Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Rhode op de Kokschool

Home - Profile - Archives - Friends

Gevulde speculaas

Posted on 28.11.2011 at 18:48 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vandaag stond in het teken van Sinterklaas, ik heb gevulde speculaas gemaakt! Of hij gelukt is gaan we straks proeven.. spannend!

Het eerste half uur van de les heb ik gewacht op een weegschaal, toen er eindelijk plaats was bleek dat juist deze weegschaal het begeven had. Ik sloot weer achteraan in de rij.

- 250 gram bloem
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram boter
- 3 tl bakpoeder
- 8 gram speculaaskruiden
- zout

Als allerlaatste begon ik aan mijn 'kruimeldeeg'. Eerst moest ik de boter warm kneden met vervolgens de suiker erdoorheen. Hierna moest ik het bloem, speculaaskruiden en de bakpoeder op mijn werkbank strooien en de boter erdoorheen verdelen. Vervolgens 'wrijf' je dit zachtjes, met twee handen, door elkaar. Zo ontstaan er heel veel kruimeltjes die allemaal dezelfde bruine kleur krijgen. Dit is geloof ik ook de bedoeling van deeg 'kruimelen'. Als het gehele mengsel dezelfde kleur heeft mag je iets harder wrijven totdat je één bonk krijgt.

Toen brak het moment van de waarheid aan en moest ik voor de ogen van mijn al mijn klasgenoten het gehele mengsel wegen. Ik moest een totaal gewicht van 561 gram hebben. Na het wegen, ongeveer een kwartier te hebben uitgesteld moest ik er nu toch echt aan geloven, mijn deeg woog 556 gram. Dit was perfect. (Het mengsel moet een half uur in de koelkast rusten.)

Mijn docent deed 'even' voor hoe de gevulde speculaas afgemaakt moest worden. Ik ging er vanuit dat dit een eitje zou zijn en ik binnen een uur buiten zou staan. Helaas, het bleek lastiger dan ik dacht. Ik deelde het deeg in 2 stukken en begon het met een deegroller uit te rollen. Nu klinkt dit erg makkelijk, maar ik heb ontdekt dat dit niet zo is. Ik heb staan rollen, staan duwen, mijn werkplank met een dikke laag bloem bedekt, gerold en nog meer gerold. Mijn deeg scheurde bij elke aanraking van mij en de deegroller. Uiteindelijk heb ik mijn vormpje vol geduwd met speculaas (hard aangeduwd) zodat ik eindelijk verder kon met mijn vulling (400gram spijs en 50gram eidooier mengen). Dit heb ik ook stevig aangeduwd en hierop heb ik nog een laag speculaas gelegd. Dit heb ik bestrijkt met eidooier met hier doorheen een druppel water. Dit mocht in de oven, 20/30 min op 180/200 graden. Toen mijn taartje uit de oven kwam vond ik hem prachtig, straks zal ik proeven of hij ook zo smaakt!

Het recept is voor 2 kleine taartjes (het deeg en de spijs worden in tweeën gedeeld) of voor één grote! Eetsmakelijk:)

Garnaaltjes

Posted on 23.11.2011 at 18:49 - 0 Comments - Post Comment - Link

Vandaag had ik ochtendpraktijk. Om half 9 's ochtends mocht ik met mijn handen in tijgergarnaaltjes graaien en er garnalenbitterballen van maken. Dit ging als volgt:

- 100gram garnaaltjes
- 50gram boter/ 60gram bloem (roux)
- 0,5 sjalot fijn gesnipperd (heel fijn!)
- gehakte kruiden (bieslook past er goed bij!)
- 3,5dl visbouillon (koud, want een warme roux mag alleen bij koude producten worden toegevoegd en andersom)

- bloem, eiwit (loskloppen; een heel klein beetje kloppen), paneermeel

Als eerste begon ik mijn ui te snipperen. De beste techniek voor een hele fijne ui is om de ui in mini-brunoise te snijden. Je haalt de ui dan uit elkaar zodat je 'vellen' hebt, dit snij je eerst in dunne reepjes (en juliene) en vervolgens in kleine blokjes (en brunoise).
Hierna heb ik de bieslook gehakt, niet zoveel, want anders zou je de smaak van de garnaaltjes niet meer proeven.

Toen er eindelijk ruimte aan de 'afweegtafel' was, begon ik de rest van mijn spullen te verzamelen. Doordat ik dit als laatste deed was er nog maar 77gram garnalen voor mij over! Ik was dus 'genaaid', zoals mijn leraar het noemde, door mijn klasgenoten. Gelukkig was dit geen groot probleem en kon ik met een gerust hard aan het beslag beginnen.

De boter wordt gesmolten, hierna het sjalotje toegevoegd (aanzetten). Dit mengsel haal je van het vuur af zodat de bloem erdoorheen kan worden geroerd. Dit mag weer terug op het vuur worden gezet, zodat de bloem kan garen (de bloemsmaak verdwijnt). Mijn roux was natuurlijk te dun. Ik dacht al, wanneer zou het mis gaan? Bij de roux dus. Ik schakelde mijn docent in, die mij al de schuld gaf dat ik wéér niet goed had afgewogen. Waarop ik terug schreeuwde: 'Ik heb alles twee keer gewogen!'. 'Is dit mengsel 110 gram dan?'. 'Ja, ik weet het zeker!' Toch kreeg ik van binnen een warm gevoel, omdat ik dit helemaal niet zeker wist. Samen liepen we terug naar de weegschaal waar ik de waarheid onder ogen zou moeten komen. Ik had gelijk. Mijn mengsel was 'prima'.

Ik heb nog een kwartier mijn roux staan roeren, totdat het toch wel tijd werd om naar het volgende gedeelte te gaan. Beetje bij beetje wordt de visbouillon toegevoegd. Dit blijf je goed doorroeren, zodat het mengsel dik wordt. Vervolgens moet dit afkoelen (snel in een bak met ijs) en mogen de garnaaltjes en de bieslook worden toegevoegd. Bieslook mag nooit worden meegekookt!

Dit moet ongeveer een uur in de koelkast rusten. Als je het mengsel eruit haalt is het mengsel gestegen en dus erg dik. Hier rol je mooie (niet te grote) balletjes van, bedekken met bloem, vervolgens in het eiwit deppen, hierna in het paneermeel, weer terug in het eiwit en als laatste weer terug in het paneermeel. Even frituren en tadaá heerlijk zelf gemaakte garnalenbitterballen!

Bon appetit!

Posted on 22.11.2011 at 18:14 - 0 Comments - Post Comment - Link

Nadat ik afgelopen week een 'blauwtje' had gelopen, of zeg gerust een 'blauw' had gelopen, zag ik erg tegen mijn restaurantdag van deze week op. Heel het weekend heb ik gehuild en niet geslapen, omdat ik mezelf niet kon vergeven dat de biefstukken nog niet 'gaar' genoeg waren. Toch moest ik er aan geloven en vertrok de bus, met mij, richting school.

Voor de zesde of misschien wel de zevende keer stond ik op de afdeling Roti. Gelukkig kreeg ik hulp van twee klasgenoten, waarvan er één al vrij snel naar huis werd gestuurd door een enorme brandwond op zijn hand. Samen met mijn andere klasgenoot runde ik dus het hoofdgerecht. (Wat ook nog precies hetzelfde is als de afgelopen weken (schol, kabeljauw, varkensoester en oma's runderstoofvlees)). Voor toch nog wat extra variatie was er een dagmenu met als hoofdgerecht hertenstoofvlees, dit was een 'bijzonder' gerecht en werd door mijn leraar/chef zelf gemaakt.

Om 5uur precies stond ik paraat om mijn eerste gerecht van 6uur te bereiden. Dit was ook het enige gerecht.

De avond verliep rustig. Heel rustig. Ergens vond ik dit niet erg, want voor het eerst in 1,5 maand is mij uitgelegd wat ik precies moet doen/ hoe ik het moet doen/ waarom ik het moet doen en hoelang ik het moet doen. Alles werd mij rustig voorgedaan en stap voor stap begon ik steeds meer mijn handelingen van de afgelopen maand te snappen.

Vis moet je in koude olie op het vuur zetten en pas omkeren als de randjes van de vis wit zijn gekleurd. Als je deze 'wijze' raad goed opvolgt, krijg je prachtige vis!
Bereiding van vlees gaat anders. Als de boter in de pan (op het vuur) voor het eerst begint te walmen (niet verbranden) is de boter warm genoeg om het vlees hierin te leggen. Het vlees moet overal een mooi kleurtje krijgen, (op de buik, rug én aan de zijkanten) vervolgens moet het de tijd krijgen om even te rusten, zodat het heerlijk mals wordt. Hierna nog een tikje (6 min á 180graden, ligt aan de dikte van het stuk vlees) in de oven, mooi trancheren (schuin in snijden), op het bord leggen en bon appetit!

Al deze raad kreeg ik van mijn klasgenoot. Op dat moment zag ik het alleen niet als raad, meer als commentaar dat hij de hele avond op mij af bleef vuren. Maar toch, ze bestaan echt: lieve, gemotiveerde en vooral geduldige jongens, alle 'eer' aan mijn klasgenoot!

« Last Page :: Next Page »
Hosting door HQ ICT Systeembeheer