Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Heerlijke recepten†

Courgettesoep

14:50, Monday 3 November 2014† ..† 0 comments† ..† Link

courgette

  • 1 courgette, in stukjes
  • 1 ui, in stukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 ml kippenbouillon
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 200 ml melk

bereiden

Fruit de courgette en ui zachtjes aan in de hete olie. Voeg de bouillon en de pesto toe en kook de courgette in ca. 8 minuten zachtjes gaar. Pureer de courgette met het vocht met de staafmixer tot een gladde soep en meng de melk erdoor. Warm de soep nog heel even door en voeg zout en peper naar smaak toe.



Rilette van varkenvlees

15:27, Friday 31 October 2014† ..† 0 comments† ..† Link

rilette

 

 

Ingrediënten

  • 600 gr niet te vet buikspek aan stuk (of gebruik speklappen, heb ik ook gedaan)
  • 3 tn knoflook
  • 1 tl grof zeezout
  • 120 ml droge witte wijn, bv pinot grigio
  • 60 ml cognac
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 150 gr gedroogde pruimen
  • 240 ml rode wijn
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 snufje kruidnagel
  • 2 st steranijs

Materialen

  • Oven, foodprocessor, kleine terinnes of schaaltjes.

Bereiden

Laat de gedroogde pruimen al wat wellen in de rode wijn.

 

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Snij het varkensvlees in dikke repen en leg op de zijde in een ondiepe ovenschaal.

Maak mbv een vijzel of platte kant van een groot mes van de knoflook en grof zeezout een grove pasta.

Smeer dit over de repen buikspek.

Leg op het spek wat gebroken laurierblaadjes, verse tijm, twee steranijsjes en eindig met flink wat peper.

Giet de witte wijn en de cognac over het vlees.

Leg in de schaal over het gerecht bakpapier.

Dek de ovenschaal af met alufolie en zet in de oven.

Laat dit 3 uur rustig garen in de oven.

.........................................

Maak intussen de pruimenjam, door de gedroogde pruimen in een pan te verwarmen met de rode wijn, suiker en snuf kruidnagel.

Laat zachtjes koken tot de pruimen een jam zijn geworden. Ca 40 minuten.

Laat afkoelen.

Als het varkensvlees klaar is, laat afkoelen. Bewaar enkele lepels bakvocht.

Pluk het vlees met vet in stukjes en laat het in de foodprocessor enkele malen pulsen tot het een grove vleesmassa ontstaan is.

Voeg twee tot drie eetlepels van het overgebleven bakvocht toe.

Puls nog een enkele keer. Proef of alles op smaak is.

Vul enkele kleine terinnes of schaaltjes met de rillette en lepel er de pruimenjam op.

De rillette is zo enkele dagen in de koelkast te bewaren en is makkelijk in te vriezen.

Heerlijk op (zelfgemaakte) toast.

Bronvermelding

A. Langbein



Harissa

13:59, Tuesday 14 October 2014† ..† 0 comments† ..† Link

ha

 

 

Ik ben verzot op harissa. Je kunt het natuurlijk kant en klaar in potjes kopen, maar zelfgemaakt is toch veel lekkerder en, als je alle ingrediënten in huis hebt, sneller klaar dan wanneer je eerst naar de winkel moet fietsen/rijden/lopen. 

Harissa is een Tunesische hete rode saus, gemaakt van pepers, tomaten en diverse kruiden. Harissa wordt gebruikt in soepen en couscous en rijstgerechten. 

Pas op met gebruiken, want het is net zo heet als sambal. 

 

50 gr. verse rode pepers


2 kleine tomaten


3 teentjes knoflook

1 eetl. zout

1 eetl. djinten (komijnpoeder)


1 eetl. ketoembar (korianderzaadpoeder)


halve eetl. karwijzaad

3 eetl. extra vergine olijfolie

 

Snijd een kruis over de tomaten, dompel ze even in kokend water en spoel ze af onder koud water.

Ontvel de tomaten verwijder de pitjes en snijd de tomaten in kleine blokjes.

Haal het steeltje van de pepers. Rol de pepers over een plank, of tussen je handen, de zaadjes inde peper komen nu los te liggen schud de zaadjes eruit.

Snijd de pepers door en verwijder de overgebleven zaadjes. Snijd de pepers in zeer kleine stukjes. Hak de knoflook fijn.

Doe de pepers, tomatenblokjes, knoflook en alle kruiden met 3 eetl. olijfolie in een keukenmachine.

Draai er een fijne pasta van. Doe het in een uitgekookt potje met deksel, zet het donker en koel weg. Je kunt de harissa dan zeker 1 maand bewaren.

 

 



Ajam ketjap

22:19, Tuesday 7 October 2014† ..† 0 comments† ..† Link
  • 750 gram kipfilet, in stukjes
  • 3 uien, in ringen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 kipbouillon blokje
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel sambal
  • 4 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • klein stukje trassi of beetje poeder
  • mespuntje laos
  • mespuntje djahé 
  • mespuntje sereh

 

Ui fruiten in olie met de uitgeknepen knoflook. Goed blijven roeren. Het mag niet aan de bodem gaan zitten. Als het begint te kleuren de suiker meebakken en dan de sambal. Vervolgens de kruiden even meebakken maar blijven roeren. Voorzichtig wat water toevoegen maar niet te veel anders wordt het te nat. Ketjap erbij en dan de kip . Lekker laten sudderen tot de kip helemaal zacht is. Beetje water erbij als het te veel inkookt.

Erg lekker met sambal boontjes en wat nasi putih (witte rijst). 





pasta rotolo met pompoen en spinazie

16:23, Saturday 4 October 2014† ..† 0 comments† ..† Link

pasta

 

voor 4-6 personen

totale bereidingstijd 2 uur en 20 minuten

 

1 flespompoen

1 rode ui

olijfolie

1 tl gedroogde tijm

500 gram diepvriesspinazie

1 nootmuskaat, om te raspen

4 tenen knoflook

1 pot passata di pomodoro van 700 ml

6 grote, verse pastavellen (elk ongeveer 15 bij 20 cm)

50 gram feta

20 gram parmezaanse kaas

desgewenst een paar takjes salie

 

verwarm de oven voor op 180graden celcius/gasovenstand 4. Rooster de pompoen ongeveer 1,5 uur in zijn geheel op een bakplaat in de oven en haal hem er uit. pel intussen de ui, snijd hem grof en bak 10 minuten in een scheutje olijfolie, de tijm en een snufje peper en zout in een middelgrote pan op halfhoog vuur en roer af en toe. roer er de bevroren spinazie door, laat het mengsel 15 minuten zachtjes met deksel koken tot het vocht verdampt is en zet de pan van het vuur. Snijd de pompoen in de lengte doormidden, schil de beide helften, schep er de pitjes uit en prak het vruchtvlees met een vork fijn. BNreng zowel de spinazie als de pompoen met peper, zout en nootmuskaat op smaak. 

Pel de tenen knoflook, snijd ze in dunne plakjes en bak ze een paar minuten met een scheutje olie in een ondiepe, ovenbestendige braadpan van 28 cm op matig vuur, tot ze licht goudbruin zijn. Giet er de passata bij, spoel de pot uit met een scheutje water en voeg dat ook toe.Breng de saus aan de kook, laat hem 3 minuten zachtjes pruttelen en breng hem op smaak met zout en peper. 

 

Leg de pastavellen in de lengte op een schoon werkvlak. Bestrijk ze snel met water zodat ze niet uitdrogen, verdeel er eerst een egale laag pompoen over, leg er vervolgens de spinazie op en sluit af met een laagje verkruimelde feta. Rolde vellen op, snijd de rollen in vier stukken en zet ze rechtop naast elkaar in de tomatensaus. Bestrooi met de versgeraspte parmezaanse kaas, hussel de salieblaadjes (desgewenst) met een beetje olie door elkaar en strooi ze er op. Dek de pan af met aluminiumfolie en zet hem 35-40 minuten onder in de oven tot er een goudbruin, krokant korstje op zit. Heerlijk met een frisse groene salade. 



Shepherds Pie

20:33, Tuesday 30 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

Shepherds pie

 

 

Dit recept stond maar heel even online op jamieoliver.com en ik wou hem bewaren, dus gekopieerd.. ;) Het is in het Engels, daar ben ik me heel erg van bewust. Wil je hem maken maar is Engels net zo leesbaar voor je als, pak hem beet. Russisch, geef dan een gil. Ik vertaal met alle liefde. 

 

  • For the filling:

  • 2 kg shoulder of lamb, bone in

  • olive oil

  • 4 red onions

  • 4 carrots

  • 4 sticks of celery

  • 1 medium swede

  • a few sprigs of fresh rosemary

  • 1 heaped tablespoon plain flour

  • For the topping, sides & bottom:

  • 2.5 kg Maris Piper potatoes

  • 2 good knobs of unsalted butter

  • 100 g Cheddar cheese

  • 2 sprigs of fresh rosemary

  • 60 g fresh breadcrumbs

 

I believe this is the ultimate shepherd's pie – a recipe designed to use up leftover roasted meat. Historically, you'll find it had potato on the bottom, sides and top, so I was inspired to run with this, giving you a pie with crispy potato all the way round, gorgeous tender meat and veg in the middle, and the best gravy to pour over your portion. This is definitely next-level cooking. To be honest, it's so damn good that I'll usually roast a small lamb shoulder specially in order to make a big shepherd's pie for eight to ten people, which also gives you enough filling to freeze for another day – always a bonus.

Preheat the oven to 170°C/325°F/gas 3. In a snug-fitting high-sided roasting tray, rub the lamb all over with a little oil and a good pinch of sea salt and pepper. Add a splash of water to the tray, then roast for 4 hours, or until the meat is tender and will fall away from the bone. Remove from the oven and leave to cool in the tray, then lift the lamb out onto a board, take all the meat and crispy skin off the bone and roughly chop it, reserving the bones. Skim away any fat from the tray and pop it into a clean jam jar. Add a splash of boiling water to the tray and stir around to pick up all the lovely sticky bits from the bottom. Keep it all to one side.

For the filling, peel and roughly dice the onions, carrots, celery and swede, then put them into your biggest pan on a medium-high heat with 2 tablespoons of reserved lamb fat. Strip in the rosemary leaves, then fry the veg for 20 minutes, or until lightly caramelised, stirring regularly. Stir in the flour, lamb, bones and tray juices, then pour in 1.5 litres of water. Bring to the boil, then put the lid on and reduce to a gentle simmer for 40 minutes, or until you've got a loose, stew-like consistency, stirring occasionally. To guarantee intense gravy and a tender but dense filling, remove and discard the bones, then place a large coarse sieve over a pan and, in batches, spoon the lamb stew into the sieve. Let the gravy drip through, and after a couple of minutes, when you get a dense pile of meat and veg in the sieve, transfer that to a bowl, leaving the gravy in the pan. Separately freeze half the cool meat and gravy for another day.

For the topping, sides and bottom, peel and roughly chop the potatoes and cook in boiling salted water for 12 to 15 minutes, or until tender. Drain and leave to steam dry, then add the butter, grate in half the cheese, season to perfection with salt and pepper, mash well and cool completely. Preheat the oven to 200°C/400°F/gas 6. Use a little reserved lamb fat to grease the inside of a large pie dish (25cm x 30cm), then pick and tear over the rosemary leaves and sprinkle with half the breadcrumbs – they'll stick to the fat and add an incredible crunch. A handful at a time, press the cooled mash into the dish, covering the bottom and sides with a 1cm-thick layer. Spoon in the filling and a couple of spoonfuls of gravy, smooth out, then top with the remaining mash, pat it flat, scuff it up with a fork and pinch it at the edges. Grate over the rest of the cheese, scatter with the remaining breadcrumbs and drizzle lightly with oil. Importantly, bake on the bottom of the oven for 1 hour 10 minutes, or until crisp and golden. Warm your gravy through (reducing if desired), then serve the pie with loads of seasonal greens or peas and lots of condiments.

 



Mexicaanse chili met rundvlees

21:04, Thursday 18 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

chili

 

Voor 8 personen 

Totale bereidingstijd 5,5 uur

per portie 327 calorieën. 

 

2 rode uien

4 tenen knoflook

2 verse rode Spaanse pepers

1 bosje verse koriander (20 gram)

olijfolie

2 tl gemalen komijn

2 tl gerookt paprikapoeder

2 tl kaneel

2 verse laurierblaadjes

2 blikken van 400 g tomatenblokjes

1 kg schenkel, met bot, zonder pees

1 blik van 400 g cannellinibonen

1 groene paprika

4 lente uitjes

150 gram kerstomaatjes

extra vierge olijfolie

wittewijnazijn

desgewenst: magere yoghurt, voor erbij 

 

Verwarm de oven voor op 170°C/gasovenstand 3. pel en snipper de uien, hak de knoflook fijn, snijd de Spaanse pepers in ringetjes en koriandersteeltjes fijn en bak alles met een flinke scheut olijfolie in een grote braadpan op matig vuur. Doe er alle specerijen en de laurierblaadjes bij en laat het geheel terwijl je regelmatig roert 15 minuten bakken. Gier er als de boel te sticky wordt eventueel een of twee scheutjes water bij. 

Doe er de tomatenblokjes en 1 blikje water bij en laat het mengsel aan de kook komen terwijl je de schenkel rondom inwrijft met peper, zou en olijfolie. Leg het vlees voorzichtig in de saus, leg een deksel op de pan, zet hem in de oven en stoof het vlees 5 uur. Roer halverwege en giet er eventueel een flinke scheut water bij om de saus te verdunnen. Giet 20 minuten voor het einde de bonen aan en roer ze erdoor als de chili er droog uitziet. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. 

Verwijder intussen de zaadjes uit de paprika, maak de lente uitjes schoon en hak ze samen met de kerstomaatjes en het grootste deel van de korianderblaadjes fijn. Hussel ze met een scheut extra vierge olijfolie en azijn in een kom door elkaar en breng de vlugge salsa op smaak. Schud als het vlees van het bot valt en de chili heerlijk dik is het merg uit het bot en roer het er door heen. Breng op smaak, strooi er de resterende korianderblaadjes over en serveer hem met de salsa en desgewenst een lepel yoghurt. Heerlijk met een gegrilde maïskolf en zoete aardappels uit de oven. 

 

Bron: Bespaar met Jamie. 



Cassoulet (Franse boerenstoofschotel)

14:42, Sunday 7 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
cassoulet
Toen ik dit recept voor de 1e keer las, keek ik een beetje raar op. Wat een aparte combinatie,
varkensworstjes en kip in 1 gerecht. Maar op de foto zag het er wel lekker uit, dus toch maar geprobeerd. En het is zalig!
Ik heb er afbakmeergranenbrood bijgedaan en een focaccia, om de sappen op te deppen.
Verder kun je hier natuurlijk eindeloos mee variŽren. Ik maak het wel eens met gehaktballetjes en boontjes, bijvoorbeeld.†
Ingredienten:
250 gram varkenschipolata worstjes
300 gram kipdrumsticks
3 el olijfolie
4 uien, in ringen
2 tl gedroogde Provencaalse kruiden
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
2 blikken reuzenbonen (a 425 gr. van Bonduelle), uitgelekt
200 ml rode wijn
Bereidingswijze:
maak van alle chipolata 2 kleine worstjes door ze in ht midden in te draaien en daarna de 2 helften los te snijden. Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak de kip en de worstjes 6 min. rondom bruin. Neem uit de pan. Bak in hetzelfde vet de ui 8 minuten op laag vuur.
Leg het vlees terug in de pan. Voeg de kruiden, tomatenblokjes, bonen en wijn toe en laat 15 mimnuten sudderen.
Lekker met knapperig brood en een groene salade.
Je kunt de cassoulet 's ochtends al bereiden. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm 10 min. in een pan op laag vuur.
bron: Allerhande 01-2011


Lamsgehaktballetjes uit de tajine

14:02, Sunday 7 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
lam
 
Dit gerecht heb ik al vaker gemaakt en het is een groot succes hier.
Erg lekker, makkelijk te maken en als je een ingredient niet lust (of niet in huis hebt), zoals ik heb met olijven, laat je het er gewoon uit. Ik eet er zelf altijd couscous bij, met rozijnen erdoor.
 
ingredienten voor 4 personen:
 
500 gram lamsgehakt
1 ui, fijngesnipperd
2 el koriander, fijngehakt
1/2 el milde paprikapoeder
2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 gram zwarte en/of groene olijven zonder pit, in plakjes
1 ei
4 el paneermeel met kruiden
4 el olijfolie
1 blik tomatenstukjes
peper en zout
 
bereidingswijze:
 
Kneed het gehakt met ui, koriander, knoflook, olijven, peper en zout. Voeg het ei en het paneermeel toe en kneed tot een ietwat vaster mengsel. Draai kleine balletjes van het gehakt.
Zet de tajineschaal op een matig vuur en verwarm de olie. Bak de gehaktballetjes rondom bruin en voeg de tomatenstukjes toe. Roer het geheel goed door, plaats een vlamverdeler onder de tajine en zet het deksel er op. Laat de gehaktballetjes in 20-30 minuten zachtjes gaar worden. Lekker met couscous of gekookte rijst.
 
bron: koken met de tajine, kleurrijke recepten uit de Noord-Afrikaanse keuken


Geroosterde Italiaanse worstjes met groenten

13:58, Sunday 7 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
worstjes
 
Hoe simpel kan iets zijn. De smaak is zo puur, zo lekker. Omdat ik niet altijd aan toscaanse worstjes kan komen, doe ik er ook wel andere worstjes in.
 
ingredienten:
 
1 kg vastkokende aardappelen, schoongeboend (niet geschild)
3 uien
1 courgette, in halve plakjes van 1 cm dik
3 el olijfolie
1 el zeezout grof
8 toscaanse worstjes
1 zak rucola (75 gram)
 
bereidingswijze:
 

1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ovenbakplaat met het bakpapier. Snijd de ongeschilde aardappelen in partjes. Pel de uien en snijd ze door de wortelaanzet in partjes. Schep de aardappelen, de uien en de courgette in een wijde schaal om met de olie. Verdeel over de bakplaat en strooi er het zeezout over. 2. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de aardappelen met de groenten 20 min. Schep om en leg er de worstjes tussen. Rooster in nog eens 15-20 min. goudbruin en gaar. 3. Verdeel de worstjes over 4 borden. Schep de rucola door de aardappelen met groenten en leg erbij.

bron: Albert Heyn


Zomerse salade

13:41, Sunday 7 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
In de zomer van 2010 was ik op vakantie in Zuid-Frankrijk. We kochten daar een volkskrant en daar stond een recept in wat wel erg lekker klonk en ook mooi past bij het zalige, warme weer. Niet te veel werk maar toch ontzettend lekker. 
Ik kan niet meer zien uit welke volkskrant het is, ik heb alleen het recept uitgeknipt en bewaard.   

Ingredienten:
1 pond gekookte opperdoesjes
250 gram sperzieboontjes
limoensap, olijfolie en knoflook
botersla
2 gekookte eieren
4 tomaten
2 blikjes tonijn, uitgelekt
vinaigrette van olijfolie, citroensap, kappertjes en peper
 
Bereidingswijze: 
Was de opperdoesjes grondig, snijd ze doormidden, kook in de schil gaar en laat afkoelen. Blancheer de sperziebonen drie minuten in kokend water en spoel daarna met koud water af. Besprenkel met een dressing van olijfolie, citroensap en knoflook uit de knijper. 
Spreid de gewassen botersla it op een mooie grote schaal. Leg in het midden de aardappelen, daarnaast de boontjes, de gekookte eieren en de tomaten in partjes. Drapeer er de tonijn overheen. 
Het mooi opmaken van een schotel is het halve werk. 
Maak een dikke vinaigrette van een ruime hoeveelheid olijfolie, citroensap, kappertjes en peper en stort die over de aardappelen. Houd een beetje achter de hand, zodat naar smaak op het bord nog wat kan worden bijgeschonken. 
 
Deze salade kan 's ochtends voor een deel worden voorbereid, zodat overdag ongehinderd gezwommen, gefietst of gescooterd kan worden. Strooi er voor het opdienen eventueel zwarte olijven, fijngesneden zure augurk en rode uienringen overheen. 
Geschikt als voorafje voor vier, of als een maaltijdsalade voor twee.  

Bron: volkskrant zomer 2010, recept van Marie Louise Schipper


Simpele hapjes

19:19, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

ham

Als er hier mensen komen eten, maak ik vaak wat hapjes vooraf, lekker met een wijntje. 
Een paar daarvan zijn zo simpel dat je ze binnen een paar minuten klaar hebt.
Op verjaardagen serveer ik die hapjes ook nog wel als snack.
 
brood met knoflook en olie

(oud) stokbrood
knoflookteentjes
(extra vierge) olijfolie
 
Snijd het brood in plakjes. Heb je oud 'gewoon' brood, snijd de plakken dan nog een keer doormidden. 
Rooster het stokbrood in de oven of grill. Gewoon brood kan even in het broodrooster. 
Aan tafel strijk je met een knoflookteen over het sneetje brood en dan doe je er een klein beetje olijfolie op. 
Erg lekker! 
Als variatie kun je er ook kleingesneden tomaat met basilicum op doen. 
 
dipgroente met humus 
 
1 komkommer
1 bleekselderij
1 winterwortel
 1 bakje humus (of maak het zelf)
 
Snijd de groentes in reepjes, zo dun als een frans frietje en een centimeter of 5 lang. 
Zet ze in smalle, hoge glazen op tafel met een schaaltje humus er bij. 
Als variatie kun je er natuurlijk ook andere dips bij zetten. 
 
Meloen met ham 
 
Simpeler kan bijna niet. ;-)
1 (galia)meloen
rauwe ham, mijn voorkeur gaat uit naar serrano of iberico. 
 
Snijd de meloen in partjes en leg ze in een mooie cirkel op een schaal. Leg over elk partje een stuk rauwe ham en eet smakelijk! 
Je kunt ook de meloen in een plak ham rollen, dan wel eerst even de schil er af halen.  

Tomaat met mozzarella en basilicum
 
3 tomaten, in plakken gesneden
2 bollen mozzarella, in plakken gesneden
blaadjes basilicum
olijfolie
balsamico azijn
 
Leg op een platte schaal de plakken tomaat, leg op elke plak een plak mozzarella, druppel er olijfolie en balsamico azijn over en leg op elk plakje mozzarella een stukje basilicum. 


Spaanse tortilla

19:14, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
tortilla
 
Favoriet hapje van mijn man, die een poos in Spanje heeft gewoond. Erg lekker als het lauw is maar ook koud is het niet te versmaden!
In de zomer maak ik het nog wel eens als voorafje, lekker als je buiten zit. Witte wijn er bij en smullen maar..  
 
500 gram aardappelen, in plakjes gesneden
1 middelgrote ui, in dunne ringen
4 eieren
scheutje melk
5 eetlepels olijfolie om de aardappel in te bakken
1 eetlepel olijfolie om de tortilla in te bakken
zout naar smaak
ruim zwarte peper
 
Bak de aardappel met ui, peper en zout zachtjes een kwartier in de olie, zodat de aardappel gaar wordt. Laat niet aanbranden dus regelmatig omscheppen.
Af laten koelen tot het lauw aan voelt. Doe je dit in een vergiet, ben je ook meteen het overtollige vet kwijt. 
Klop de eieren los met het scheutje melk en aardig wat peper. Voeg het aardappelmengsel toe, rustig doorroeren en 1 minuut laten rusten. 
Verhit 1 eetlepel olie in de pan en laat het aardappel-ei mengsel er voorzichtig in glijden. Druk met een vork op lepel de uitstekende stukjes aardappel in het mengsel. 
Bak dit mengsel 1 minuut op middelhoog vuur en zet het daarna laag om door te laten garen. Dit kan ongeveer 10 minuten duren. Het mengsel is gaar als de bovenkant droog is. Doe eventueel een deksel op de pan, dan kan de warmte niet weg. 
Zodra de bovenkant van de tortilla droog is, leg je een plat bord op de pan en draai je het mengsel om op het bord. Laat de tortilla met de ongebakken kant terug in de pan glijden en laat een paar minuutjes op laag vuur bruin worden. Draai de tortilla weer om op een bord en laat afkoelen.  

Variaties zijn hier natuurlijk volop te bedenken. Ik denk aan een pittige variant door er spaanse peper of sambal door te doen. Probeer eens wat meer bite te krijgen door wat knoflook er bij in.
Met peterselie of basilicum is het ook erg lekker. 
Voor een Italiaanse variant gebruik je macaroni of spaghetti bolognese ipv aardappel. 
 
bron: familie recept 


Boeuf Bourguignon

19:12, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
boeuf
 
Soms moet je recepten een beetje aanpassen. Voor mij is dit er 1, aangezien ik een allergie heb voor paddenstoelen en dus ook champignons. Gelukkig kan ik ze in dit recept er uit halen. 
 
ingredienten:
 
750 gram doorregen runderlappen, in stukken van ca. 4 cm
zout en peper naar smaak
1 ui, in plakjes
1 eetlepel verse tijmblaadjes
3 eetlepels fijngehakte peterselie
2 laurierblaadjes
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
2 eetlepels olijfolie
2 deciliter rode wijn
20 gram boter
75 gram spek, in blokjes
20 verse zilveruitjes, gepeld
1 eetlepel bloem
2,5 deciliter runderbouillon
250 gram kleine champignons, schoongemaakt
 
bereiding: 
 
Doe het vlees in een kom en bestrooi met peper en zout. Roer er de ui, kruiden, knoflook, olijfolie en wijn door en laat het minstens 3 uur marineren. 
Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de blokjes spek goudbruin.
Voeg de zilveruitjes toe en laat ze rondom lichtbruin kleuren. 
Haal dit mengsel uit de pan en zet het apart. 
Haal het vlees uit de marinade, dep het droog met keukenpapier en bestrooi het met zout en peper. Bak het in hetzelfde vet rondom bruin. Strooi de bloem erover en roer alles goed door elkaar. . 
Giet de marinade door een zeef bij het vlees, roer alles goed door elkaar en laat het 5 minuten pruttelen. 
Giet de bouillon bij het vlees, doe het deksel op de pan en laat het geheel 2 uur heel zachtjes stoven. 
Voeg het spek-uimengsel en de champignons toe en laat alles nog eens 30 minuten stoven. 
 
Erg lekker met gekookte aardappelen of boerenbrood.  
 
bron: wereldgerechten van ekoboek 


Irish stew

19:10, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
stew
 
Al jaren maak ik dit af en toe, vooral in de wintermaanden wordt het hier erg gewaardeerd. 
 

Ingredienten

750 gram stoofvlees, in stukken van 3 cm 
3 el slaolie 
2 teentjes knoflook 
ca. 1 liter runderbouillon 
1 blikje tomatenpuree 
1 fles Guiness 
2 tl suiker 
2 takjes tijm of 1 el gedroogde 
2 laurierblaadjes 
flinke scheut Worcestersaus 
2 uien, gehakt 
4 grote aardappels, in blokjes 
1 grote winterwortel, in blokjes 
50 gram boter 
2 el gehakte peterselie 


 

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat ca. anderhalf uur sudderen. 
Smelt ondertussen de boter in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels en de wortels 20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur sudderen, voeg zout en peper naar smaak toe, bestrooi met de peterselie en serveer. 
Stevig boerenbrood past er goed bij.


Luikse wafels

19:03, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link
wafel
 
Zo heel af en toe maak ik zelf wafels. Altijd een groot succes hier aan de ontbijttafel. Wafels gaan altijd op maar de boterhammen blijven dan liggen. En ach, voor een keertje vind ik dat dan niet erg. 
 
Ingredienten:
 
  • 100 g boter
  • 40 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 1 ei (M)
  • 4 eetlepels melk
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bruine fijne kandijsuiker
  • olie om in te vetten
Materialen:
          wafelijzer 

Bereidingswijze:
 
  1. Boter met suiker, vanillesuiker en zout schuimig roeren. Ei en melk erdoor mengen. Boven kom bakmeel zeven. Bakmeel beetje bij beetje door botermengsel mengen en met kandijsuiker tot deeg kneden. Van deeg zes bolletjes vormen.

     

  2. Wafelijzer (op middelhoge temperatuur) heet laten worden en met olie invetten. Deegbolletje in midden van wafelijzer leggen en wafelijzer dichtdoen. Wafel in ca. 1 1/2 minuut bruin bakken. Op zelfde wijze rest van wafels bakken, ijzer tussentijds invetten met olie. Lekker met ingemaakte zoete kersen.

 
Bron: Allerhande van AH 


Rosbief met yorkshire pudding

18:56, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

rosbief

 

Dit is zo lekker op een zondag, rosbief met gebakken aardappelen en dan die yorkshire pudding om de sappen mee op te deppen.  

 

Ingrediënten voor 6 personen

1 kg. rosbief of ossehaas met vetrand (op kamertemperatuur).
zout.
versgemalen peper.
1 theelepel mosterdpoeder (naar wens).
50 gr. boter.
75 gr. bloem.
1 ei.
3/4 dl. melk.
1 eetlepel gehakte bieslook of peterselie.
3 dl. runderbouillon.

Hulpmiddelen

Litermaat.
mes.
eetlepel.
theelepel.
muffinvorm met 6 uitsparingen.
oven.
braadpan of braadslede.
beslagkom.
roerlepel.
mixer.
schaal.
snijplank.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor tot 225?c of gasovenstand 5 . wrijf het vlees rondom in met zout en peper en naar wens, mosterdpoeder.smelt de boter in een braadpan of braadslede.
leg het vlees erin met de vette kant naar boven en schep de boter erover.
verlaag de oventemperatuur naar 175?c.
zet het vlees in de oven en bak het in ca. 40 minuten bruin van buiten en roze van binnen.
bedruip het regelmatig mat het braadvocht.
neem het vlees uit de oven, laat het nog ca. 20 minuten rusten.
verhoog de oventemperatuur weer naar 225?c.
vet voor de yorkshire pudding de muffinvorm dik in met boter.
zet de vorm in de oven.
houd van de bloem 1 eetlepel apart.
doe voor het beslag de rest van de bloem met wat zout in een beslagkom.
breek het ei erboven en klop dit ( met een mixer) met wat eetlepels melk tot een glad beslag.
verdun het beslag met de rest van de melk en een halve dl. water, mix de bieslook of peterselie erdoor.
giet het beslag in de hete vormpjes en bak ze in ca. 20 minuten bruin.
neem het vlees uit de pan en leg het op een snijplank.
strooi de achtergehouden bloem bij het in de pan achtergebleven braadvet en verhit dit al roerende tot de bloem iets bruint.
schenk de bouillon erbij en roer alle aanbaksel los.
snijd het vlees in plakken en schik ze op een schaal.
zet de yorkshire pudding eromheen, serveer de jus apart.
lekker met gebakken aardappelen, appelmoes, mosterd en broccoli.



Rendang van (een kliekje) rundvlees

18:15, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

rendang

Rendang is een zalig ruikende, dikke, kruidige stoofvleesschotel uit IndonesiŽ en volgens velen een van de lekkerste gerechten ter wereld.

Normaal gesproken ben je uren aan het roeren en opletten, maar als je het van kliekjes rundvlees maakt, ben je relatief snel klaar en met een even mals als prachtig resultaat.

Voor 4 personen

Totale bereidingstijd 40 minuten

per persoon 563 calorieŽn

INGREDIENTEN:

2 uien

2 stukken gember ter grootte van flinke duimen

4 tenen knoflook

1 bosje verse koriander (30 gram)

1-2 verse rode Spaanse pepers

1 tl gemalen kurkuma

1/2 tl kaneel

olijfolie

450 gram gebraden rundvlees (kliekje)

1 blik van 400 g kokosmelk

desgewenst een restje jus

480 gram (basmati)rijst

chapati's, voor erbij

1 limoen, voor erbij

magere yoghurt, voor erbij

BEREIDINGSWIJZE:

Pel de uien, schil de gember en knoflook, doe ze met de koriandersteeltjes, Spaanse pepers, kurkuma en kaneel in een keukenmachine en hak ze tot een fijne pasta. Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op laag vuur, doe de pasta erbij en bak ongeveer 15 minuten, of tot het mengsel licht goudbruin is, roer regelmatig.

Snijd of pluk het vlees in grove stukjes, roer ze door de gebakken pasta en voeg de kokosmelk, een half blikje water (als je een restje jus van het vlees hebt, mag dat er ook bij) en een snufje peper en zout toe. Breng dan aan de kook, draai het vuur laag en laat het terwijl je af en toe roert 10 tot 15 minuten zachtjes pruttelen, of tot het ingekookt en lekker dik is. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking met een snufje zout. Warm de chapati's op in een droge koekenpan of leg ze even in de magnetron als je wilt dat ze plooibaar blijven.

Rasp de limoenschil bij de curry, knijp er een helft boven uit en snijd de andere helft in partjes. Breng de rendang met peper en zout op smaak, serveer hem met luchtige rijst en een paar blaadjes koriander en geef er de chapati's, yoghurt en partjes limoen bij. Absoluut hemels!

Bron: 'Bespaar met Jamie' van Jamie Oliver



Wie ben ik

18:14, Saturday 6 September 2014† ..† 0 comments† ..† Link

Hallo, 

 

Mijn naam is Monica en ik ben dol op koken. Recepten delen doe ik graag, maar altijd wel met bronvermelding, als het geen zelfbedacht dingetje is. 

 



About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Courgettesoep
Rilette van varkenvlees
Harissa
Ajam ketjap
pasta rotolo met pompoen en spinazie
Shepherds Pie
Mexicaanse chili met rundvlees
Cassoulet (Franse boerenstoofschotel)
Lamsgehaktballetjes uit de tajine
Geroosterde Italiaanse worstjes met groenten
Zomerse salade
Simpele hapjes
Spaanse tortilla
Boeuf Bourguignon
Irish stew
Luikse wafels
Rosbief met yorkshire pudding
Rendang van (een kliekje) rundvlees
Wie ben ik

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer