Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Praktijk Careful

Nieuw Weblog

15:03, 22/4/2014 .. 0 comments .. Link

Beste lezer, 

 

het weblog is verplaatst en zal vanaf heden te vinden zijn op bruggenbouwers.praktijk-careful.nl

 

Ik zie jullie daar graag terug!loverboys en preventie

09:05, 15/4/2014 .. 0 comments .. Link

Donderdag 10 april zond Zembla een documentaire uit over de loverboy-problematiek in Nederland (Verliefd, verkracht, vermist) waarin duidelijk werd dat, ondanks de media aandacht die het probleem de laatste tijd heeft gehad, het nog steeds een groeiend issue is.

De uitzending geeft een hartverscheurend beeld van jonge meisjes die zo wanhopig op zoek zijn naar bevestiging dat zij al hun grenzen overschrijden en voor het leven beschadigd worden. Tevens laat het programma pijnlijk zien dat zowel de preventie als behandeling van deze tienermeiden nog altijd te wensen over laat. De meisjes zien de promo-video's en denken "dit gebeurt mij niet" terwijl het al bezig is in hun leven! Het aantal meiden dat terugvalt tijdens de behandeling en opnieuw misbruikt wordt of teruggaat naar de loverboy / pooier is eveneens nog veel te hoog. 

Terugkijkend zijn er een aantal zaken die mij opvielen: 

 • Alle geInterviewde meiden hebben een pestverleden (zie artikel "een op de vijf jongeren gecyberpest");
 • De meiden zijn onzeker en in zichzelf gekeerd;
 • De slachtoffers zijn allemaal gevoelig voor iemand die ze "ziet". De aandacht en waardering, de bevestiging spreekt ze aan;
 • De kinderen en hun ouders leven langs elkaar heen en hebben geen écht contact. Dit verslechterd nog wanneer de jongen in zicht komt en ouders weten niet meer hoe ze het contact opnieuw kunnen creeëren. 

Wat mijns inziens nodig is, is een 3-sporenbeleid:

 1. preventie door middel van informatievoorziening;
 2. het weerbaar maken van jongeren, met name slachtoffers van pesten en het herstellen van het zelfvertrouwen;
 3. het herstellen van de open relatie tussen ouder en kind.

In het kader hiervan heb ik een training ontwikkeld voor jongeren (11-14 jaar), genaamd "Hier ben ik". De training richt zich in eerste instantie op de jongeren, het aanleren van sociale vaardigheden, bevestigen van de eigenwaarde en vergroten van het zelfvertrouwen, maar betrekt hier ook op een actieve wijze de ouders bij. Hierdoor raken zij betrokken bij de ontwikkeling van hun kind en worden ouder en kind met elkaar in contact gebracht.

De training eindigt dan ook met een presentatie van de jongeren waarbij ze laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan: "HIER BEN IK". 

Voor meer informatie hierover kunt u terecht op de website van Praktijk Careful, of contact opnemen via n.corsel@praktijk-careful.nlop eigen kracht!?

15:48, 1/4/2014 .. 0 comments .. Link

Na een half jaar met "staatsteun" te hebben geleefd, kreeg ik vandaag het telefoontje dat dit over is.

De startersuitkering is afgelopen en vanaf deze maand zal ik mijn inkomen volledig vanuit mijn eigen onderneming moeten binnen zien te halen.

De UWV-medewerker vroeg mij wat ik nu wilde; terug de ww in of door met mijn bedrijf? Ga ik voor de veiligheid of voor het onzekere bestaan? 

Ik houd mij vast aan een lied van MaryMary:

There will be mountains that I will have to climb
And there will be battles that I will have to fight
But victory or defeat, it's up to me to decide
But how can I expect to win If I never try.

I just can't give up now
I've come too far from where I started from
Nobody told me the road would be easy
And I don't believe He brought me this far to leave me

Never said there wouldn't be trials
Never said I wouldn't fall
Never said that everything would go the way I want it to go
But when my back is against the wall
And i feel all hope is gone,
I'll just lift my head up to the sky
And say help me to be strong

I just can't give up now
I've come too far from where I started from
Nobody told me the road would be easy
And I don't believe He brought me this far to leave me

[Hook:]
No You didn't bring me out here to leave me lonely
Even when I can't see clearly
I know that You are with me(so I can't)

I just can't give up now
I've come too far from where I started from
Nobody told me the road would be easy
And I don't believe He brought me this far to leave me
 
Dus ik ga door. Zonder Staatssteun, maar niet op eigen kracht. Dat nooit ;-)


Bijeenkomst ondernemende maatschappelijk werkers

09:44, 27/3/2014 .. 0 comments .. Link

Dag beste lezers, 

Vanmiddag ga ik naar een bijeenkomst van de NVMW (Nederlandse Vereniging voor Maatschappelijk Werkers). Het betreft een bijeenkomst van de functiegroep zelfstandige maatschappelijk werkers. Ik ga kijken of dit een functiegroep is waar ik lid van zou willen worden.

Waarom zou je dit doen?

 1. Allereerst omdat het mij ontzettend leerzaam lijkt om met collega-zelfstandigen te praten en te ontdekken hoe zij hun praktijk hebben opgezet. Wat werkt wel en wat niet? Waar zijn zij tegenaan gelopen en hoe kan ik dat ontwijken?
 2. Het opbouwen van een netwerk is ontzettend belangrijk als zelfstandige. Het zijn collega's met wie ik eventueel samenwerkingen aan kan gaan, die mij mogelijk werk op kunnen leveren door doorverwijzingen, maar waar ik ook mijn cliënten mogelijk naar kan doorverwijzen. Als zelfstandige is het namelijk heel belangrijk dat je weet naar wie je de cliënten doorverwijst, hier moet ik vertrouwen in hebben. Ik zet er namelijk ook mijn eigen  goede naam voor op het spel!
 3. Vervolgens is het belangrijk om bij elkaar te zitten en te overleggen wat issues zijn waar we allemaal tegenaan lopen, bijvoorbeeld met betrekking tot overheidsbeleid, regelgeving, nieuwe trends in de zorg en welzijn. Samen kunnen we dan een sterker geluid neerzetten! Waar hebben de ondernemende maatschappelijk werkers behoefte aan?
 4. Tenslotte is het natuurlijk ook ontzettend gezellig om met enige regelmaat contact te hebben met gelijkgestemden. Een soort vervanging van directe collega's, welke je als zelfstandige in het dagelijks leven toch wel een klein beetje mist! 

Wat ik graag zou willen bespreken in deze functiegroep is hoe we de zelfstandige maatschappelijk werkers landelijk beter op de kaart kunnen zetten. Met name wat betreft financiering. 

Momenteel worden de grote AWBZ-instellingen door de overheid gefinancierd. Hoe dit de komende jaren gaat worden is nog niet helemaal bekend, met alle transities die onderweg zijn.

Door de vele beleidswisselingen in de (jeugd)zorg is dit een extra spannende tijd. Daarom is het belangrijk dat we als maatschappelijk werkers hierin met elkaar een geluid laten horen. Het geluid dat het werk dat we doen van groot maatschappelijk belang is. En dat het de maatschappij op langere termijn enkel extra geld gaat kosten, door nu (veel) te bezuinigen. 

Ja, de (jeugd)zorg kan goedkoper! Ja, er wordt veel geld weggegooid! 

De (jeugd)zorg en het maatschappelijk werk kan beter, efficiënter en goedkoper. Maar daarvoor is het, mijns inziens, van belang dat er meer oog komt voor de kleine ondernemers, in plaats van al ons geld en vetrouwen te pompen in onpersoonlijke, grote instellingen. 

Hopelijk kan de bijeenkomst van vanmiddag wat meer licht werpen op hoe het er voor staat. Ik maak mijn borst nat en ga eerst maar eens even de kat uit de boom kijken.  (Ben benieuwd hoe lang ik dat vol houdt... Mijn mening komt er meestal vanzelf heel snel uit...)

 

Natanja Corsèlop eigen benen...

19:45, 20/3/2014 .. 0 comments .. Link

Vanavond was ik na een dag hard werken met mijn 8.5 maand oude baby aan het spelen. Mijn kind zit in de fase dat het wil gaan staan en dat dit heel af en toe ook lukt. Terwijl zij druk bezig was bekroop mij continue het gevoel dat ik haar wilde helpen. Ik wilde zo graag dat het haar zou lukken, dat ik de neiging om haar op haar benen te zetten moest onderdrukken, Ik weet namelijk, dat ze het niet leert als ik haar steeds rechtop zet. De enige manier waarop ze het leert is door het zelf te doen. Wat ik wel kan doen, is haar op een plek zetten zodat ze kan oefenen, en de veiligheid bieden zodat ze zichzelf geen pijn doet. 

Dit is niet alleen in de babyfase zo. Ook als een kind de tienerperiode bereikt moet het weer (veel) nieuwe vaardigheden aanleren. Dit is vaak voor ouders net zo spannend als voor het kind zelf. Het liefste zou de ouder het leerproces overslaan en het kind direct leren hoe het moet. Dit geeft echter nooit het gewenste resultaat! Het kind leert op deze manier niet de gewenste vaardigheden en leert -letterlijk en figuurlijk- niet op eigen benen te staan. 

Ook in deze fase is het niet zo dat ouders hulpeloos toekijken; in tegendeel! Aan ouders de uitdagende taak om de juiste voorwaarden en veiligheid te scheppen zodat het kind op een vertrouwde manier de nieuwe vaardigheden kan oefenen. Waar kan een kind beter leren hoe om te gaan met grenzen en uit te proberen wat er gebeurt als je deze overschrijdt dan op een plek van onvoorwaardelijke acceptatie? Waar kan een kind zijn eigen mening gaan vormen door discussies aan te gaan (over werkelijk alles)? Juist, op de plaats waar hij thuis is! 

Dit principe werkt eigenlijk in de hulpverlening net zo. Het is de taak van de hulpverlener zulke condities te creeëren, en zulk een vertrouwen te scheppen, dat de cliënt zich geaccepteerd voelt en op eigen benen durft te gaan staan. De hulpverlener moet dan wel de juiste handreikingen doen, zoals ik mijn kind op een plek moest zetten waar het iets had om zichzelf aan op te trekken. Want met gebakken lucht, kan zowel een baby als tiener als cliënt helemaal niets!!!

En is dat eigenlijk niet het principe van empowerment? De hulpverlening zó inrichten dat de cliënt leert zichzelf op te richten en op eigen benen te staan? 

PS: en net zoals op de foto lukt het dan soms even niet om op te staan. Dat geeft niets, zittend is de wereld ook best leuk!Ouders speuren naar sporen

12:30, 13/3/2014 .. 0 comments .. Link

Zoals jullie mogelijk op facebook en de website (www.praktijk-careful.nl) al hebben gezien werk ik samen met Karin Meijerink van Options to Learn (www.optionstolearn.nl). We zijn een aantal dingen aan het opzetten, waaronder een training voor ouders van kinderen met ADHD, autisme en/of extra behoefte aan structuur. In deze training maken wij gebruik van het handboek Ouders speuren naar sporen. 

Karin is een enthousiaste, zeer capabele en warme vrouw die na jarenlange ervaring in het onderwijs, als leerkracht en remedial teacher haar eigen bedrijf is begonnen. 

Wat ik erg bijzonder vind in deze samenwerking is dat ik merk dat wij, vooral in deze training, erg goed kunnen aanvullen: zij heeft vanuit haar werk zeer veel ervaring in het werken met kinderen en jongeren en is als moeder van 3 kinderen met ADHD ervaringsdeskundige te noemen. 

Ik heb  ook ervaring met ADHD en autisme en het bieden van structuur, maar dan met name op een professione manier vanuit een (wat meer) theorethische achtergrond. Hierdoor zijn wij veelzijdig en kunnen we ouders optimaal coachen in deze training.

De training bestaat uit tien bijeenkomsten van ongeveer 1.5 uur waarin ouders onder andere leren:

 • in gesprek gaan met je kind
 • grenzen aangeven
 • positief gedrag belonen
 • gedrag aanleren
 • gedrag afleren

Dit gebeurt door middel van een werkwijze die perfect aansluit bij de taakgerichte hulpverlening waar Praktijk Careful om bekend staat:

er zijn gezamelijke bijeenkomsten, waarin ouders met elkaar in contact komen, ervaringen uitwisselen en handvatten ontvangen. Daarnaast krijgen de ouders thuiswerkopdrachten mee, welke ervoor zorgen dat het geleerde direct in de praktijk kan worden gebracht en ouders op korte termijn de inpact van de training kunnen merken.

Mocht je geintereseerd zijn in deze training, laat dan je gegevens achter, of neem contact op met Karin Meijerink (info@optionstolearn.nl) of mij (n.corsel@praktijk-careful.nl

We zijn momenteel nog op zoek naar een goede locatie in Arnhem voor de training, welke 3 april van start zal gaan. Heb je daar goede ideeën over? Deze horen we graag!

Natanja Corsèl-van WettumEerste weblog

11:11, 11/3/2014 .. 1 comments .. Link

Zo, daar ga je dan!

Vanaf vandaag ben ik de trotse eigenaar van een eigen weblog. Deze zal ik gebruiken om iedereen op de hoogte te houden van het wel en wee van Praktijk Careful. Daarnaast wil ik dit als platform gebruiken om mijn mening op de jeugdzorg te kunnen uiten. 

Allereerst stel ik mijzelf even voor:

Ik ben Natanja Corsèl-van Wettum. Geboren en getogen in Zeeland en vanuit daar steeds iets verder noord-oosten getrokken (via Gorinchem en Ede in Arnhem aanbeland). Hier in Arhem heb ik mij samen met mijn man, Vincent Corsèl, gevestigd en hebben wij 2 schitterende kinderen gekregen, welke nu 3 jaar en 8 maanden oud zijn. Daarnaast hebben wij sinds korte tijd een trouwe viervoeter aan onze zijde: Dino. Een 9 jarige Spaanse hond van een niet te identificeren ras.

Nadat ik netjes in 6 jaar mijn VWOdiploma heb behaald, besloot ik Maatschappelijk Werk en Dienstverlening te gaan studeren in Ede. dit bleek al snel een goede keuze en zowel de opleiding als het studentenleven bevielen mij prima!

Na mijn afstudeerstage, voor 10 voor Toekomst in Dordrecht, ben ik dan aan de slag gegaan als gezinsvoogd bij Bureau Jeugdzorg Amersfoort. Een hele pittige eerste baan, bleek al snel. Wat mij tegenviel in het werk was dat ik veel bezig was de lijnen uit te zetten voor de hulpverlening, maar weinig deed aan daadwerkelijke hulp. Ik had (te) weinig contact met de jongeren en hun ouders en vond het lastig om als stuurlui aan de wal te staan. Ik wilde daadwerkelijk iets betekenen en het gesprek met ouders en kinderen aangaan. Al snel besloot ik dus een nieuwe baan te zoeken. Ik heb daarna een tijd in verschillende (opvang)huizen gewerkt, onder andere met autistische jongeren en jongeren die uit jeugddetentie kwamen. Dit was erg gaaf om te doen!

Uiteindelijk heb ik aan mijn droom om voor mijzelf te werken in de jeudzorg toegegeven en heb de stoute schoenen aangetrokken. Tijdens de zwangerschap en het verlof van mijn tweede kind had ik voldoende de tijd om na te denken wat ik daadwerkelijk wilde en wat mijn visie op hulpverlening is.

Dat kwam neer op het volgende: Ik wilde graag kortdurende en taakgerichte hulpverlening bieden aan jongeren en hun ouders. Ik geloof in de kracht van mensen zelf en het optimaliseren van hun mogelijkheden door de hulpverlening. Ik houdt niet van pappen en nathouden en wil mij sterk maken voor hen die iets willen bereiken in hun leven en willen ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. Dit alles wil ik doen vanuit mijn overtuiging dat ieder mens gaven heeft gekregen en door God geliefd wordt. 

Ik werk vanuit Geloof, hoop en liefde, en de meeste van deze is de liefde!

Ik wil eerlijke hulpverlening bieden, in tegenstelling tot de jeugdhulpverlening zoals deze vandaag de dag is georganiseerd. Deze eerlijkheid bestaat voor mij uit 5 pijlers, welke volgens mij zijn terug te vinden in mijn werk als maatschappelijk werker:

 1. Geen verborgen agenda's

 2. Rechtvaardigheid

 3. Oprechte betrokkenheid

 4. (Economische) openheid

 5. Iedereen dezelfde kansen, iedereen is welkom

Deze uitgangspunten creeëren samen GROEI. Persoonlijke groei voor jongeren en hun ouders, maar ook groei van vertrouwen en liefde in relaties. Groei van betrokkenheid in de maatschappij. Groei naar het beeld dat God voor ogen heeft.

Dit is mijn visie op hulpverlening; de hulpverlener is helpt de cliënt om tot groei en bloei te komen, om open de blik te kunnen werpen op wat komen gaat. Met vertrouwen de toekomst tegemoet. Dit spreekt ook uit de slogan van Praktijk Careful: "Een Brug naar de Toekomst". 

Op deze plek kunnen jullie vanaf nu mijn werkzaamheden volgen en zal ik met regelmaat informatie over activiteiten van Praktijk Careful zetten. Houdt het weblog dus goed in de gaten!

Natanja Corsèl-van WettumAbout Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Nieuw Weblog
loverboys en preventie
op eigen kracht!?
Bijeenkomst ondernemende maatschappelijk werkers
op eigen benen...

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer