Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

SLM excursie van Andrea de Graaf

Evaluatie

16:30, 21/10/2010 .. 0 comments .. Link

Evaluatie van de eerste excursie week aan de NHTV SLM. Het was een interessante week om ook eens buiten in het vakgebied te lopen. Nu kijk je toch met andere ogen als eerst dat je zou doen. Helaas zat het weer niet echt bepaald mee. Dat verpest het wel voor een grote deel, want je bent toch alleen maar buiten.

Wat me vooral was opgevallen en ik persoonlijk interessant vond waren: Le Medi, Kop van Zuid, Noord-Zuidlijn en EVA Lanxmeer. Hieruit sprongen vooral Le Medi en EVA Lanxmeer uit.

Le Medi vooral omdat dat het een wijk is die met cultuur aan de gang is, het is ook een wijk op zich. Wel leuk is de samenhang onder bewoner dit gebeurd ook bij EVA Lanxmeer. Voor namelijk het karakter en de opbouw van het blok vond ik erg aantrekkelijk.

EVA Lanxmeer vond ik een wijk met een super gedachte gang er achter. En ik moet vooral zeggen dat deze wijk ook echt tot zijn uitstraling komt als eco-wijk en aantrekkelijk is. Wij zijn natuurlijk naar enkele andere tuindorpen geweest deze week, en deze wijk voelde ook zo. Je kreeg er echt een natuurlijk gevoel, bij de andere wijken leek het meer als of het zo moest zijn. Maar dat is natuurlijk mijn eigen mening er over.

Noord-Zuidlijn viel vooral op omdat het z’n enorm project is, en nu begrijp je ook waarom het zo lang duurt, en nog een enige tijd zal duren. Er komt een hoop bij kijken binnen het project.

Hopelijk vond je het leuk om mijn ervaringen met deze excursie week te lezen. En krijg je misschien zelf wel kriebels om langs enkele wijken/projecten te gaan.

Met vele groeten van, Andrea de GraafCulemborg

16:14, 21/10/2010 .. 0 comments .. Link
 

De derde excursie dag was in Culemborg. Daar zijn we naar een eco-wijk met duurzame stedenbouw geweest.

De EVA Lanxmeer wijk is een zeer vernieuwd en interessante wijk in de stedenbouw. Ze werken op alle gebieden met een milieubewuste gedachte gang. Van het begin af aan waren de bewoners ook een centraal punt. Zij kregen ook de kans om eigen ingeving in te brengen in het plan. Dat gebeurd nu nog steeds, zowel op buurt als wijk niveau. Grotendeels is de wijk ook autovrij, als het echt nodig is  dan is de mogelijkheid er wel om met je auto te komen. Pakeren word opgelost door parkeervelden langs de wijken. Ook is er een mogelijkheid dat je een auto kan huren zodat je zelf geen auto hoeft aan te schaffen. Op dit moment doen ongeveer 60 gezinnen aan mee, en zijn er 10 verschillende auto’s beschikbaar.  Dit is mogelijk omdat de wijk rechtstreek een verbinding heeft het openbaarvervoer (treinstation).

De omgeving is daarom ook heel natuurlijk. Iedere woning heeft ook wel zijn eigen privé achtertuin, maar gezamenlijk hebben ze ook een grote tuin. De woningen zijn op die tuin georiënteerd, zo krijg je meer samenhang met de buurt. Het onderhoud word ook door de buurt behouden, en er zijn daar afspraken voor gemaakt. Hierdoor heeft de buurt goede contacten onderling, en worden er ook gezellige buurt activiteiten georganiseerd.

Wat valt op!!! Veel groen in de buurten, door middel van verschillende oplossingen. Energiezuinige wijk door materiaal gebruik van bebouwing en de vele zonpanelen op alle daken. Milieubewust doordat er geen auto’s in wijk gebruik worden. Er zijn buurten gecreëerd zo zie je een gezellige samenhang onder de mensen.

Amsterdam

19:11, 20/10/2010 .. 0 comments .. Link

De tweede excursie dag was in Amsterdam. We zijn begonnen in de Zuiderkerk. Vanuit daar zijn we langs de grachten naar het GWL terrein gelopen en het Westerpark. En als laatst zijn we bij het informatiecentrum Noord-Zuidlijn geweest.

Zuiderkerk is een informatiecentrum voor alle ruimte, bouwen en wonen in gemeente Amsterdam. Daar werd voor al verteld wat nu de actuele plannen zijn in Amsterdam. Ook wat er in de toekomst zal komen aan stedenbouw. Dit was een prettige start van de dag, zo kreeg je even inzicht in Amsterdam.

GWL terrein is een woonbuurt met een hoge woondichtheid en een autovrije buurt. Dit is vooral vanuit de bewoners zelf op gezet. Het gevoel die ik in de wijk beleefde was anders dan gedacht. Dat komt vooral doordat het op een tekening/plattegrond leek het veel ruimer opgezet. Terwijl je er loopt toch een dichter gevoel krijgt. Dat komt doordat de privé tuinen om de woningen met een haag van 1,40m omringt zijn. Hierdoor word het openbaar smaller voor je gevoel. Het is begrijpelijk dat bewoners het zo opgezet willen hebben, voor rustige en eigen buurt. Ook de 2 zichtlijnen die aanwezig zijn werken wel in het gebied.

Opdracht: overgangen privaat publiek

Word voor gedaan door de haag van 1,40m die de scheiding aanduiden. Dat werkt ook duidelijk.

Westerpark/Westergasfabriek is een cultuurpark en word gebruikt voor culturele en recreatieve bestemmingen. Het park is in 3 gebieden op te delen.  Het is een mooi groen park die goed werkt in de stad. Het heeft de vingervorm die de stad in stroomt richting het centrum.

Opdracht : herken de verschillen tussen stadtuin, park, landschap en natuur.

Je zag duidelijk de verloop in deze 3 onderdelen. Wij begonnen vanuit het GWL terrein, daar zag je vooral landschap en natuur. Het was wat wilder met water en verschillende bomen. Door dit gebied lag dan een fiets en wandelpad. Daarna loop je door richting het park. Het werd wat opener en overzichtelijk. Zo kwam je bij het culturele bouw in het park daar lag ook een duidelijk scheiding. Dit werd doormiddel van grondstructuur gedaan. Bij het park waren het grote tegels, en bij de bebouwing lage grote betonen platen. Als je vanuit hier nog verder loopt kom je in een stadtuin. Het heeft een romantische sfeer, er zijn echt verschillende plekjes gecreëerd. Vele verschillende bomen bij elkaar, een watertje en voldoende bankjes om van de omgeving te genieten.

Noord–Zuidlijn is een opvallend project in de media. Omdat er al vele malen dingen verkeerd zijn gegaan of langer duren. Dat is op zich best wel logisch, want het is een flink project om te realiseren. Met de noord-zuidlijn willen ze een verbinding met het noorden en het zuiden van het centrum Amsterdam. Zodat je binnen 17 minuten aan de andere kant kan zijn. Dit gaat doormiddel van een metro die op bijna alle plekken ondergronds loopt. Aan deze lijn zullen er 8 stations komen. Het Amsterdam centraal en Amsterdam zuid station zullen uitgebreid worden. Om beter verbinden tussen verschillende vervoersmiddel te krijgen.Rotterdam

18:33, 19/10/2010 .. 0 comments .. Link

De eerste excursie dag was in Rotterdam. We zijn bij CIC (city informatie centrum) begonnen. Vanuit daar zijn we richting Le Medi gegaan. En daarna nog na Kop van Zuid en Pendrecht.

Bij CIC kregen we een presentenstatie van een oud NHTV student (Tim de Bruijn). Hij vertelde zijn loopbaan tot nu toe. Daarnaast legde hij uit waar Rotterdam zich nu vooral op richt. Ook kwam je er achter dat Rotterdam zijn eigen visie heeft over de hele stad. In het gebouw stond ook een grote maquette van heel Rotterdam. Waar ook bebouwing is op aangegeven die nog moet komen, maar al wel op gang is. Die maquette werd door Tim toegelicht.

Nadat je z’n witte maquette hebt gezien, met enorme verschillen van laag en hoogbouw. Beleef je het in de werkelijkheid toch heel anders. Op de maquette zit je enorme verschillen, maar in het echt is de verloop duidelijker.

Le Medi is een bouwblok/buurt die op mediterraan eigenschappen is ontworpen. Het is een ander stuk cultuur brengen in Nederland bebouwing. Het is een buurt op zich. Op bepaalde tijden is het openbaar voor mensen van buiten af. En in de avonduren is het privé voor de bewoners. Het binnen plein is als het waren semi -openbaar. De oplossing van pakeren was mooi gedaan. Door het aan de voorzijde 2 velden binnen het blok, die omringt zijn door bebouwing en muren (het valt niet eens op).

Opdracht: herkennen van typische Arabische elementen op 3 schaalniveaus.

Het bouwblok heeft zijn eigenkarakter doordat het de stenen die naar voren uitsteken. Ook de witte omlijsting bij voorduren. Er zijn korte balkon hekjes voor de ramen. Daarnaast heeft het een groot binnentuin. Hier zijn de grote balkons van de woningen op gericht, deze bestaan uit een stuk. Zo heb je veel contact met elkaar. Ingang van de wijk is doormiddel van grote bogen. De woningen hebben geen tuin alles is openbaar, maar door kleine dingen zoals bloembakken en bankjes is die overgang minder groot. Alles is voor iedere buurtbewoner als het waren. Er zijn ook kleine elementen aan toegevoegd, zoals de mozaïek in de bogen. En de straatbordjes met een heel ander lettertype, ook de straatnamen zijn erop aangepast.

Kop van Zuid is bedoelt als nieuw stadscentrum, zo voelt het niet aan. Het lijkt echt een aparte wijk op zich zelf en zijn eigen karakter weer heeft. De Erasmusbrug is een schakeling tussen 2 stadsdelen. Dat werkt wel, want je hebt duidelijk hoogbouw (de skylines) tegenover elkaar staan. De Wilhelminapier staat al behoorlijk vol gebouwd er zijn nog enkele lege plekken die nu voor openheid nog zorgen. Dit zal helemaal vol komen, en dan zal het echt als een vol blok voelen met enorme hoogbouw.

De wijk die omringt is door hoogbouw(appartementen) met daarbinnen laagbouw (gezinswoningen) heeft een duidelijk samenhang van karakter. Ook is de overgang van laag naar hoog niet opvallend. Het loopt echt langzaam over in elkaar. Dat komt ook door de verschillende bebouwing bij elkaar.

Pendrecht is een stempel wijk met tuinstadgedachte. Deze wijk is in de jaren 50 opgebouwd, dit is duidelijk aan de bebouwing te zien. Veel laat bouw en simpele appartementen, die er nu grauw en verouderd uitzien. Nu zijn ze bezig met de heropbouw van deze wijk, maar dan nog wel steeds met de wijkgedachte van toen. Het blijven stempels van bebouwing en het openbare groen. Deze gedachte zal zeker werken als het bijgehouden word. Zo zal het een aantrekkelijk omgeving en wijk zijn.

Opdracht: kenmerken tuinwijken

In deze wijk valt veel groen op. Ook zijn er stempels aanwezig die overzichtelijk zijn. Verschillende gezinsvormen binnen z’n stempels. Het is met een wijkgedachte opgezet. Dat binnen een bepaalde afstand een aantal soorten voorzieningen aanwezig zijn. Alles is ook op een centraal punt gericht in de wijk.Excursie SLM

11:55, 18/10/2010 .. 0 comments .. Link

Deze blog is opgezet door mij (Andrea de Graaf) om de excursie week van mijn opleiding bij te houden. De opleding SLM (Urban Desgin) is een stenbouwkundige opleiding. Met deze excursie gaan wij daarom ook naar belangrijke steden in Nederland. Eerst gaan wij naar Rotterdam, Amsterdam en als laatst Culemborg.

Veel plezier met het lezen van de aankomende dagen!!About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Evaluatie
Culemborg
Amsterdam
Rotterdam
Excursie SLM

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer