Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Het leven van een werkloze

8/6/2016 - WAT DOE JE NOU EIGENLIJK DE HELE DAG DAN

Voor de Toos Werklozen onder ons

 

“Ik heb nadat ik om 7 uur opstond de was gedaan, gewandeld, boodschappen gedaan, mijn paper opgestuurd voor publicatie, bestuurskunde geleerd, mijn hamster eten gegeven en gestofzuigd. Maar toch voelt het alsof ik niks nuttigs doe.”

 

Dat app ik rond een uur of 12 ‘s middags naar een vriendin. En dan besef ik dat dat precies het punt is waar ik de afgelopen 2,5 maand al mee zit. Ik doe vanalles, ik kom de dag echt wel door, maar eigenlijk doe ik ook niks. Het leven als Toos Werkloos gaat niet over rozen.

 

-          2,5 maand geleden         -

 

Daar zit je dan, vol met goede moed. Na een prachtige reis met het beste vriendje van de wereld ben je weer thuis. En wat een ontvangst! Het is geweldig iedereen weer te zien, er is zelfs een surpriseparty georganiseerd! Wat ben je blij met een goed bed, een warme douche, fatsoenlijk eten en eindelijk weer “normale” mensen om je heen. Je kunt je geluk niet op: nu kun je echt je leven gaan opbouwen. Een mooier huis, leuke uitjes met vriendinnen, maar vooral een super vette baan! En geld, hoe geweldig moet het wel niet zijn om geld te hebben, om niet elke cent om te hoeven draaien!

 

Iedereen is ervan overtuigd: “Jij, met je cum laude, jij hebt zometeen direct een baan! Over jou maak ik me echt geen zorgen.” Gelukkig, denk je opgelucht, want het laatste dat je wil is je thuis zitten te vervelen. En de huur moet ook betaald worden. Je hebt wel spaargeld over, maarja, na een reis is dat geen vetpot.

 

De eerste weken kom je goed door. Je geniet van het afspreken met vriendinnen, je fijne huisje dat je eindelijk weer terug hebt en van je oude kleren die aanvoelen als een compleet nieuwe super deluxe garderobe. Met je vriend gaat het geweldig, hij krijgt direct een baan aangeboden en wordt aangenomen! Hij is ontzettend gelukkig en gaat ook nog eens op zakenreis! Je solliciteert als een gek in de rondte en wordt ontzettend enthousiast van allerlei vacatures waar je iedereen uitgebreid over vertelt. Je kunt niet wachten! Ook al realiseer je je goed dat je waarschijnlijk eerst nog een paar keer wordt afgewezen, maar uiteindelijk heb je echt zo een super leuke baan!

 

Nou, “een paar keer afgewezen” is een understatement. Na twee maanden, heeeel veel sollicitaties en net zoveel afwijzingen, gaat de moed je een beetje in de schoenen zakken. De afwijzingen in het begin doen je niet zoveel. Je bent namelijk nog maar net aan het solliciteren en hebt nog vanalles lopen. Maar na de zoveelste keer “na het zorgvuldig overwegen van de motivaties en cv’s hebben we besloten je niet uit te nodigen voor een gesprek” (lekker algemeen) en “er zijn andere, meer ervaren sollicitanten die beter passen bij de functie” (hoe moet ik dan ooit werkervaring opbouwen), word je langzaam maar zeker een klein beetje agressief. Maar vooral moedeloos. Na aanpassing van je cv en brief, kom je erachter dat je daar ook niks meer mee kunt bereiken. Je hebt gewoon geen ervaring en daarom wil niemand je. En als je dacht dat alles cum laude hebben en zelfstandig een stage gaan lopen naast je opleiding je kon redden, dan heb je dikke vette pech, want zo werkt dat niet. Het lijkt eerder tegen je te werken “We willen iemand die soms ook niet zijn beste beentje voor kan zetten”, “Je hebt wel een beetje het risicoprofiel voor een burnout he?”. Daar kun je het dan mee doen.
Ik ben zelfs uitgelachen in een sollicitatiegesprek waarbij ik vertelde dat mijn doel is mensen te kunnen helpen naar een gezonder, gelukkiger leven met communicatie. “Haha, nou succes!” kwam er sarcastisch uit.

 

-          Nu       -

 

Nu, allerlei dure treintickets lichter en een stressvol assessment later, zit ik dus nog steeds thuis. Zoals de afgelopen 2,5 maand, wachtend op antwoord van verschillende vacatures. Soms herken ik mezelf amper terug. Ik slaap uit, ga een beetje bankhangen, doe wat kleine huishoudelijke dingetjes, kan me nog geen uur zetten tot iets productiefs omdat ik dat ontzettend veel gevraagd vind en ik ben heel de dag lam. Ik slaap prima, daar heb ik niks over te klagen, ik slaap alleen behoorlijk veel.

 

Ik ben iemand die het het liefst de hele dag hartstikke druk heeft, die graag dingen doet waarbij ze haar hersenen nodig heeft, die aan het eind van de dag met een zucht op de bank wil ploffen met de benen omhoog en kan zeggen: “Pfoe, dat was een drukke dag, heerlijk, ik heb echt veel productieve dingen gedaan! Nu even lekker zitten.” Die voldoening aan het eind van de dag, die mis ik wel het meest van alles. Dat probeer ik in te vullen door mezelf dingen te leren die van belang kunnen zijn bij mijn toekomstige baan en door mijn paper te publiceren. Maar toch is dat anders dan wanneer je aan een project werkt voor je toekomst met echt resultaat.

 

Ondanks mijn geklaag, ben ik wel iemand die oplossingsgericht is (jazeker, ook oplossingsgericht zijn is tijdens het solliciteren bestempeld als een minpunt van mij). Vandaar dat ik vandaag maar eens vroeg opgestaan ben, geprobeerd heb enigszins productieve dingen te doen en vol smacht wacht op een mailtje van een baan die ik heel graag wil. Ik weet dat ik waarschijnlijk binnen een half jaar echt wel een leuke baan heb, maar tot die tijd hoop ik dat de afwijzingen opbouwend zijn en dat de vraag “wat doe je nu eigenlijk heel de dag” voortaan gesteld wordt met een iets minder afwijzende toon erin. Ken je een Toos Werkloos die hard op zoek is naar een baan (of even niet omdat ze er echt doorheen zit)? Neem je dan voor de volgende keer vriendelijk te zijn en mee te denken met die persoon. We zijn namelijk allemaal wel eens Toos Werkloos geweest.

                                                                                                                                                                                 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Links

• Home
• View my profile
• Archives
• Friends
• Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer