Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Dagboek van een "oudere" werknemer

Recept tot rijke oudere

14:39, 12 August 2012 .. 0 comments .. Link

Er is een recept om later als “rijke” oudere te kunnen leven. Dit is door mij en velen van mijn leeftijdgenoten, niet altijd vrijwillig, toegepast. Voor de dertig- en veertigers van nu is het buffelen om daar nog voordeel mee te halen maar de generaties daarna kunnen nog volop profiteren van dit recept! Zelfs de G500 jongeren hebben nog een kans. Misschien een beetje tegenvallend voor deze jongeren is dat er pas op zeer late leeftijd van geprofiteerd kan. Maar daar moet men dus, net als wij gedaan hebben, mee (leren) leven.

Hier het recept, doe er uw voordeel mee:

 1. Van school af met 15 jaar met een diploma omdat u een vak hebt geleerd en direct aan het werk (vergeet daarbij wel de term “passend werk” maar grijp iedere baan die geld oplevert)
 2. 45, 50 of meer uur per week werken
 3. Aan uw carrière werken door in de schaarse vrije (avond)uren te studeren
 4. Niet boven uw stand leven (als u nu een stapje terug moet, vrees niet, het went)
 5. Maak eerst op wat u hebt alvorens nieuw te kopen
 6. Repareer in plaats van nieuw kopen
 7. Verslijt wat u hebt voordat u nieuw aanschaft
 8. Koop niet meer dan u nodig hebt
 9. Gooi niet weg wat u per ongeluk toch over heeft maar bewaar voor later gebruik
 10. Niet lenen maar sparen en pas kopen als in één keer het volledige bedrag betaald kan worden
 11. Een hypotheek afsluiten waarbij u aflost, liefst zo snel mogelijk (jawel, het klinkt vreemd maar dat is echt beter voor u, andere hypotheeksoorten zijn alleen goed voor de bank)
 12. Koop/huur geen duurder huis dan u zich kan veroorloven (nog zo een)
 13. Niet uw eerste of net nieuw verworven woongelegenheid geheel nieuw (laten) inrichten (zie punt 7).
 14. Iedere klus in/aan huis, vervoer e.d. zelf doen tenzij er echt een specialist bij moet i.v.m. regels
 15. Sparen, sparen en nog eens sparen (voor veel later, dus niet om op de kortere termijn uit te geven. Kan dus lekker lang vastgezet en geeft dan hogere rente)
 16. De eerste 15 jaar 1 keer per jaar 2 weken goedkoop op vakantie
 17. Daarna 10 jaar lang 1 keer per jaar 3 weken goedkoop op vakantie (de periode daarna, u bent dan in de 40, mag het wel een of twee keer vaker, 1 weekje of zo)
 18. Meer dan 40 jaar zonder onderbreking werken (zelf kom ik met de plannen voor een latere AOW, bij leven en welzijn, aan de 51/52 jaar)
 19. Niet rekenen op een goed pensioen of AOW (sparen en aflossen dus). Er ligt altijd wel iets dwars, een generatie, de politiek, of...


Werkgeschiedenis deel 2

12:29, 8 April 2012 .. Posted in CV .. 0 comments .. Link

Ik kom nog even terug op werkgeschiedenis. Velen van mijn leeftijdsgenoten hebben een soort gelijk traject als ik in hun leven bewandeld. Dit heeft een duidelijke oorzaak. In de tijd dat wij naar school gingen was het, meer dan gebruikelijk, streven om zo snel mogelijk van school te kunnen. Liefst met een diploma waar je direct mee aan de slag kon. Je moest namelijk in veel gezinnen, zo snel als kon, bijdragen aan het inkomen. Jawel! Kost en inwoning betalen aan je eigen ouders was toen een normaal verschijnsel!

De luxe van lang studeren hebben de meeste van ons dus niet gekend! Dit in tegenstelling tot de generaties die ons nu gaan beoordelen op onze werkgeschiedenis. Zij zien dit nu als een teken dat de sollicitant toentertijd niet slim genoeg was om een hoger onderwijs te doen en pas later een beetje “brains” er bij heeft gekregen om dat wat in te halen.

Dat is dus niet zo! Veelal hebben deze mensen pas later de mogelijkheid en/of de financiële middelen gekregen om de opleidingen te doen die zij eigenlijk hadden willen doen toen zij nog op school zaten.

Het is in veel gevallen dus wel degelijk een prestatie! Ik beveel dan ook huidig management en HR aan om deze mensen te beoordelen naar de waarden waar zij recht op hebben! Neem aan die man of vrouw! Geef die opdracht aan hen! Dan heb je iemand die zich inzet voor jouw doel. Iemand die doorzet! Kortom een top collega!Nooit te oud om te leren!

14:11, 6 April 2012 .. Posted in Leeftijd .. 0 comments .. Link

Je bent nooit te oud om te leren? Klopt! Maar zijn daar de managers het ook mee eens?

Het grote probleem bij solliciteren als oudere is dat je wordt afgekeurd op een eigenschap die je niet kunt bijleren!Stel...

13:48, 6 April 2012 .. Posted in Stupide vragen .. 0 comments .. Link

Ik moet vaak die gesprekken voeren voor het in aanmerking komen voor het uitvoeren van een kortlopende opdracht. Een project waarbij men mij als specialist wil inschakelen. Hoe gaat dat dan?

Uiteraard gaat dat in mijn geval om ICT projecten maar om de absurditeit die af en toe voorkomt wat te benadrukken gebruik ik hier een ander context.

Stel u voor u wilt een verbouwing aan uw huis laten doen. Daarvoor hebt u niet de expertise in huis dus gaat u op zoek naar een specialist die dat voor u kan doen. Een aannemer of timmerman bijvoorbeeld. U speurt uw netwerken af, vergelijkt en informeert. Laat wat offertes komen, kijkt naar wat projecthistories en uiteindelijk heeft u een kandidaat waar u misschien wel mee in zee wilt gaan.

Tot nu toe hebt u de persoon niet gezien of gesproken. U hebt bepaald aan de hand van beschikbare informatie. Dat betekent dus dat de beschikbare informatie u zodanig heeft gesteund in uw keuze dat u juist deze persoon selecteert! Die heeft dus al bewijs geleverd, zwart op wit, in staat te zijn een dergelijk project voor u uit te voeren. U nodigt de kandidaat uit voor een bezoek.

Nu komen we dus bij het gesprek. Het bewijs van hun vakmanschap heeft u al op papier. Waar gaat het nu nog om? U wilt aan de hand van een gesprek het bewijs verifiëren. Toch? U gaat dus een gesprek aan om het beweerde vakmanschap te controleren. Voor zover u dat kunt natuurlijk. Per slot bent u geen expert op het gebied waarvoor u de kandidaat wilt inschakelen.

Maar u kunt wel gerichte vragen stellen. Zoals wat de kosten van uw wensen ongeveer zouden kunnen zijn, een schatting van de duur, de beschikbaarheid, wanneer te starten, etc. Allemaal vak gerichte vragen waardoor u een beeld kunt vormen en naar uw gevoel het vakmanschap van de kandidaat kan verifiëren.

U bent tijdens het gesprek door de kandidaat volledig er van overtuigd dat deze de klus uitstekend kan en zal uitvoeren. Op en top een vakman.

En dan gaat u vragen stellen die in dit blog onder de categorie stupide vragen vallen. Kunt u zich dat voorstellen? U vraagt aan de aannemer: als ik nu aan een collega van u vraag... of deze: noemt u eens 2 van u zwakke punten, of: heeft u al eens eerder voor ons soort mensen gewerkt?

Voorop gesteld dat die aannemer of timmerman al bij het horen van de eerste vraag niet bulderend van het lachen rechts omkeer heeft gemaakt maar is blijven zitten en die stupide vragen naar goeddunken heeft beantwoord, krijgt hij een paar dagen later te horen:

U bent een topper in uw vak en we geloven dat u de job prima zou hebben uitgevoerd maar helaas past u niet helemaal in de cultuur (of profiel, of vul maar iets vaags in)... Wij danken u vriendelijk voor de genomen moeite.

Ik vrees een beetje voor het resultaat van de verbouwing uitgevoerd door de (dus niet in de eerste selectie doorgekomen) kandidaat die dan wel in de cultuur past.Werkgeschiedenis

11:50, 6 April 2012 .. Posted in CV .. 0 comments .. Link

Met mijn meer dan 40 jaar werkervaring is het hoofdstuk werkgeschiedenis in mijn CV lekker uitgebreid. Ik heb ook altijd gedaan wat ik leuk vond om te doen als werk. Dat maakte dat ik hier en daar in mijn werk leven een switch heb gemaakt. Daar wordt ook nogal verschillend over gedacht heb ik gemerkt.

Bijvoorbeeld, ik ben met LTS van school gerold en heb ongeveer 1/3 van dat werkleven met mijn handen gewerkt. Met heel veel plezier! Even voor de jongeren onder de lezers, LTS is Lagere Technische School. Nu heet dat VMBO (omdat het woordje "lager" een negatieve uitstraling heeft?).

Toen ben ik gaan studeren (en daar nog steeds niet mee gestopt overigens!) en heb mijn verdere werkleven met mijn hoofd gewerkt. Functies op HBO en Academisch niveau (ook zo'n standaard zinnetje in veel vacature omschrijvingen).

En dan komt er weer zo'n recruiter voorbij die het dan onverstandig vindt dat ik dat nog steeds in mijn CV opneem...

Ja, inderdaad, dat staat en blijft er in!  Ik ben daar namelijk trots op! Dat ik mij van een LTS niveau naar een Academisch niveau heb opgewerkt. Op eigen kracht! In mijn vrije tijd! Kom daar nu nog maar eens om bij een kandidaat die valt in groep drie (zie mijn stukje eerder: De generaties)!

Ik heb sowieso een pesthekel aan mensen die neerkijken op lager opgeleiden. Prachtberoepen, pracht vakmensen ook!Wat zegt een collega...

10:20, 6 April 2012 .. Posted in Stupide vragen .. 0 comments .. Link

In de categorie stupide vragen.

Als ik nu aan een collega van je vraag "Wie is Peer?", wat gaat die collega dan aan mij vertellen?

Huuuhhhh?Sterke en zwakke punten

09:20, 6 April 2012 .. Posted in Stupide vragen .. 0 comments .. Link

Nog een om te onthouden

Noem eens twee van je sterke punten en twee van je zwakke punten.

Huuuhhhh?

 • Sterk:
  1. Ik ben heeeeeel goed in mijn vak
  2. Ik word steeds beter in mijn vak
 • Zwak:
  1. Ik sta niet op en loop weg als aan mij stupide vragen worden gesteld
  2. Ik geef een zinnig antwoord op stupide vragen

Tip: bereid je voor op dit soort vragen! Noteer nu je echte sterke punten en een paar zwakke punten die je geen schade opleveren in het acceptatieproces. Het woord "zwakke" wordt vaak na het stellen van de vraag nog vergoelijkt met "te verbeteren punten". Dus even wachten met antwoorden...De generaties

05:35, 5 April 2012 .. Posted in Generaties .. 0 comments .. Link

Het waarom is altijd moeilijk. Zo zijn er bijvoorbeeld generaties en kloven. Natuurlijk zijn er enorme verschillen. Maar moet je die van elkaar niet gewoon respecteren?

Mijn werk valt in de ICT business. Ik bevind mij dan ook over het algemeen in een veel jonger gezelschap. Tot nu toe is mijn expertise nodig en dat is gelukkig meestal het zwaarst wegend. Het maakt dat ik tot nu toe geen probleem ondervind met het vinden van een nieuwe werkgever. Ik wordt eerst gedoogd en later, als mijn nieuwe omgeving aan mij gewend is en mijn capaciteiten heeft ontdekt, geaccepteerd. Meestal tenminste...

Ik onderscheid 3 groepen werkenden:

 1. Tot ongeveer 30
 2. vanaf ongeveer 50
 3. alles er tussen in

Grofweg zitten de meeste problemen in groep 3. Met groep 1 kan ik over het algemeen uitstekend overweg. En belangrijker, zij ook met mij. Vanaf een eerste kennismaking word ik geaccepteerd zoals ik ben, dik over de 50 maar wel op de hoogte.

Af en toe, bij een mijzelf-verkoop-gesprek, gaat het mis in groep 1. In bijna alle gevallen betreft het een manager in functie. Dus een manager van (ruim) onder de 30... Kan natuurlijk maar als ik in zijn (het is altijd een man, dus ben ik iedere keer weer blij als een vrouw die plaats inneemt aan tafel...) ogen kijk neem ik "enige stress" waar. Kan het zijn dat hij zich bedreigt voelt? Of dat hij in jonge naïviteit iets te ambitieus is geweest en zich vertild heeft aan de zwaarte van de manager zijn? Ik weet het niet maar deze gesprekken leveren in veel gevallen een voor mij negatief resultaat op.

Wordt vervolgdCV's

05:07, 5 April 2012 .. Posted in CV .. 0 comments .. Link

Het CV! Ofwel het Curriculum vitae.

Soms werkt het voor je en soms werkt het tegen je. Ik heb vaak te maken met recruiters. Een beetje bedrijf huurt in deze tijd een recruitmentbedrijf in voor het invullen van vacatures of opdrachtuitvoerders.

In zo'n geval wordt eerst je CV gescand op trefwoorden en als er voldoende "match" is wil men een gesprek met je. Een pre-intake. Als je daar doorheen komt volgt er een intake gesprek met "stakeholders" van de uiteindelijke opdrachtgever. Als je pech hebt volgt nog een derde gesprek met weer andere "stakeholders".

Al met al aardig wat kansen om af te vallen!

Gaat het bij de CV scan nog om je capaciteiten, je kennis, werkervaring en kunde. Daarna gaat ook je uiterlijk, je persoonlijkheid en jawel je leeftijd een rol spelen. Er was een tijd dat men zich afvroeg of je de klus kon klaren. Nu moet je ook "in de cultuur passen". Er wordt regelmatig in organisaties besloten om iemand die uitstekend de klus kan doen toch niet te selecteren omdat één van de "stakeholders" de persoon in kwestie "niet in de cultuur" vindt passen! Ik spreek hier uit ervaring omdat ik namelijk ook regelmatig aan de andere kant van de tafel zit! Onderdeel uitmakend van het team "stakeholders" dus.

Maar goed, een CV, daar had ik het over. In ieder gesprek valt wel een opmerking er over. De één vindt het te uitgebreid, de ander te beperkt, de volgende vindt wel één spelfout, weer een ander beveelt aan dat ik beter die regel er uit kan halen die er nota bene op aanbeveling van een collega in is opgenomen. U begrijpt, je kunt nog zo'n mooi CV hebben, er is altijd wel wat op aan te merken.

Vandaag had ik er weer één. Die maakte een opmerking over wat persoonlijke eigenschappen vermeld in mijn CV. Onderwerp roken en rijbewijzen... En ik maar denken dat het om mijn kennis, ervaring en kunde ging...

Ik neem de opmerkingen nu voor kennisgeving aan. Vooralsnog volgt er bijna altijd wel een gesprek op (als men niet direct al struikelt over de geboortedatum), dus mijn CV is wat mij betreft in orde!Even voorstellen

10:19, 4 April 2012 .. Posted in Mij en waarom .. 0 comments .. Link

Daar is hij dan. Ik heb de laatste tijd aardig wat meegemaakt wat betreft dit onderwerp. Let wel, ik ben niet gefrustreerd werkloos. Ik heb in mijn hele arbeidsverleden maar 2 weken zonder werk gezeten en dat was op mijn 17e. Al enige tijd geleden dus.

Tot op heden heb ik geen enkele moeite gehad met het vinden van een baan. Altijd een vast contract aangeboden gekregen. En nog steeds ben ik “aantrekkelijk voor de business”. Geen probleem dus zou je zeggen.

Maar de signalen zijn al daar! Daarbij heb ik een vak waarin ik regelmatig gesprekken moet voeren die als sollicitatiegesprek niet zouden misstaan. Ik ben voortdurend bezig mezelf te verkopen. In die gesprekken en in de gesprekken van de afgelopen jaren voor mijn eigen contracten heb ik regelmatig het gevoel gehad dat ik, wat ik net had meegemaakt, maar eens moest opschrijven.

Ik wil dit dus van binnen uit doen, als werknemer!

Dat ga ik dus doen. Althans proberen want als werkende moet ik wel de tijd zien te vinden ;-)

Tot snel dan maar zal ik zeggen.About Me

Home
My Profile
Archives

Links


Categories

CV
Generaties
Leeftijd
Mij en waarom
Stupide opmerkingen
Stupide vragen

Recent Entries

Recept tot rijke oudere
Werkgeschiedenis deel 2
Nooit te oud om te leren!
Stel...
Werkgeschiedenis

Hosting door HQ ICT Systeembeheer