Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Utopische modellen van de Renaissance

Situatie

19:01, 5/2/2014 .. 0 comments .. Link

Villa Barbaro is gesitueerd in het Italiaanse Maser. Het bevindt zich aan de rand van dit dorp, het is een van de 16 villa's ontworpen door Andrea Palladio. Het werd gebouwd tussen de jaren 1550 en 1560.

In de bovenstaande afbeelding is de situatie van de villa te zien. Wat opvalt is dat er een as getrokken kan worden door het centrum van het gebouw, de oprijlaan en de parallelle weg. Dit was vaak het geval toen Palladio de villa's ontwierp. Men kijkt vanuit de villa naar het landschap wat verderop ligt, deze as versterkt deze zichtlijn. Aan de linker en rechterzijde van het gebouw kan men op dezelfde manier een as zien parallel aan de centrale as.

De volgende twee afbeeldingen weergeven goed de zichtlijnen vanuit de oprijlaan en het gebouw. Hiermee wordt duidelijk dat er veel nadruk wordt gelegd op de grootsheid van het gebouw, de benadering daarvan en de zichtlijnen wat het gebouw verbindt met de natuur. Op de tweede afbeelding is nog een beeld te zien wat aan de overzijde van de straat staat op een plein. Dit beeld bevindt zich op de as en maakt duidelijk deel uit van de zichtlijn.De gulden snede

16:58, 5/2/2014 .. Posted in De gulden snede .. 0 comments .. Link

De Gulden Snede

De gulden snede is een getal en een verhouding dat door mensen wordt gezien als de perfecte verhouding. De verhouding is op veel onverwachte plaatsen te zien en komt meer voor dan je denkt, bijvoorbeeld in de wiskunde, natuur, godsdienst, kunst en architectuur en ook in het menselijk lichaam. Wiskundigen duiden de gulden snede aan met de Griekse letter Phi. De gulden snede is een constante van 1,6180.


De gulden snede en de mens

Volgens sommige is ons hele lichaam opgebouwd aan de hand van de gulde snede. Een voorbeeld die we kunnen geven is de Vitruviaanse Man van Leonardo Davinci.


De gulden snede geeft de perfecte verhoudingen aan. De perfecte mens met goddelijke schoonheid. Leonardo da Vinci gebruikte de gulde snede in zijn werken van het menselijke lichaam. Volgens veel wetenschappers is het leven en dus ook de mens een grote reeks van evolutie geweest. Toch zien we elke keer precies dezelfde verhouding weer terugkomen. In de mens komt de gulde snede heel vaak voor.

Afstand

In lichaamslengte

In grootte hoofd

Wijd uitgestrekte armen

1

-

Haargrens tot onderkant kin

1/10

-

Kruin tot onderkant kin

1/8

-

Onderin nek tot haargrens

1/6

-

Maximaal breedte schouders

1/4

-

Midden borstkas tot kruin

1/4

-

Elleboog tot vingertop

1/4

-

Elleboog tot oksel

1/8

-

Lengte hand

1/10

-

Onderkant kin tot neus

-

1/3

Haargrens tot wenkbrauwen

-

1/3

Lengte oor

-

1/3

Lengte voet

1/6

-

Vingerbreedte

Breedte handpalm

Lengte voet

Lichaamslengte

Vinger

1

1/4

1/16

1/96

Handpalm

4

1

1/4

1/24

Voet

16

4

1

1/6

Cubit

24

6

3/2

1/4

Lengte

96

24

6

1

Het gezicht

Veel afstanden in het gezicht voldoen aan de gulden snede. Hiermee wordt volgens sommige ook de schoonheid van de mens bepaalt. Dit zijn de belangrijkste en opvallendste verhoudingen:

  • De tanden. De middelste voortand is 1,618e groter dan de kleinere tand ernaast. De tanden daarnaast voldoen meestal ook aan de perfecte verhouding. Ook de lach voldoet hieraan, het punt waar de tanden naar achteren gaan tot de spleet tussen je voortanden staan tot de perfecte verhouding met de hoek van je lach.
  • De afstand tussen de neusgaten en de afstand tussen de rechter en linkerkant neus
  • De afstand van een kant van het oog tot het begin van de iris en de afstand van de iris tot de pupil.
  • De afstand tussen de wenkbrauwen en de afstand tussen de pupillen
  • De buitekant van de lip tot het eerste ‘heuvel’ in de lip tot de tweede ‘heuvel’
  • Het oor. Deze voldoet perfect aan de zogenaamde Fibonacci spiraal. De lijn start bij de oorlel en eidigt bij de inkeping boven het gat van je oor.

Perfecte gezicht

Dr. Stephen Marquardt (een wetenschapper op het vlak van gezichtsvormen en schoonheid) heeft ‘perfect masker’ gemaakt, met alle punten van perfectie erin. Als een persoon dit masker helemaal past, heeft diegene het perfecte gezicht, volgens de gulden snede. Tot nu toe is er nog niemand gevonden, behalve op kunstwerken en foto’s, die dit masker helemaal past.

De rest van het lichaam

In de rest van het lichaam zit dan natuurlijk ook de gulden snede verstopt. Ze zijn vooral duidelijk te zien in de ledematen, waarbij de gewrichten meestal als meetpunten functioneren. Maar ook in het romp zelf en in het totale lichaam zit de gulden snede. Dan speelt vooral de navel de rol als middelpunt. Zo is bijvoorbeeld de afstand van het hoofd tot de vingeruiteinden de gulden snede van de afstand van het hoofd tot de navel en de breedte van de borstkas is de gulden snede van de breedte van de taille.
 Ledematen zijn wat simpeler. Op het plaatje is goed te zien wat tot de verhouding van 1,618 staat ten opzichte van het vorige. C is de gulden snede van B en B weer van A.

DNA

DNA-moleculen dragen ook de gulden snede met zich mee. Dit is opnieuw erg apart, zeker omdat het DNA erg klein is en uiteindelijk vormt dit het uiterlijk en innerlijk van de mens. Een DNA-molecuul is namelijk 34 Angstrom (1 Angstrom=1.0 10-10 meter) lang en 21 Angstrom breed. Dit zijn cijfers uit de fibonaccireeks. Ook in de vorm van het DNA molecuul zit de gulden snede verborgen. In een DNA-cel zitten 2 buigingen, een grote en een kleine. De lengte van deze twee is weer de gulden snede van de lengte van de grote buiging.hoorcollege week 2 de villa in het landschap

11:45, 4/2/2014 .. Posted in Hoorcolleges .. 0 comments .. Link

Hoorcollege week 2 De villa en het landschap

Tijdens de renaissance werd de natuur gebruikt voor functioneel gebruik zoals verblijf etc. Voor de renaissance was dit echter anders, de natuur werd als obstakel gezien en men zou er al niet in gaan wandelen bijvoorbeeld omdat dit dan werd gezien als arbeid. De renaissance man zou een berg niet beschouwen als obstakel en deze alleen te gebruiken om aan de overkant te komen. Maar zou de berg beklimmen om op de top van de berg uit te kunnen kijken over de natuur en zich verheven voelen met de natuur aan zijn voeten.

Zoals gezegd werd tijdens het college zijn natuur en cultuur twee tegenstrijdige dingen.

Dit wordt in de paragraaf hier boven goed uitgelegd hoe men hier vroeger naar keek

De Veneto was voor de verovering van Constantinopel een ongezond en onbegaanbaar moerasgebied. Na de deze overwinning kwam er een einde aan de alleen staande cultuur Venetië over de wereldhandel op zee. Om dit te kunnen moest de voedselproductie uitgebreid worden en werd de Veneto dus drooggelegd, ontgonnen en geschikt gemaakt voor de landbouw. De Venoto werd de grootste voedselvoorziening van de stad en rivieren en kanalen zorgden in het gebied voor drinkwater en transport. Dus de stedelijke villa’s kwamen op het platteland en fungeerde met meerdere functionaliteiten. Denk hierbij aan het verbouwen van land dus een boerderij, maar ook als rustplaats.

Elke villa had een centrum het belangrijkste punt dit werdt ook wel genoemd het piano nobile.

Ook was elke villa een soort van stad opzich het had een centrum met hierom heen verschillende functionele ruimtes gebouwd. Denk hierbij aan domistieke ruimtes, theatrale ruimtes, logistieke ruimtes en bedrijfs matige ruimtes. Ook belangrijk was dat de villa’s van Palladio aan een rivier en paden zouden worden gebouwd. Via deze wegen konden dan bijvoorbeeld landbouwproducten naar de stad worden getransporteerd en op de wegen/paden kon dan met paard en wagen gereden worden. Om de mensen en het transport te beschermen stonden er vele bomen langs de paden om ervoor te zorgen dat er voldoende schaduw was. Dit ook zodat de paarden niet zouden bezwijken onder de soms tergende hitte in italie. De paden zijn zelf nu nog vrij goed zichtbaar in het landschap en leggen vaak de nadruk op de monumentale as van de villa. Iedere villa heeft namelijk een monumentale en een agrarische as. Deze assen werden in die tijd nooit onderbroken. Nu staan er monumenten of gebouwen of liggen er spoorlijnen in dit landschap die deze assen  dan dus ook doorbreken hoe jammer dit ook is.vitruvius

10:59, 4/2/2014 .. Posted in biografie .. 0 comments .. Link

Week 1

Biografie vituvius

Van zijn leven is alleen bekend wat hij er in De Architectura over vertelt. De architect Sextus Iulius Frontinus noemt hem als Vitruvius de architect. Plinius de Oudere schijnt Vitruvius gekend te hebben, maar noemt hem niet expliciet.Zijn geboorteplaats is niet met zekerheid bekend, maar is hoogstwaarschijnlijk Fondi of Verona geweest.

Vitruvius diende mogelijk als (hoofd)ingenieur (praefectus fabrum) in het leger van Julius Caesar in de eerste eeuw voor Christus.

Volgens eigen woorden  diende Vitruvius bij de Ballista (artillerist), het derde soort wapen in het Romeinse leger. Waarschijnlijk was hij hoofd van de ballista (senior artillerie-officier) die leiding gaf aan de doctores ballistarum (artillerie-experts) en libratores die de machines bedienden.

Vitruvius sloot zich na 44 v.Chr. aan bij het kamp van Octavianus. Daar kreeg hij genoeg geld om zijn kennis op papier te zetten.

Het enige gebouw waarvan we weten dat Vitruvius eraan gewerkt heeft, is een basilica voltooid in 19 v.Chr. Deze stond in Fanum Fortunae, het huidige Fano. De plaats van de Basilica di Fano (in modern Italiaans) is onbekend, maar er zijn pogingen gedaan haar te visualiseren. Mogelijk is ook in Fano de kathedraal een voortzetting van een Romeinse openbaar gebouw, een vroeg-christelijke gebruik: dan zou Vitruvius' basilica opgegaan zijn in de latere kerk.

Vitruvius wordt wel 'de eerste ingenieur' genoemd.

Hij heeft naast zijn militaire werk ook nog veel met water gewerkt. Hij heeft namelijk in 33 v.Chr. en later aquaducten gebouwd.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitruvius_(architect)Citaat vitruvius over de vitruviaanse man

10:58, 4/2/2014 .. Posted in Citaat vitruvius .. 0 comments .. Link

week 1

Het orginele citaat van vitruvius over de vitruviaanse man.

Een van zijn belangrijkste stellingen is dat de lengte, de breedtje, de hoogte en de diepte van een gebouw de menselijke maat dienen te weerspiegelen. Leonardo da Vinci’s beroemde tekening Vitruviusman van het menselijk lichaam, passend in een cirkel en een vierkant, is gebaseerd op Vitruvius’theorie. Vitruvius schreef de afmetingen voor van Curia, de vergaderzaal voor de Romeinse senatoren op het Forum Romanum in Rome.De benadering van Wittkower

10:56, 4/2/2014 .. Posted in Wittkower .. 0 comments .. Link

De architectuur van de renaissance architectuur wordt tegenwoordig beschreven in termen die haar profane karakter benadrukken. Soms wordt de klassieke vormentaal in gelijke mate toegepast in zowel religieuze als profane gebouwen; dat de klassieke vormen in een verschillende context werden gebruikt en dat renaissance-architectuur derhalve een architectuur van de pure vorm.

Hoe moeten deze sacrale gebouwen eruit zien; wanneer zijn hun delen goed geproportioneerd en harmoniëren ze met elkaar? Vitruvius gaf het antwoord. Beroemde opmerkingen over de proporties van het menselijke figuur, die zich in de proporties van de tempels zouden moeten weerspiegelen. Als bewijs van harmonie en volmaaktheid van het menselijk lichaam beschrijft hij hoe een goed gebouwde man, met zijn handen en voeten gestrekt, precies past in de meest volmaakte geometrische figuren, de cirkel en het vierkant.

Bron:Grondslagen van de architectuur in het tijdperk van het humanismeAbout Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories

biografie
Citaat vitruvius
De gulden snede
Hoorcolleges
Inplanting in landschap
Wittkower

Recent Entries

Situatie
De gulden snede
hoorcollege week 2 de villa in het landschap
vitruvius
Citaat vitruvius over de vitruviaanse man

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer