Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Ruimtelijke ordening en planologie


Dinsdag 19-10-2010 Rotterdam

Posted at 06:46 on 20/10/2010

Vandaag stond Rotterdam op het programma.

Het is al erg lang geleden dat ik in Rotterdam ben geweest. Ik ga eigenlijk alleen naar Rotterdam voor een zeer bekende goedkope winkelketen, en die ligt niet in het centrum van Rotterdam.
De laatste keer dat ik echt in het centrum van Rotterdam ben geweest, was in 3 havo van het Koning Willem 2 College. Dat is alweer zo'n 5 jaar geleden en wat ik me hiervan nog herinner is alleen maar hoogbouw. Ik ging toen ook met een hele andere insteek naar Rotterdam. Ik was erg benieuwd hoe ik over Rotterdam ging denken na deze dag.

Om 11:00 uur moesten we verzamelen bij het Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Met 10 minuten vertraging met de trein en daardoor de metro te hebben gemist kwamen we toch nog nét op tijd aan bij het ziekenhuis.
We kregen een rondleiding van Pieter door de tuinstad Vreewijk. Wat we meteen zagen was natuurlijk het standbeeld van Jos Brink. Die heeft hier een tijdje gewoond!
Verder vertelde Pieter erg veel interessante weetjes.
De wijk is in 1913 gebouwd en toen hadden ze nog niet de luxe machines die we nu hebben.

Zo vertelde Pieter ook dat  de wijk is ontworpen door een Zwitserse architect. Dit is te zien door de schuine daken (zadeldaken). De architect ging ervan uit dat het weer in Nederland hetzelfde was als het weer in Zwitserland. Door schuine daken kan het sneeuw er makkelijk van afglijden.

Wat me meteen opviel in de wijk was dat alle huizen kleine voortuintjes hadden en grote diepe achtertuinen. Recreatie en sportvoorzieningen liggen allemaal aan de rand van de wijk. Aan de bredere lanen staan de duurder woningen en in de zijstraten de goedkopere woningen. De wegen waren erg breed, vooral doordat de wijk zo oud is, verwacht je niet dat hier rekening meegehouden wordt. Er stonden zelfs auto's langs de weg en er was nog genoeg ruimte om er doorheen te rijden.
Wat echt typerend was voor deze wijk zijn de bleekveldjes. Dit zijn grote grasveldjes waar vrouwen vroeger de kleding en lakens konden laten drogen.

Op weg naar het Zuiderziekenhuis kwamen we veel spandoeken tegen op de huizen. We vroegen dit aan Pieter wat er nou aan de hand was. En dat is het volgende: het onderhoud van de woningen is eigenlijk te duur geworden voor de woningcorporatie. Daarom moeten er veel huizen gesloopt worden. De bewoners die willen dit natuurlijk niet.
Omdat er meer mensen in het Noorden van Rotterdam willen wonen en niet in het Zuiden is de woningcorporatie van plan om duurdere woningen te bouwen, zodat er ook meer rijkere mensen worden aangetrokken. Zo is de verdeeldheid in Rotterdam nog beter.

Wat ik zelf van de tuinstad Vreewijk vind is, dat ik het heel erg goed voorbeeld vind van sociaal wonen. Er zijn veel pleintjes, riviertjes en ander groen. Er is een goede verdeling tussen arm, rijk, wonen en infrastructuur.

Om 13:00 uur gingen we naar de Wilhelminapier. Wat me meteen opviel (zo had ik Rotterdam nog in gedachten van 5 jaar geleden) was heel erg veel hoogbouw. Hier hebben we veel rondgelopen en veel foto's gemaakt. Er staan vooral heel veel luxe gebouwen. Het oudste gebouw is denk ik toch wel het hotel New York.  Het mooiste ik  vind in Rotterdam is toch wel de Erasmusbrug, ofwel beter bekend als de Zwaan. Ik vind dit een heel mooi herkenbaar iets van Rotterdam. Naar mijn idee staat die brug al meer dan 20 jaar maar hij staat er echt pas sinds 1996.  

Om 15:00 uur gingen we naar de CIC, City Information Centre. Hier ging een oud NHTV student  genaamd Tim de Bruijn, vertellen over zijn eigen ervaringen en over de ontwikkelingen van Rotterdam. Zo heeft hij stage gelopen bij GroenLinks Breda, in New York en bij de gemeente Rotterdam.
Er zijn veel ontwikkelingen in Rotterdam en het is allemaal hoogbouw. Maar wat bij het meeste aansprak was toch wel de overdekte markt. Het is een soort grote regenboog met op de begane grond de markt. In de boog komen er 320 woningen. Op de begane grond en op de eerste verdieping komen allemaal restaurantjes. Dit zal in 2014 komen tegenover de bekende kubuswoningen.
Ik zou zelf niet graag boven een markt willen wonen, maar dit zag er wel erg modern uit.

Om 16;00 uur gingen we naar le Midi. Dit is een Marokkaanse wijk in Rotterdam. De ingang van deze wijk bestond uit een grote blauwe boog. Wat al meteen een Oosters- gevoel gaf. De deuren van deze wijk zijn heel erg apart. Soort mooie "trailies". Dit gaf een heel mooi effect. Er was een groot plein met woningen erom heen gebouwd. Er zag er erg gezellig uit. Alleen wat ik een nadeel vind is dat ze helemaal geen tuin hebben.

Dit was mijn tweede keer dat ik in Rotterdam ben geweest en mijn beeld bij Rotterdam is niet veel veranderd. Ik denk nog steeds bij Rotterdam aan hoogbouw. Wel heb ik ook een andere kant gezien van Rotterdam, net zoals de tuinstad Vreewijk, wat een erg sociale wijk is en Le Midi, het is erg leuk dat Marokkaanse cultuur zo wordt opgenomen in Nederland dat er zelfs een wijk in Marokkaanse stijl is gemaakt.

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Excursieweek

Posted at 01:06 on 19/10/2010

Voor de opleiding Planologie hebben wij in de week( maandag 17 oktober tot en met vrijdag 22 oktober) een excursieweek.
Ik zal elke dag een verslag schrijven over wat we in deze week hebben gezien en hebben gedaan.

Veel leesplezier.

Comments (0) | Post A Comment! | Permanent Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer