Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Tennisballen

Babolat team

Posted on 3/11/2015 at 15:18

De Babolat team, waarschijnlijk 1 van de aangenaamste ballen om mee te spelen.  Het merk Babolat is natuurlijk vooral gekend via Rafael Nadal. Sinds een paar jaar wordt trouwens Roland Garros, ook wel de French Open genoemd, gespeeld met Babolat balls. Niet met de Team echter, wel met de FrenchOpen All Court.

Hierbij enkele kenmerken:

 • het zijn gasgevulde high-performance balls
 • dit tennisproduct is een mooie combinatie van touch en slijtvastheid
 • met slijtvastheid wordt bedoeld dat ze best wel een lange levensduur heeft
 • is geproduceerd met wol (felt in het Engels) van hog ekwaliteit
 • erg geschikt voor tennissers die competite spelen
 • kleur: geel
 • goedgekeurd door de ITF
 • is verkrijgbaar in 3 en 4-cans en in dozen van 24 x 3-cans of 18 x 4-cans
 • de prijs per bal schommelt rond de 1,5 en 2,0 euro inclusief BTW en is verkrijgbaar in de meeste tenniswinkels

Het produktieproces

Posted on 13/11/2014 at 15:19

Tennisbalproduktie

Productieproces

Er komen best wel veel technici bij kijken om perfecte tennisballen te fabriceren. Dit sport-item moet tegemoet komen aan heel wat reglementeringen om toegelaten op de tennisbanen. De start is het rubber, samen met een 15 tal andere bestanddelen die worden toegevoegd om de kwaliteit en opstuit te verhogen. Rubber en bestanddelen worden daarna gemengd en gesmolten tot kleine rubusen Die gaan de oven in om gesmolten te worden 1 helft van de rubberenkern. De volgende fase is een perfecte afwerkingen tot gevraagde dimensies. Daarna worden de 2 helften op elkaar gelijmd tot een een rubberen bal. Rond die bal komt daarna het gele vilt. Het geheel begint nu op een tennisbal te lijken. Na een aantal checks en stoombaden wordt nog het merk van de bal erop gedrukt en klaar is kees !

In onderstaande video wordt productieproces van tennisballen mooi uitelegd.

Complex productieketen

De tennisballen die gebezigd worden op tennistornooien als Wimbledon en de Australian Open leggen maar liefst .... 85.000 kilometers vooraleer de pro's als Serena Williams of Andy Murray ermee spelen. Die aantal kilometers lijken niet juist omdat de omtrek van de aarde maar 40.075 kilometer m is. Het productieproces van tennisballen is echter veel moeilijker dan gedacht en is een verklaring waarom dit sportprodukt al snel twee euros per examplaar kost.

Hoe komt dat ?

De verklaring ligt in het aanleveringsproces van de componenten van een tennisbal. Het magnesium komt uit Japan, het rubber uit Indonesiƫ en de wol meestal uit Australiƫ . Die worden allemaal gebracht naar een ballen-fabrieken in China, waar de verschillende componenten geassembleerd worden tot een tennisbal, die vervolgens weer getransporteerd wordt naar elders in de werled. Tel je al deze verplaatsingen op en je komt aan die 85.000 kilometers.

Tennisblessures en tennisballs

Enkele cijfers

Er tennissen in Nederland zo'n 1 miljoen mensen, ongeveer 70% daarvan is lid van de KNLTB. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks 20% van deze tennisspelers een blessure oplopen. Deze blessures ontstaan veelal spontaan: krampen, omslaan van de enkel of de gekende tenniselleboog. Het start vaak geleidelijk met een beetje pijn, die echter gradueel erger wordt. Elke keer wordt die enkel of elleboog belast, en eindelijk overbelast, met een blessure als gevolg. Een aspect dat vaak vergeten wordt, is dat de kwaliteit van je tennisballen ook blessures kan veroorzaken.

Tennisblessures voorkomen

Wil je blessures voorkomen, vergeet dan niet te letten op deze zaken:

 • warming-up vooraf
 • achteraf cooling-down
 • beter te vroeg dan te laat stoppen bij pijn
 • materiaal van goede kwaliteit

Tennisartikelen van hoge kwaliteit

Tennis vraagt eigenlijk best wel veel producten, die allemaal een blessure kunnen veroorzaken: een tennisracket, snaren, basisgrip, overgrips, schokdemper, schoenen en tennisballen. Bij het aanschaffen van deze artikelen is goedkoop vaak duurkoop.

 • racket: het mag niet te licht noch te zwaar zijn; de grip van je handvat moet juist zijn
 • snaren: te rigide tennissnaren zijn erg nefast voor je arm
 • schokdemper: om de trillingen op te vangen
 • tennisschoenen: moeten voldoend edemping geven
 • tennisballen: ze mogen niet te zacht / te slap zijn omdat versleten ballen veel meer kracht van je arm vragen; gevolg de kans op een blessure wordt groter.

De tennisbal

Posted on 15/10/2014 at 15:49

Specs

Vroeger was de tennis-bal gemaakt van leer, maar toen was deze gevuld met haar of wol en nu is dt vilt. De ITF , wat staat voor International Tennis Federation, is nu de baas over alle technische aspecten, zoals de regels van grootte en gewicht van de tennisbal. De ballen waarmee gespeeld wordt, zijn normaal gesproken groen, geel of oranje en hebben witgrijze lijnen. Indien een ballenmerk voldoet aan alle specificaties van de ITF, dan mag het het label 'ITF-goedgekeurd' dragen. Een overzicht van alle ITF goedgekeurde ballenmerk is ook op bovenstaande ITFlink te vinden.

De normen zijn best wel streng en zijn voor grootte, gewicht en diameter als volgt:

 • de doorsnee van de bal moet tussen de 65 en 68 mm (2,575-2,700 inches) zijn;
 • het gewicht moet tussen 56 en 59 gram liggen;
 • de bal moet tussen de 1,34 en 1,47 meter hoog opstuiten van een betonnen ondergrond, als hij van ongeveer 2,5 meter (nl. 100 inches) hoogte wordt losgelaten.

In de professionele tenniswereld wordt bijna alleen maar met gele tennis-balls gespeeld. Bij training soms wel ballen met andere kleuren gebruikt. Stage 3 tennis-balls zijn geel-rood en zijn extra zachte ballen, die worden gebruikt bij kinderen die net leren tennissen, meestal met een leeftijd tot 7 jaar. Stage 2 ballen zijn oranje-gele ballen en deze wordt gebruikt voor kinderen tussen 7 en 9 jaar. Dan zijn er ook nog stage 1 ballen. Deze produkten zijn geel-groen en worden gebruikt voor weer iets oudere kinderen tot 12 jaar.

Tennis-balls onder druk

Er bestaan 2 soorten onder dit sportprodukt. Dat zijn gasgevulde en drukloze items. Bij druk tennis-balls is de druk in de bal groter dan de druk buiten de bal. Een klein bolletje vast materiaal in de tennisbal zet zich om in gas en dat zorgt voor de druk. Ook de verpakking van de bal wordt onder druk gezet, dus als ze uit de verpakking zijn lopen dit soort tennis-balls eigenlijk leeg. Deze tennis-balls spelen in het begin erg fijn, maar worden wel zachter. Ze worden vooral gebruikt door betere tennisspelers.

Drukloze examplaren

De andere soort tennisbal, de drukloze tennis-balls. Deze staan niet onder druk, wat de naam al suggereert. De druk binnen de bal is hetzelfde als de druk buiten de bal. Deze tennis-balls kunnen langer gebruikt worden en de stuithoogte blijft gelijk omdat de bal niet zachter wordt. Nadeel is wel dat het vilt niet zo lang goed blijft, maar dat is ook zo bij de tennisbal met druk. De ballen worden glad doordat de haren eraf slijten. Er kan dan eigenlijk niet meer mee gespeeld worden. Het gevoel van de ballen met druk is beter, daarom kiezen spelers op hoog niveau vaak voor deze tennis-balls, maar recreanten stellen minder hoge eisen en kunnen daarom ook prima met drukloze tennis-balls spelen.

Al deze bovenstaande soorten tennisartikelen kunt u vinden in de online webshop van TennisPlanet.

Ook interessant om te lezen:

Tennisballen

Posted on 1/5/2014 at 15:00

Dit wist je nog niet over tennisballen

Tennisballen

Een tennisbal is opgebouwd uit 2 rubberen stukken die tijdens het productieproces aan elkaar worden vastgelijmd. Nadien wordt ook het vilt in 2 delen om de kern gelijmd en worden de naden met vloeibaar rubber opgevuld. Dit sportartikel is onderworpen aan een aantal verplichte technische specificaties. De diameter moet vallen tussen minimum 6,35 en max 6,67 cm. Het gewicht moet zeker 56,7 gram zijn, maar niet zwaarder dan 58,5 gram. De kwaliteit van de bal hangt onder meer af van de kwaliteit van het rubber, van de viltlaag en van de verlijming. De kleur van het vilt is ook erg belangrijk; ze bepaalt immers de zichtbaarheid van de tennisbal. De helder gele kleur is immers niet toevallig gekozen : het zorgt er niet alleen voor dat de sporter dit object beter kan waarnemen, maar ook dat het publiek de games gemakkelijker kan volgen. De meeste tennis-ballen zijn geschikt voor "all courts". Zoals met rackets en tennissnaren, is de keuze van deze sportitems erg persoonlijk. Het langdurig of veelvuldig spelen met te zachte of te zware (vochtige) balls kan leiden tot een geforceerde slag en kan daardoor armblessures veroorzaken.

Tennisballen Wilson, Dunlop, etc

Er bestaat een groot assortiment van tennisbalmerken. Een groot gamma is nodig, omdat er zoveel verschillende soorten zijn. De specificaties per sportitem verschillen nogal. Zo zijn er stage 1-2-3 ballen, drukloze en gasgevulde examplaren.

Drukloze tennisballen

Druklozeballen hebben zoals de naam al zegt geen druk. De tennisbal wordt gevormd door de kern van rubber. Deze tennisballen worden vaak gebruikt voor tennistrainingen omdat deze langer meegaan (= lees: een langere levensduur hebben) dan zijn gasgevulde variant.

Gasgevulde ballen

De gasgevulde varianten zijn gevuld met druk. Dat wil zeggen: in de rubberen kern wordt een beetje gas toegevoegd. Echter, het gas loopt er langzaam uit, waardoor de ballen minder lang meegaan dan zijn drukloze broer. Gasgevuldeballen worden het meest gebruikt bij toernooien en competitie wedstrijden. Deze competitieballen hebben een beter gevoel bij een tennisslag en zijn vaak de vereist.

Stageballen

Stageballen zijn zachtere alternatieven voor kinderen. Deze tennisballen worden vaak geadviseerd aan beginnende tennissers om de slag beter aan te voelen en kracht te ontwikkelen. Dit wordt vaak gedaan op mini-veld. Ook kun je ze gebruiken om bij tennis-spelers "touch" aan te leren. Deze sportartikelen zijn vaak te herkennen aan de verschillende kleuren.

Tennisclubballen

Tennisclubs worden de ballen in grote hoeveelheden aangeboden. Per ton of per doos. Dozen en tonnen zijn namelijk goedkoper! Heeft u er dus meer nodig , dan kunt u het beste een offerte aanvragen. Dit kan in combinatie met de sponsoring van uw tennisclub erg interessant zijn.

Merken

De meeste bekende merken zijn Tretorn, TYGER, Dunlop, Babolat, Head, Tecnifibre, Mantis en Wilson.

Ook interessant om te lezen:

Hoe kies ik de juiste tennisbal

Posted on 19/4/2012 at 15:11

Een tennis bal kiezen

tennisballen kiezen

Keuze van een tennisbal

Wat bepaalt de keuze van dit sportproduct ? De type ondergrond waarop je speelt ? De prijs ? De kwaliteit ? Het advies van je trainer ? Het merk waarmee je gewoonlijk competitie speelt ? Onder druk of niet ? Vaak spelen al deze factoren in meerdere of mindere mate een rol.

Onder druk of niet ?

Een bal moet van een goede kwaliteit zijn om er lekker mee te kunnen spelen. Daarnaast heb je nog een andere belangrijke keuze, dat is de keuze tussen een gasgevulde en een drukloze ballen. Een gasgevulde variant gaat minder lang mee, maar heeft over het algemeen betere speel-eigenschappen dan een drukloze. De drukloze sportbal heeft als voordeel dat deze erg lang meegaat. Vooral spelers die met veel topspin spelen zullen het prettiger vinden om te tennissen met een gasgevulde tennisbal.

Kwaliteit van een tennis-bal

Een beetje zoals bij snaren, zijn tennissers altijd op zoek naar sportartikelen van de beste kwaliteit. Maar ook zeker is de prijs daarvan belangrijk. Een goede prijs/kwaliteitverhouding is ideaal. Vanuit deITF, de afkorting voor Internationale Tennis Federatie, zijn er daarom bepaalde normen opgesteld. Zo moet een tennisbal qua doorsnede tussen 65,4 mm en 68,6 mm zijn. Daarbij moet het gewicht van de bal tussen de waarden 56 en 59,4 gram liggen. Ook moeten de ballen bij het uitvoeren van een test een bepaalde stuithoogte hebben. Dat is bij een hoogte van 2,5 meter een stuithoogte tussen 1,34 en 1,47 meter. Wanneer een can of blik ballen aan de eisen van de ITF voldoet, mag je er vanuit gaan dat de ballen kwalitatief in orde zijn. Verder bepalen het type vilt en rubberen binnenkern voor een heel groot stuk de kwaliteit van een tennisbal: zijn deze van high quality, dan is de tennisbal eveneens van high quality.

Kindertennis

Special voor kids is er nog een andere type bal. Dit is de Stage-tennisbal. Deze sportprodukten zijn zeer geschikt om te gebruiken bij kinderen of beginnende tennissers. De ballen zijn beter te controleren, zijn veel zachter en maken het makkelijker de bal correct terug te spelen. Deze artiken zijn eenvoudig online verkrijbaar bij de meeste online sportzaken. Google maar eens op zoekwoorden als 'stage 1-2-3tennisballen' en je krijgt direct een overzicht waar ze aan te schaffen.

Meer leren

Alles over tennisballen

Posted on 28/2/2012 at 15:12

Over tennisballen

Tennisballen worden gemaakt van rubber met daarover een laagje vilt van wol, die vaak de kleur geel hebben. Waarom nu precies de kleur geel, en niet bijvoorbeeld groen of blauw  ? Wel, omdat die felle kleur de zichtbaarheid van de bal verhoogt op de baan. Je ziet hem daardoor dus beter en sneller afkomen. De prijs van zo'n balletje wordt bepaald door de kwaliteit van het rubber en de wol. Hoe hoger de kwaliteit daarvan, hoe hoger de prijs. En visa versa natuurlijk. Kan je er heel goedkoop aankomen, dan is de kans vaak groot dat de quality navenant is. In het algemeen kosten ze zo'n 1,5 tot 2 euro per stuk inclusief BTW.

De doorsnede van een tennisbal is gemiddeld 6,7 cm en weegt zo'n 58 gram. Kleiner, groter, zwaarder of lichter mag niet; dat wil zeggen een minimale afwijking mag, maar slechts heel beperkt. Dat bepaald de ITF of International Tennis Federation namelijk in haar reglementen. Jaarlijks worden er wereldwijd zo'n 400 miljoen stuks van dit sportartikel geproduceerd. De meeste ervan zijn geschikt voor iedere ondergrond, zoals gravel, hardcourt of tapijt. Naast de zogenaamde stage 1-2-3-tennisballen voor kinderen , zijn er nog twee types: gasgevulde en drukloze tennisballen.

Gasgevulde tennisballen

Deze variant is gevuld met gas en staan ook wel bekend als drukballen. Eens uit de verpakking, worden deze artikelen langzaam zacht: de druk neemt af omdat het gas langszaam door de wanden van het vilt naar buiten stroomt. Na ongeveer 30 dagen heb je dan "platte-bal". Deze tennisprodukten spelen zeer comfortabel.

Soorten tennisballen

Drukloze tennisballen

Bij drukloze-ballen zit er dus geen druk of gas in het item. Deze ballen blijven qua prestatie beter en zitten niet in een drukbestendige koker. Ze zijn in het algemeen wel wat harder waardoor ze iets minder aangenaam spelen.

Stage 1-2-3-ballen

Special voor kinderen zijn er Stage 1,2,3 sportartikelen. Deze zijn uitstekend geschikt om te gebruiken voor het miniveld, vanwege het feit dat ze een langszamere stuit hebben waardoor de kids meer tijd hebben om correct te reourneren. Deze sportitems zijn goed herkenbaar door het gebruik van kleuren: namelijk geel/groen (= Stage 1) , geel/oranje (= Stage 2) en geel/rood (= Stage 3).

 

Lees ook


Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer