Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Reis naar Siwa

3/4/2009 - Zusjes

 

Beihai Park in Beijing is groot en prachtig.  Een van de eerste keizerlijke tuinen met een groot meer. We klimmen naar boven langs drie boeddhistische tempels en komen uit bij de Witte Pagode. We slaan ieder drie keer met een grote hamer op een klok voor een jaar vol geluk. Mei oogst bewondering als ze de hoge en lange trappen oploopt. Veel mensen noemen haar hier 'courageous'. En dat is ze. Onze reis is bijna beeindigd en zij heeft zich als een echte reiziger ontpopt. Bovenop de heuvel willen Mei en Siwa als keizer verkleed op de foto. Ze kijken uit over hun keizerrijk en hun dienaren maken foto's. Siwa's rijstkoekje zit in haar te lange mouw vast, ze is er helemaal stil van. Gebarentaal is voor veel van onze conversatie belangrijk. Haar kleine vingertjes weten op de een of andere manier altijd waar de koekjes zijn. Ze laat zich soms even afleiden, maar het vingertje komt steeds weer terug. Soms ook om op heel sierlijke wijze in een boek iets aan te wijzen of bijna als dirigent als ze dingen in de kamer benoemt. Morgen vliegen we weer naar huis. Hoofden vol met indrukken en emoties. We verheugen ons er op jullie met Siwa te laten kennismaken. We komen aan op 4 april om 18.35 met CZ 345 rechtstreeks van Beijing. Heel veel dank aan ieder die ons van afstand heeft gevolgd en voor alle lieve berichten op de weblog. Liefs van Tas, Dirk, Mei en Siwa

Comments (3) :: Post A Comment! :: Permanent Link

2/4/2009 - Springen

 

Ongeveer 5 minuten lopen van het hotel is een kleine speeltuin. Mei ging van de glijbaan en werd al snel aangesproken door andere kindjes. Ze is het al wel gewend dat iedereen hier Chinees spreekt en dat we dat niet verstaan. Hoewel de eerste avond dat Siwa 's avonds in haar bedje lag te brabbelen, hoorden we Mei af en toe vragen: "Wat zegt ze nou?". Gelukkig is de taal van het spelen universeel. Op de trampoline ging Mei helemaal los.

Comments (5) :: Post A Comment! :: Permanent Link

1/4/2009 - Keizerlijk

 

Een frisse ochtend. Helder en ver zicht op hoge flats. Siwa is vandaag de wekker. Ze rolt zich om, rekt zich uit en kijkt ons aan. Een nieuwe dag met ons. Wij leven keizerlijk in hotels, met een heus ontbijtrestaurant, een zwembad, schoonmakers....en grote koffers in de hoek. Om in de sfeer te blijven bezoeken we vandaag de Verboden Stad. Het keizerlijk paleis met eindeloze pleinen omringd door prachtige gebouwen, lange gangen en intieme patio's. We maken een lange wandeling en genieten van de ruimte en de schoonheid. Herhaaldelijk worden we bekeken met onze twee dochters. En we trekken hoge kijkcijfers als Siwa huilt omdat ze is gevallen en Mei niet in de kar wil. Tijd voor nieuwe noedels en wat rust. Voor we thuis zijn betreden we een keizerlijke taxi met een smetteloos wit kleed. Moeie Mei vleit zich knagend en kruimelend met een koekje op de achterbank en als ze niet lekker ligt trapt ze met haar schoenen op het laken. Voor de taxichauffeur een reden om zich om te draaien en duidelijk zijn afkeur te laten blijken. Gelukkig houden we zijn aandacht bij de weg als we langs megalomane gebouwen rijden en ons ontzag laten blijken. Hij wijst ons op een gebouw achter een van die kolossen. We zien de verkoolde resten van het project van Koolhaas. De taxichauffeur barst in een ongelofelijke lach uit, zegt van 'boem' en opent zijn handen naar de lucht. Chinese humor met een aanstekelijke lach.

Comments (4) :: Post A Comment! :: Permanent Link

31/3/2009 - Samen

 

Van Guangzhou hebben we vandaag afscheid genomen. De stad waar Siwa is geboren en waar ze haar eerste stapjes heeft gezet. En waar ze op een bijzondere plek is opgevangen. Wij zagen niet veel van de stad. De omgeving rond het hotel was voldoende enerverend voor de twee kindjes. We keken onze ogen uit in de straatjes achter de hoogbouw, waar het straatleven zich afspeelde. Mahyongende mensen op de straat, een fietsenmaker, veel winkeltjes en ook veel auto's, bakkers met heerlijke broodjes die soms de raarste vullingen hebben en winkels met ijsjes natuurlijk ook. Een park vol met energieke mensen van middelbare leeftijd, soms dansend, soms voetballend met een veertje. Wij poseren samen voor het vliegtuig dat ons vandaag naar Beijing bracht.

 

Comments (5) :: Post A Comment! :: Permanent Link

30/3/2009 - Bezoek

 

Aarde en blaadjes nemen we mee van de plek waar Siwa de eerste twee jaar van haar leven heeft gewoond. Het is een groot complex waar zo'n 100 kinderen verblijven. Allemaal kort haar en gekleed in stoere trainingspakjes. Rondom het kindertehuis liggen rijstvelden en staan bananenbomen. We worden rondgeleid langs de plekken waar het leven van de kinderen zich afspeelt. De slaapzaal, de eetzaal, de klasjes waar ze les krijgen en een speeltuin met drie glijbanen. Siwa en Mei gaan naast elkaar van de duo-glijbaan. Siwa laat even haar voorzichtige lachje zien. Dat wordt hun gezamenlijke passie. De rondleiding is intens. We kunnen veel vragen en mogen foto's maken en vrijwel overal filmen. Twee juffen zingen op ons verzoek een kinderliedje voor Siwa en doen een dansje erbij. Siwa wordt door veel kinderen en leidsters herkend . Hier en daar krijgt ze een kneepje in haar wang of een aai over haar bol. Als we alles hebben gezien is het tijd om afscheid te nemen. Siwa zwaait met ons mee en de leidsters zwaaien terug. Terug in de taxi valt Siwa in een diepe slaap.

Comments (6) :: Post A Comment! :: Permanent Link

29/3/2009 - Badpret

 

Mei en Siwa hebben ieder hun eigen dynamiek. Het loopt niet altijd synchroon en ieder is op zoek naar een (nieuwe) plek in deze twee-kamerige biotoop op de 8e verdieping. Vandaag begon in ieder geval heel harmonieus: samen voor het eerst in bad. Mei leert Siwa wat je kan doen met een gieter. Voor Mei was het vandaag dubbel badpret, want eindelijk hebben we zwembandjes voor haar (dank zij onze oplettende reisgenoten van de 6e verdieping!). Mei kon niet wachten en is nu heel trots dat ze alleen kan zwemmen. Siwa laat steeds meer van haar zelf zien, soms verdrietig als ze gaat slapen, boos als Mei iets van haar afpakt, vrolijk hummend als ze in de rugdrager door de buurt struint en vanavond zelfs schaterend met Mei en Tas op het grote bed.

Comments (4) :: Post A Comment! :: Permanent Link

27/3/2009 - Dikke druppels

Een mistige plakkerige ochtend. Na een onrustige nacht zijn we allemaal wat moe. We planden een uitje, maar alles liep wat anders. In de buurt achter de hoteltorens liepen we door sterk ruikende straatjes. Kleine winkeltjes waar je soms van alles lijkt te kunnen kopen, met gebarentaal proberen we al een paar dagen zwembandjes voor Mei te vinden. Krijg van alles aangereikt, een blouse of een pakje boterhamzakjes..., maar daar blijft Mei niet mee drijven. Wij bekijken en worden bekeken. Goede deal. We kijken onze ogen uit als we weer een enorme hoeveelheden dozen zien 'rijden' met ergens een fietswiel eronder . Het leven op de straat is simpeler en van veel techniek ontheven. Het lijkt dan ook totaal niet te passen naast de enorme torens van hotels en de torens in aanbouw met soms ook nog een hijskraan er bovenop. Siwa kreeg nieuwe schoentjes. In een buurt met mooie bomen vonden we kleine mooi verlichte winkeltjes met groente, fruit, noten en thee. De lucht werd donkerder en zwaarder. Dikke druppels tropenregen. Waarom word je daar toch zoveel natter van? Enorme plassen water op weg. Een taxi voor twee kindjes, een buggy en en rugdrager en onszelf. De taxichaffeur bracht ons - spetterend door dikke plassen en zich tussen het verkeer wurmend - weer 'thuis'. De regen hield lang aan. Wij wijdden ons met veel plezier aan onze langesliertenlunch en vielen allemaal even in slaap.

 

Comments (5) :: Post A Comment! :: Permanent Link

26/3/2009 - Dansen

Ons schaarse kantonees is toch wel handig. Siwa houdt van lekker eten. Als we haar in het kantonees zeggen eet maar zelf dan pakt ze heel voorzichtig haar lepeltje en ze begint. Tot op de laatste kruimel eet ze dan haar bakjes met rijstepap of noodles leeg. Heel secuur en netjes. Siwa heeft veel praatjes als we haar in haar bedje leggen. Overdag is ze stilletjes, maar we zien dat ze langzaam met haar oogjes begint te lachen en soms doet ook haar mondje mee. Ze houdt er van om met blokjes kleine stapeltjes te maken of om boekjes te bekijken en de bladzijden om te slaan en om te slaan en om te slaan. Ze koestert alles wat ze in haar handjes krijgt. Mei wil het dan ook graag even vasthouden of ergens anders leggen. Gisteren hebben we de laatste papieren ontvangen. Nu is alles geregeld in Guangzhou. Wij blijven hier nog tot dinsdag en vermaken ons prima. De kamer wordt elke dag schoongemaakt, het ontbijt staat klaar. Dat went snel en is heerlijk.

Gisteren was het aan het regenen. We maakten een kleine wandeling naar een warenhuis. De meisjes waren allebei moe. Na de noodletjes lekker geslapen. Mei en Tas zijn gaan shoppen in een groot warenhuis met kleding voor inkopers van winkels. Mei heeft nieuwe schoenen en Siwa een bodywarmer en een truitje. Vandaag hebben we gewandeld in het park om de hoek. Prachtige bomen en enorme bamboestruiken. En steeds zagen we in kleine prieeltjes verrassende taferelen. Oude mensen die samen aan het dansen waren op muziek of zonder muziek. Soms ook dansten ze alleen om een stapje te oefenen. Of opa's en oma's met kleine kinderen. Een groep mannen had acht vogelkooien staan. Om sommige hingen witte doeken, de andere vogels die we zagen waren prachtig en hard aan het zingen. De mannen waren er druk mee bezig en soms mocht er een vogel weer uitrusten en ging de doek er weer overheen. Iedereen is erg nieuwsgierig naar ons. Soms blijven mensen gewoon voor ons staan om alles eens goed te bekijken. Soms zeggen ze: nihao en onze Mei zegt dan nihao terug of ze zegt: doei!

Comments (6) :: Post A Comment! :: Permanent Link

24/3/2009 - Wandelingen

Mei en Dirk wandelden samen na de noodle-lunch een rondje door de buurt en deden wat boodschappen. En wat vonden ze daar...?

Vanmiddag wandelden we door de buurt. Mei duwde de kar, Siwa in de rugdrager. Mei is lekker actief en maakt overal contact. Siwa kijkt en kijkt. Siwa zei haar eerste woordjes vandaag. Wat een bijzonder moment. Zo stil als ze is en zo alles bekijkend vanaf de schoot van een van ons. Ze zag een poes in een boekje en zei: mau mau. Nu liggen ze allebei in bed. Mei snurkt en Siwa brabbelt een onophoudelijke brei met prachtige woorden en klanken. Er kwam vanmiddag een heel voorzichtig lachje toen haar knuffel achter Dirk's schouder bleef hangen. Vanavond bij het uitkleden voor haar pyamaatje wilde Mei steeds kijken. Mei was al klaar en keek een filmpje, maar steeds kwam ze weer even kijken. Toen Mei ineens weer de slaapkamer binnenkwam, zei ze 'Mei' en zag ik een kleine lach op haar mondhoek. Mei voelt zich echt grote zus en vertelt aan iedereen dat ze een zusje heeft. Het is een wonderlijke gebeurtenis. We voelen ons heel blij en we zijn intens benieuwd naar alles wat er komen gaat voor de beide meiden en natuurlijk ook voor onszelf.

Comments (9) :: Post A Comment! :: Permanent Link

23/3/2009 - Vier

Vandaag hebben we Siwa in onze armen gesloten. Ze was kalm en rustig en haar grote ogen keken ons aan. In haar hand had ze het eendje vast dat we een paar maanden geleden naar haar hadden opgestuurd. Ze voelde zacht en warm en ze legde haar hoofdje neer. Mei was erg onder de indruk. Ze gaf Siwa een geluidendoosje kado en liet haar zien waar je op moest drukken om er een vogelgeluidje uit te krijgen. Siwa keek ernaar, deed het na en hield het doosje tegen haar oor. Grote zus en kleine zus. We hebben nog met een medewerkster van het tehuis kunnen praten die gelukkig goed Engels sprak. Zo weten we nu dat Siwa "niao niao"  zegt als ze naar de wc moet en dat ze graag melk drinkt. Daarom - zo had Siwa's pleegmoeder gezegd - heeft Siwa maar wat geluk dat ze door Nederlandse ouders wordt geadopteerd. Verder blijkt Siwa niet alleen Kantonees en Mandarijn te spreken, maar ook Hakka-dialect. Met zoveel talenkennis mag het Nederlands geen probleem zijn. Eerst maar eens goed uitrusten. Mei en Siwa liggen al een paar uurtje samen te ronken in de kamer hiernaast. Wij genieten na van de beelden en laten weer van ons horen. 

Comments (13) :: Post A Comment! :: Permanent Link

22/3/2009 - Gelukskarakter

Wakker worden was vandaag niet zo makkelijk. Toch gelukt. Mei was erg moe en had weinig zin, maar ging wel mee voor een 'eigen toetje' en een croissantje met boter en honing. De ouders van onze kantonese lerares kwamen om half tien naar ons hotel. Het bezoek was kort en onze conversatie was beperkt tot een paar woorden. We vertrokken met de groep voor een excursie naar twee bijzondere plekken. De Chen Clan Academy, een complex van een aantal gebouwen die bestemd waren voor verering van de voorouders en als verblijf voor de Chen familie. Nu is er een restauratie gaande en alle kleur wordt weer op het gebouw gebracht, extreem felle kleuren. Op dit moment is het een museum voor 'folk art' , waar prachtig heel fijn houtsnijwerk, en hele fijne steenbewerking is te vinden. Anne en Mei hand in hand naar de bus en kletsend over van alles en nog wat. We reden nog een klein stuk verder en bezochten de Guangzhou Liurong Temple, een prachtige plek met een aantal tempels voor Buddha. Onze toeristische foto van vandaag. We staan voor de karakters van geluk met onze handen open.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

21/3/2009 - Guangzhou

We zijn aangekomen in Guangzhou, de stad van Siwa. Groot, groot, groot. Onze reis is heel goed gegaan. Mei is een stoere meid en vond alles prima. Ze wilde steeds alles en iedereen bekijken. En toen ze het filmschermpje zag heeft ze eindeloos alle knopjes geprobeerd. Toen de stewardess langs kwam om te vragen of we iets nodig hadden vond ik dat eerst erg attent en ik bedankte beleefd. Maar al snel bleek dat Mei ook het knopje van de stewardess had gevonden. We zijn nu in ons hotel. Een vreemde gewaarwording om zo ver te reizen en dan nog niet echt te voelen dat we echt in China zijn. Vanaf de 8e verdieping kijken we naar een grote stad met een grijze lucht en waaiende palmbomen. Beneden is het Chinese leven, iemand rent om de bus te halen, iemand anders hangt bovenop het huis een laken op om te drogen. Een merel zingt zijn lied en wij gaan nu op zoek naar de ontbijtruimte.
Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

19/3/2009 - Reis naar Siwa

 

Lieve allemaal,

Over twee dagen landen we in Guangzhou. Een grote stad in het zuiden van China met 11 miljoen inwoners. De temperatuur is daar nu 27 graden. Het is een subtropisch klimaat. De Parelrivier stroomt door Guangzhou en komt uit op de Zuid Chinese zee. De kapokboom is de boom van de stad.

Onze kleine Siwa woont daar nu bij haar pleegouders. Zou zij al weten dat wij komen en zouden haar pleegouders met haar de liedjes geluisterd hebben die wij haar hebben gestuurd?

Hier in Haarlem bereiden wij ons voor op de reis. We repeteren onze lessen Kantonees. Hopelijk kunnen we daar wat kleine wonderen mee verrichten. Het zou zo moeilijk zijn als we elkaar niets kunnen uitleggen of vragen. Nu kunnen we in ieder geval vragen of ze honger heeft of dorst en ook of ze met Mei wil spelen.

Mei voelt zich al grote zus. Ze verheugt zich op de komst van Siwa. De reis is voor haar een heel groot avontuur. Het vliegtuig, het hotel, allemaal Chinese mensen en de Chinese taal, maar vooral ook de ontmoeting met Siwa. Vanochtend zeiden we dat ze in China geen brood met vlokken eten. Mei wil wel graag een koffer met vlokken meenemen.

 Daar gaan we!!!

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

Recent Posts

Zusjes
Springen
Keizerlijk
Samen
Bezoek

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer