Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Stage Mango Nederland B.V.

Home - Profile - Archives - Friends

Stage Mango Nederland B.V. week 44

Posted on 4/11/2011 at 13:36 - 0 Comments - Post Comment - Link

Stage Mango Nederland B.V.

Week 44 (week van 31 oktober 2011)


Maandag 31 oktober heb ik in de ochtend geholpen met het schoonmaken van de begane grond van de winkel. Nadat dit was gedaan heb ik kleding in de winkel aangevuld vanuit het magazijn.
In de middag heb ik de jeanswand op de bovenverdieping van de winkel in orde gemaakt. Van ieder spijkerbroekmodel heb ik zoveel mogelijk aangevuld tot een max. van 15 stuks. Deze heb ik eerst in het magazijn voorbereid, door te prijzen en te labellen en daarna heb ik ze op maat gelegd in de jeanswand. Na de aanvulling heb ik alle spijkerbroeken van de jeanswand op maat gelegd.


Dinsdag 1 november heb ik in de ochtend geholpen met het netjes hangen van alle kleding en het schoonmaken van de winkel. Ook heb ik kleding vanuit het magazijn, aangevuld in de winkel.
 ’s Middags ben ik samen met de merchandiser begonnen aan een berekening. We moesten gaan uitrekenen of het klopt dat de kleding in de wanden 30 % van de omzet opleveren en de artikelen op de grond 70 %. We zijn begonnen met de eerste maand na het nieuwe concept van Mango, augustus-september. Aan de hand van alle verkochte artikelen in die periode met hun referentienummers konden de merchandiser en ik nagaan welke artikels in de wanden hebben gehangen en welke op de grond. Ook hebben we het onderscheid gemaakt of deze artikelen op de beneden- of bovenverdieping hingen. Aan het einde van de middag heb ik geholpen met het vakken van de kleding.


Woensdag 2 november zijn we de gehele dag verder gegaan met het berekenen van de 30/70 regel. Aan het einde van de dag hebben we de conclusie kunnen maken voor de eerste maand van het nieuwe concept. Daarna zijn we tot sluitingstijd verder gegaan met de tweede maand van het nieuwe concept, september-oktober.


Donderdag 3 november zijn we de gehele dag bezig geweest met het berekenen van de 30/70 regel voor de tweede maand van het nieuwe concept. Aan het einde van de dag waren we klaar met de berekening. Tot slot heb ik nog geholpen met het op maat hangen van de kleding op de begane grond van de winkel.

 

 Overlegmoment met de merchandiser
Het overlegmoment deze week stond voornamelijk in het teken van het rapport. Donderdagochtend heb ik het rapport overhandigd aan Mango Nederland B.V. Ik heb nog wat nadere toelichting gegeven en wat vragen beantwoord met betrekking tot het rapport.


Concurrentieanalyse
Deze week heb ik het rapport helemaal afgerond. De lay-out van het rapport heb ik mooi gemaakt en het rapport nog een keer helemaal doorgelezen op spellingsfouten en verkeerde formuleringen. Donderdagochtend heb ik de het rapport zowel op school ingeleverd als overhandigd aan Mango Nederland B.V.


Leerdoelen


Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen


 1. Ik vond het een leuke en leerzame ervaring om een rapport zelfstandig te schrijven. Het was fijn dat ik alles in mijn eigen tempo kon doen. Ik vond het in het begin wel heel erg wennen, omdat je af en toe de aanvulling mist van een mede student als je even ergens blijft haken. Het geeft tot slot een goed gevoel als je zo’n rapport in je handen hebt met in gedachten dat je deze helemaal zelf hebt geschreven.

 2. Doordat ik zelf eindverantwoordelijke ben voor het rapport, merk ik dat er wel meer spanning bij komt kijken. Hierdoor is mijn verantwoordelijkheidsgevoel wel vergroot.
  Tijdens mijn stage heb ik ook verschillende taken toegewezen gekregen waarvoor ik de verantwoordelijke was. Dit heeft ook bijgedragen aan het vergroten van mijn verantwoordelijkheidsgevoel.

 3. Doordat ik mij goed aan mijn planning heb gehouden die ik voor de stage heb gemaakt, kon ik het rapport zelfs een dag voor deadline inleveren. Ik heb nog ruim de tijd gehad om het rapport helemaal in orde te maken. Hierdoor heb ik de laatste week ook totaal niet hoeven stressen.

Stage Mango Nederland B.V. week 43

Posted on 28/10/2011 at 12:46 - 0 Comments - Post Comment - Link

Week 43 (week van 24 oktober 2011)


Maandag 24 oktober heb ik in de ochtend de dozen uitgepakt die waren binnengekomen. Hier zaten planken in die ik op de vloer onder de ambiances in de winkel heb gelegd. Dit heb ik zowel op de benedenverdieping als op de bovenverdieping gedaan. Deze planken zijn bestemd voor het tentoonstellen van schoenen die passend zijn bij de ambiances.
Nadat ik de planken in de winkel had geplaatst, ben ik op de bovenste verdieping begonnen aan de jeanswand. De jeanswand moest worden vervangen door een nieuw concept, welke via de mail vanaf het hoofdkantoor van Mango naar Mango Nederland B.V. verzonden was.
Het concept hield in dat de voorbeeldenwand van de spijkerbroeken nu van ieder model twee stuks moest bevatten in twee verschillende kleuren.


Dinsdag 25 oktober ben ik in de ochtend begonnen met het pakken van schoenen voor op de planken onder de ambiances op de bovenverdieping. Om 13:00 kwam mijn stage begeleidster langs voor het stage bezoek. Tijdens het bezoek hebben de merchandiser van Mango Nederland B.V. en ik mijn stage begeleidster een rondleiding gegeven door de winkel en het magazijn en heb ik haar verteld welke opdrachten ik heb mogen doen tijdens mijn stage. Ook hebben de merchandiser en de bedrijfsleidster verteld wat zij van mijn functioneren tijdens mijn stage tot nu toe.
Na het stage bezoek heb ik de planken met schoenen op de bovenste verdieping afgemaakt.
Aan het einde van de middag heb ik alle jeans van de jeanswand op maat gelegd.


Woensdag 26 oktober heb ik ’s ochtends geholpen met het schoonmaken van de begane grond van de winkel. Nadat dit gedaan was ben ik samen met de merchandiser de nieuwe ambiances gaan voorbereiden in het magazijn. De kleding hoefde enkel nog op hangertjes te worden gedaan. Hierna hebben we alle ambiances op de begane grond van de winkel veranderd.
Aan het einde van de middag heb ik geholpen met het op maat hangen van de kleding op de begane grond.


Donderdag 27 oktober heb ik mij ziek moeten melden.

 

 Overlegmoment met de merchandiser
In het overlegmoment met de merchandiser heb ik haar verteld hoe het ervoor staat met het rapport. Ik heb haar verteld welke tools ik heb gebruikt in het verslag en wanneer ik denk het rapport af te hebben.


Concurrentieanalyse
Deze week heb ik de informatie van de interviews met de directe concurrenten verwerkt in het rapport. Ook heb ik alle onderdelen in één bestand gezet en heb ik de bijlagen en literatuurlijst definitief gemaakt. Ik hoef nu enkel nog een foto te maken van Mango Nederland B.V. voor op de voorkant van het verslag en eventueel nog wat veranderingen/verbeteringen aanbrengen in het rapport.


Leerdoelen


Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen


 1. Nu het einde in zicht is en het rapport een geheel begint te worden krijg ik extra veel motivatie. Doordat ik het rapport zelfstandig heb geschreven komt er wel wat meer spanning bij kijken dan wanneer het rapport door een groep is geschreven. Ik vond het wel een leerzame ervaring om zelf een rapport te schrijven. Je voelt je veel verantwoordelijker voor het eindresultaat en dat heeft een positief effect op je motivatie en doorzettingsvermogen. Daarnaast vond ik het heel fijn dat ik mijn tijd zelf kon indelen. We zijn geheel vrij gelaten in de planning van het rapport en dat vond ik een fijne manier van zelfstandig werken.
 2. Zoals ik hierboven al heb gezegd merk ik dat mijn verantwoordelijkheid nu voornamelijk op het rapport gericht is. Ik ben tenslotte eindverantwoordelijke van de concurrentieanalyse voor Mango Nederland B.V. Dit is een nieuwe en leerzame ervaring.
 3. Mijn manier van plannen is zeker verbeterd gedurende deze stage. Ik merk dat vooral nu aangezien ik niet meer alles op het laatste moment hoef te doen. Doordat ik van te voren een goede planning had gemaakt en me daar in grote lijnen aan heb gehouden, ben ik nu minder aan het stressen. Ik heb hierdoor ook meer tijd om nog dingen in het rapport aan te passen.

Stage Mango Nederland B.V. week 41

Posted on 14/10/2011 at 18:20 - 0 Comments - Post Comment - Link

Week 41 (week van 10 oktober 2011)

Maandag 10 oktober  mocht ik in de ochtend een nieuwe stagiair een rondleiding geven door de winkel en het magazijn. Ik heb haar alles verteld wat mij tijdens de rondleiding op mijn eerste dag ook is verteld.
De rest van de dag heb ik voornamelijk op de begane grond van de winkel gestaan. Tussen het helpen van de klanten door en het aanvullen van kleding uit het magazijn, heb ik enquêtes onder het winkelend publiek bij de Mango afgenomen.
Ook heb ik voor de prijsborden, nieuwe prijskaartjes mogen maken. De prijsborden staan bovenop de rekken met kleding waardoor de klant in één oogopslag de prijs van het artikel weet. Deze prijskaartjes heb ik gemaakt via de Mangosite, waar enkel Mangowinkels en het hoofdkantoor van Mango toegang tot hebben.
Aan het einde van de dag heb ik geholpen met het op maat hangen van de kleding en heb ik de interviewvragen met de bedrijfsleidster doorgenomen.


Dinsdag 11 oktober heb ik in de ochtend geholpen met het schoonmaken van de begane grond van de winkel. De rest van de dag heb ik zoveel mogelijk enquêtes proberen af te nemen onder het winkelend bij de Mango. Wanneer er geen klanten waren heb ik de kleding op de begane grond netjes en op maat gehangen.
Aan het einde van de dag heb ik er samen met collega’s voor gezorgd dat zoveel mogelijk kleding op maat en op de juiste plek waren gehangen.


Woensdag 12 oktober ben ik in de ochtend samen met de merchandiser aan de slag gegaan op de bovenverdieping van de winkel. De merchandiser had de dag ervoor nieuwe outfits samengesteld voor aan de wanden op de bovenste verdieping. De bovenverdieping heeft 4 wanden. We hebben per wand de kleding verwisseld. Oftewel, eerst de oudere kleding van één wand eruit gehaald en gelijk de nieuwe outfits vanuit het magazijn erin gehangen. Zo zijn we voor alle 4 de wanden te werk gegaan.
Tussendoor heb ik de prijskaartjes voor de prijsborden beneden nog afgemaakt.
Aan het begin van de middag hebben we de ervoor gezorgd dat alle wanden waren vervangen door nieuwe ambiances. Daarna heb ik geholpen met het op maat hangen van de kleding op de begane grond en het terugvakken van de kleding.


Donderdag 13 oktober heb ik in de ochtend de begane grond van de winkel schoongemaakt. Daarna heb ik veelal op de begane grond van de winkel gestaan om onder het winkelend publiek enquêtes af te nemen. Om 11:00 heb ik een interview gehad met de bedrijfsleidster van de VILA aan de Lijnbaan in Rotterdam. Nadat ik hier van was teruggekomen, heb ik de rest van de ochtend klanten geholpen , kleding op maat gehangen en kleding vanuit het magazijn in de winkel gehangen.
In de middag heb ik de merchandiser geholpen met de tafels op de bovenste verdieping. De truien en vesten die op de tafels lagen moesten worden vervangen door een andere trui en coltrui.
Later in de middag heb ik een interview gehouden met de bedrijfsleidster van de Mango.
Aan het einde van de middag heb ik geholpen met het op maat hangen van de kleding op de begane grond. De gehele dag door heb ik zoveel mogelijk enquêtes proberen af te nemen onder het winkelend publiek bij de Mango.


Overlegmoment met de merchandiser en bedrijfsleidster


Tijdens het overlegmoment heb ik samen met de bedrijfsleidster en de merchandiser de interviewvragen doorgenomen. Ook heb ik besproken hoe het interview bij de VILA was gegaan en wanneer ik de interviews via de mail ga versturen naar de ZARA en de H&M.

Concurrentieanalyse


Week 41 stond voornamelijk in het teken van de enquêtes en interviews. In de vakantie (week 42) ga ik alle enquêtes verwerken in SPSS en ga ik hier analyses uit opmaken. Ook ga ik de kenmerken bijwerken van de Mango en haar directe concurrenten door middel van de informatie die ik heb gekregen door de interviews.


Leerdoelen


Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen


 1. Naarmate de tijd vordert merk ik dat er steeds meer druk op het rapport komt te liggen, terwijl ik toch op schema ben. Het geeft echter een voldaan gevoel als alles goed loopt en als ik terug kijk naar wat ik al gemaakt heb voor het rapport.
  Vorige week moest ik de directe concurrenten bellen van Mango en dat vond ik wel even spannend. Uit ervaring weet ik dat als er gebeld moet worden ik dat altijd liever aan iemand anders overlaat omdat ik bang ben dat ik tijdens zo’n gesprek niet uit mijn woorden kom. Nu ik het zelf moest doen zal ik in de toekomst ook veel eerder zelf het initiatief nemen om te bellen.
 2. Ik heb maandag een nieuwe stagiair een rondleiding moeten geven door de winkel en het magazijn. Dit vond ik redelijk veel verantwoordelijkheid met zich meedragen omdat ik tijdens deze rondleiding haar alles moest vertellen en moest proberen om geen belangrijke feiten vergeten te vertellen.
 3. Ik heb deze week veel enquêtes af kunnen nemen waardoor ik ze in de vakantie goed kan invoeren in SPSS. Ik heb de enquêtes expres in de week voor de vakantie afgenomen omdat ik van mezelf weet dat ik soms moeite heb met SPSS en ik in de vakantie genoeg tijd heb om ze in te kunnen voeren in SPSS. Wat betreft de planning heb ik het gevoel dat ik goed op schema zit.

Stage Mango Nederland B.V. week 40

Posted on 7/10/2011 at 13:58 - 0 Comments - Post Comment - Link

Week 40 (week van 3 oktober 2011)

Maandag 3 oktober ben ik begonnen in het magazijn met het pakken van de kleding van de aanvullijst van de vorige dag. Op een aanvullijst staan de artikelen met het referentienummer, de maat en de kleur, welke de vorige dag aan het einde van de middag nog zijn verkocht. Deze artikelen moeten vanuit het magazijn weer aangevuld worden in de winkel. Nadat ik de artikelen van de aanvullijst had geprijsd, gelabeld en naar de winkel had gebracht heb ik in het magazijn geholpen met het uitpakken van de dozen die waren binnen gekomen. De artikelen uit de dozen heb ik aan de hand van hun referentienummer op de juiste plek in het magazijn weggelegd.
In de middag heb ik samen met de merchandiser nieuwe ambiances samengesteld voor aan de wanden op de begane grond van de winkel.

Dinsdag 4 oktober heb ik in de ochtend geholpen met het schoonmaken van de begane grond van de winkel. Nadat ik hier mee klaar was, ben ik samen met de merchandiser verder gegaan met het samenstellen van de ambiances voor op de begane grond van de winkel. Het is heel belangrijk dat de artikelen die we uitkiezen voor in de ambiances op de begane grond allemaal suit zijn en niet casual. De casual kledingstukken zijn namelijk bestemd voor de bovenverdieping van de winkel. Deze twee stijlen moeten goed van elkaar te onderscheiden zijn voor de klant.
Nadat we de ambiances voor aan de wanden op de begane grond helemaal af hadden zijn we begonnen met het pakken van series. Dit houdt in dat we van ieder kledingstuk in de ambiance meerdere maten moeten pakken en deze labellen en prijzen. Door dit van te voren voor te bereiden kunnen de ambiances aan de wanden allemaal op dezelfde dag veranderd worden. Het is dan alleen nog een kwestie van de artikelen uit de oudere ambiances naar het magazijn te brengen en de nieuwe artikelen naar de winkel.
Tussen het prijzen en labellen van de artikelen door heb ik geholpen op de begane grond van de winkel. Aan het einde van de dag heb ik de kleding in de winkel aangevuld en op maat gehangen.

Woensdag 5 oktober heb ik geholpen met het schoonmaken. Daarna ben ik samen met de merchandiser begonnen aan het veranderen van de ambiances. Alle kleding uit de oudere ambiances hebben we naar het magazijn gebracht en de nieuwe ambiances naar de winkel. Ook hebben we enkele shoe/bags veranderd welke beter bij de nieuwe ambiances paste.
Tussendoor heb ik klanten geholpen op de begane grond en heb ik ingevallen voor een collega op de bovenste verdieping.
Aan het einde van de middag heb ik geholpen met het terug vakken van kleding die klanten hadden gepast en heb ik samen met collega’s de kleding op maat gehangen.

Donderdag 6 oktober ben ik begonnen met het schoonmaken van de begane grond van de winkel. Hierna heb ik geholpen op de begane grond en heb ik kleding aangevuld vanuit het magazijn. Ook zijn de merchandiser, de bedrijfsleidster en ik de nieuwe ambiances gaan nalopen en hebben we hier nog enkele veranderingen in aangebracht. Rond de middag heb ik voor een collega ingevallen op de bovenste verdieping. De rest van de middag heb ik klanten geholpen op de begane grond en kleding op maat gehangen. Aan het einde van de middag heb ik samen met de merchandiser mijn enquête en interviewvragen besproken.

 

Overlegmoment met de merchandiser

Het overlegmoment van deze week ging over mijn gemaakte enquête en interviewvragen. Vorige week had ik aan de merchandiser en de bedrijfsleidster gevraagd of zij nog een bepaalde vraag hadden die zij in de enquête wouden hebben. Afgelopen week heb ik die vraag in mijn enquête verwerkt en heb ik de enquête meegenomen naar de winkel zodat ik hem samen met de bedrijfsleidster en de merchandiser kon doornemen. De vragen waren door beide goedgekeurd op de formulering van één vraag na. Deze hebben we gelijk gezamenlijk verbeterd.
Wat betreft de interviewvragen moest de bedrijfsleidster hier nog even rustig naar kijken, dus deze zullen we begin volgende week nog een keer doornemen.

Concurrentieanalyse

Deze week heb ik verder gewerkt aan de enquête en heb ik de interviewvragen gemaakt.
Volgende week zal ik gaan beginnen met het afnemen van de enquêtes en het invoeren ervan in SPSS.

Leerdoelen

Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen

1.       Deze week ben ik erachter gekomen dat het zelfstandig werken aan een rapport ook enkele nadelen heeft. Zo heb ik bij het maken van de enquête de kennis van een medestudent gemist. Op de punten waar ik bleef steken, miste ik de aanvulling van een medestudent. Je hebt op die momenten niemand om mee te overleggen en gezamenlijk tot een idee te komen. Het maken van de enquête geheel zelfstandig, vond ik dan ook een leerzame uitdaging.


2.       Toen de merchandiser en ik de outfits gingen samenstellen in het magazijn mocht ik ook mijn eigen mening geven over de outfits. Doordat er ook echt iets met mijn mening wordt gedaan is de uitstraling van de ambiances in de winkel ook een beetje mijn verantwoordelijkheid geworden.


3.       Ik probeer zoveel mogelijk mijn activiteiten- en mijlpalenplanning aan te houden, alleen merk ik dat dat niet altijd even eenvoudig is. Soms kom ik informatie te kort waar ik door middel van de nog te houden interviews en enquêtes achter hoop te komen. Hierdoor komt het soms voor dat de onderdelen nog niet helemaal compleet zijn maar dat het wel al in grote lijnen op papier staat.


Stage Mango Nederland B.V. week 39

Posted on 30/9/2011 at 13:47 - 0 Comments - Post Comment - Link

Week 39 (week van 26 september 2011)

Maandag 26 september werden er in de ochtend 201 dozen geleverd voor Mango. In deze dozen zitten artikelen die in het magazijn aangevuld moeten worden. Uiteindelijk gaan deze artikelen vanuit het magazijn naar de winkel toe. Omdat het heel veel dozen waren, heb ik de hele dag geholpen met het uitpakken van de dozen. De kleding die ik uit de dozen haalde moest ik eerst op maat leggen. Als ze op maat en op kleur lagen moest ik ze op de juiste plek in het magazijn leggen of hangen. Deze plek wordt aangegeven aan de hand van het referentienummer van het artikel. Hierdoor kan er snel en systematisch gezocht worden naar artikelen.
Aan het einde van de dag heb ik op de bovenste verdieping nog geholpen met het opruimen van kleding en het op maat hangen ervan.

Dinsdag 27 september ben ik in de ochtend verder gegaan met het uitpakken van de dozen en het wegleggen van de kleding in het magazijn. Aan het einde van de ochtend ben ik samen met de merchandiser en de bedrijfsleidster aan de slag gegaan voor de National Glamour Day, welke op 1 oktober 2011 zal plaats vinden. Op deze dag krijgt iedereen die het tijdschrift Glamour heeft gekocht, 20% korting bij verschillende winkels, waaronder ook Mango Nederland B.V. Om uit deze dag het maximale te kunnen behalen, hebben we eerst een plan gemaakt. Zo hebben we op de beneden verdieping rekken verschoven zodat er bredere gangpaden kwamen en hebben we gekeken welke artikelen niet zo goed verkopen en vervangen konden worden door nieuwe artikelen. Nadat we met behulp van een getekende plattegrond alles op papier hadden, zijn we in het magazijn de voorbereidingen gaan treffen. We hebben toen zoveel mogelijk nieuwe artikelen gepakt en deze allemaal op een rek gehangen. Daarna zijn we gaan kijken welke producten bij elkaar konden worden gehangen. Er wordt dan vooral gelet op wat voor kledingstuk het is en van welk materiaal het gemaakt is. Nadat we een heel rek met voorbeelden van nieuwe kleding hadden wat naar boven kon, zijn we begonnen met het pakken van series, oftewel, van elk kledingstuk 3 keer een S, 3 keer een M, 2 keer een L en 2 keer een XL pakken en deze labellen en prijzen.

Woensdag 28 september ben ik in de ochtend en aan het begin van de middag verder gegaan met het pakken van series en het labellen en prijzen ervan. In de middag heb ik geholpen op de begane grond van de winkel. Ik heb toen klanten mogen helpen als zij iets nodig hadden of als zij om advies vroegen. Ook heb ik kleding op maat gehangen, de benedenverdieping opgeruimd en kleding vanuit het magazijn aangevuld.

Donderdag 29 september heb ik ‘s ochtends het pakken van de series en het labellen en het prijzen ervan afgemaakt. In de loop van de middag heb ik samen met de merchandiser en de bedrijfsleidster zoveel mogelijk artikelen vervangen door de artikelen die we in het magazijn hadden voorbereid.
Tussendoor heb ik ook ingevallen op de bovenste verdieping van de winkel als een collega met pauze ging. Aan het einde van de middag heb ik de jassen op de beneden verdieping aangevuld en heb ik kleding welke aangevuld moest worden in de winkel gehangen.

 

Overlegmoment met de merchandiser/ rapportage van de tussentijdse beoordeling

Het overlegmoment deze week met de merchandiser ging voornamelijk over de tussentijdse beoordeling. Nadat de merchandiser het beoordelingsformulier had ingevuld hebben we deze samen doorgenomen. Op twee vaardigheden na, heeft de merchandiser alle vaardigheden becijferd met een 5 (goed). Deze twee vaardigheden zijn: 7c: hij levert kwaliteit af in een passend tempo en 8b: hij stimuleert het groepsproces. Beide zijn beoordeeld met het cijfer 4 (in ruime mate). Wat betreft de eerste vaardigheid (hij levert kwaliteit af in een passend tempo) werd gezegd dat ik dit doe, alleen zou ik iets meer vertrouwen mogen hebben in de kwaliteit die ik aflever. Ik heb nog snel de neiging iets te vragen aan de bedrijfsleidster of de merchandiser terwijl ik zelf eigenlijk het antwoord ook weet.
De andere vaardigheid die beoordeeld is met een 4(hij stimuleert het groepsproces), is ook voldoende omdat ik veel meedenk in groepsverband alleen zou ik me nog iets meer betrokken kunnen voelen bij het groepsproces.
De bruikbaarheid van mijn gemaakte stage opdrachten zijn beoordeeld met een goed.
Mijn aandachtspunten voor het verloop van mijn stage zijn:
- meer vertrouwen in mijn eigen kennis hebben.
- mezelf nog iets meer betrekken bij het groepsproces.


Concurrentieanalyse

Deze week heb ik verder gewerkt aan de kenmerken van Mango. Ik heb echter alleen nog informatie van het bedrijf zelf nodig om het gedeelte kenmerken goed te kunnen afronden. Hier zal ik mij volgende week mee bezig houden. Daarnaast ben ik begonnen aan de enquête voor Mango Nederland B.V. De enquête zal ik deze week afronden en volgende week doornemen met de merchandiser en bedrijfsleidster van Mango Nederland B.V.


Leerdoelen

Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen

 1. Ik heb deze week gemerkt dat de onderlinge communicatie tussen de stagiair en het bedrijf van groot belang is. Toen ik aan de kenmerken voor Mango Nederland B.V. ging werken heb ik eerst alleen maar gezocht op het internet. Gedurende ik aan het onderdeel kenmerken bezig was, kwamen er steeds meer vragen in mij op waarvan ik de antwoorden niet op internet kon vinden, maar welke wel belangrijk zijn voor de analyse. Ik heb toen deze vragen in mijn schrift opgeschreven. Aan de merchandiser van Mango Nederland B.V. heb ik aangegeven dat ik niet genoeg informatie kan vinden op het internet. Volgende week zullen we mijn vragen doornemen en zal zij ze proberen te beantwoorden.
 2. Doordat deze week voornamelijk in het teken van de National Glamour Day stond, heb ik veel verschillende taken toegewezen gekregen. Het was dan ook mijn verantwoordelijkheid dat die taken gedaan zouden worden. Het is leuk om dan later te zien dat er kledingstukken die ik had gelabeld en geprijsd worden verkocht. Hierdoor wordt dat stukje verantwoordelijkheid als het ware beloond voor mijn gevoel, want ik heb er weer een klant tevreden mee gemaakt.
 3. Deze week heb ik gemerkt dat ik steeds minder vragen heb aan de merchandiser en de bedrijfsleidster. Ik kan nu al beter voor mezelf duidelijk maken wat voor een bepaalde tijd af moet en wat ook nog wel even kan wachten. Doordat ik ook minder meer hoef te vragen en alles steeds meer een automatisme wordt, kan ik meer werk doen en dat geeft aan het einde van de dag een voldaan gevoel.

Stage Mango Nederland B.V. week 38

Posted on 23/9/2011 at 12:01 - 0 Comments - Post Comment - Link

Stage Mango Nederland B.V.

Week 38 (week van 19 september 2011)

Maandag 19 september ben ik begonnen met het vegen van de begane grond van de winkel. Nadat ik dit gedaan heb mocht ik de winkelvloer op. Dit houdt in dat ik klanten mocht helpen en adviseren. Als er geen klanten waren die hulp of advies nodig hadden, heb ik kleding recht gehangen en op maat gehangen. Ook kwam er af en toe kleding vanuit het magazijn welke ik op hangertjes moest doen en op de juiste plek in de winkel moest hangen. Ook heb ik af en toe op de bovenverdieping van de winkel gestaan om voor collega’s van de Mango in te vallen als zij met pauze gingen.
Aan het einde van de dag heb ik op de benedenverdieping de artikelen netjes en op maat gehangen. Dit wordt nog zorgvuldig aan het einde van de dag gedaan, zodat de volgende dag de winkel gelijk kan worden geopend en niet eerst alles nog moet worden weggehangen in de winkel.

Dinsdag 20 september heb ik samen met de merchandiser van de Mango nieuwe ambiances en outfits gemaakt voor de bovenverdieping van de winkel. In de ochtend zijn we eerst gaan kijken hoeveel ambiances en outfits we moesten gaan samenstellen om de wanden te kunnen vullen. Nadat we de bovenverdieping hadden geschetst zijn we in het magazijn de outfits gaan samenstellen. Doordat we rekening moesten houden met de verschillende trends van de Mango deze herfst, konden we niet zomaar een willekeurig kledingstuk bij de outfit hangen; de outfits moesten aansluiten bij een bepaalde trend. We hebben ambiances gemaakt die aansloten op de drie trends: rock, minimal 60’s en grunge.
Aan het einde van de dag heb ik geholpen met het op maat hangen van de kleding in de winkel.

Woensdag 21 september zijn we alle outfits die we de vorige dag hebben samengesteld op gaan hangen in de winkel. Eerst zijn we de outfits gaan voorbereiden in het magazijn. Dit houdt in dat we van elk kledingstuk meerdere maten moesten verzamelen en deze moesten labelen en prijzen. Nadat we dit voor elke outfit hadden gedaan konden we de ambiances één voor één naar boven gaan brengen. We hebben elke keer eerst één wand leeggehaald en dan gelijk nieuwe kleding erop gehangen. Dit om te voorkomen dat er rekken leeg bleven terwijl er klanten waren.
Nadat alle outfits op hun plek hingen ( op één wand na), zoals we dinsdag hadden voorbereid in het magazijn, hebben we samen met de bedrijfsleidster de wanden nagelopen. Zodra alles hangt heb je een beter beeld van het geheel, waardoor we nog enkele veranderingen hebben moeten aanbrengen in de presentatie zodat de ambiances beter in elkaar zouden overlopen.

Donderdag 22 september hebben we in de ochtend de wand die we nog niet hadden gedaan leeg gehaald en de nieuwe outfits opgehangen. In de middag kreeg ik de taak om de shoe/bags te doen voor de bovenverdieping. Dit betekent dat ik alle tassen en schoenen die boven de ambiances aan de wanden hangen moest vernieuwen. De shoe/bags waren namelijk nog van de oude ambiances, maar omdat we deze allemaal hadden vervangen door nieuwe outfits moesten er ook nieuwe schoenen en tassen gepresenteerd worden die bij de nieuwe desbetreffende trend paste. Aan het einde van de middag heb ik samen met de merchandiser een overlegmoment gehad. Hierna ben ik tot sluitingstijd verder gegaan met de shoe/bags en heb deze ook af gekregen.

 

Overlegmoment met de merchandiser

Donderdag 22 september heb ik samen met de merchandiser de kenmerken van de Mango besproken. Ze kon zich goed vinden in deze kenmerken. Tijdens het overlegmoment gaf ze aan dat ze tot nu toen nog geen aanmerkingen heeft kunnen ontdekken op mijn houding en prestaties gedurende de stage; ze zei dat ik goed werk lever op mijn stage.

Concurrentieanalyse

Deze week heb ik gewerkt aan de kenmerken van de Mango. Op de site van de Mango kon ik veel informatie vinden over de visie en missie achter het merk. Ook ben ik feiten van de Mango tegengekomen die ik eerder nog niet wist. Bijvoorbeeld dat de Mango ook een herencollectie heeft.
Tot slot heb ik de brancheanalyse verbeterd nadat mijn stage begeleidster deze had nagekeken.

Leerdoelen

Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen

1.       Deze week heb ik veel achtergrond informatie moeten opzoeken over Mango. Doordat Mango een internationaal merk is, zijn heel veel sites dan ook in het engels. Aangezien ik moeite heb met engels was dit een zeer goede oefening. Het heeft me wel wat meer tijd gekost, maar ik was trots op het resultaat.

2.       Ik begin nu goed te merken op mijn stageplek dat ze me meer zelfstandig te werk laten gaan. Ik vond het dan erg leuk om de shoe/bags totaal naar mijn eigen inzicht te mogen veranderen. Ook het adviseren en helpen van de klanten vond ik leerzaam. Het communiceren met klanten is een vak apart waar veel training voor nodig is. De verkoopster is namelijk verantwoordelijk voor de manier waarop een klant geholpen wenst te worden.

3.       Deze week heb ik weer goed gemerkt dat het heel belangrijk is om te plannen. Als ik namelijk kleding in de rekken aan het hangen ben en een klant vraagt mijn hulp, dan gaat het helpen van de klant voor. Vaak komt het voor dat ik richting het magazijn loop om voor een klant iets te halen en dat een andere klant ook iets vraagt. Op zulke momenten merk ik dat het heel belangrijk is om een planning te maken voor jezelf; wat heeft de prioriteit en wat kan ook nog even wachten. Naarmate ik meer klanten had geholpen merkte ik dat het maken van die planning een routine werd en op een gegeven moment zelfs automatisch ging.


Stage Mango Nederland B.V. week 37

Posted on 16/9/2011 at 12:23 - 0 Comments - Post Comment - Link

Maandag 12 september was de eerste dag dat ik samen met de merchandiser van Mango aan het werk mocht gaan. In de ochtend heb ik eerst een presentatie aan haar gegeven over de verschillende stijlen van de herfstcollectie. Aan de hand van de collages die ik in week 36 gemaakt heb, heb ik in mijn eigen woorden een zo goed mogelijke uitleg gegeven over de kenmerken van de verschillende stijlen.
Nadat ik de presentatie gegeven had zijn we aan de slag gegaan met de wanden op de begane grond. Hier moesten nieuwe ambiances op komen voor de herfstcollectie. Eerst zijn we door de winkel gaan lopen om te bekijken wat we erin zouden laten hangen en wat weg mocht. Aan de hand van de ranking lijsten konden we goed zien welke kledingstukken wel en niet goed had gelopen.
Nadat we een plan hadden gemaakt, zijn we in het magazijn de outfits gaan samen stellen.
Aan het einde van de dag hadden we de outfits af om in de winkel te hangen.

Dinsdag 13 september zijn we zowel ’s middags als ’s ochtends bezig geweest om alle outfits in de winkel te hangen. Eerst moesten de outfits in het magazijn worden voorbereidt. Dit houdt in dat van elk kledingstuk meerdere maten verzameld moesten worden en deze moesten worden gelabeld en geprijsd. Per ambiance moesten eerst de kledingstukken eruit worden gehaald die naar het magazijn konden en dan moesten gelijk de nieuwe kledingstukken erin gehangen worden. Het is namelijk heel belangrijk dat er geen rekken leeg blijven tijdens de wisseling van de kledingstukken; er moet gelijk vervanging zijn.

Woensdag 14 september
heb ik in de ochtend geholpen met de schoonmaak. Samen met een personeelslid van de Mango heb ik de bovenverdieping geveegd. Nadat ik dit gedaan had heb ik samen met de merchandiser het plan van aanpak doorgenomen en heen we beide onze handtekening eronder gezet.
Aan het einde van de ochtend zijn we ons bezig gaan houden met de mannequins in de winkel. We hebben nieuwe outfits samengesteld in het magazijn voor op de mannequins. Na het omkleden van de mannequins hebben we meerdere maten van de outfits geprijsd en gelabeld en deze bij de mannequins in de winkel gehangen.
In de middag heb ik op de bovenste verdieping klanten geholpen en kleding opgeruimd en recht gehangen. Na de pauze heb ik op de begane grond klanten geholpen en kleding opgeruimd en op maat gehangen.

Donderdag 15 september zijn we in de ochtend eerst door de winkel gaan lopen om een plan te maken voor de koreas (rekken in de vorm van een T). Kledingstukken die niet goed verkopen hebben we eruit gehaald en vervangen. Ook hebben we nog een enkele wijziging aangebracht aan de ambiances op de begane grond. Tussendoor heb ik klanten geholpen in de winkel en kleding opgeruimd. Na de pauze zijn we verder gegaan met de mannequins, zodat deze aan het einde van de dag helemaal klaar waren. In de middag heb ik ook op de bovenste verdieping klanten geholpen en kleding netjes gehangen en opgeruimd.

 

Overlegmoment met de merchandiser

Het overlegmoment deze week ging voornamelijk over het plan van aanpak omdat deze in week 37 definitief moet worden ingeleverd. Samen met de merchandiser heb ik alle kopjes van het plan aanpak goed doorgenomen en nadat zij de inhoud had goedgekeurd, hebben we beide onze handtekening eronder gezet.

Concurrentieanalyse

Ik heb deze week gewerkt aan de branche analyse. Het was zeer interessant om erachter te komen hoe de dameskleding branche er momenteel voorstaat en welke kansen en bedreigingen er zijn binnen de branche. De interesse wordt extra aangewakkerd doordat je actiever bezig bent met deze branche door middel van de stage.

Leerdoelen

Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1.  Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen

 1. Zoals ik hierboven al aangaf is het interessant om voor je stage bedrijf een concurrentieanalyse te schrijven. Doordat ik vier dagen in de week verschillende activiteiten moet doen binnen deze branche raak je meer geïnteresseerd in hetgeen waar je mee bezig bent.
 2. Doordat ik aan het begin van de week een presentatie moest geven aan de merchandiser van de Mango, werd mijn verantwoordelijkheidsgevoel goed op de proef gesteld. Het was namelijk mijn verantwoordelijkheid dat de kenmerken van de stijlen goed overkwamen, onder andere ook aan de hand van de collages. Er moest namelijk bij het samenstellen van de verschillende outfits, goed rekening gehouden worden met de kenmerken van de verschillende stijlen. Ik vond het dan ook een zeer leerzame uitdaging omdat de samenstelling van de ambiances ook voor een heel klein deel mijn verantwoordelijkheid was geworden.
 3. Deze week heb ik heel sterk gemerkt dat het belangrijk is om een goed lijstje in je hoofd te hebben met alle prioriteiten daarop. Doordat ik bezig was op de werkvloer met het verwisselen van de kleding, kwamen tussendoor ook klanten naar mij toe waarvoor ik een product moest opzoeken in het magazijn. Op zulke moment moet ik dan hetgeen waar ik op dat moment mee bezig was even stil leggen en onthouden waar ik gebleven was en dan eerst de klant zo goed mogelijk helpen. Hier komt ook een stukje verantwoordelijkheidsgevoel bij kijken, omdat het mijn verantwoordelijkheid was de opdracht waar ik mee bezig was, toch zo goed mogelijk te voltooien, ondanks dat ik tussendoor klanten moest helpen.

Stage Mango Nederland B.V. week 36

Posted on 11/9/2011 at 17:55 - 0 Comments - Post Comment - Link

Maandag 5 september  begon mijn eerste stage dag bij Mango.
Om 9.45 ging het personeel opstarten en heb ik van de bedrijfsleidster een rondleiding door de winkel en het magazijn gehad. In de winkel zijn mij diverse begrippen uitgelegd met betrekking tot het interieur, welke erg belangrijk zijn om te weten. Daarnaast is mij uitgelegd dat de Mango is opgedeeld in 6 targets, namelijk: zoet, casual, jeans, mango collection, mango basics en moments.
Na de rondleiding door de winkel heeft de bedrijfsleidster mij een rondleiding door het magazijn gegeven. Hier heb ik geleerd waar de getallen van een referentie nummer voor staan en waar ik welk artikel kan vinden.  

Toen ik deze rondleiding had gehad mocht ik collages in het magazijn gaan maken. Het was de bedoeling dat ik voor elke stijl een eigen collage maakte, met zoveel mogelijk plaatjes en steekwoorden. Deze zouden dan in de kantine worden opgehangen voor het personeel, zodat zij een duidelijk overzicht hebben van de herfst/winter collectie van 2011.

Dinsdag 6 september ben ik in de ochtend verder gegaan aan de collages. In de loop van de ochtend heb ik samen met een personeelslid van de Mango de schoenen- en tassenwand geheel vernieuwd. Voor we hier aan begonnen moesten we eerst een goed plan geschetst hebben van hoe het eruit moest komen te zien. Ook werd er eerst op de ranking lijst gekeken welke tassen en schoenen meer aandacht nodig hadden en welke terug naar het magazijn konden. Met behulp van foto’s en informatie die waren toegezonden door Mango Spanje, zijn we het plan gaan maken.
Eerst moesten de hangers die aan de wanden hingen, vervangen worden door planken. Nadat dit gedaan was konden we de tassen en schoenen zo op de wanden zetten zoals wij van te voren hadden bedacht.

Woensdag 7 september ben ik in de ochtend begonnen met het aanvullen van de kleding vanuit het magazijn. Aan de hand van aanvullijsten moest ik de artikelen opzoeken in het magazijn en deze prijzen en labelen zodat deze de winkel in konden. Nadat ik de aanvullijsten had afgewerkt heb ik de tassen van de vorige dag die uit de winkel waren gehaald, weer op de goede plek in het magazijn terug gelegd. In de loop van de middag ben ik aan een nieuwe aanvullijst begonnen. Deze artikelen heb ik geprijsd en gelabeld, zodat het klaar was voor de winkel. Aan het einde van de middag heb ik samen met een personeelslid van de Mango de bovenste verdieping van de winkel opgeruimd en alles recht gehangen.

Donderdag 8 september heb ik de collages helemaal afgemaakt. Nadat ik dit gedaan had ben ik samen met de bedrijfsleidster de ranking lijsten gaan doornemen. Enkele kledingstukken in de winkel moesten vervangen worden door andere kledingstukken. Aan de hand van de ranking lijsten kan men een goed beeld krijgen welke artikelen wel en niet goed verkopen. Hierdoor komt men te weten welke artikelen meer aandacht nodig hebben en welke artikelen uit de winkel kunnen worden gehaald. Tussendoor heb ik klanten geholpen in de winkel als zij een vraag hadden of als er een artikel uit het magazijn moest worden gehaald. Aan het einde van de middag heb ik een overleg moment gehad met de bedrijfsleidster. Tot slot heb ik geholpen met het opruimen en recht leggen van de artikelen op de bovenste verdieping.

Overlegmoment met de bedrijfsleidster

Aangezien ik nog nooit in een kledingwinkel gewerkt heb waren veel dingen nieuw voor mij. De bedrijfsleidster heeft tijdens het gesprek samengevat welke punten ik zoals deze week geleerd heb. Dit zijn: de trends weten te onderscheiden, enkele aspecten van de merchandising, hoe een ranking lijst werkt, aanvullijsten in orde maken en klanten helpen op de werkvloer. De bedrijfsleidster gaf aan dit ik al veel geleerd heb voor de eerste 4 dagen stage.
Met betrekking tot de stage opdracht hebben we nog nies kunnen bespreken aangezien ik dit met de merchandiser zal gaan doen vanaf week 37. Het plan van aanpak zal ik ook in week 37 met de merchandiser doornemen.

Leerdoelen

Kort samengevat zijn mijn 3 leerdoelen:
1. Zelfstandig een rapport voor een bedrijf schrijven
2. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel vergroten
3. Beter te leren plannen

1.       Voor de aanvang van de stage heb ik een plan van aanpak gemaakt. Ik vond het fijn om deze zelfstandig te maken omdat ik alles in mijn eigen woorden kon zetten. Veelal als men in groepjes werken wordt het plan van aanpak opgedeeld, waardoor iedereen zijn eigen woorden en stijl gebruikt. Nu was het naar mijn idee een meer samenhangend geheel. Er ging wel meer tijd in zitten, maar doordat je geen overlegmomenten had met mede studenten, compenseerde dat weer.

2.       Tijdens deze stage week heb ik nog heel veel geluisterd. Ik kan dan ook nog niet zeggen dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel is vergroot. Naarmate ik meer zelf moet gaan plannen hoop ik ook mijn verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten.

3.       In deze week heb ik een beter beeld kunnen vormen met betrekking tot plannen.
De bedrijfsleidster gaf aan dat ze verschillende opdrachten tegen mij zal zeggen gedurende de dag en dat ik voor mij zelf moest besluiten welke opdracht prioriteit heeft en als eerste gedaan moet worden. Omdat ik deze week nog veel uitgelegd heb gekregen en ik zelf ook vragen had, is mij vaak in stapjes uitgelegd wat ik moest gaan doen. Dit was heel prettig omdat ik het op deze manier goed heb kunnen onthouden. Tijdens het verloop van de stage zal ik steeds meer zelfstandig een planning moeten gaan maken. Dit lijkt me een zeer leerzame uitdaging.

 


Hosting door HQ ICT Systeembeheer