Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

Excursieweek2010ROP

Excursiedag3 Eva Lanxmeer te Culemborg

14:33, 27/10/2010 .. 0 comments .. Link

Vandaag stond de 3e en laatste dag op het programma. Culemborg, een stad waar ik nooit geweest ben en voornamelijk bekend is door de problemen tussen de Marrokaanse en Molukse inwoners. Dus was ik benieuwd wat we vandaag voorgeschoteld zouden krijgen.

De dag begon zowaar weer in een kerk waar we een presentatie kregen over het ontstaan van de wijk en welke toepassingen van duurzaam wonen in de wijk gebruikt zijn. Omdat duurzaam wonen mij zeker interreseert vond ik het een erg interresante presentatie. Veel nieuwe informatie wat mij erg nieuwsgierig maakte naar de wijk zelf. Gelukkig kregen wij na de presentatie een rondleiding door de wijk. Leuk dat deze rondleiding van een bewoner zelf kwam die er zelf veel over kon vertellen. Interresant om de punten die in de presentatie aan bod kwamen in de wijk terug te zien. Wel vraag ik me af in hoeverre zulke wijken ook voor lagere inkomens en andere bevolkingsgroepen ooit reeel kunnen worden maar het is mooi om te weten dat het mogelijk is om duurzaam te wonen. Wel opvallend zijn de vele dure benzineslurpende auto's die op de omliggende parkeerterreinen stonden overigens. Zou je toch anders verwachten bij zo een duurzame wijk.

Al met al was dit de meest leerzame dag van de week en ik merkte onder de andere leerlingen dat hier toch nog het meest naderhand over nagepraat werd.Excursiedag2 Amsterdam

11:59, 27/10/2010 .. 0 comments .. Link

Na een enerverende dag in Rotterdam stond vandaag Amsterdam op het programma. Voor een vorige opleiding heb ik al eens voor een project een verslag gemaakt over de stad dus ik was benieuwd of deze dag wat nieuws voor mij zou brengen.

De dag begon in de Zuiderkerk waar een vergelijkbaar centrum als het CIC in Rotterdam was gevestigd. Eerst kregen we een film voorgeschoteld over de uitbreiding van Amsterdam-Noord. Weinig vernieuwend voor mij en ik had het idee dat dat niet alleen voor mij gold. Na de film kregen we nog verdere uitleg over de (geplande) uitbreidingen aan de hand van een maquette. 

Hierna stond een bezoek gepland aan het GWL terrein. Dit voornalie terrein van de Gemeente Waterleiding is nu een woonbuurt. Eerder in de week hadden we hier al een presentatie over gehad die mij wel nieuwsgierig had gemaakt. Het is mooie groene en autovrije buurt die zich duidelijk onderscheid van omliggende buurten. Leuk om in het dichtbevolkte Amsterdam een buurt te vinden waar ruimte is voor tuinen en veel groen. Toch vond ik de presentatie een stuk interresanter dan het bezoek aan de buurt zelf.

Naast deze buurt lag het terrein van de Westergasfabriek wat tegenwoordig een culturele en recreatieve bestemming heeft. Aangekomen op het terrein komt men eerst op een lange boulevard waar weer een park aan grenst. Mooi gebruik nog van de oude gebouwen en samen met de aangrenzende polders/natuur maakt dit een aangenaam gebied.

Na een paar uur de tijd voor onszelf gehad te hebben stond er een afspraak gepland bij het informatiecentrum voor de Noord-Zuidlijn. Best een interresant project waar natuurlijk al regelmatig aandacht aan besteed is in de media.  Aangezien ik al regelmatig programma's over de aanleg hiervan had gezien op National Geograpic en Discovery was ik benieuwd of er nog wat nieuws te ontdekken viel voor mij. De rondleiding die we kregen was nog best interresant maar in grote lijnen was de meeste info voor mij wel bekend.

Al met al was Amsterdam voor mij niet echt een leerzame dag. Veel zaken die spelen in Amsterdam zijn denk ik wel bekend en daarom weinig vernieuwend. Misschien zou een trip naar een andere stad van groter nut geweest zijn. Het zou misschien wel eens interresant zijn om naar Almere te gaan om te zien welke problemen er in een nieuwe stad zijn ontstaan.

 Excursiedag1Rotterdam

13:11, 19/10/2010 .. 0 comments .. Link

Vandaag stond de eerste excursiedag op het programma. In een regenachtig Rotterdam werd er bij de wijk Vreewijk verzameld alwaar Piet Houthuizen ons een rondleiding zou geven door de wijk heen. Piet is stedelijk architect bij de gemeente Rotterdam.

Vreewijk is gerealiseerd van 1913 tot begin tweede wereldoorlog en is gebouwd volgens het tuinstadprincipe. Toendertijd kwamen veel Brabanders en Zeeuwen naar Rotterdam om daar op de scheepswerven te gaan werken. Omdat die vaak uit dorpen kwamen werd er besloten om een wijk te bouwen met een dorpskarakter. Lange singels met een groene tintje en vaak een afwateringsloot  zijn kenmerkend voor de buurt.

Na deze rondleiding zijn we richting de Wilhelminapier vertrokken. Dit is een voormalig havengebied op de zuidoever van de Maas dat herontwikkeld is tot een nieuw stadscentrum. Er vindt nog nieuwbouw plaats maar velen wolkenkrabbers sieren de pier. Dit een combinatie met enkele monumentale gebouwen, zoals Hotel New York, geeft de Wilhelminapier een herkenbaar gezicht. Ook mooi zijn de boulevards waar men een mooi uitrzicht heeft op het centrum van Rotterdam.

Na lekker uitgewaaid te zijn en nadat ik mijn jaarlijks bezoek aan de McDonalds had gepleegd (gadver) was het tijd om een bezoek te brengen aan het City Information Centrum. Hier kan men terecht als je meer wilt komen te weten over wonen, bouwen, stedenbouw en architectuur in Rotterdam. We waren daar wat vroeg maar dat gaf mij mooi de tijd om de maquette te bestuderen die daar in de hal stond. Niet veel later kregen we een presentatie van Tim de Bruijn. Hij is een oud-student van de NHTV en nu werkzaam bij het CIC. In de presentatie vertelde hij over de zienswijze van de gemeente om meer bewoners in het centrum te laten wonen. Dit omdat het centrum nu s'avonds niet levendig genoeg zou zijn.  Ook de kwaliteit van de buitenruimte zou moeten worden verbeterd worden en hoogbouw moet beter ingepast worden in de stad.  Voorbeelden van nieuwe projecten zijn de Markthal en het nieuwe Centraal Station. Door de economische crisis zijn veel andere projecten op een lager pitje gezet.

Na de presentatie was het tijd om naar Le Medi te gaan. Dit is een buurt geinspireerd op Marokkaanse en Moorse architectuur. Helaas was het weer niet van Marokkaanse aard toen we het metrostation verlieten. Hierdoor kwamen de lichte kleuren van de buurt helaas niet zo mooi uit als het met mooi zonnig weer zou doen. Toch is het duidelijk dat de architectuur anders is dan de Nederlandse. Ondanks dat het slecht weer was en er geen bewoner te zien was, is het voor mij wel duidelijk dat de sociale band in de buurt sterk moet zijn. Alle huizen zagen er verzorgd uit, veel mooie beplanting en speelgoed kon gewoon op straat staan. Al met al een prettige wijk waar ik persoonlijk ook geen bezwaar tegen zou hebben om er te wonen.

Ik heb Rotterdam altijd al een buitengewoon interresante stad gevonden dus veel dingen die we vandaag gezien hebben waren me niet onbekend. Maar vooral Le Medi was leuk om eens mee te maken. Hopelijk heeft Amsterdam ook nog wat interresants voor mij in petto

 About Me

Home
My Profile
Archives
Friends
My Photo Album

Links


Categories


Recent Entries

Excursiedag3 Eva Lanxmeer te Culemborg
Excursiedag2 Amsterdam
Excursiedag1Rotterdam

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer