Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Remko in Indonesia

9 September 2006 - 1e nieuwsbrief

 

Hoi,

 

Hoe is het met je?

 

Ik ben nu al bijna 3 weken geleden vertrokken uit NL en al 2 weken in Indonesia, na een korte stop in Singapore. Vervolgens kort in Medan geweest en daar het vliegtuig gepakt om naar het eiland Nias te gaan waar ik de meeste tijd zal doorbrengen.

 

Tot nu toe ben ik redelijk druk in de weer geweest om delen van het kantoor-werk te leren begrijpen. Het is 1 van de grootse projecten die het NL Rode Kruis (NRK) ooit heeft uitgevoerd buiten NL. Het eiland Nias is na de aardbeving en tsunami van 26 december 2004, nogmaals geraakt door een grote aardbeving eind maart 2005. Ongeveer 800 mensen kwamen op die dag om op Nias en vele huizen waren verwoest of dusdanig beschadigd dat ze niet meer bewoonbaar waren.

Het programma van het NRK bestaat uit constructie van huizen, water & sanitatie en gezondheidszorg. Vanuit logistiek oogpunt is het een moeilijke klus vanwege de slechte wegen en de (on)bereikbaarheid van het eiland. Voor meer informatie kan je ook kijken op: http://www.samenhelpen.nl/

 

We hebben bijna 90 medewerkers waarvan de meeste van Nias en uit de rest van Indonesie, en 7 Nederlanders. Ik heb leuke collega’s en het is heel leuk om weer terug te zijn in Indonesie. Het is ook weer een beetje wennen aan bepaalde gewoontes hier, die ik wel weet maar al lang weer niet meer ‘gewend’ was door verblijf in Nederland. Bij aankomst in Medan moest van bijna iedereen de bagage open. Gelukkig herkende ik iemand en die bleek weer een belangrijk iemand te kennen waardoor ik ook gewoon mee naar buiten kon lopen zonder enige controle.

 

Mijn eerste autorit op het eiland vond ik indrukwekkend. Van het vliegveld naar onze verblijfplaats was ongeveer 3 uur rijden. Buiten de grote stad, Genung Sitoli, wonen veel mensen direct naast de weg. Veel kinderen en honden lopen op de weg en lijken zich niets aan te trekken van het verkeer; alsof ze geen idee hebben wat de klap van een auto kan veroorzaken. Op veel plekken wordt er zand en grote stenen verzameld, die men verkoopt aan mensen/organisaties die huizen bouwen. Vaak wordt er ook fruit, noten en gewassen kleding gedroogd op de weg of op de stenen.

Ik was al van te voren geinformeerd dat Nias niet ‘typisch’ Indonesisch is. Het is een christelijk eiland waar weinig invloed en bemoeienis van buitenaf was. Sommige mensen lijken op het eerste gezicht een bepaalde trots te hebben, maar ik kan er ook naast zitten. Uit verhalen van anderen blijkt in ieder geval dat een groot deel van de gemeenschap al sinds een hele lange tijd gewend is om ‘zelf’ zaken te regelen en dat er tussen die kleine gemeenschappen (dorpen) veel rivaliteit bestaat.

De Nias-taal klinkt ook heel anders. Er zitten ‘eu’ klanken, ‘au’ klanken en halfzachte ‘g’ klanken.

 

Op het eiland verblijven we in een vervallen hotel resort. Vanaf oplevering in 1994 is er zo’n beetje nooit meer onderhoud gedaan en na 2 grote aardbevingen zijn veel huisjes niet meer bruikbaar. Het klimaat vereist ook veel van huizen en gebouwen hier. Het regenseizoen is net begonnen en het komt af en toe met enorme bakken naar beneden. Electriciteit valt dan meestal uit en de watervoorziening hapert af en toe ook nog wel. ‘s-nachts is het indrukwekkend om de golven te horen beuken op het koraal dat voor de kust ligt, het gedonder van het onweer te horen of het enorme gekwaak van de vele kikkers (wanneer het niet regent).

 

Afgelopen week hadden we een paar keer een aardschok: de aarde schudt dan even 1 tot 3 seconden. Ik noem het een aardschok en geen aardbeving omdat het niet hevig is. 

 

Nou, vandaag ben ik voor het eerste in Taluk Dalam geweest, een kleine stad (of uit de hand gelopen dorp) op 30 minuten rijden van onze verblijfplaats. Leuk om op een markt rond te lopen, tussen alle luchten door van gedroogde vis.Je kan een stuk kip kopen….. alleen wordt de kip voor je neus geslacht…… dat is even wennen. Vandaag maar even niet, want ik heb nog niet ontbeten. Ik heb wel groenten gekocht, omdat ik vanavond voor het eerst ga koken samen met een andere collega.

 

Bij de weg (=by the way), je kan ook met mij chatten met behulp van Skype en bellen mag ook. Helaas zul je vaak mijn voicemail krijgen omdat de telcom-provider een slecht bereik heeft in het zuiden van het eiland. Wanneer ik overdag gebeld wordt, loop ik het kantoor uit, omdat ik dan beter bereik hebt. Op mijn kamer heb ik op dit moment geen bereik.

 

Ik hoop dat het goed met je gaat!

 

Ciao,

Remko

 

Skype: remkodehaas

Telefoon: +62.815.33.20.17.03

Permanent Link

About Me

Weblog van Remko tijdens zijn verblijf in Indonesie

Recent Posts

1e nieuwsbrief

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer