Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO beleid bij 40 procent modemerken transparant

{ 14:10, 23/12/2010 } { 0 comments } { Link }

Voor ongeveer vier op de tien modemerken geeft de website inzicht in het gevoerde beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het beleid voor arbeidsomstandigheden wordt het meest toegelicht door de modebedrijven; één op de drie verantwoordt zich hier online over. Over CO2 reductie is één van de vier bedrijven online transparant en één op de vijf organisaties vermeldt het gebruik van materialen met positieve milieu eigenschappen, zoals biologisch katoen. Topmerken als Replay, Hugo Boss en Prada blijven achter.

De website Rankabrand.nl vatte de resultaten van haar doorlopende onderzoek, wat betreft duurzaamheid, samen voor ruim 400 modemerken die actief zijn op de Nederlandse markt. Onder grote retailers zoals H&M, C&A en Zara is transparantie en verantwoord ondernemen bovengemiddeld verankerd, zonder dat er echte voorlopers te onderscheiden zijn. Onder schoenenmerken is transparantie geen gemeengoed.

Het hoogst scoren modemerken die zich hebben aangesloten bij MVO samenwerkingsverbanden als Fair Wear Foundation en Made By, als voorbeelden zijn daar jeansmerk Kuyichi en damesmerk Expresso. Ook zijn er duurzame niche merken in opkomst zoals Pants to Poverty en Veja shoes.MVO in de praktijk: 10 tips

{ 16:14, 22/7/2010 } { 0 comments } { Link }
Eigenlijk klinkt het nogal abstract: 'maatschappelijk verantwoord ondernemen'. Geen wonder dus dat MVO in veel gevallen gezien wordt als een apart onderdeel van het bedrijfsproces. Iets waar u soms serieus mee bezig bent, maar niet continu. Deze manier van denken is op de lange termijn niet productief. In werkelijkheid heeft u bij alle bedrijfsprocessen de kans om MVO toe te passen.

Het idee achter duurzaam ondernemen (ook wel Corporate Social Responsibility of CSR genoemd) is dat u bij alle bedrijfsprocessen nadenkt over het effect dat u heeft op anderen. Op welke manier beïnvloeden uw acties bijvoorbeeld het milieu? Of de werkgelegenheid? U bent onderdeel van 'the big picture' en het is belangrijk dat u zich daarvan bewust bent. Een relatief kleine verandering kan bijvoorbeeld leiden tot een aanzienlijke vermindering van de CO2 uitstoot of betere werkomstandigheden. Een maatschappelijk verantwoorde manier van handelen hoeft echter niet altijd gecompliceerd te zijn. De meeste maatregelen zijn gebaseerd op gezond verstand en fatsoen. Bijkomend voordeel is dat maatschappelijk verantwoord ondernemen vrijwel altijd leidt tot kostenbesparing.

10 MVO tips

1. Hou de plaatselijke markt in het oog
Hou bij het exporteren de plaatselijke markt in het oog. Dit doet u normaal ook om uit te vinden hoe het product in de markt ligt, maar bij MVO let u daarnaast op werkgelegenheid en het milieu. Dit heeft grote voordelen: u voorkomt dat u de markt verstoort of onbedoeld verzeild raakt in corrupte praktijken. En dat is weer goed voor uw reputatie.

2. Neem ketenverantwoordelijkheid
Bij duurzaam inkopen let u niet alleen op de prijs, de kwaliteit en de levertijd, maar ook op het effect dat uw aankoop heeft op werkomstandigheden en het milieu. Dit heet ook wel 'ketenverantwoordelijkheid nemen'.

3. Het Nieuwe Rijden
Vervoer van goederen en personeel is vaak een must. Het is niet altijd mogelijk om duurzame alternatieven te kiezen, niet alles of iedereen kan bijvoorbeeld met de trein. Wel is het een aanrader om uw personeel Het Nieuwe Rijden te leren: hierdoor gebruikt u minstens 10% brandstof minder en draagt u bij aan de CO2 reductie.

4. Werk met MVO-partners
Waar geld in het spel komt, zijn er talloze mogelijkheden om MVO toe te passen. Kies om te beginnen een bank die zelf ook een MVO beleid toepast. Daarnaast kunt u sociaal-ethisch beleggen, waarbij u projecten in ontwikkelingslanden ondersteunt met microkredieten.

5. Van spaarlamp tot eerlijke koffie
De MVO-maatregelen in uw kantoorgebouw liggen vaak het meest voor de hand. Verlichting niet altijd aanlaten, dubbel glas, groene energie, matig met koeling/verwarming.. Het energiezuinig maken van de werkomgeving is goed voor het milieu en voor de portemonnee, net als minder en dubbelzijdig printen. Maar weet u ook waar de koffie en de waterkoeler vandaan komen? En is het kantoormeubilair duurzaam geproduceerd?

6. De techniek staat voor niets
De techniek maakt het tegenwoordig mogelijk om flexibel te werken. Wanneer uw werknemers waar nodig extern kunnen werken, bespaart u reistijd en -geld en draagt u bij aan CO2 reductie. Verouderde machines moeten vervangen worden, maar te vaak vervangen is natuurlijk niet duurzaam. Voor apparaten die u vervangt is vaak een beter thuis te vinden dan de storthoop.

7. Stimuleer uw werknemers
Uw werknemers zijn eigenlijk onbetaalbaar. Wanneer u als maatschappelijk verantwoord werkgever te werk gaat, zorgt u voor HR-processen van hoge kwaliteit, maar let u ook op omgevingsfactoren en stimuleert u talent. Werknemers voelen zich gewaardeerd wanneer ze zich in een veilige en gezonde omgeving verder kunnen ontwikkelen.

8. Denk na over de levensketen van uw product
MVO wordt pas echt makkelijk, wanneer er in de ontwerpfase al rekening mee wordt gehouden. Zorg dat uw ontwerpers en onderzoekers letten op de milieueffecten en de levensketen van het product. Vergeet niet dat de levensketen meer bevat dan grondstoffen en afdanking. Ook de manier waarop het product getransporteerd wordt telt mee. Een slim product kunt natuurlijk op een spectaculaire manier in de markt zetten.

9. Communiceer open en bescheiden
MVO is gebaseerd op openheid. Wanneer u weet dat u duurzaam investeert en produceert, heeft u niets te verbergen. Klanten waarderen duurzaamheid en transparantie. Let wel op dat u niet doordraaft in het benadrukken van uw duurzaamheid: klanten ervaren dit als vervelend en onbetrouwbaar.

10. Slim produceren produceert meer
Let bij het productieproces op uw gebruik van schaarse grondstoffen en uw energieverbruik. Een duurzaam productieproces leidt gegarandeerd tot een kostenbesparing. Ook wanneer u ervoor zorgt dat uw productiemedewerkers veilig en gezond kunnen werken bespaart u kosten, doordat er meer wordt geproduceerd en minder verzuim is.

Door duidelijk aan te geven op welke manier uw MVO-maatregelen bijdragen aan een prettigere wereld voor iedereen, creëert u draagvlak bij uw werknemers, uw toeleveranciers en uw klanten. Iedereen weet welke rol hij speelt in het bedrijfsproces en op welke manier zijn rol in verbinding staat met anderen. Op deze manier ontstaat er een positieve spiraal, waardoor maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds makkelijker wordt.

About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Links


Categories


Recent Entries

MVO beleid bij 40 procent modemerken transparant
MVO in de praktijk: 10 tips

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer