Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?
verslag excursie Home | Profile | Archives | Friends
verslag over mijn bezoek aan wijken in Rotterdam, Amsterdam en Culemborg

Dag 3: Culemborg21/10/2010
Vandaag ben ik naar Culemborg gegaan en heb ik de wijk Eva Lanxmeer bekeken . Ik was er alleen 2 uur te vroeg dus heb ik op eigen houtje te wijk moeten verkennen en fotograferen en da t is goed bevallen omdat ik alles op mijn eigen tempo kon bekijken en fotograferen. De wijk had een bijzondere architectuur waarbij de huizen er vaak organisch uit zagen door het vele houd dat er gebruikt was. Ook waren er huizen met een heel glaswerk er om heen, dit word kas bouw genoemd. De vormen waren vaak erg afwijkend en het bouwvolume was redelijk hoog. De wijk bestond uit blokken van huizen die met 3/4/5 blokken een openbare ruimte in het midden ervan vormde. Dit waren openbare ruimte met veel groen en elke achtertuin kwam er op uit. Je zag dat de achtertuinen van de mensen niet erg groot waren en dat er ook geen schuttingen te vinden waren. Alles was erg open en dat werd ook duidelijk toen ik met een buurtbewoner stond te praten. Hij vertelde mij dat in een huurcontract voor een huis in die wijk stond dat er geen schuttingen gebouwd mogen worden om alles open te houden om een hoge sociale controle te krijgen maar ook om als bewoner een band met je naaste buurt bewoners te krijgen. Volgens deze man lukt dat plan erg goed en kunnen de buurtbewoners goed met elkaar op schieten en is het leven met elkaar hier goed mogelijk ook al heb je weinig privacy. Het is leven en laten leven volgens de man. Het groen dat je in de hofjes ziet is wild en bijgehouden groen door elkaar wat een leuk effect geeft en de hofjes er niet als gemeentelijk bloemperkjes er uit laat zien. Achter de huizen ligt een oude watertoren met daarvoor een kleine appelboom gaart die een karakteristiek  uitzicht geeft. Je ziet op de daken van de huizen veel zonnepanelen,  tussen de blokken in zie je geen auto’s en er is veel water gebruikt in het ontwerp wat een milieubewuste uitstraling geeft. Ook al het regenwater word gebufferd. De architectuur vind ik persoonlijk spuuglelijk maar het idee en het doel van deze wijk vind ik erg mooi. Hoe de openbare ruimte word gebruikt door de buurtbewoners vind ik ook mooi en het inspireert mij ook om op die manier iets met de openbare ruimte te doen in het atelier.
0 Comments | Post Comment | Permanent Link

dag 1: Rotterdam19/10/2010

Vandaag ben ik naar Rotterdam gegaan en daar heb ik me mogen verwonderen over deze stad en als eerste over de wijk Vreewijk. Toen ik de wijk binnenkwam had ik niet echt het gevoel dat ik in het Rotterdam was dat ik kende, ik had meer het gevoel dat ik een dorp terecht was gekomen en dat kwam later ook terug in het verhaal van de man die ons rondleide. Ik vond de man erg enthousiast en daardoor kwam zijn verhaal goed op me over en luisterde ik met belangstelling naar zijn verhaal. De wijk Vreewijk is voor arbeiders gebouwd die vooral uit Zeeland en Brabant kwamen en moesten helpen de stad weer op te bouwen die in de oorlog was gebombardeerd. De wijk heeft dorpse kenmerken om die arbeiders toch niet meteen het gevoel te geven dat ze in een hele dynamische stad terecht zijn gekomen. Die dorpse kenmerken zijn het openbare groen wat erg veel aanwezig is. De huizen met voortuin en achtertuin en veel laagbouw. Er zijn eigenlijk geen functies die mensen uit de hele stad aantrekken en er zijn weinig mogelijkheden tot recreatie. Het gewone leven is erg aanwezig in deze wijk en daar draait ook alles om. Het gewone leven met een gezin en een goed buurtgevoel waarin iedereen goed met elkaar op kan schieten in de buurt. Ik heb van deze korte wandeltocht foto's gemaakt van wat ik karakterstiek vond voor de wijk Vreewijk.

Na Vreewijk zijn we met de groep naar de kop van zuid gegaan en hebben we over de Wilhelminapier gelopen die er erg dynamisch uit ziet door de hoogbouw, bijzondere bouwwerken, moderene materialen en de plannen die er zijn voor het gebied. Hiervan heb ik helaas geen fotos kunnen maken omdat het regende en het fototoestel absoluut niet nat mocht worden.

In het CIC heb ik een presentatie gekregen van een oud student van de NHTV die is afgestudeerd en nu actief is bij het CIC in Rotterdam. Mijn verwachtingen waren eigenlijk niet heel hoog van deze presentatie maar ik vond het intressanter dan ik dacht. Ik vond het boeiend om te luisteren naar een jong iemand die nog niet zo lang aan het werk is en goed kan inbeelden in welke situatie wij nu zitten dus daar ook op in kan spelen met zijn verhaal. Hij vertelde over waar hij heeft gewerkt en wat hij daar precies heeft gedaan. Het motiveerde mij wel en het werk zag er erg leuk uit. Ik heb ook veel opgestoken over de stad Rotterdam waar hij erg veel van wist en aan het eind heeft hij met behulp van een Maquette alles nog duidelijk uitgelegd.

Na het bezoek aan het CIC zijn we naar de wijk Le Medi geweest. Ik denk dat als de zon had geschenen de boodschap van de wijk beter was overgekomen. De architectuur vond ik er wel heel sfeerbepalend uitzien en de compositie van de gebouwen was goed en komt tengoede aan de sfeer. De openbare ruimte heeft voor mij als rol dat het mensen samen laat komen en de bebouwing er om heen geeft beschutting tegen het weer maar vooral tegen de buitenwereld.

0 Comments | Post Comment | Permanent Link
Hosting door HQ ICT Systeembeheer