatiecentrum van de NoordZuidlijn. Als ik heel eerlijk ben had ik voor deze dag erg weinig over dit project gehoord. Ik had wel eens wat voorbij horen komen op TV of de radio, maar ik had mezelf er nog niet echt in verdiept. We kregen eerst een filmpje te zien over de bouw van de NoordZuidlijn, wat hierbij de problemen waren, wat de mogelijkheden zijn als de lijn er eenmaal is en hoe het allemaal in elkaar steekt. De groep splitste zich vervolgens op in twee groepen.  Vergezeld van gids en bouwvakkershelm vertrokken we richting de “bouwput” van de NoordZuidlijn. Ver onder de grond kregen we een kleine kijk achter de schermen bij dit enorme project. Het was erg indrukwekkend om te zien hoe groot het eigenlijk is daar onder de grond, terwijl boven je duizenden mensen per dag voorbij komen.

Terug in het informatiecentrum kregen we aan de hand van de maquette uitgelegd hoe de NoordZuidlijn precies tot stand is gekomen en hoe de stationverdeling is. Hierbij is duidelijk nagedacht over mogelijke toekomstige aanpassingen, zoals het vrijlaten van ruimte voor een mogelijk extra station en ruimte voor een mogelijke OostWestlijn. Hierbij werd voor mij echt duidelijk dat wanneer je plannen maakt voor een projectgebied, je daarbij echt rekening moet houden met de toekomst. Niet alleen de nabije toekomst, maar ook tientallen jaren verder.

 

Deze hele week was erg interessant. Er zijn verschillende onderdelen van de excursieweek erg positief bevallen en hebben mij ook echt doen inzien dat het plannen en gebruik maken van de ruimte niet zomaar een “1,2,3-werkje” is. Er moet veel meer gedaan worden dan ik me kon indenken. Dit wordt ook een punt van aandacht voor de projecten die we op school gaan krijgen. Denk niet alleen aan het hier en nu, maar denk verder. Combineer functies, denk aan de toekomst, denk “out-of-the-box”.Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Woensdag 09-10-2013 Nijmegen.

13:45, 15/10/2013 .. 0 comments .. Link

Nijmegen, een mooie stad, een bruisende stad. Wij mochten er heen voor een excursie. In het ochtendprogramma stond een rondwandeling door de wijk Dobbelman op het programma. Onder leiding van een gids werden we rondgeleid door de wijk. We bekeken de architectuur in het gebied, de verschillen tussen oude en nieuwe gebouwen en de mogelijkheden binnen een bepaald gebouw. Zo liepen we door het ROC heen, waar, naast les geven, ook allerlei andere functies zijn, zoals een kinderopvang, kapper en eten. Het mooiste punt van de ochtendwandeling was het bekijken van de oude Dobbelman fabriek. De functie die dit complex gekregen heeft was erg indrukwekkend. Er was mogelijkheid om te wonen, te werken en te verzorgen. Bovendien is er een mooie binnenplaats waar de bewoners samen kunnen komen om te recreëren.

Aan het eind van de ochtendwandeling gingen we naar een informatieboot, gelegen aan de Waalkade. Hier kregen we uitleg over de projecten die plaatsvinden in het plangebied langs de Waal. Hier worden onder andere de functies wonen, werken en recreëren gecombineerd. In dit gebied heeft water natuurlijk een speciale betekenis, vanwege de Waal, die dient als doorvoerstroom voor vrachtschepen. Hierdoor is water een centraal thema in de plannen voor dit gebied.

In de middag vervolgden we onze rondwandeling door Nijmegen vanuit het stadshuis van Nijmegen. We liepen vanuit hier dwars door het centrum (en de aanwezige kermis) door de Marikenstraat langs de oude kazerne naar de stadsbibliotheek. We zagen in de periode hiertussen veel verschillen in oud- en nieuwbouw. De dag werd afgesloten in de bibliotheek met een zacht, doch hartelijk applaus (we moesten natuurlijk stil zijn binnen).

Omdat we de dag wat eerder afgesloten hadden als verwacht, mocht er natuurlijk een welkome versnapering op het terras niet ontbreken. Deze dag heeft weer verschillende aspecten van de planologie laten zien. Water dat een centrale rol speelt in een plangebied is hiervan een belangrijk voorbeeld.Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Dinsdag 08-10-2013 Utrecht.

13:38, 15/10/2013 .. 0 comments .. Link

Na een hele wereldreis achter de rug te hebben gehad waren we vandaag in Utrecht voor onze excursie daar. Het ochtendprogramma bestond uit een bezoek aan het infocentrum van Hoog Catherijne. Wij werden hier ontvangen door twee mensen die deel uitmaken van het project CU2030. Dit project overvleugeld in principe alle plannen die in Utrecht rond het Centraal Station plaatsvinden. Aan de hand van een maquette van het gebied werd ons duidelijk gemaakt wat de plannen waren voor het stationsgebied en de omgeving. Dit praatje werd hierna in een aparte ruimte verduidelijkt door middel van een diapresentatie met duidelijke plaatjes van hoe het projectgebied er in de toekomst uit moet komen te zien. Het was erg interessant om te zien hoe ze hiermee aan de slag zijn gegaan. Normaal gesproken kom ik alleen als treinreiziger in Utrecht en erger je je alleen aan de rommel en herrie die alle werkzaamheden met zich meebrengen. Dit heeft mij wel doen inzien dat mooie plannen ook slechte kanten kunnen hebben, al dan niet van tijdelijke aard.

                In het middagprogramma verkregen we informatie in een informatiecentrum over Leidsche Rijn. Wij werden hierbij begeleid door een ingehuurde architect: Carolien. Zij vertelde heel gepassioneerd over de ‘grootste en mooiste’ Vinex-wijk in Nederland. Om heel eerlijk te zijn sloeg haar passie bij mij wat minder aan. Het idee van het praatje bij de maquette in het informatiecentrum was leuk, maar in mijn ogen doen beelden meer dan woorden, zeker op zulk soort momenten. Wij vervolgden ons middagprogramma met een rondrit door de wijk Leidsche Rijn. Het zien van de verschillende mogelijkheden in de nieuwe wijk spraken mij meer aan dan het buitengewoon aparte commentaar van Carolien:”Links komt lijnbus 4 in volle vaart aangereden”. Het moge duidelijke zijn dat ik het ochtendprogramma meer waardeerde dan het middagprogramma, maar dat ligt waarschijnlijk voor een groot gedeelte aan mezelf. Een klein concentratieprobleem zo nu en dan is nu eenmaal niet te voorkomen.Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Maandag 07-10-2013 Breda.

13:37, 15/10/2013 .. 0 comments .. Link

Vandaag hebben we als onderdeel van de excursieweek twee gastlessen gehad op het G-gebouw van de NHTV. In de ochtend kregen we uitleg van Hans Thoolen, coördinator Stedelijke Kwaliteit bij de gemeente Breda, over hoe de stedelijke ontwikkeling op verschillende schaalniveaus in Breda werken. Meneer Thoolen legde dit uit aan de hand van een diapresentatie over plannen uit het verleden, huidige plannen en mogelijke toekomstige plannen voor de gemeente Breda. Het was een erg interessante presentatie, omdat je goed kon zien wat uiteindelijk het vak planologie inhoudt en je dit kunt zien aan voorbeelden in je “eigen” stad. Na deze presentatie maakten we met de heer Thoolen een kleine rondwandeling door Breda, waarin hij verschillende projectgebieden liet zien. Hierbij gaf hij een duidelijke uitleg over de verschillende problemen die optraden, mogelijke oplossingen en toekomstige plannen.

                In de middag kregen wij op het G-gebouw een presentatie van John Vermeer en Yvette van Kempen over het onderwerp stadslandbouw. Ik ben erg eerlijk als ik zeg dat ik tot voor deze excursieweek nog maar amper van dit onderwerp gehoord had. Aan de hand van voorbeeld plaatjes, wat theorie en sterke filmpjes kreeg ik een beter inzicht in het onderwerp stadslandbouw. Door middel van interactie in de vorm van een quiz en een kleine groepsopdracht werd de presentatie niet saai of langdradig, maar bleef het interessant. Ik wil niet zeggen dat stadslandbouw mij enorm fascineert, maar het heeft me wel doen inzien dat niet alle antwoorden voor de hand liggen. Soms is iets “geks” zo gek nog niet.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Donderdag 10-10-2013 Amsterdam.
Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Woensdag 09-10-2013 Nijmegen.
Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Dinsdag 08-10-2013 Utrecht.
Reflectieverslag excursieweek ROP jaar 1 Maandag 07-10-2013 Breda.

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer