Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
As told by Milete

Welkom op mijn weblog.

Mijn naam (op deze log) is Milete.

 

Deze weblog is geheel gewijd aan mijn avonturen, ervaringen en meningen. Ik zou niet weten waarom iemand hierin geÔnteresseerd zou zijn, maar toch. Kijk gerust verder. 

 

De namen in 'Dagboek' zijn niet de echte namen van de personen die ik ken. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen anoniem blijft in mijn dagboeken.  

Milete, Milatus, Miletus, Palatia, Balat

Posted in Algemeen

Milete leek me wel een leuke naam. Deze naam heeft natuurlijk een betekenis. Het zou een beetje vreemd zijn om een naam te kiezen waarvan je de betekenis niet weet (tenzij het een zelf verzonnen naam is die geen betekenis heeft)

Allereerst is het misschien wel leuk om te vertellen hoe ik eraan kom. Bij geschiedenis hebben we net de stof behandeld over de klassieke oudheid. Het begon bij de Grieken. In dat hoofdstuk kwam ik het volgende tegen:

 

De Grieken en barbaren

De Atheense democratie functioneerde nog maar net of ze werd zwaar op de proef gesteld. de Perzische koning Darius had genoeg van de vele Griekse kolonies in zijn rijk en verwoestte Milete, een Atheense kolonie in IoniŽ. Vervolgens rustte hij een grote expeditie uit naar athene. in 490 v. Chr. versloegen de Atheners de Perzen in de slag bij Marathon. De Athener die van het slagveld terug naar Athene liep om het goede nieuws te melden, liep de eerste marathonloop.

 

Nu is dit natuurlijk niet genoeg om 'de betekenis' van je naam te weten. Daarom ben ik verder gaan zoeken en vond op wikkipedia het volgende:

 

Milete (Grieks Miletos of Milatos, Latijn Miletus, in de Middeleeuwen Palatia en tot voor kort Balat genoemd) was een stad aan de westkust van Klein AziŽ die zou zijn gesticht door de mythologische figuur Miletus.

Ligging

Milete lag ongeveer 80 km zuidelijk van Smyrna (het huidige Izmir) op een landtong in de Golf van Milete, waarin de rivier de Meander (tegenwoordig de BŁyŁk Menderes) uitkomt. Aan deze golf lagen ook nog andere Griekse poleis zoals MagnesiŽ, Heraclea en Priene. Een paar kilometer buiten Milete lag het belangrijke Apollo-heiligdom van Didyma.

Prehistorie

Er is in de buurt van Milete slechts ťťn neolithische nederzetting bekend, maar bij opgravingen worden wel veel voorwerpen uit de steen- en kopertijd gevonden.

 

Bronstijd

In het gebied van de tempel van Athene bevond zich een belangrijke MinoÔsch-Myceense nederzetting. Graven en ook oude bronnen wijzen erop dat Milete als eerste eerst door Kretenzers werd gekoloniseerd. De oudste gevonden resten dateren uit de 18e eeuw v. Chr. en zijn MinoÔsch, maar vanaf de tweede helft van de 15e eeuw v. Chr. in toenemende mate Myceens. De overgang lijkt zich geleidelijk te hebben voltrokken.

Een groot deel van de beschilderde Myceense keramiek is ter plekke vervaardigd. Aangezien er ook zeer veel Myceense gebruikskeramiek is gevonden is het zeker dat het niet alleen om import ging en er daadwerkelijk veel Grieken in Milete woonden.

De stadsmuur lijkt qua bouw opvallend genoeg veel meer op die van de Hittieten dan op die van omliggende streken. Men is nu van mening dat het door de Hittieten meermaals genoemde Milawanda aan Milete is gelijk te stellen.

Geometrische tijd

Volens de overlevering werd Milete in 1053 v. Chr. door de IoniŽrs opnieuw gesticht. Veel wijst erop dat de stad in de late bronstijd en de proto-geometrische tijd continu bewoond is geweest, en niet rond 1100 v. Chr. is verwoest zoals veel nederzettingen op het Griekse vasteland.

ArchaÔsche tijd

In de 8e eeuw v. Chr. werd Milete een van de belangrijkste Griekse poleis (stadsstaten). Het beheerste een tijd de EgeÔsche Zee en stichtte talrijke koloniŽn aan de Zwarte Zee, maar ook in het Egyptische Naucratis. De Griekse steden aan de westkust van Klein-AziŽ kwamen in conflict met de ernaast liggende rijken van de LydiŽrs en later de Perzen. In de 6e eeuw v. Chr. werd Milete eerst onderworpen door de Lydische koning Croesus en later door Cyrus II van de Perzen. Een van Milete uitgaande opstand van de Ionische Grieken tegen de Perzen bleef zonder gevolg en in 494 v. Chr. werd de stad veroverd en verwoest. Herodotus schrijft dat de bewoners naar een ander gebied werden afgevoerd, maar van vlak na de verwoesting zijn alweer substantiŽle sporen van bewoning gevonden.

De verwoesting van Milete door de Perzen was het begin van de voor de Griekse geschiedenis zo belangrijke tijd van de Perzische oorlogen.

 

Klassieke en Hellenistisch-Romeinse periode

Na de wederopbouw werd Milete nooit meer zo belangrijk als het in de archaÔsche tijd was geweest. In de 4e eeuw v. Chr. stond de stad tot aan de veldtocht van Alexander de Grote weer onder Perzisch gezag. In de Hellenistische tijd moest Milete zich tussen verschillende machten handhaven en in 133 v. Chr. werd het samen met het koninkrijk Pergamon deel van de Romeinse provincie Asia, die het westen van Klein-AziŽ omvatte.

In de Romeinse keizertijd bloeide de stad nog eenmaal op en er werden talrijke bouwwerken gebouwd. Toch bleef Milete van weinig belang, aangezien de Romeinen Ephesus als provinciehoofdstad hadden gekozen.

Byzantijnse tijd

In de late oudheid is een sterke daling van het bevolkingsaantal te bemerken. De nederzetting concentreerde zich vanaf toen op het grote theater. In de zaal werden woonhuizen gebouwd en het geheel werd gebarricadeerd tegen vijandelijke invallen. Op het hoogste punt van het theater bouwde men een kasteel. Van het Latijnse woord hiervoor, palatium, komt de middeleeuwse naam Palatia voor de stad. Als bisschopszetel werd Milete voor de gehele regio van belang.

Ottomaanse tijd

De heersers van Mentese zetelden een tijd in Milete en bouwden talrijke monumentalen gebouwen zoals de zeer goed bewaarde Ilyas Bey-moskee.

Moderne tijd

Tot de zware aardbeving van 1955 bevond in het Miletische gebied nog een dorp genaamd Balat. Hierna werd de nederzetting naar het zuiden verplaatst en is de plaats waar het oude Milete lag onbewoond.

18:13 - 12/9/2005 - comments {0} - post comment

Description
Mijn persoonlijke weblog.

Home
User Profile
Archives
Friends

Categories
Algemeen
Dagboek

Recent Entries
- Milete, Milatus, Miletus, Palatia, Balat

Friends
Hosting door HQ ICT Systeembeheer