Haarverlies bij mannen, wat is de oorzaak én hoe kun je het behandelen?

0
3153
haarverlies mannen

Haaruitval is een vervelend probleem. Indien je hier veel last van hebt, zijn er mogelijk kale plekken of inhammen zichtbaar. Bij oudere mannen is het de normaalste zaak van de wereld dat zij vroeg of laat haren verliezen. Het komt echter ook geregeld voor dat jonge mannen kampen met haarverlies. Heb jij hier ook mee te maken? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe dit komt en wat je ertegen kunt doen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in de onderstaande tekst namelijk wat de oorzaak is van haaruitval bij mannen en hoe je dit kunt behandelen.

De oorzaak van haaruitval bij mannen

Het DHT-hormoon is in veel gevallen de oorzaak voor haaruitval bij mannen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de doorbloeding van een haarzakje minder goed is. Gevolg hiervan is dat de groeifase van een haar korter wordt. Het duurt dus langer voordat een haar groeit, terwijl oude haren wel gewoon uit blijven vallen. Indien je als man te maken hebt met overmatige haaruitval, kan dit op den duur zorgen voor kale plekken of inhammen. Ook vrouwen kunnen overigens last hebben van haaruitval. Bij vrouwen ontstaan echter geen kale plekken, maar hun haar wordt dunner. Dit komt voornamelijk doordat haren bij vrouwen verspreid over het hele hoofd uitvallen. Bij mannen vallen haren vaak op dezelfde plek uit, waardoor de hoofdhuid beter en sneller zichtbaar wordt.

Dit doe je tegen haaruitval

Heb je te maken met haaruitval? Dan zijn er mogelijk al een aantal kale plekken zichtbaar. Dit is geen pretje. De kans is dan ook groot dat je hier iets aan wilt doen. Probleem is alleen dat veel mannen geen idee hebben wat zij het beste kunnen doen bij haaruitval. Mogelijk probeer je het eerst met verschillende shampoos of misschien pas jij jouw eetpatroon wel aan in de hoop de haaruitval tegen te gaan. In veel gevallen werkt dit echter niet.

Indien je vaak te maken hebt met haaruitval, kun je beter voor een haartransplantatie kiezen. Bij deze behandeling worden groepjes haarzakjes herverdeeld vanuit het donorgebied. Het donorgebied is vaak de achterkant van het hoofd. Deze haarzakjes worden verplaatst naar kale plekken of inhammen, zodat hier weer haar gaat groeien. De nieuwe haargroei zal vervolgens niet meer uitvallen. Hoe dit komt? Omdat de haren uit het donorgebied een andere genetische aanleg hebben. Deze haren zijn namelijk immuun voor het DHT-hormoon, waardoor je niet langer bang hoeft te zijn voor haaruitval. Een haartransplantatie is zowel bij inhammen als bij haaruitval op de kruin mogelijk. Kortom: transplantatie ben je binnen de kortste keren verlost van kale plekken op jouw hoofd.