Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
Gedachtenverzamelingen

Description
My Links

» Home
» My Profile
» Weblog Archives
» Friends
» My Photo Album

Licht/donker; tegenstellingen & de verlangens van de mens

De zon. De wereld is goud en geel
en alle zonnestralen komen heel
de stille lucht door als engelen.

 - Herman Gorter

 

Zonnestralen brengen licht; licht wordt geassociëerd met vreugde, blijdschap. Donker, daarentegen, staat voor angstaanjagende, nare duisternis, en roept bij de meeste mensen negatieve gevoelens op. Ook bij mijzelf is dit het geval; maar waarom? Regelmatig wordt de wens geuit een louter 'licht' bestaan te hebben (in de letterlijke zin van het woord). Als dit echter het geval zou zijn, zouden wij niet weten wat 'licht' is; immers, 'donker' zou niet bestaan, en daarom zouden wij ook de tegenstelling 'licht-donker' niet kennen, waardoor wij het licht niet van het donker zouden kunnen onderscheiden (vergelijkbaar zijn de tegenstellingen 'mooi-lelijk', 'warm-koud', enz.). Het loutere 'licht' zou niet 'licht' heten, en hoogstwaarschijnlijk zouden wij het niet waarderen, omdat wij niet zouden beseffen hoe fijn het licht is in tegenstelling tot het donker.

 

Mensen hebben dus tegenstellingen nodig, ten eerste om beide elementen van de tegenstelling te bevatten, en ten tweede om het te kunnen beoordelen (of dit 'beoordelen' goed of juist niet goed is, is een andere kwestie). Onze wens om louter het gewaardeerde element te ervaren of waar te nemen bestaat alléén dan, wanneer ook het tegengestelde element blijft bestaan. Zodoende is het in feite zo, dat, wanneer het door ons als negatief ervaren element niet zou bestaan (in dit geval 'donker'), het gewenste element ('licht') niet meer zou worden gewaardeerd, en wij wellicht zelfs zouden verlangen naar dat wat er nooit zou zijn (het 'donker').

 

Mensen verlangen vrijwel altijd naar dat wat er niet, of in hun ogen te weinig is, en zodra zij dat bezitten, verlangen zij opnieuw naar dat wat zij (nog) niet hebben, enzovoort. Schaarsheid is misschien wel een groot goed.


Posted: 22:32, 31/8/2006
Comments (0) | Add Comment | Link

Hosting door HQ ICT Systeembeheer