Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Film, cd & game reviews

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

21:15, 26/5/2008 .. Geplaatst in Films .. 0 reacties .. Link

                                                              *************************************

                                                                 WAARSCHUWING : SPOILERS

                                                              *************************************

 

Bijna 20 jaar hebben we erop moeten wachten; de vierde Indiana Jones film. Eindelijk weer een film met meesterarcheoloog Henry ‘Indiana’ Jones Jr. In de jaren ertussen zijn we zoet gehouden met films als National Treasure, Tomb Raider en The Librarian, die er elk op een eigen manier wat van weg hadden, maar toch nooit echt aan de Indy films konden tippen.

Een aantal maanden geleden zag ik voor ’t eerst een trailer van de nieuwe film en van wat ik uit de beelden kon opmaken, leek ’t er weer als vanouds uit te zien. Indy met z’n zweep, soldaten (Russen deze keer), tempels, puzzels en leuke humor er tussendoor. De manier waarop er een beetje mee werd gespot dat de film veel later dan z’n voorgangers uitkwam, kon ik ook zeker waarderen. In de trailer zag je een fragment waarin Indy en z’n partner ’t erover hebben dat ontsnappen niet meer zo makkelijk zal zijn als vroeger en een fragment waarin hij mis springt na een zwier met z’n zweep. Leuk gevonden, dat mag ik wel.

De originele drie films blijf ik geweldig vinden, hoe vaak ik ze ook al gezien heb. Ik ben een fan, maar geen purist. Toen de dvd-box een aantal jaar terug uit kwam, moest ik die wel meteen hebben. Voordat de nieuwe film in de bioscoop kwam, heb ik ze dan ook eerst weer een keer gekeken om alvast een beetje in de stemming te komen. Nou was dat niet zo moeilijk, want je wordt er momenteel nogal mee dood gegooid. Er is een hele hype ontstaan rond de nieuwe film.

Zondagavond 25 mei, om 21:20, zag ik na lang wachten eindelijk dat mooie logo in beeld:

Lucasfilm Ltd.

 

1957, Indiana Jones en z’n partner Mac zijn gevangen genomen door Russen die hen meenemen naar een loods die vol staat met houten kisten. De leider is een door parapsychologie geobsedeerde russin, gespeeld door Cate Blanchet, genaamd Irina Spalko. Indy wordt geforceerd om een kist voor ze op te zoeken, één die hij 10 jaar eerder ook gezien zou moeten hebben. Ze vinden de juiste kist doordat deze schijnbaar nogal magnetisch is. De kist wordt open gemaakt en wat erin zit lijkt verdacht veel op een…buitenaards wezen…? Wat, dat ga je niet menen! Wacht effe, 1957…10 jaar daarvoor…1947…Roswell! Alsjeblieft niet zeg, dat past toch helemaal niet bij Indy, aliens? Maar later blijken ze op zoek te zijn naar El Dorado, de stad van goud. Kijk, dat klinkt al beter. Er komen ook al gauw raadsels om de hoek zetten, geoglyphen (reuzachtige tekeningen in de grond die je alleen van grote hoogte echt kan zien), verhalen over tempelbewakers en nieuws over een oude vriend die vermist is. Nu begint ’t wat meer op een echte Indiana Jones film te lijken. Ze gaan zelfs naar een tempel, waar ze op een leuke manier binnen moeten komen en waar er dus een beetje gepuzzeld moet worden. Ze vinden in die tempel dan ook een aardige schat met relikwieën en stukken uit verschillende periodes uit de geschiedenis van de mensheid. Maar in plaats van een gouden stad, komen ze in een kamer met 13 skeletten van buitenaardse wezens, waarvan er één een schedel mist. De schedel wordt terug geplaatst en er komt een soort van mechanisme in werking. Voor ’t terug brengen zullen ze beloond worden. De beloning; de tempel stort in elkaar, Olga Suckmeov krijgt alle collectieve kennis van de aliens, waardoor ze ontbrandt en smelt (Raiders anyone?) en nadat Indy en de anderen in veiligheid zijn, zien ze vanaf een berg dat er onder de vallei al die tijd een UFO verborgen gezeten heeft. Deze stijgt op en vliegt weg, wat we in 1998 precies hetzelfde hebben gezien in The X-files: Fight The Future, alleen zat de vliegende schotel daar onder ’t ijs.

The End

 

Wat de hel? Da wast? Geen El Dorado? Buitenaardse wezens? Oh, kleine verbetering; interdimensionale buitenaardse wezens. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van science fiction. Geen enkel probleem mee, maar in combinatie met Indiana Jones…nee, dat rijmt gewoon niet. Daarbij staat de film ook bol van de fouten. Er waren me er zelf al een aantal opgevallen, zoals de kristallen schedel die nogal selectief magnetisch is, maar ik heb er op internet nog veel meer gevonden en voor een groot gedeelte klopt de film gewoon niet.

Tuurlijk had de film ook wel pluspunten. De oude vaar- en voertuigen vind ik sowieso altijd geweldig. Er zaten een paar aardige puzzels in de tempels, waaronder een plateau dat als je ver genoeg kruipt, kantelt en daardoor toegang verschaft naar een lager gelegen verborgen gang. Op zich vond ik ’t ook wel leuk dat ze Marion, uit Raiders Of The Lost Ark, weer terug hebben gehaald en dat Indy een zoon met haar blijkt te hebben kon ik ook wel waarderen, al heb je dat wel redelijk snel door ook al krijg je ’t op driekwart van de film pas te horen.

Misschien dat mijn verwachtingen te hoog waren, al denk ik dat geeneens. Ik verwachtte een echt Indy film met echte schatten en verloren steden, geen sci-fi crossover. Voor mijn part hadden ze iets met Atlantis gedaan, of met de Chinese Muur, of zelfs met Angkor Wat. Dat zou er een stuk beter bij gepast hebben. Als ik science fiction had willen zien, dan had ik net zo goed War Of The Worlds met Tom Cruise uit de kast kunnen trekken. Ook een film waar wat mis mee is, maar dat ligt net wat anders. Ik weet in ieder geval zeker dat ik deze film geen tweede keer ga of wil kijken, iets waar ik normaal gesproken zeker wel voor te porren ben. In 2010 moet de derde National Treasure film uitkomen, ik kijk er nu al naar uit. De leerling heeft duidelijk de meester overtroffen.

Deze film had een andere titel moeten krijgen:

Indiana Jones And The Death Of An IconDe schrijver

Home
Archieven
Vrienden

CategorieŽn

Films
Games
Muziek
Overige

Recente recensies

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull
Hosting door HQ ICT Systeembeheer