Weblog maken?


MaakEenWebsite.nl (tip)
Totaal slechts 10 euro per maand incl. domeinnaam en gratis overzetten van uw bestaande weblog bij Bloggers.nl 100 MB ruimte
emailadres
Lees meer..... en bestel
Gratis geld verdienen met e-mails lezen? Meld je aan bij
Zinngeld, Surfrace, Qassa en Euroclix !

Op zoek naar God?

woeste gedachten

6/8/2008 - Information Overload, de grote internet verwarring..

In de bijbel staat het verhaal van de toren van Babel.

Bij de bouw van de toren werkten veel mensen samen maar toen door Gods ingrijpen iedereen een andere taal ging spreken werd de verwarring zo groot dat men elkaar niet meer begreep en het project tot stilstand kwam.  Precies wat God wilde en hij wreef gniffelend in zijn handen.

Volgens historici komt dan ook Babel van het woord “balal” wat verwarring betekend.

 

We zien iets dergelijks weer plaatsvinden in het huidige informatie/internet tijdperk. Maar deze keer is de taal niet zozeer de grootste boosdoener maar het gigantische aanbod  cq overlaod van informatie.

Om een voorbeeldje te noemen…

Recentelijk las ik een reactie op een forum waar iemand met grote stelligheid beweerde dat aardolie niet ontstaan is door plantaardige resten uit een ver verleden maar dat de aarde zelf olie en aardgas produceert. Hij stelde deze bewering om te stellen dat we ons niet druk hoefden te maken over het opraken van de oliereserves  :P

“Interessant” dacht ik.. En googlede op ‘origin fossile oil” en “oorsprong aardolie”

 

Het eerste wat me opviel was de enorme hoeveelheid links die ik te zien kreeg. Ten tweede bleek uit het volgen van de links dat vrijwel alle links op de eerste pagina van Google de poster op het forum gelijk leken te geven.

“Verrek” dacht ik, hebben ze me dan zulke verkeerde zaken geleerd vroeger op school? Ik spitte door.

Ik spitte door omdat de meeste sites die me “overtuigend” bewijs leken te leveren ten aanzien van dit olie issuetje, tegelijkertijd mij ervan probeerden te overtuigen dat president Bush een alien lizard was en werkte aan de New World Order, en dat de illimunati op het punt staan de wereld over te nemen. Allemaal zaken waar ik inmiddels al genoeg onderzoek naar gedaan heb om dat niet meer klakkeloos te geloven. De geloofwaardigheid van de bewering dat aardolie spontaan door moeder aarde wordt geproduceerd werd weer iets minder waarschijnlijk in mijn visie.

Het koste me aanzienlijk meer moeite en spitwerk om wetenschappelijk verantwoorde sites te vinden die met ietsepietsie meer en betere bronvermeldingen kwamen en dergelijke sites stelden over het algemeen dat aardolie toch wel degelijk een product van organische oorsprong was.

Ook interessant hierbij was dat de betrouwbaarder sites wel de opties openhielden dat er misschien wel iets meer aan de hand was dan alleen maar dooie diertjes en plantjes die tot een zwarte brandbare blubber waren verworden.

Kortom, de oorsprong van ons zwarte goud is niet in wetenschappelijke steen gebeiteld maar de overgrote meerderheid van de gerenomeerde wetenschappers staat toch achter de organische oorsprong.

 

Maar wat me hieraan zo boeide was niet zozeer het olie verhaaltje maar de manier waarop mensen blijkbaar hun informatie verzamelen, interpreteren, en uitdragen naar de buitenwereld.

Ten eerste moet je dus in de enorme brei aan internet informatie determineren wat wel en wat niet als betrouwbaar kan worden aangemerkt. Ten tweede moet je een keuze maken uit de “goedgekeurde” sites/bronnen en zelfs daar afwegingen maken en tussen de regels door lezen wat nu eigenlijk het dichtst bij de waarheid danwel realiteit komt.

Veel sensatie beluste moderne internetters smullen van de meer sappige verhalen die natuurlijk lijnrecht tegenover de gevestigde meningen ingaan. Soms is dat terecht, maar in het merendeel van de gevallen betreft het zuivere sensatiezucht, danwel  selectieve nieuwsgaring.

Opvallend hierbij is dat je tegenwoordig zo ongeveer de eerste 2 pagina’s van Google moet overslaan voordat je bij de “betere” informatie komt. De eerste twee pagina’s zijn tegenwoordig ‘bezet’ door de sensationalisten.

 

En de olie? Die gaat sowieso wel op, ongeacht de oorsprong.

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

17/7/2008 - Sapiens versus Debunkers versus Komplotters

Vandaag maar eens mijn eerste blog gemaakt. Mijn blogontmaagding zogezegd.

Heb ik wat te vertellen dan? Als ik kijk hoeveel woorden ik per dag al het internet opslinger in diverse fora/forums is dat dan nog wel nodig...

Tot mijn niet geringe verbijstering zag ik dat ik op 2 forums respectievelijk 2600 en 4700 entries heb gepost.. met een gemiddelde wordcount  van 50 woorden per post zijn dat  365.0000 woorden.. O.o

En dan heb ik het nog niet eens over de diverse andere digitale media waar ik mijn o zo belangrijke gedachten aan toevoeg. Waarom is het dan voor mij blijkbaar zo belangrijk om mijn hersenspinsels en ideeën op het internet te spuien?

Allereerst is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat ik anderen overtuig van het gelijk van mijn meningen, want uiteraard is mijn mening de enige juiste. Daarnaast moet ik natuurlijk mensen informeren en op de correcte bronnen wijzen, want zonder mij kunnen mensen de juiste informatie niet vinden.  Hulde aan het informatie tijdperk! Waar eenieder zijn meetellende mening aan de wereld kan toevertrouwen!

 

Heden ten dage heeft iedereen een blog, of post in forums. Iedereen die een “onrecht” signaleert slingert dit ongenuanceerd en vooraal ongecontroleerd het interweb op.  Proberend aanhangers voor de denkbeelden of theorieën te vinden.

Iedereen is tegenwoordig journalist, of columnist, of onheilsprofeet, of klokkenluider….Meestal niet gehinderd door enige kennis van zaken en vaak dogmatisch overtuigd van het eigen gelijk passeren de meest geweldige theorieën de revue.

New World Order, Skull and Bones, Peppie en Kokkie, The Flying Spaghetti Monster, 9/11, noem ze maar op. Iedereen heeft een mening en is overtuigd van het gelijk. Gewapend met linkjes naar obscure websites wordt de “waarheid” verkondigd, en als ware zendelingen worden pogingen ondernomen om met blogs en door posten op forums medestanders te vinden danwel sceptici te overtuigen.

Tegelijkertijd komen dan de “debunkers” van stal. Debunkers die genadeloos elke fantasierijke theorie bij voorbaat verwerpen en zich beroepen op de logica en de wetenschap.

De clash tussen deze twee groepen kan vaak tot bijzonder vermakelijke discussies leiden waarbij de ene groep de andere probeert te overschreeuwen en waarbij de linkjes en de gecopypaste “bewijzen” je om de oren vliegen. Wellus/Nietus viert hierbij vaak hoogtij.

Nuance delft het onderspit.

 

Zeldzamer zijn de denkers. De mensen die niet bij voorbaat woeste theorieën verwerpen maar alvorens Nietus of Wellus te roepen zich verdiepen in de materie en proberen op eigen vermogen het waarheidsgehalte van de diverse claims te bepalen.

Helaas worden deze goedwillenden vaak voor het gemak op de hoop van één van de kampen geveegd, terwijl er toch beter een aparte status voor deze groep bedacht zou moeten worden.

 

Mijn voorstel is dan ook om deze groep een naam, een identiteit, te geven.

Ik stel voor om naast “komplotters” en “debunkers” de naam “sapiens” te gebruiken voor deze denkende groep.

Op deze wijze brengen we misschien het denken terug in de woeste wereld van het internet debat.

 

 

 

 

Comments (0) :: Post A Comment! :: Permanent Link

About Me

hier spuit VmaX zijn woeste gedachten, niet gehinderd door enige zelfreflectie.

«  June 2018  »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Links

Home
View my profile
Archives
Friends
Email Me

Friends

Hosting door HQ ICT Systeembeheer