Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Excursieweek

Culemborg

15:31, 22/10/2010 .. 0 comments .. Link
En toen waren we in Culemborg. Hier ligt naast de probleemwijk een duurzame wijk genaamd EVA Lanxmeer. Een wijk die tot stand is gekomen door particulier initiatief. De wijk is gegroeid en een voorbeeld geworden voor een milieubewuste wijk.

In deze wijk staat het duurzame ideaal centraal. Dit is aan veel kenmerken te zien. Zo zijn er verschillende technieken om huizen te verwarmen, van zonne-energie en huizen die in kassen staan, waardoor de warmte bewaard blijft. Dit zijn niet de enige vernieuwingen die de wijk gebracht heeft. Zo heeft de wijk ook een stadsboerderij. Deze boerderij verbouwt veel verschillende producten voor zowel de wijk als mensen die uit de stad komen.


Wat ook opvallend is dat men heeft gekozen voor gemeenschappelijke tuinen. De bewoners moeten samen ervoor zorgen dat de gebieden tussen de achterkanten van de huizen begaanbaar zijn en er goed uitzien. Sommigen laten dit aan anderen over, maar het merendeel wil zijn tuin goed onderhouden hebben.

De wijk ziet er goed uit. De meeste bewoners voelen zich ook verantwoordelijk voor de semi-openbare ruimten en tuinen. Wat echter een nadeel is, is dat er zoveel geregeld en gedaan moet worden als je er woont. Van afval opruimen tot tuinen onderhouden aan toe, er is altijd genoeg te doen. Dit trekt uiteraard niet iedereen aan

Amsterdam

18:31, 21/10/2010 .. 0 comments .. Link
De tweede dag van de excursieweek in de hoofdstad van de Lage Landen. Een lange dag die misschien niet zo lang had hoeven duren.

Eenmaal aangekomen op Amsterdam Centraal was het haasten naar de eerste locatie: de Zuiderkerk. We kregen hier informatie over de ontwikkelingen die Amsterdam de komende tijd zal doormaken. Bijvoorbeeld de Noord-Zuid lijn maar ook de bouw van de Zuid-As. Na een kort bezoek en video'tje vertrokken we weer en ditmaal naar het GWL terrein.


Deze opvallende wijk is een ecologische wijk. Het is zo duurzaam mogelijk aangelegd. Dat is onder andere te zien aan de oude gebouwen die een nieuwe functie hebben gekregen, maar ook aan het vele groen in de wijk. Er zijn veel tuintjes en perkjes die het beste door de buurtbewoners verzorgd kunnen worden. De wijk is ook omsloten door hoge flats. Dit zorgt voor minder geluidsoverlast. Een ander belangrijk kenmerk is dat er geen auto's in de wijk mogen komen. Dit zorgt voor minder overlast, maar ook voor veel meer veiligheid. Vooral voor kinderen. Een goed initiatief naar mijn mening, aangezien het in sommige stadsdelen inderdaad wat minder mag met auto's. Er is echter een nadeel, want de aangelegde regenwaterzuiveringsinstallaties werken niet meer of worden niet meer gebruikt. Hierdoor raakt het ideaal van de wijk verloren, en dat is jammer.


Naast deze wijk ligt het Westerpark. Een door een Amerikaanse architect aangelegd park. Het is strak aangelegd en toont een overgang. Aan het begin van het middenpad aan de westkant is er veel groen en een veel natuurlijker karakter dan aan het einde van het pad. Daar zijn de lijnen wat strakker en stedelijker.

Hierna werden we welkom geheten in een informatiecentrum over de Noord-Zuid lijn. Dit ambitieuze project, wat nogal wat problemen met zich meebrengt, moet de mobiliteit in Amsterdam in de toekomst flink gaan verbeteren. De lijn, die Noord en Zuid dwars door het centrum met elkaar verbindt, moet passagiers binnen 16 minuten van het begin naar het eindpunt moeten kunnen brengen. Hiervoor moet ook een deel van het Centraal Station aangepast worden, wat uiteraard niet zomaar kan. Hiervoor moeten in fases delen van het station voor werkzaamheden gesloten worden. Het project is veelbelovend, maar vervloekt vanaf dag één. Als het uiteindelijk af is, ben ik er wel van overtuigd dat het Amsterdam ten goede zal doen, aangezien Amsterdam-Noord ten opzichte van het centrum veel beter bereikbaar wordt.

De deskundigen praten vol lof over de projecten in Amsterdam, dus laten we hopen dat het Amsterdam daadwerkelijk goed zal gaan doen. Ik ben benieuwd.


Rotterdam

19:09, 20/10/2010 .. 0 comments .. Link
De stad met zijn vele inwoners, grote haven en ambitieuze toekomstplannen. Dinsdag was het dan zover en gingen we een kijkje nemen in Vreewijk, Kop van Zuid en Le Medi.Voor de middag kwamen we aan in Vreewijk. Een tuindorp in Rotterdam Zuid, wat bekend staat om zijn verval en ondergeschikte functie aan het centrum ten noorden van de Maas. Vreewijk is een typisch tuindorp. Met  eigen winkelvoorzieningen is de wijk grotendeels zelfstandig. Ook speelt mee dat er ongelofelijk veel groen is. Te veel als je het mij vraagt. Op sommige plaatsen lijkt het net of je in een bos loopt. Dit vind ik zelf niet functioneel en mag best wel wat minder. Mooi is het wel, en de betekenis van de wijk zou weg zijn als dit groen er niet was.In de middag na een bezoek aan het City Information Center liepen we door de Kop van Zuid. Dit oude havengebied moet in de nabije toekomst worden omgetoverd tot een modern kantoorgebied met veel hoogbouw. Het moet gaan tippen aan het centrum ten noorden van de Maas. Het gebied is echter nu nog kaal en men kan nauwelijks voorstellen dat er over een aantal jaar ongelofelijk veel verkeer rond zal gaan rijden. Ook het contrast van oude gebouwen tussen wolkenkrabbers in is geen gezicht. Het zijn twee totaal andere stijlen, namelijk een oude en een nieuwe strakke vorm. Kortom, de Wilhelminapier zal nog veel moeten veranderen om haar toekomstige functie te gaan bekleden.


Als laatste gingen we voor een kort bezoek langs El Medi. Dit is een bouwblok wat in Arabische stijl is gebouwd. Het oogt mooi, maar past niet in het stadsbeeld van een Nederlandse mainport. Men spreekt over integratie van allochtonen in Nederland, maar werkt dit proces alleen maar tegen door bepaalde wijken aan te wijzen voor allochtonen.

Het bezoek aan Rotterdam was leerzaam en ik hoop dat we er op onze opleiding nog veel aan zullen hebben.


About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Culemborg
Amsterdam
Rotterdam

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer