Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
iNSPIRAT!E / Minor Toegepaste Psychologie

Description

Studenten en docenten Communicatie van de NHL Hogeschool inspreren elkaar met trends, artikelen, tips, anekdotes, meningen op het gebied van (sociale) psychologie.


«  October 2017  »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

My Links

* Home
* My Profile
* Weblog Archives
* Friends

DIS (Dissociatieve Identiteitsstoornis)

Een tijdje geleden las ik een thriller genaamd Vleugels van Ruth Newman. Het boek gaat over een meisje Olivia dat studeert aan de universiteit van Cambrigde. Wat niemand weet is dat ze een zwaar jeugdtrauma heeft. Als ze samen met haar vriend Nick naar het meifeest gaat, vindt ze het toegetakelde lichaam van een medestudente: June. Olivia is in shock. Vooral omdat dit niet de eerste moord op de campus is. Haar angsten uit het verleden komen in volle hevigheid terug. Later blijkt dat Olivia alle slachtoffers persoonlijk kende.

In het boek maakte ik kennis met het begrip DIS - Dissociatieve Identiteitsstoornis-. Olivia zou meerdere identiteiten hebben waarvan één identiteit de moordenaar is. Zelf is ze totaal niet bewust van het feit dat er meerdere identiteiten binnen haar bestaan.

Het onderwerp vond ik direct al interessant. Dit is eigenlijk ook het enige wat me is bijgebleven aan het boek. Persoonlijk vind ik het boek niet ‘geweldig’ maar zeker de moeite waard om te lezen op bijvoorbeeld vakantie. Je moet wel van thrillers houden want hij is soms nogal gruwelijk.

Toevallig kwam ik deze week een artikel tegen in PsychologieMagazine mei 2011 over DIS. Ik moest meteen aan het boek denken en vind het leuk om dit artikel met jullie te delen.

Het hebben van meerdere identiteiten
De diagnose DIS – vroeger ook wel meervoudige persoonlijkheidsstoornis genoemd – is heel erg omstreden. Dat is altijd zo geweest, zegt Simone Reinders, die hersenonderzoek doet naar mensen die deze diagnose kregen. Volgens het ene kamp zouden door traumatische gebeurtenissen op jonge leeftijd, zoals herhaaldelijk seksueel misbruik of (emotionele) mishandeling, uit zelfbescherming verschillende identiteiten binnen een persoon ontstaan. Sommige identiteiten kunnen zich het trauma herinneren, andere niet. De identiteiten weten vaak niet van elkaars bestaan af en kunnen verschillende gedachten, gevoelens, zelfbewustzijn en vaardigheden hebben.

Het andere kamp meent dat DIS-patiënten weliswaar veel problemen hebben, maar dat de verschillende identiteiten pas ontstaan in therapie en dat ze iemand worden aangepraat door therapeuten. Het idee dat de verschillende identiteiten geen weet van elkaars bestaan hebben, werd bijvoorbeeld ontkracht in een onderzoek door Rafaele Huntjens van de Rijksuniversiteit Groningen; daarin leerden patiënten in de ene identiteit iets wat ze bleken te herkennen wanneer ze in een andere identiteit waren. Reinders’ onderzoek – een samenwerking tussen de ziekenhuizen UMC Groningen en AMC Amsterdam, en de Vrije Universiteit en King’s College in London – geeft juist wel weer aanwijzing dat er meerdere identiteiten binnen een persoon kunnen bestaan. Ze ontdekte in haar promotieonderzoek dat verschillende identiteiten gepaard gaan met verschillende patronen van hersenactiviteit. Als mensen naar traumatische gebeurtenissen uit hun  jeugd luisterden in een identiteit waarin ze wel herinneringen hadden aan hun trauma’s – de zogenaamde traumagerelateerde identiteit – raakte hun amygdala, het hersengebeid dat een rol speelt bij emoties zoals angst, geactiveerd. Dat gebeurde niet wanneer ze in een neutrale identiteit verkeerden: een identiteit die geen weet had van het trauma. ‘Ik laat de onderzoeksgegevens spreken’, zegt Reinders, ‘en op basis van mijn onderzoek zie ik verschillende hersenpatronen als mensen verschillende identiteiten hebben.’

Maar bewijzen die hersenplaatjes wel dat mensen werkelijk verschillende identiteiten hebben? Reinders: ‘Er kwam kritiek die luidde dat dezelfde hersenpatronen misschien te zien zouden zijn bij acteurs die zich in verschillende rollen inleven, of dat de verschillen in activiteit het gevolg waren van een grote fantasie. Die mogelijkheid heb ik uitgesloten in vervolgonderzoek dat binnenkort verschijnt. De resultaten van mijn promotieonderzoek blijven voor het grootste deel staan.’ Toch zijn de critici nog niet overtuigd, vertelt ze. Zo zou bijvoorbeeld de oorzaak van DIS niet een trauma zijn, maar slaaptekort. ‘Dus dat gaan we nu uitzoeken.’

Inge

Posted: 18:04, 1/6/2011
Add Comment

Untitled Comment

Interessant artikel! Ik had er wel eens van gehoord, dit is dus de 'psychologische stoornis' waarvan veel mensen denken dat het schizofrenie is.

Ik kan me er eerlijk gezegd niets bij voorstellen hoe het is om meerdere identiteiten te hebben... maar dat kunnen die mensen zelf waarschijnlijk ook niet, aangezien de verschillende identiteiten meestal niet van elkaars bestaan af weten.

Posted by Marloes at 16:36, 5/6/2011

Link

<- Last Page | Next Page ->

Hosting door HQ ICT Systeembeheer