Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Student in Nederland

Door contact met je medestudenten, gaat je Nederlands vooruit

12:07, 5/4/2013 .. Posted in Tips om je Nederlands te verbeteren .. 0 comments .. Link

Ik ben ongeveer drie jaar geleden naar Nederland verhuisd om een hbo-studie te kunnen volgen. Pas als je hier in Nederland bent, kan je je Nederlandse niveau testen. Het was voor mij gelijk opmerkelijk dat het Nederlands dat we in Curaçao gebruiken niet hetzelfde als dat van hier is.

In de eerste periode van mijn eerste leerjaar hadden we veel theorievakken en dat was altijd mijn sterkste punt.  Hierdoor heb ik al mijn vakken uit periode 1 met een voldoende afgerond. Tijdens een gesprek met mijn SLC-coach, zei hij dat hij niet had verwacht dat ik het zou redden, door mijn “Nederlandse achterstand”. Het begrijpen van Nederlands is in principe geen probleem voor mij maar soms is het schrijven wat moeilijker, vooral als je op de zinsopbouw moet letten. Naarmate ik het verschil van taalgebruik met mijn medestudenten zag, durfde ik minder in de klas te praten. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd dat het nodig was om juist Nederlands te spreken in plaats van mijn mond dicht te houden. Dus ik begon meer met mijn medestudenten om te gaan en naarmate je met ze omgaat, leer je van zelf hoe je bepaalde woorden beter kunt zeggen. Daarnaast had ik tegen een paar medestudenten gezegd: “Als jullie horen dat ik foute dingen zeg, moeten jullie mij gelijk corrigeren” en dat heeft ook plaatsgevonden. Dit was niet de enige actie die ik heb ondernomen om mijn Nederlandse taal te verbeteren. Ik heb verschillende keuzevakken gericht op de Nederlandse taal gevolgd. Al deze keuzevakken waren gericht op schrijfvaardigheid.

Nederlands is een taal die je goed moet snappen om goed te kunnen praten en schrijven. Als je op het hbo zit, vooral Hogeschool Rotterdam,  wordt er van je verwacht dat je een perfect Nederlands gebruik hebt. Om perfect Nederlands te kunnen, moet je wat doen. Zie het niet als te veel moeite als je wat extra vakken  voor Nederlands moet volgen, maar als een kans in het leven waar je later van kan profiteren.

 

Visrolda DoranHet einde is in zicht

09:55, 5/4/2013 .. Posted in Tips om je Nederlands te verbeteren .. 0 comments .. Link
 

Ik woon sinds 1998 in Nederland en in 2008 ben ik aan de lerarenopleiding Biologie begonnen. Het was een tijd met veel vallen en opstaan maar nu zie ik eindelijk het topje van de berg. Niet dat ik dit jaar afstudeer, maar ik heb er wel zin in.

Mijn Nederlandse taal is niet denderend, maar ik kan me wel verstaanbaar maken. Al praat ik met een beetje accent. Vroeger had ik meer tijd en kon ik in mijn vrije tijd veel meer lezen. De laatste jaren kom ik er niet aan toe.

Het Nederlands is en blijft een moeilijke taal. Grammaticaal moet ik veel oefenen en daarom heb ik me voor deze workshop opgegeven. Sommige dingen zijn blijven hangen maar in sommige moet ik me opnieuw verdiepen om de Nederlandse taal een beetje op te krikken.

Ik mis tijdens mijn studie de vlotheid om de Nederlandse taal goed te spreken en vooral te schrijven. Het is wel jammer dat de scholen niet veel geld willen uitgeven voor leerlingen met een achterstand in de Nederlandse taal. Al moet ik de reden iets hoger opzoeken, namelijk bij de regering.

 Ik ben blij dat Antuba de leerlingen met achterstand in de  Nederlandse taal de kans geeft om hun grammatica te verbeteren.

Voor mij was dit wel even nodig om de Nederlandse theorie bij te spijkeren. En hopelijk voor de andere leerlingen ook.

Verder wil ik mijn Nederlandse taal omhoog halen door meer tijd hieraan te gaan besteden, bijvoorbeeld door meer te lezen en door te oefenen met grammatica Nederlands. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan internetsites raadplegen.

 

Aina

 De eerste maanden in Nederland

09:00, 5/4/2013 .. Posted in Tips om effectief te studeren .. 0 comments .. Link
 Toen we hier kwamen, werden we opgevangen door een opvangcommissie die bestaat uit studenten die ook uit Aruba zijn gekomen om in Nederland te studeren. Het was echt fijn om mensen van Aruba om je heen te hebben. Voor sommige van ons was het onze eerste keer in Nederland, dus het was echt spannend. De opvang- commissie heeft ons echt goed geholpen  met het regelen van BSN nummer, ov- chipkaart, bankzaken, enz.

Zij hebben ook voorlichting gegeven over onze verzekering en ook hebben we seksuele voorlichting gekregen. Naast het regelen van de belangrijke dingen en het geven van voorlichting hebben ze ook een paar activiteiten georganiseerd zodat we elkaar beter konden leren kennen. Het doel was dat als we elkaar leren kennen, onze sociale omgeving breder wordt. Als we ergens tegen aan lopen kunnen we makkelijk aan anderen hulp vragen want we kennen ze al. Na vier dagen was de opvangweek geëindigd.

Toen begon het echte leven, maar het voelde meer als vakantie want ik had nog een maand vrij voordat school begon. Toen school in september begon, veranderde alles. Ik moest vroeg opstaan om naar school te gaan. Het was herfst dus het regende de hele dag. Ik moest lopend naar school, en lopend naar huis. Het waren lange dagen.

Ik moet zelf koken, stofzuigen, kleren wassen, de afwas doen, en niet te vergeten huiswerk maken! Waar ik ook aan moest wennen, was het plannen. Je moet alles plannen, want anders lukt het gewoon niet.

Ik heb hulp gekregen van mijn Peercoach van Antuba, om een zo realistisch mogelijke planning te maken. In deze planning staan dingen die voor school gedaan moeten worden, maar ook dingen van mijn persoonlijke leven. Als je een goede planning hebt gemaakt, dan heb je een duidelijk overzicht van alles. Dat heeft mij goed geholpen, bij het leren van toetsen, en ook bij het inleveren van opdrachten en maken van mijn huiswerk.

Wat ik als tip kan geven aan de komende studenten is dat je niet alleen bent. Als je iets tegenkomt, en je hebt hulp nodig, vraag het gewoon. Je moet je niet schamen, Iedereen heeft hetzelfde meegemaakt. Iedereen heeft zijn eiland verlaten en is in Nederland gekomen voor een betere toekomst.

 

Lizienne DirkszStudent zijn betekent hard werken

14:53, 4/4/2013 .. Posted in Tips om effectief te studeren .. 0 comments .. Link

Ik kwam in Nederland bijna zes jaren geleden met als doel om mijn studie af te ronden. Toen ben ik gelijk begonnen met mbo Zadkine. Het was echter mijn eerste jaar in een vrij land en ik ging gelijk naar clubs toe met mijn vriendinnen. Daardoor was mijn eerste jaar verpest. Ik heb wel spijt daarvan. Het schooljaar daarna werd ik serieus en ging ik beginnen met ROC Mondriaan, opleiding boekhouding administratie op niveau 3 en 4. Ik heb mijn diploma behaald in februari 2012 en ben in september 2012 gelijk begonnen met mijn studiedroom bij Hogeschool Rotterdam, Lerarenopleiding Algemene Economie. Ik had boekhouden administratie op mbo-niveau gekozen als basis voor de lerarenopleiding die ik nu volg. In het begin heb ik hbo onderschat, want mbo was nooit zo zwaar. Daar hoefde ik niet drie weken van te voren te beginnen met voorbereiden voor de toetsen. Op mbo ging ik soms niet naar school of ging ik altijd op het laatste moment mijn vakken herhalen, bestuderen en toch haalde ik goede cijfers, elk blok. Ik hoefde bijna nooit te herkansen of zo hard ervoor te werken. Bij sommige vakken maakte ik nooit huiswerk. Op het hbo moet ik ruim van te voren beginnen met voorbereiden, want anders red je het niet.

Soms in de in klas kreeg ik het gevoel dat ik minder was dan mijn klasgenoten, omdat zij zo goed zijn in de Nederlandse taal.  Bij de opdrachten kunnen zij die gelijk gaan uitvoeren en misschien kost hen dat maar 45 minuten, terwijl ik misschien twee uurtjes nodig heb om de opdracht helemaal af te hebben. Soms moet ik zelf de opdracht twee of drie keer lezen, voordat ik het begrijp en aan het werk kan.

Nu heb ik wat ervaring en weet ik precies hoe ik het moet aanpakken om mijn studie af te kunnen ronden op het hbo.  Plannen en ook aan je planning houden, ruim op tijd beginnen met voorbereiden, agenda gebruiken, keuzevakken en taalworkshops volgen en zeker ook hulp vragen aan peercoaches. Een tip is: probeer ook jezelf te motiveren. Bedenk dat je je doel wilt bereiken. Denk even weer waarom je hier bent als student, want je studie is jouw toekomst. Succes iedereen ;-) 

 Jessica Helder, 1e jaarsPIKZWART!!

15:35, 18/3/2013 .. Posted in Gebeurtenissen uit je studentenleven .. 0 comments .. Link
 

"Hesu nos no tin lus”, dat zei ik toen ik voor het eerst mijn kamer binnen liep. Toen ik in Aruba was, wist ik dat de kamer niet gemeubileerd zou zijn, maar dat er geen licht aanwezig zou zijn had ik echt niet verwacht.  Op dat moment realiseerde ik me dat het studentenleven begon. Gelukkig was ik niet de enige in deze situatie. De eerste weken hadden we als licht een zaklamp en telefoon gebruikt. Een mooi en comfortabel bed hadden we ook niet. We moesten op een opblaasbed slapen zonder deken en kussen. Voor ons was het best koud zelfs als de ramen dicht waren, maar het was een gebeurtenis die ik nooit zal vergeten. Ik beschouw dat moment als mijn welkom als student in Nederland.  Mijn nieuwe leven als student en ver van huis is begonnen. Ik zou zeggen dat in het begin het een moeilijke periode is om aan al je spullen te komen. Hiermee bedoel ik je kamer inrichten. Als je bij IKEA terechtkomt zie je van alles; zo’n groot gebouw waar je van alles voor je kamer kan kopen, maar ik moest me telkens eraan herinneren dat het budget beperkt was. Dus moest ik wat goedkope dingen gaan kopen en prioriteiten stellen. “IKEA is leuk” dat zei iedereen, maar het viel me echt tegen toen ik daar was. Ik weet niet wat voor leuks mijn vrienden in IKEA zagen, maar voor mij was het niet leuk. Ik moest al die materialen zelf gaan halen en tillen. Er was niks leuks in dat gedoe, maar ja gelukkig is het wel gelukt en heb ik mijn meubels in mijn kamer. Ik heb gespaard om alles wat ik nu heb in bezit te hebben. 

Een tip die ik aan komende studenten kan geven is de volgende. “Heel veel sparen”!!. In het begin zal je het moeilijk hebben om te gaan met geld. En je zou veel dingen willen kopen, maar dat zal niet mogelijk zijn. Dus spaar je geld, minimaal zo’n 800 euro om je kamer leuk te kunnen inrichten.

Succes met je kamertje J

 

Li-any v/d Biezen

OPGM, 1ste jaarTaaltips van ouderejaarsstudent

13:54, 18/3/2013 .. Posted in Tips om je Nederlands te verbeteren .. 0 comments .. Link
 

Mijn naam is Lutania Braafhart (22). Ik volg de lerarenopleiding Bedrijfseconomie en Algemene economie. Ik ben in juli 2009, samen met nog een aantal andere studenten naar Nederland gekomen om te studeren. Inmiddels is het nu al bijna vier jaar geleden dat ik van start ging met mijn opleiding. Tijdens mijn eerste studiejaar had ik als doel mijn Nederlands  te verbeteren. Ik volg de lerarenopleiding, en ik wil wel zo goed mogelijk Nederlands spreken tegen mijn leerlingen. In het eerste jaar moest je keuzevakken volgen. Mijn keuzevakken hadden allemaal betrekking op de Nederlandse taal.  Deze keuzevakken hebben me heel goed geholpen. Als ik nu terugkijk naar mijn verslagen van jaar 1, kan ik duidelijk een verschil zien. Daarnaast kan ik ook makkelijk fouten herkennen in mijn eigen teksten, maar ook in die van anderen. Ik zeg niet dat mijn Nederlands perfect is. Ik maak soms nog wel fouten, maar ik herken mijn fouten wel en dat geeft aan dat ik me wel bewust ben van de fouten die ik maak. Ik durf ook fouten te maken, want van fouten kan je leren.

De meeste studenten die vanuit Curaçao  komen durven dit niet te doen. Dit vind ik wel jammer. Je bent nieuw in een land en je moet je aanpassen aan de cultuur en de taal. Er wordt niet van je verwacht dat je meteen vloeiend Nederlands kan spreken, maar je moet wel oefenen met de Nederlandse taal. Probeer zoveel mogelijk Nederlands te spreken. Hoe meer je spreekt, hoe beter het wordt. Contact met de medestudenten in je klas is zeker van belang. Zij kunnen een steentje bijdragen aan je ontwikkeling. Als je eerlijk aan hen vertelt, dat je nog moeite hebt met de Nederlandse taal kunnen ze jou helpen. Bijvoorbeeld door je taalfouten te corrigeren. Ik liet telkens een medestudent  mijn verslagen nalezen. Hierdoor kon ik ook zien wat mijn fouten waren en eraan werken om die zo min mogelijk te maken. Met lidwoorden had ik  veel moeite. Nu  maak ik gebruik van handige links om te kijken of een woord “de” of “het” is. Hierdoor blijf je het ook onthouden en maak je de volgende keer niet dezelfde fouten. Tenminste, zo ervaar ik het.

 Tips die ik kan geven om zo min mogelijk fouten te maken zijn:

-         Niet te snel praten; Als je snel spreekt, maak je ook sneller fouten. Dus neem je tijd, denk goed na over wat je wil zeggen. Op deze manier heb je controle over wat je zegt.

-         Schrijven; Als je een verslag schrijft moet je het daarna niet meteen inleveren. Laat het even een paar uurtjes liggen en lees het daarna. Je bent dan wat rustiger, dus je herkent je fouten veel sneller. Door fouten te herkennen kan je je taalvaardigheid verbeteren.

Inmiddels zit ik in jaar vier. Ik heb mijn minor met succes afgerond. Al mijn verslagen waren goedgekeurd. Hierdoor kan ik de conclusie trekken dat mijn Nederlandse taal nu wel op niveau is. Ik ben zeer tevreden met mijn ontwikkeling. Ik weet zeker dat andere studenten dit ook aankunnen. Twijfel niet aan jezelf, in het begin is het altijd moeilijk, maar als je ziet hoeveel je na een tijdje kan bereiken dan zal jezelf versteld staan. Dus ik zou zeggen GO FOR IT….Het eerste jaar in Nederland

11:02, 15/3/2013 .. Posted in Gebeurtenissen uit je studentenleven .. 0 comments .. Link
 

Zeven maanden geleden kwam ik hier in Nederland wonen, om mijn studie te volgen. Ik volg nu de Lerarenopleiding Economie bij Hogeschool Rotterdam. Mijn eerste maand in Nederland was erg leuk, ik voelde me alsof ik op vakantie was.

Toen school in september begon, veranderde alles. De vakantie was over en dat betekende hard aan de slag gaan. Ik kwam hier in Nederland studeren met het doel om mijn studie in vier jaar af te ronden. De eerste maanden waren voor mij heel zwaar. Ik moest namelijk alles in mijn eentje doen, wat ik niet gewend was. Kleren wassen, boodschappen doen, huis schoon maken en eten klaar maken moest ik zelf doen, mama was er niet meer. Niet alleen dat, ik moest ook aan het koude weer wennen en aan de Nederlandse cultuur. Je komt in een klas terecht waarin je alleen maar Nederlands hoort, terwijl je een paar maanden geleden nog grapjes maakte met je Arubaanse klasgenoten. In het begin van mijn opleiding dacht ik dat ik het niet aan kon. Maar ik twijfelde niet om een peercoach aan te vragen. Zij heeft me echt gemotiveerd en toen kreeg ik het gevoel dat ik het wel kon!

Als Arubaanse student moet je niet bang zijn om Nederlands te spreken. Natuurlijk ga je fouten maken maar door je fouten leer je. Mijn klasgenoten corrigeren mij ook als ze horen dat ik een taalfout maak. Probeer zoveel mogelijk Nederlands te spreken, ook al heb je een Arubaanse of Curaçaose klasgenoot.

Probeer zoveel mogelijk nieuwe kennissen te maken, je nieuwe vrienden worden bij wijze van spreken je nieuwe familie.

Geniet van je studiejaren in Nederland en maak het beste ervan!

 Sharrity Oduber 1e jaar Lerarenopleiding EconomieNederlands spreken

11:02, 11/3/2013 .. Posted in Tips om je Nederlands te verbeteren .. 2 comments .. Link

Aankomst in Nederland

Toen ik bijna 4 jaar geleden naar Nederland kwam, dacht ik dat met mijn zeven op mijn Havo diploma voor Nederlands dat het voldoende was om het hier te redden. Dat bleek echter niet waar te zijn door de rollenspellen die ik voor de klas moest doen. Mijn rollenspel was langzamer en had vaak stiltes. Hierdoor kreeg ik vaak als feedback dat ik mijn Nederlands moest verbeteren.  Het was ook irritant om dit telkens als feedback te ontvangen. Acties die ik ondernomen had, was het volgen van keuzevakken. Keuzevakken zoals Spreekvaardigheid 1+2 en Surant 1+2. De keuzevakken waren net als een opfriscursus in mijn beleving en hebben mij geholpen in het vinden van strategieën om mijn gespreksvaardigheid een duwtje in het rug te geven.

Daarna moest ik het zelf doen. Hierbij ging ik werk verrichten waardoor ik vaak aan het woord stond. Als host werken op opendagen, als studievoorlichter en ook achter de bar. Nu heb ik een niveau waar ik trots op ben. Ik kan vloeiender en sneller praten dan voorheen. Items zoals intonatie, stemgeluid, tempo beheers ik steeds beter. Als resultaat ben ik een student geworden met veel zelfvertrouwen.

En nu

Nu hou ik mijn gespreksvaardigheid op niveau door in gesprek te zijn. Door kranten te lezen leer ik nieuwe uitdrukkingen en ik observeer naar de zinsopbouw. Ik werk nog steeds als studievoorlichter, ik ga vaker voor de groep een rollenspel doen en door het netwerken. Dus mijn advies is als je de taal beter wilt spreken dan zou je vaker aan het woord moeten zijn.

Frensis Bulo, Fysiotherapie 2e jaarAbout Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links

Taaladvies
Taalloket - VU
Taalunieversum - officiŽle spelling
Taaloefeningen voor anderstaligen
Facebookpagina - Nederlands voor anderstalige studenten

Categories

Gebeurtenissen uit je studentenleven
Recensies
Tips om contacten te leggen met Nederlanders
Tips om effectief te studeren
Tips om je Nederlands te verbeteren
Uitgaanstips

Recent Entries

Door contact met je medestudenten, gaat je Nederlands vooruit
Het einde is in zicht
De eerste maanden in Nederland
Student zijn betekent hard werken
PIKZWART!!

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer