Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

DRP LLB-week

Weblog over de LLB-week de Rooi Pannen

[ Home ] [ Profile ] [ Archives ] [ Friends ]

LLB Week | 14 oktober 2014

Vandaag om 09.20 uur zijn we begonnen met onze eerste dag van de LLB-week. Eerst kregen we een uitleg over wat we deze week allemaal zouden gaan doen, daarna hebben we eventjes pauze gehad en na de pauze zijn we gelijk begonnen met de eerste gastles. Onze eerste gastles ging over de Partij van de Arbeid, met gastspreker Rens Overeem. Deze gastles ging over de Partij van de Arbeid in de gemeente, en niet in de Tweede Kamer. Rens is begonnen met wat informatie te geven over de Partij van de Arbeid en waar deze voor staat. De PvdA staat voor gelijke kansen.

Daarna kregen we informatie over de gemeenteraad. De gemeenteraad bestaat uit 45 mensen, 5 wethouders en één burgemeester. Dit ging over de gemeenteraad van Tilburg. Vervolgens werden er 2 stellingen verteld waar we onze meningen over moesten geven en kregen we de mening van Rens te horen. De stellingen waren:

1. Gemeente moet stoppen met het financieren van voetbalclubs
2. Wietteelt moet gelegaliseerd worden en gereguleerd worden door de gemeente

We zijn begonnen met de stelling over de voetbalclubs, waarom voetbalclubs niet meer gefinancierd moeten worden door de gemeente. Rens is het niet eens met deze stelling omdat hij het eerlijk vind tegenover de handbal verenigingen. Hij vind dat de voetbalclub dit zelf heeft veroorzaakt, ze zijn zelf failliet gegaan. Zijn standpunt is daarom ook dat geld geven geen goede oplossing is.

Daarna kregen we twee andere gastsprekers, Ernst van Weley en Joost van Puijenbroek.. Deze 2 mannen werken voor de politieke partij CDA.

Ersnt begon met vertellen wat voor werk hij doet, hij werkt in Den Haag bij de Tweede Kamer en in Tilburg. Daarna heeft hij ons uitgelegd wat er nu precies in de Tweede Kamer gebeurt op een doordeweekse dag. Er wordt gedebiteerd, wetten gemaakt en regels gemaakt. 30% van wat er op een dag gebeurt zijn wetten maken, de ander 70% wordt altijd wel een beetje ingevuld.  

Wat is nu precies de taak van de overheid? Dat is het controleren van de ministers. Ook het vertegenwoordigen van het volk is een taak, maar niet de taak van de overheid. Dat is weer de taak van de Tweede Kamer. In de Tweede Kamer zitten 14 politieke partijen en zijn 150 zetels.

Nadat we deze uitleg hebben gekregen, kregen we informatie van Joost over de gemeenteraad in Tilburg. Joost en Ernst hebben een beetje dezelfde functie maar Ernst werkt in Den Haag en Tilburg en Joost alleen in Tilburg.

Het was een leerzame dag, ik ben meer te weten gekomen over de Partij van de Arbeid en het CDA. Ook de gastsprekers waren duidelijk en vertelde hun verhaal goed. 


[ 08:53 ] [ 17/10/2014 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

LLB Week | 16 oktober 2014

Om 07:15 vertrok mijn klas genoot Tim Swinkels vanuit Eindhoven richting Den Haag, onderweg heeft hij Merel van Trier opgehaald in Moergestel, Dick Tammer in Tilburg en mij in Waalwijk. Na 4 omleidingen eindelijk op de goede weg naar Den Haag. Bij Rotterdam reden we  een file in, deze duurde dit maal niet zo lang. Bij Den Haag weer file.. en nu nog opzoek naar het paleis van justitie? Ondertussen was het al half 11 geweest terwijl we om 10 uur in bij het paleis van justitie aanwezig moesten zijn. Wat nu? Mevrouw Vughts bellen, het was gelukkig geen probleem maar moesten zo snel mogelijk bij het paleis van justitie zien te komen.

 Uiteindelijk hebben we een parkeer garage gevonden en stonden we om 10:41 in het paleis van justitie. De eerste rechtszitting ging van start. 1 jongen met 4 vrienden kwam binnen, 2 vrienden ( zijn getuigen ) mochten direct weer uit de zaal vertrekken, zij mochten niet bij de verklaring van de heer (waar het om ging) aanwezig zijn.

 De officier van justitie begon te spreken. ‘De heer Gorrisen heeft op 13 oktober 2013, politie homo’s naar de politie geroepen.’ Toen de officier van justitie uitgesproken was en de heer Gorrisen mocht reageren, schoot hij in de verdediging. ‘Ik heb het niet naar de politie geroepen, maar aan mijn vrienden aan de overkant van de straat!!’ Het was volgens de jongen ook geen ‘politie homo’s’ maar ‘Kut homo’s’. Zijn getuigen werden erbij geroepen en vertelde een soort gelijk verhaal. Uiteindelijk werd de jongen niet helemaal vrij gesproken, hij kreeg een boete van 150 euro en 2 jaar voorwaardelijk.

Na deze rechtszitting hebben we er nog een bijgewoond. Deze ging ook over het beledigen van een ambtenaar in functie. Deze heer werd echter niet vrijgesproken maar kreeg een boete van 450 euro die hij in 7 termijnen kon betalen.

 Nadat we bij de rechtbank zijn geweest, hadden we anderhalf uur pauze. Onderweg naar de Tweede Kamer hebben we een broodje gehaald in de stad van Den Haag. Vanaf hier hadden we ook weer last met het vinden van de Tweede Kamer. Uiteindelijk aangekomen bij het Binnenhof hadden we nog drie kwartier pauze. We wisten niet wat we moesten gaan doen dus zijn bij het Binnenhof op een bankje gaan zitten en gaan wachten totdat iedereen zou komen.

In die drie kwartier zijn wij drie keer het Binnenhof ingelopen en uitgelopen, hebben wij stukjes koek naar meeuwen gegooid en een sigaretje gerookt. Een medewerkster van Prodemos kwam ons ophalen, vervolgens gingen we naar binnen.

 We moesten eerst alle tassen en jassen in een bakje leggen en door een scan. Daarna werden alle tassen in een kluis gelegd. We zijn met de hele groep naar boven gegaan waar we uitleg kregen over wat er nou elke dag gebeurd in de Tweede Kamer. Toen we klaar waren met de uitleg zijn we met de roltrap naar boven gegaan waar de publieke tribune van de Tweede Kamer is, daar zijn we heen gegaan en hebben geluisterd waar het debat van vandaag over ging. Dit debat ging over de NS.

Nadat we hier ongeveer 20 minuutjes zijn geweest, zijn we weer naar buiten gegaan. We kregen nog een kleine uitleg en daarna was onze dag afgelopen. We zijn terug naar de auto gelopen met de hoop dat we niet weer in de file zouden komen, maar gelukkig was dat niet! We konden zonder files naar huis rijden en waren dus ook een stuk korter onderweg dan de heenweg. 


[ 08:23 ] [ 17/10/2014 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

LLB Week | 15 oktober 2014

Vandaag moesten we om 10.30 uur op school zijn. We hebben een gastles gekregen van Erika Pelsers, zij werkt voor het bedrijf FNV Jong en we zijn naar het gemeentehuis van Tilburg geweest en hebben daar een gastles gekregen.

Erika begon de gastles met een vraag voor ons allemaal, of iedereen uit onze groep een baantje heeft. Veel van de leerlingen in mijn groep hebben een bijbaantje, enkele hebben dat niet. Ook heeft onze gastspreekster van te voren aangegeven dat die gastles meer uit vragen zou bestaan dan uit informatie. Het was een informatieve gastles waar veel mensen wijzer uit zijn geworden en veel meer weten over wat voor loon zij hebben en dat het belangrijk is dat je belastingaangifte doet.

Nadat we klaar waren met de gastles hadden we een uur pauze. We zijn met een aantal leerlingen uit de groep met de naar de stad gegaan. Voordat we naar het gemeentehuis gingen hebben we wat gedronken op het terras. Toen we bij het gemeentehuis aankwamen, moesten we even wachten, er was een misverstand over onze groep. Het personeel bij de receptie van het gemeentehuis wist namelijk niet dat onze groep nog zou komen. Uiteindelijk konden we toch naar boven naar de gemeenteraadzaal en kregen we daar onze 4e gastles.

Deze gastles werd gegeven door een jonge dame die werkt bij Prodemos. Als eerste kregen we een aantal vragen die we moesten beantwoorden naar aanleiding van een filmpje. In dat filmpje is te zien hoe het werkt bij de gemeenteraadsverkiezingen en wie er nou precies het belangrijkste is bij de gemeente. Vervolgens gingen we die vragen bespreken, de vragen die we moesten beantwoorden waren:
- Waar gaat de gemeente over?
- Wie is de ‘baas’ in de gemeente?
- Wie worden er gekozen tijdens de verkiezingen?
- Wat is het verschil tussen coalitie en oppositie?

Toen kregen we de opdracht om met een groepje van 7 personen een politieke partij te kiezen. Deze keuze was al snel gemaakt. Met dit groepje ging jij tegen nog 3 andere groepen een debat houden, op dezelfde manier als hoe dit gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen. Tussendoor hebben we nog een keer pauze gehad, hadden ze drinken en een koek voor ons klaar gelegd. In het gemeentehuis hangt een grote bel, wanneer je aan deze bel trekt betekend dat dat er iets gaat gebeuren. Natuurlijk moest hier even aan gezeten worden.. Dit hebben wij tot 3 uur gedaan en toen was onze dag afgelopen. 


[ 08:21 ] [ 17/10/2014 ] [ 0 Comments ] [ Post Comment ] [ Link ]

Hosting door HQ ICT Systeembeheer