Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Tandarts Assistente; wat houdt dat in?

Het beroep tandarts assistente; wat houdt dat nu eigenlijk in?

{ 21:59, 2/3/2012 } { 0 comments } { Link }

Het beroep tandarts assistente wat houdt dat nu in?

 

Tandartsassistente: wat houdt dat beroep in?

Als tandartsassistente assisteer je bij tandheelkundige behandelingen die de tandarts niet  zelf hoeft te doen. Ook beheert u de patiëntenadministratie. Je spreekt met de tandarts af wat je dagelijkse taken zijn en voert deze vervolgens zelfstandig uit.

Als tandartsassistent help je de tandarts bij tandheelkundige behandelingen en onderzoeken. Je zuigt bijvoorbeeld speeksel af terwijl de tandarts bezig is met boren, je prepareert het materiaal waarmee tanden en kiezen worden gevuld en je maakt röntgenfoto's. Ook steriliseer je de instrumenten en verzorg je de apparatuur. Belangrijk is verder de opvang en begeleiding van de patiënten. Voorlichting geven (bijvoorbeeld over mondhygiëne) hoort daar ook bij. Veel mensen zijn een beetje zenuwachtig als ze naar de tandarts moeten. Door ze vriendelijk te ontvangen en duidelijke uitleg te geven over wat er gaat gebeuren, kun je ze op hun gemak stellen. Tot slot verzorg je de patiëntenadministratie en de financiële administratie, beantwoordt je de telefoon en houdt je het afsprakenboek bij. Op de middenkaderopleiding Tandartsassistent leer je alles wat je moet weten en kunnen om dit werk zelfstandig uit te voeren.

In dit beroep doe je  veel verschillende dingen. Zo breng je de praktijkruimte in orde, maak je de instrumenten schoon met een sterilisatieapparaat, houdt je het afsprakenboek bij en ontvangt en kalmeer je patiënten. Ook ben je nauw betrokken bij de tandheelkundige behandeling van patiënten (het werk aan de behandelstoel). Je  reikt de tandarts de instrumenten (tangetjes, spiegeltjes, boren, injectienaalden en injectievloeistof) aan en je houdt de speekselafzuiger in de mond van de patiënt. Ook maak je materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, zoals amalgaam, composiet en gips. Verder ontwikkelt u röntgenfoto's. Ten slotte heb je administratieve taken: je vult patiëntenkaarten in en verstuurt nota's aan patiënten.

Tandartsassistent Taken:

·         Organiseren van werkprocessen

·         Handelingen tandheelkundige zorg

·         Assisteren bij tandheelkundige handelingen

·         Voorlichting en advies geven

·         Ontvangen en introduceren van de zorgvrager

 

Competenties Tandartsassistent:

·         Verhelderen zorgvraag

·         Voorlichten en adviseren

·         Veilig, hygiënisch en milieubewust werken

·         Assisteren bij tandheelkundige handelingen

·         Zelfstandig uitvoeren van tandheelkundige handelingen

·         Begeleiden van de zorgvrager tijdens de behandeling

·         Goed met mensen om kunnen gaan

·         Een goed mondeling uitdrukkingsvermogen hebben

·         Geduldig kunnen luisteren, mensen op hun gemak kunnen stellen

·         Nauwkeurig kunnen werken

 

Werkvelden:

Je werkt in een tandartspraktijk bij een

·         Tandartspraktijk

·         Gezondheidscentrum

·         Ziekenhuis of particulier bedrijf,

·         Orthodontist,

·         Jeugdtandverzorging,

·         Mond- en kaakchirurgie van een ziekenhuis

·         Tandheelkundig centrum van een kazerne

·         Bijzondere tandheelkunde

 

Salarisindicatie:

·         aanvangssalaris ongeveer € 1.350

·         doorgroei tot ongeveer € 1.750

 

 

Wie bij de jeugdtandverzorging werkt, reist in de regio. Je hebt meestal vaste werktijden, maar bij spoedgevallen werk je soms 's avonds of in het weekend, afhankelijk van de afspraken die je daarover maakt met je werkgever. Tijdens je werk draag je een mondkapje en handschoenen. Je komt tijdens je werk in aanraking met allerlei verschillende stoffen. Bij sterke gevoeligheid, moet je hier rekening mee houden.

Verplicht keuze onderdeel:

Engels of Duits

 

Voorbeelden van lesonderwerpen:

·         Kennis van tandheelkunde

·         Kennis van instrumenten

·         Voorlichting

·         Omgaan met patiënten

·         Administratie

 

 

Toelatingseisen:

·         Vbo diploma (gewenst: ten minste drie vakken op C-niveau, waaronder Nederlands en één van de exacte vakken, en de overige vakken tenminste op B niveau)

·         Vmbo (theoretisch) (gewenst: op C-niveau met het vak natuurkunde, scheikunde, wiskunde of biologie)

·         Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo

 

Na deze opleiding kun je doorstromen naar het HBO.De Route die je doorloopt om de opleiding te halen;

{ 08:13, 16/2/2012 } { 0 comments } { Link }

De opleiding heeft veel tussenstops gedurende de opleiding;

Leerjaar 1;

In leerjaar 1 heeft de opleiding 4 periodes die elk  10 weken duurt, in de 10e week staat  dan een proefwerk week  ingepland, hier krijgen we van elke cursus, training een toets, en moeten de andere onderdelen waar je geen toets van hebt zoals burgerschap en project af zijn. Als je de toets gehaald heb is er niks aan de hand, heb je die niet gehaald moet je in de periode erna een herkansing doen.

 

Leerjaar 2;

In leerjaar 2 heeft de opleiding maar 3 periodes ingepland, 1 periode duurt 10 weken en gedurende die 10 weken ben je gewoon op school en volg je trainingen en cursussen en heb je na die 10 weken ook weer een proefwerkweek. Dan heb je nog 2 periodes die beide 10 weken duren, je hebt dan 2x een stage van 10 weken. Tijdens die stage krijg je om de week 1x een vrijdag middag vrij om op school langs te gaan. Op school krijg je dan een gesprek met je mentor om te kijken hoe je stage verloopt en om eventueel nog onduidelijkheden te bespreken.

 

De leraren hebben ook leerling besprekingen, daarbij gaan de leraren bespreken hoe een leerling zich vordert gedurende de opleiding, en kunnen ze plus of min punten kwijt aan de mentor van die leerling. Aan het begin van de 3e periode hebben de leraren nog een leerlingen bespreking waarbij ze, aan de hand van je behaalde resultaten, aanwezigheid en gedrag, bepalen of je mag deel nemen aan de laatste periode van leerjaar 1: DE STAGE!

 

POP’s & PAP’s:

Tijdens de SLB (studie loopbaan begeleider) lessen werk je iedere periode aan een PAP (persoonlijk activiteiten plan). Daarbij ga je je activiteiten bijhouden van afgelopen periode, daarin vermeld je ook wat je leerpunten zijn, hoe je die wilt gaan bereiken en of je die gehaald hebt. Zo kun je na elke periode kijken of je je leerpunten voor die periode gehaald hebt, en als dat niet zo is weet je dat je daar nog iets meer je best voor moet doen om die wel te halen.

Na elke periode krijg je een gesprek met je mentor, dat heet een PAP gesprek. Hier ga je dan samen met je mentor terug kijken op de vorige periode en ga je bespreken wat er goed/fout ging, wat je zou willen verbeteren en wat je behaalde resultaten zijn.

 

 

Tijdsplanning gedurende de opleiding:

Tijdsplanning is erg belangrijk voor deze opleiding, omdat we best veel huiswerk krijgen moet je je tijd goed verdelen. Je kunt dus bijvoorbeeld niet een dag van te voren beginnen met leren voor een proefwerk, of je kunt bijvoorbeeld niet de les in komen zonder dat je je huiswerk gemaakt hebt.

Het is dus handig om in je agenda een planning te maken voor de hele week, zo kun je alle vakken verdelen over een aantal dagen. Door een goede planning te maken zorg je ervoor dat je je huiswerk op tijd af hebt en dat je goed van te voren hebt geleerd voor je proefwerk.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Links


Categories


Recent Entries

Het beroep tandarts assistente; wat houdt dat nu eigenlijk in?
De Route die je doorloopt om de opleiding te halen;

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer