Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Excursieweek 2010 NHTV - Pau Belillas


Excursieweek 2010 NHTV - Amsterdam - Rotterdam - Culemborg

Home | My Profile | Archives | Friends

Donderdag 21 oktober 2010 - Culemborg

Posted at 17:46 on 21/10/2010

EVA- Lanxmeer

Donderdag 21 oktober zijn we in Culemborg geweest. Omdat er een beetje een misverstand was met de planning was een groot deel al om 11.30 uur i.p.v. 13.30 uur aanwezig (waaronder, ik) Dus wij zijn meteen maar de buurt ingegaan om wat leuke plaatjes te schieten en de kenmerken van de buurt op te zoeken. Om 2 uur hebben we nog een presentatie van een buurtbewoner gekregen.

Zo'n tien jaar geleden is het project EVA- Lanxmeer in Culemborg gestart vanuit een particulier initiatief als bijdrage aan de ontwikkeling van een duurzame en milieubewuste samenleving. Inmiddels is de wijk uitgegroeid tot een landelijk en internationaal voorbeeld voor duurzame stedenbouw en voor sociale en maatschappelijke ontwikkelingen.

Wat opvalt als je door de wijk loopt zijn de verbingen van landschappelijke elementen en architectuur. Veel groen en zonnepanelen. Ook zie (met aangegeven borden) hoe het oppervlaktewater geinfiltreerd wordt in de bodem. Wat ook erg opvalt zijn de ontmoetingsplekken in de buurt. Ook vertelde de man in de presentatie, dat de buurtbewoners erg naar elkaar toe trekken doormiddel van activiteiten in de buurt.

Persoonlijk trekt zo'n buurt mij niet echt. Ik vind het super dat ze zo met energie omgaan. Dat ze water hergebruiken, zonnepanelen op het dak en veel groen hebben. Maar dat de buurt zo hecht is, bevalt me niet zo. Het komt bij mij meer over als een grote familie.. Maar wel een hele interessante dag!

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Woensdag 20 oktober 2010 - Amsterdam

Posted at 12:20 on 20/10/2010

Zuiderkerk

Vandaag zijn we naar Amsterdam gegaan, we hebbens ons verzameld bij de Zuiderkerk. Vroeger was dit een kerk, in de oorlog zelfs gebruikt om lijken in op te slaan omdat hier geen plaats voor was. Het is nu omgebouwt tot een informatiecentrum waar de nieuwe ontwikkelingen van Amterdam te zien zijn.

We kregen als eerste een film te zien over de ontwikkelingen van Amsterdam. Daarna een uitleg bij de maquette die gelegen was midden in de zaal.

GWL Terrein

Na de zuiderkerk zijn we met de tram naar het GWL terrein gegaan. Dit voormalige terrein van Gemeente Waterleidingen is omgebouwt tot een woonbuurt van zes hectare, autovrij en is gebouwd volgens duurzame principes. Door het vele groen en de open ruimte geeft je het gevoel dat de wijk ruim is opgezet. De wijk is ook zo ontworpen dat je er bijna geen geluiden van buitenaf hoort.

Volgens de bewoners is dit een zeer prettige buurt om in te wonen. De kinderen kunnen er veilig spelen omdat hier geen auto's rond kunnen rijden. De auto's van de bewoners kunnen geparkeerd worden in de parkeerplaats onder het terrein. Ook wordt de buurt netjes onderhouden door een aantal vrijwilligers die zich hiervoor inzetten.

Ik vond dit een heel leuk idee om zo iets te maken. Veel groen, veilig voor de kinderen, prima!

Westergasfabriek

De Westergasfabriek is een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse stadsdeel West. Begin 21e eeuw is het terrein helemaal opgeknapt en nu heeft het onder de naam Cultuurpark Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming.

Als je door het park loopt krijg je het gevoel alsof je van een stedelijk park naar een landelijk gebied met natuur overloopt. Je krijgt echt het gevoel dat je heel even weg bent. Als je dan foto maakt van een reiger, zie je in een keer een geel/blauwe trein voorbij razen.

Noord/Zuidlijn

Op het einde van de dag kregen we een rondleiding in het informatiecentrum van de Noord/Zuidlijn. Eerst kregen we een film te zien hoe, waar en waarom de Noord/Zuidlijn geplaatst gaat worden. De naam zegt het al: Noord en Zuid verbinden. Dit wordt gedaan met een metrotunnel  die voor een groot deel onder Amsterdam geboort wordt.

Ook wordt er achter het station (IJzijde) een nieuwe overkapping geplaatst waar een nieuwe autotunnel, een busstation en metrolhalte komt. Er komen dus 4 i.p.v. 3 koepels achter het station.

Ik vind dit een goed idee van gemeente Amsterdag ondanks alle kritiek van de bewoners van Amsterdam gaan ze toch gewoon door met de Noord/Zuidlijn.

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Dinsdag 19 oktober 2010 - Rotterdam

Posted at 12:00 on 19/10/2010

City Informatie Centrum (CIC)

We zijn hier begonnen met de excursieweek, we moesten om 10 uur verzamelen bij het City Informatie Centrum. Het CIC is een plek waar je meer informatie kan krijgen over stedenbouw, bouwen, wonen en architectuur. We kregen van een oud- NHTV'er, Tim de Bruijn een presentatie over de nieuwe ontwikkelingen van Rotterdam. Met behulp van een maquette van Rotterdam vertelde hij wat de komende jaren op de planning staat.

Le Medi

Na het CIC zijn we naar Le Medi gelopen, dit is een buurt dat gebouwt is in een mediterraanse stijl. Het betreft 93 eengezinswoningen in het stadsdeel Delfshaven. Het is een buurt waar geen auto´s op kunnen komen waardoor je echt een soort van binnenplaats creeert. Ook kunnen ´s avonds de 5 toeganspoorten opslot zodat je echt een veilige buurt in dit deel van Rotterdam krijgt. Wat opvalt aan deze woningen zijn de bijzondere metselmotieven en de kleurrijke gevels, die de bewoners zelf mogen kiezen. De pergola´s, de balkons samen met het centrale binnenplein met het groen, geven een rustige sfeer in de buurt. Het geeft je echt een gevoel dat je op vakantie bent. (wel zonde van de Nederlands regen..)

Kop van Zuid

De Kop van Zuid is een wijk gelegen op de zuidoever van de Nieuwe Maas tegenover het centrum van de stad. De Kop van Zuid is en wordt gebouwd op voormalige, in onbruik geraakte haventerrein rond Binnenhaven, Entrepothaven, Spoorweghaven, Rijnhaven en de Wilhelminapier. Deze haventerreinen zorgden samen met de Nieuwe Maas voor een grote fysieke afstand tussen het centrum ten noorden van de Maas en Rotterdam- zuid. Door dit gebied om te vormen tot stedelijk gebied en door de goede verbindingen aan te leggen, wordt gepoogd Noord en Zuid met elkaar te verbinden.

Begin jaren '90 werd een plan gemaakt door Riek Bakker en Teun Koolhaas. Dit plan werd in de loop der jaren uitgewerkt tot een stedenbouwkundigplan. Belangrijke elementen hierin zijn de verbindingen met het centrum van Rotterdam d.m.v. de Erasmusbrug en Metrostation Wilhelminaplein, hoogstedelijk gebied met veel voorzieningen langs de rivier en woongebieden langs de binnenhavens. Een aantal historische gebouwen, zoals Hotel New York, waar vroeger mensen logeerde die naar Amerika emigreerde, wordt gehandhaafd, en krijgt een nieuwe functie. Er zijn en er komen vooral veel wolkenkrabbers. Hier staat momenteel de hoogste wolkenkrabber en kantoorgebouw van Nederland de Maastoren.

Pendrecht

De wijk pendrecht vormt samen met de wijken Zuidwijk, Lombardijen en Groot-IJsselmonde de zuidelijke Tuinsteden van Rotterdam. Kenmerkend voor deze wijken is dat ze opgezet zijn volgens de tuinstadgedachte met veel ruimte en groen. Pendrecht is de oudste van de vier wijken en moest na de oorlog de eerste woningnood ledigen.

De wijk is opgebouwd uit vier buurten rondom een centraal plein (plein 1953) en zijn opgezet met de wijkgedachte, woningen die zijn gegroepeerd rond gemeenschappelijke tuinen (stempels). 

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer