Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Ethiopie

First week

08:05, 22/1/2015 .. 1 comments .. Link

De eerste week in Ethiopie zit erop. Ik heb al van alles meegemaakt maar zal in dit blog enkel mijn werk ervaring opschrijven. Ik vergeet vast heel veel dingen maar heb geprobeerd de belangrijkste ervaringen op te schrijven.

Uitwisselingsprogramma

De eerste dag was er een uitwissellingsprogramma van meerdere docenten van verschillende scholen om kennis te delen over lessen voor kinderen met special needs. We haalden hier eerst een aantal docenten voor op, waarna we door reden naar de school waar de ontmoeting plaats vond. De directeur van de school was, zoals ik het begreep, in het begin een beetje huiverig over het programma van stichting smile voor beter onderwijs voor mensen met een beperking. De directeur wilde uiteindelijk ook mee vandaag, maar hier was geen plaats meer voor in onze bus. Uiteindelijk is hij op eigen houtje toch naar de ontmoeting gekomen (1.5 uur rijden) en was hij erg geinteresseerd in wat er allemaal werd verteld. De ontmoeting was in het amhaars, ik heb er dus geen bal van verstaan maar wat me wel opviel was dat alle docenten wat vertelden en hun kennis wilden delen. Er werden vragen gesteld en mensen waren wel geinteresseerd. De motivatie zat er op deze school goed in!

Voor mij mooi om te zien hoe een school er in Ethiopie uitziet. Kinderen lopen naar school, soms wel meer dan een uur en zijn op school aangekomen maar hebben dan geen speelgoed om mee te spelen. Wachten soms buiten voordat ze met de les kunnen beginnen. Het liefst zou ik ze dan gewoon een bal toe gooien en met ze gaan spelen. In de pauze zijn er vaak wel voetballen of volleyballen waarmee gespeeld kan worden maar voordat de school begint niet.

Afstudeerpresentatie

Dit was de verdediging/presentatie van Teddy zijn master diploma special needs op de universiteit in Addis. Teddy komt uit Ethiopie en heeft 7 jaar les gegeven tijdens zijn studie op een basisschool. Teddy is op zijn 7e doof geworden waardoor hij nog wel kan praten. Hij spreekt dan ook goed engels en zijn presentatie was ook in het engels. Hij studeert aan de universiteit special needs en zijn onderzoek had als hoofdvraag waarom doven mensen niet goed de amhaarse taal kunnen en gaf aan de hand hiervan een advies. Een heel interessant onderzoek! Super tof om mee te maken hoe dat hier gaat. Een wereld van verschil zoals wij het zijn gewend. Bij ons is alles tot in de puntjes geregeld, lokaal is klaar, iedereen is op tijd etc. Hier was dat wel anders. Teddy had nog wel wat verbeterpunten. Dit kreeg hij ook te horen van de examinatoren alleen ze brengen het echt als kritiek. Ze rammen het erdoor heen en geven geen positieve feedback! Gelukkig heeft Teddy zijn master afgerond, wel maar met een 5.5 maar hij is geslaagd. De kans op een baan waar hij voor heeft gestudeerd is alleen heel klein voor Teddy omdat hij een beperking heeft. Als ik hem zo spreek en zijn masterpresentatie heb gehoord dan merk je wel dat Teddy echt wat in mars heeft.

Bezoek school

Het bezoek aan een van de scholen waar Smile projecten heeft lopen was heftig, wauw, wat een school is dit. Er zitten iets van 2000 leerlingen op deze school. Allemaal vrolijk buiten aan het spelen. Van die 2000 leerlingen is er een klas van 40!! leerlingen met allerlei verschillende beperkingen. De een kon 3 jaar geleden alleen op zijn knieen en handen lopen, maar loopt nu hele kleine stukjes met zijn stokken, de ander is autistisch, de ander kan niet praten, de ander heeft t syndroom van down. En hier 40 leerlingen van in een klas met maar 1 docent! Wat greep me dit aan zeg! Al die kindjes zijn hartstikke vrolijk, lachen en spelen met je. Zo zat ik naast verstandelijk beperkte jongens. Kietelen is een hartstikke leuk spelletje maar de grenzen hierin zijn dan weer lastig voor ze. Ook merk je dat na een paar uur school hun concentratie weg is en er eerder ruzies/agressie ontstaat of dat iemand in slaapt en voor de docent is een werkdag ook erg heftig. Hierdoor hebben de kinderen maar halve dagen school.

Op de school kunnen niet alle kinderen naar de wc omdat deze te ver weg is of waren zich er totaal niet van bewust dat het verstandig is je handen te wassen nadat je naar de wc bent geweest. Nu heeft Smile ervoor gezorgd dat er vlak naast hun klas twee wc's zijn gemaakt waardoor iedereen (ook de mensen die niet goed te been zijn) rustig naar de wc kunnen. De leraar kan hier nu ook controle over houden. 

Daarnaast hebben we koffie gedronken met de ouders van de beperkte kinderen, dit is misschien het meest bijzondere van de hele dag. Een paar jaar geleden gingen alle kinderen namelijk niet naar school. In Ethiopie worden kinderen met een beperking vaak opgesloten in huis, en zelfs verstopt voor de buren omdat ze een beperking zien als een straf van god. Vanmiddag waren er iets van 15 ouders naar de school gekomen om de medewerkers van Smile te bedanken. Hartstikke goed dat de ouders er waren en nu wat meer betrokken zijn! Vergeleken met 3 jaar terug zijn dit hele vooruitgangen hier.

Er zijn ook hele leuke dingen zoals het dansen van de kindjes. Een jongetje met syndroom van down ging bijvoorbeeld zijn eigen modeshow lopen. Ik kwam ook binnen in de klas en moest een liedje zingen. Dus ik gevraagd of er iemand deze week jarig was en dat was zo dus toen zijn we voor haar happy birthday gaan zingen. 

We zijn ook nog over het school plein gelopen, dan zien ze een foreigner en lopen de kindjes meteen naar je toe. Pakken je hand vast, gaan je knuffelen en sommige kindjes gooien een volleybal naar je toe omdat ze willen dat je mee gaat spelen.

Kortom een indrukwekkende dag.

Werkopdracht

Afgelopen maanden hebben we flink wat overlegd over wat mijn odracht gaat worden wanneer ik in Ethiopie ben. In Ethiopie ben ik nog samen met Hester gaan zitten en aan de hand van dat gesprek heb ik een PVA gemaakt dat ik gisteren heb gepresenteerd aan het smile team.  

In het kort gaat de opdracht zijn: een stage/training/cursus organiseren voor de trainers van Smile. Dit zijn de trianers van de volleybal, dans en voetbal projecten. De stage/training/cursus zal in het teken staan van life skill programma’s. We zullen dan verschillende thema’s gaan behandelen in meetings. De trainers gaan hier dan weer mee aan de slag in hun trainingen. Het is een leuke opdracht, heeft wel wat valkuilen. Zo is de cultuur totaal anders en moet je soms wat dingen heel anders doen, dat is voor mij juist een extra en leuke uitdaging.About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

First week

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer